-
1 załącznik(ów)
FL-600R nowa lampa systemowa
Przy okazji premiery nowego body Olympus ma przedstawić nową lampę błyskową. FL-600R
Załącznik 59652
Ma odchylany palnik + lampę LED. Która ma być pomocna podczas filmowania.
Ciekawe czy będzie też mogła wspomagać układ AF?
Liczba przewodnia lampy GN50
-
Odp: FL-600R nowa lampa systemowa
Nie jest źle, cena w B&H $299
-
2 załącznik(ów)
Ciekawa ile wyniesie cena u nas w kraju.
Kilka dodatkowych zdjęć:
Załącznik 59673Załącznik 59674
-
Ech zlikwidowali jedną rolkę, a taki był fajny system sterowania...
-
To samo co 36 ale na 4 paluszki(szybsza) i swiatelko do filmow na oskara i "afa" wspomagac ma w potrzebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To samo co 36 ale na 4 paluszki(szybsza) i swiatelko do filmow na oskara i "afa" wspomagac ma w potrzebie.
Właśnie chciałem wspomnieć, że liczba przewodnia 50 jest przy ISO200. Przy ISO100 jest 36, więc nie jest to mniejsza, nowocześniejsza wersja FL-50 jak by się mogło wydawać z niektórych opisów.
-
Wygląda na to że będzie miała inny system mocowania, nie trzeba będzie kręcić kółkiem, tylko przesunąć suwaczek :-)
-
I ten właśnie suwaczek najbardziej mi się podoba. Jakiś czas temu podpinałem do swojego E-30 "Sabinkę" kolegi focącego Nikonem. Jak mi się podobało blokowanie lampy w sankach przesunięciem suwaczka. Szkoda, że dopiero teraz Olek wpadł na ten pomysł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Szkoda, że dopiero teraz Olek wpadł na ten pomysł.
Szkoda, że nie wpadli na pomysł, aby skopiować rozwiązanie Sony, to z ruchomą głowicą by nie było cieni podczas pionowych fot z lampą, ale nie żebym marudził - 4 enelopy dadzą rade tej lampce... nareszcie koniec problemów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...by nie było cieni podczas pionowych fot z lampą...
Jakich cieni?
-
Za obiektem/modelem - zobacz tył lampy HVL F58AM, skoro nikt tego do tej pory nie powtórzył pewnie chodzi o patent.
-
POkaż jakieś porównawcze foty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
POkaż jakieś porównawcze foty.
Spoko, jak tylko OPL przyśle mi FL-600R i gdzieś znajdę tą mniejszą sonówkę (bo chyba dwie są tak dziwnie przekręcane) to pstryknę ci parę fotek.
-
-
Dzięki, znaczy się jest blisko; kwietniowy cennik :)
Jack, kilka pytań odnośnie - nareszcie! - +- 5EV FEC:
czy jeśli puszka ma FEC w zakresie +-3EV i ustawimy w puszce -3EV a w lampie -5EV to które parametry są nadrzędne. Nie znalazłem/ma w instrukcji.
Czy jest możliwość przypisania do kółka wybranej funkcji? Konkretnie chodzi mi o FEC, np. wchodząc RAZ w menu ustawiam, że kiedy kręcę kółkiem to zmieniam korekcję lampy i od teraz ZAWSZE kiedy tym kółkiem kręcę (bez wcześniejszego wchodzenia w menu) dokonuję "w locie" korekty błysku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dzięki, znaczy się jest blisko; kwietniowy cennik :)
Jack, kilka pytań odnośnie - nareszcie! - +- 5EV FEC:
czy jeśli puszka ma FEC w zakresie +-3EV i ustawimy w puszce -3EV a w lampie -5EV to które parametry są nadrzędne. Nie znalazłem/ma w instrukcji...
Ja też nie znalazłem w instrukcji, poza terminem "combined"
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...Czy jest możliwość przypisania do kółka wybranej funkcji? Konkretnie chodzi mi o FEC, np. wchodząc RAZ w menu ustawiam, że kiedy kręcę kółkiem to zmieniam korekcję lampy i od teraz ZAWSZE kiedy tym kółkiem kręcę (bez wcześniejszego wchodzenia w menu) dokonuję "w locie" korekty błysku.
Można przypisać wybraną funkcję do przycisku, trzeba sobie jednak wejść do menu i wybrać tę, która jest dostępna w zestawie dla danego przycisku. Po naciśnięciu guziczka pokrętłem zmienia się jej wartość. A tak w ogóle, to looknij sobie do instrukcji obsługi aparatu (np. tu: http://www2.olympus.pl/consumer/208_...ID=E-M5_master)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
czy jeśli puszka ma FEC w zakresie +-3EV i ustawimy w puszce -3EV a w lampie -5EV to które parametry są nadrzędne
Nic nie jest nadrzędne - te parametry się sumują (lub odejmują) - czyli mamy korekcję na poziomie +-8EV
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czy jest możliwość przypisania do kółka wybranej funkcji? Konkretnie chodzi mi o FEC, np. wchodząc RAZ w menu ustawiam, że kiedy kręcę kółkiem to zmieniam korekcję lampy i od teraz ZAWSZE kiedy tym kółkiem kręcę (bez wcześniejszego wchodzenia w menu) dokonuję "w locie" korekty błysku.
Niestety nie - trzeba kliknąć kółkiem w lewo (bez żadnego menu).
Lampa pamięta ostatnio używaną funkcję - można również przycisnąć OK i zmieniać wcześniej używane nastawy kółkiem... ale nie zawsze to działa.
Generalnie lampka jest fajna - wyraźnie mniejsza od 36'ki, posiada bardzo czytelny wyświetlacz, rewelacyjny system mocowania na aparacie, głowica obracana o 360 stopni, jednym przyciskiem odblokowywana...
Ale kółeczko sterujące jest za małe do wygodnej obsługi (identyczne jak w PEN'ach, tylko trochę mniej śliskie),
no i trochę rozczarowuje brak uszczelnień - biorąc pod uwagę cenę - i fakt że jest wyprodukowana "do kompletu" z E-M5...
Aha - nie doświetla autofokusa wbudowaną białą ledą przy współpracy z PEN'ami - ani P3, ani tym bardziej staruszek PL1 - tylko z OMD działa doświetlanie... (i zapewne z lustrzankami też, ale nie sprawdzałem)
-
A nie jest przypadkiem tak, że korekcja siły błysku z poziomu aparatu działa tylko tą małą lampką sprzedawaną w zestawie? Albo że wpływa na siłę błysku każdej systemowej lampy, ale można ją regulować tylko w ograniczonym zakresie (wspomniane +/- 3 EV) , a jeśli chcemy pełen zakres (dodatkowe +/- 2 EV), to tylko z poziomu lampy? Jakoś te sumowanie się korekcji błysku z poziomu lampy i aparatu wydaje mi się mało prawdopodobne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jakoś te sumowanie się korekcji błysku z poziomu lampy i aparatu wydaje mi się mało prawdopodobne.
Nic na to nie poradzę...
Z ciekawości tę funkcjonalność przed chwilą sprawdzałem:wink:
-
I faktycznie jest +/- 8 EV?
-
Trudno to dokładnie stwierdzić - dając np. +2 w aparacie i +3 w lampie prześwietlenie było podobne jak samo +5 w lampie
Na +8 to ta lampka jest raczej za słaba... choć przy wysokim iso być może dałoby się taki rezultat uzyskać - aż tak się w temat nie wgryzałem
-
To szkoda, jak doświetlanie nie działa z E-P3.
Ale dioda podczas filmowania doświetla też na PENie?
-
W lampie jest możliwość ręcznego załączenia tej diody (a nawet w menu można zdefiniować jasność świecenia) - ta funkcja działa zawsze, nawet bez aparatu,
więc ze wszystkimi PEN'ami również.
Automatycznie diodę załącza tylko OMD - nie tylko załącza przy słabym oświetleniu, ale również reguluje moc świecenia w zależności od potrzeb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Automatycznie diodę załącza tylko OMD - nie tylko załącza przy słabym oświetleniu, ale również reguluje moc świecenia w zależności od potrzeb.
To może doczekamy nowego firmware z taką funkcjonalnością i dla PENów. Miejmy nadzieję.
Dzięki za informację.
-
Też liczę na podświetlanie w innych aparatach u43, mogliby robić z kompatybilnością dla całego systemu...
-
Zaraz, dioda wspomagająca AF w tej lampie nie działa w żadnym mikrusie oprócz OM-D?
-
Jeśli w menu OMD mamy załączone doświetlanie AF to po podłączeniu lampy FL-600 biała dioda LED przejmuje funkcję tej małej pomarańczowej w korpusie - czyli załącza się automatycznie gdy aparat potrzebuje więcej światła.
Wyłączenie w menu aparatu wspomagania AF skutkuje również brakiem świecenia diody w lampie błyskowej.
PEN'y niestety tego nie robią - ani P3 ani PL1 (więc prawdopodobnie inne też) nie sterują białą diodą w lampie FL-600.
Dotyczy to również filmowania... (można diodę załączyć ręcznie)
-
Czyli dioda działa, tylko nie można jej wyłączyć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Czyli dioda działa, tylko nie można jej wyłączyć?
W PEN'ach? Nie - automatycznie nie działa...
Można ręcznie światło załączyć - ale to ma sens jedynie przy filmowaniu...
-
Panowie, widzę że FL-600R jest obecna na forum. Jak wizualnie ma się wielkością do FL-36R ?
-
One są podobnej wielkości - z tym że 36'ka ma większą główkę, a 600'ka większy brzuszek... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
One są podobnej wielkości - z tym że 36'ka ma większą główkę, a 600'ka większy brzuszek... :mrgreen:
No to prawie załapałem:cool:
-
Lampa FL-600
Witam,
Szukałem takiego wątku i nie mogę znależć.
Ktoś ma lampę Olympusa FL-600 ?
Wygląda na to że 600 zastapiła FL-36 , bo ta zniknęła z cennika w wakacje.
Przymierzam się do zakupu i chciałbym uzyskać informacje od użytkowników. Proszę o opinie dot. użytkowania, zasiegu, jakosci światła itp.
Interesujące mnie zagadnienia to w szczególności:
Foto: zdjęcia jednolitej ściany na różnych przesłonach i zoomie żeby zobaczyć kiedy i jak "winietuje".
Film: jak się sprawdza jako doświetlenie, jaki odbiór osób filmownych (rażenie po oczach itp).
-
-
-
-
Na to wygląda... czyli GH3 będzie sterować błyskiem "wireless" :lol:
-
Co trzeba zrobić żeby włączyć światło LED w FL-600R?
Wystarczy wcisnąć jeden guzik, czy wymaga to więcej kombinowania?
Używa ktoś nakładki lightsphere z nią?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Super, ciekawe czy będzie tańsza niż FL-600R@OJ i czy ewentualnie to światełko będzie działać na shaczonych GH2.
Korpusie Oly pro przybywaj bo nie wiem w którą stronę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Korpusie Oly pro przybywaj bo nie wiem w którą stronę ;)
Mam ten sam dylemat. Dalej.. bo male perturbacje finansowe postrzymaly mnie od zakupu D600 :P
Moze to i dobrze? ;-)
T.