Odp: Sri Lanka moim okiem
Ja jestem na "TAK". Trzy razy "TAK" prosimy o ciąg dalszy ;) Fotorelacja bardzo przyjemna. Wrzucaj kolejne.
Proszę o więcej :)
Takie stado słoni musi robić wrażenie!
Czy to jakaś hodowla? i pasą się jak u nas np stado koni?
Widzę , że zaprzyjaźnialiście się z E-30. Interesujące fotki - wrzucaj po kilka monotematycznie, z komentarzem , proszę.
Pozdrawiam AP.
Piękne miejsce odwiedziłeś, czytam, oglądam i czekam na kolejne obrazki. Pozdrawiam
1, 2 w w rzędzie 5, super rewalka aż się oczy cieszą,1 w rzędzie 6 fajne , widać po jego mięśniach na całym ciele ,jak ciężko fizycznie musi pracować ten człowiek
Wątek zasubskrybowany - z niecierpliwością czekamy na dalszą część relacji
Super wątek. Słoniowe sieroty w wodzie, piękne zdjęcia. Proszę o jeszcze :grin:
Pinnawela - sierociniec sloni.... podobaja mi sie foty.
Widzę że dzieje się na naszym forum - najpierw Wietnam Muminka, teraz Twoje, brawo :D
Kolejny bardzo interesujący wątek, ciekawe co myśli o fotografie facet na zdjęciu nr 6 ?
pozdrawiam
Się ciekawie zapowiada. Przyłączam się do oczekujących na c.d. :grin:
Cieszę się, że spodobała Wam się ta galeria i tak jak obiecałem wrzucam kolejne zdjęcia. Zauważyłem, że przypadły Wam do gustu słonie dlatego pokusiłem się jeszcze o dwa zdjęcia. Na jednym z nich z żoną lekko przysłaniamy słonika ale musicie nam to wybaczyć. Obiecałem też, że opisy nie będą tak skromne.
5) Pinnawela - sierociniec dla słoni. Niezwykłe miejsce. Sierocieniec opiekuje się ok 60 słoniami, z których większość została opuszczona lub zraniona w stanie dzikim. Niektóre słonie odniosły rany w wojnie domowej, Widzieliśmy np słonia Sama, który chodzi na 3 nogach, ponieważ nastąpił na minę. Widok był tak przykry, że niestety nie udało mi się tego uwiecznić. Niektóre słonie (naprawdę tylko pojedyncze jednostki) mają łańcuchy. Wielu ludzi może to oburzać, jednakże łańcuchy zakładane są po to aby słonia podporządkować mahudowi (człowiek opiekujący się słoniami - zawód / powołanie przekazywane najczęściej z dziada pradziada). Takie podporządkowanie ma na celu dobro słonia, który sam nie poradziłby sobie na całkowitej wolności i został odrzucony przez stado. Na Sri Lance piękne jest to, że słonie można zobaczyć w wielu miejscach - dziko idące przez dżunglę, zatrzymujące się u wodopoju, kąpiące się - na niektórych obszarach jest to widok dość powszechny.
7) Drugiego dnia naszej podróży udaliśmy się do Anuradhapura - miasta stojącego u podstaw kultury starożytnych Syngalezów. Praktycznie całą trasę przeszliśmy boso, z racji na fakt, iż odwiedzane miejsca są miejscami kultu buddyjskiego. W historii świata starożytnego Anuradhapurabyła największym monastycznym miastem i przez ponad 100 lat stanowiła największy ośrodek lankijskiej kultury. W starożytności miasto mogło liczyć nawet 2mln mieszkańców. Była to pierwsza stolica Sri Lanki. Zasiadało w niej na tronie 113 monarchów. Zwiedzając kolejne obszary tego ważnego dla lankijczyków miejsca wciąż towarzyszyły nam przechadzające się tu i ówdzie małpy, woły błotne, papugi i inne egzotyczne zwierzęta.
Będąc ciągle w kompleksie świątynnym oglądamy kamień księżycowy z pałacu króla Mahasena (a raczej jego pozostałości). Rzeźbienia występujące na kamieniu obrazują tułaczkę ludzkiej duszy po świecie. Każde z przedstawionych nań zwierząt symbolizuje pewien stan życia (narodziny, dorastanie, chorobę i śmierć). Ich wystąpienia są cykliczne co wskazuje na fakt, iż po śmierci dusza człowieka odradza się na nowo, aż do czasu osiągnięcia para nirvany.
Dobre zdjęcia, ciekawa opowieść. Czytam i oglądam z przyjemnością, bardzo fajnie, że jednak postanowiłeś wrzucić fotki na OC.
Dzieki za te fotopodroz po Sri Lance.
Czekam na wiecej.
Świetny wątek. Połączenie zdjęć i komentarzy daje najlepszy efekt. :grin:
Rozwijaj temat. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
rol6
Świetny wątek. Połączenie zdjęć i komentarzy daje najlepszy efekt. :grin:
Rozwijaj temat. :wink:
Czekam z rozwinięciem na kontrolkę do fotorelacji. W takiej postaci jak teraz ciężko się zarówno wrzuca taką ilość jak i Wam pewnie czyta? (szczególnie przechodząc ze strony głównej).
Ja też czekam, i czekam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Ja też czekam, i czekam :)
Może dzisiaj uda się coś zrobić z wątkiem, aby wyglądał możliwie do przeglądania. Ja już czekam z kolejną porcją.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Może dzisiaj uda się coś zrobić z wątkiem, aby wyglądał możliwie do przeglądania. Ja już czekam z kolejną porcją.
witaj ,
a ja czekam na ta kolejna porcje , bardzo interesujaca wyprawa i swietne fotki , ciesze sie ze zajales sie robieniem zdjec a nie gdybaniem co kupic ;-)
[kryptoreklama mode On]
mowilem ze jak kupisz ta E-30 bedziesz zadowolony ;-)
[kryptoreklama mode Off]
Bardzo dobre oko, fota i komentarz, czekam na następne- mnie tęż się klei wyprawa ale bliżej...
Bardzo ciekawy wątek, zarówno pod kątem opisów jak i zdjęć!
Pozdrawiam
Czekam z niecierpliwością na więcej.
Fajny reportaż, bardzo przyjemnie się ogląda i wspomina, szczególnie że jak Ty wsiadałeś do samolotu powrotnego, ja wysiadałem w Colombo i zaczynałem poznawanie tej wyspy...:wink:
Jak widzę na zdjęciach, udała Ci się pogoda, myśmy praktycznie mieli prawie wszystkie dni zachmurzone...:roll:
Pozdrawiam i czekam na kolejne...
Ciekawa relacja z Cejlonu.
Zazdroszczę wrażeń - lubię górskie wspinaczki. :grin:
Mimo słabej fotograficznie pogody zdjęcia mogą się podobać - świetne widoki.
Cytat:
Zamieszczone przez
K_Puchatek
Fajny reportaż, bardzo przyjemnie się ogląda i wspomina, szczególnie że jak Ty wsiadałeś do samolotu powrotnego, ja wysiadałem w Colombo i zaczynałem poznawanie tej wyspy...:wink:
Jak widzę na zdjęciach, udała Ci się pogoda, myśmy praktycznie mieli prawie wszystkie dni zachmurzone...:roll:
Pozdrawiam i czekam na kolejne...
Nas pogoda też nie rozpieszczała. Dni ze słońcem można policzyć na palcach jednej ręki. Ogromny upał (ok 30 st. C), mleko na niebie, brak słoneczka - czyli jak u nas późna jesień ale z temperaturą o jakiej napisałem. Nie staram się siebie usprawiedliwiać ale naprawdę nie sprzyjało to zrobieniu dobrych zdjęć.