Jeszcze taz e410 VS nikon D40
Witam
Oj trochę podyskutowałem na forum nikona odnośnie aparatu D40 i E410. Generalnie jest tak, że ....a lepiej sami przeczytajcie co oni o tym sądzą o to link do mojego postu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25493
i jeszcze jeden link do zdjęć robionych chyba przez amatorów na litwie link poniżej:
http://fotki.lv/?x=OS5RKFxEVFM5LlAoXEdHLTpHPEhTR1hB
Bardzo was proszę o ustosunkowanie się do tych wypowiedzi, nie chodzi mi o wojnę pomiedzy Nikonowcami i Olympusem ale o to jak z waszego doświadczenia to wszystko wygląda.
Dzięki
Sylwek
Jeszcze mam czas na lustrzankę ale im więcej mam już dziś informacji tym łatwiej coś wybrać, przepraszam za ten temat ale ja stoje przed wyborem a sami wiecie jak sie wejdzie w jeden system to już prawie na dobre:)
E400 i D40 oraz inne ciekawostki
[KOLEJNE SCALENIE] FOTOMIC
Witam
Dzisiaj bedąc w MM poprosiłem sprzedawce o wlożenie baterii do e400 i Nikona D40, celem sprawdzenia jak one działają obejrzenia menu itp. Chciałbym z wami podzielić się moimi spostrzerzeniami.
Olympus E400
1.
pierwsze co mi rzuciło się w oczy to problemy w E400 z baterią, chodzi o to że gdy sprzedawca umieścił źle baterie miał małe problemy z jej wyciągnięciem, musiał paznokciami ją wyciągać ale udało się.
2.
Po wlączeniu aparatu pojawia się bardzo ciekawe menu na którym wszystko jest wyświetlone. Bardzo dobra jakość wyświetlacza LCD.
3. Szkoda, że informacje w wizjerze pjawiają się po prawej stronie może lepiej by było aby były w środkowej części wyświetlacza tak jak w Nikonie,
4.
Beznadziejnie rozwiązane dwa przyciski od lampy błyskowej i Fn po lewej stronir korpusu. Nie ma jak za bardzo tego naciskać, tz można się tego nauczyć ale nie jest to eronomiczne,
5.
Podoba mi się trzymanie tego aparatu jak dawne analogi to jest to!!!
6. Bardzo szybko działa auto focus.
7. Szkoda, że nie ma przycisku na obiektywie do przełączenia trybu ostrzenia AF lub MF, tylko jest to w Menu, może ja nie wiedziałem jak to innaczej zrobić??
8. Po raz pierwszy zobaczyłem jak sie ostrzy za pomocą pierścienia ręcznie oczywiście.
Jakieś to takie dziwne można tym kręcić i kręcić owszem ostrość złapiemy , jednak w nikonie D 40 w obiektywie kręcisz w jedną stronę do oporu lub w drugą to daje poczucie panowania nad ostrością po prostu wiemy, że już więcej nic nie da się zrobić. A i wydaje mi się, że w nikonie szybciej ustawia się ręcznie ostrość.
to tyle, w D40 nikonie można na plus zaliczyć dobra ergonomie, duży jazsny wizjer jaśniejszy od E400.
Na minus to to, że jak podłaczysz filtr polaryzacyjny będzie on się kręcił razem z obiektywe, z cholery nie wiem jak oni to po tem wszystko ustawiają.
Na minus w D40 to takie sobie plastki do wykonania grpia tu czuje się, że Olympus poszedł w górę.
A teraz najlepszy teks Pana z MM. Pytam się kiedy będą E410 bo o czywiście nic o tym nie wspomniał ( bo po co niech kupują e400 a za miesiąc będziesz musiał kupić e410)a on mówi, że już powinny być, pytam się także jaka cena będzie tego E410 a on mówi 3500zł i tu wydaje i się, że przegiął, chyba że miał na myśli dual kit ale wprost tego nie mówił.
Wiecie co jest jeszcze fajne w D40, że w wizjerze są trzy pola Af , które są roztawione na całej szerokości wizjera, zaś w Olympusie E400 praktycznie trzy pola Af skupiają się wokół ogrągłego celownika nie wiem jaki to ma wpływ na zdjęcie, czy to oznacza, że można ostrość ustawiać tylko w małym środkowym polu i wokół niego czy ,może te postacie stojące z boku też będą ostre,
to tyle
Musiałem podzielić się z wami wszystkimi tymi informacjami.
A Pan z MM powiedział, że E410 będzie dlatego taki drogi gdyż to nowość a E400 to już stary jest - koszmar co oni gadają klientom. A jak zapytałem się jak się sprzedają nikony to oczywiście powiedział, że d 40 sprzedaje się świetnie bo cena niska. Tak się zastananwiam czemu ludzie tak to biorą i chyba to rozumiem gdyż jak tak rozmawiam z innymi to poprostu marka NIkon i Canon jest kojarzona przez ludzi jako dobra marka, czemu nie wymienia się Olympusa, gdzie tki problem, mamm nadzieje że e410 i e510 zmienią ten pogląd oby ceny tylko niestraszyły!!!
Sylwek
Sylwek
Re: E400 i D40 oraz inne ciekawostki
Cytat:
Zamieszczone przez Sylwek
1.
pierwsze co mi rzuciło się w oczy to problemy w E400 z baterią, chodzi o to że gdy sprzedawca umieścił źle baterie miał małe problemy z jej wyciągnięciem, musiał paznokciami ją wyciągać ale udało się.
Wiesz, jezeli karte pamieci wlozysz odwrotnie, to tez bedzie maly error... ;)
Cytat:
7. Szkoda, że nie ma przycisku na obiektywie do przełączenia trybu ostrzenia AF lub MF, tylko jest to w Menu, może ja nie wiedziałem jak to innaczej zrobić??
Hm, moze dlatego, ze prawie wszystkie [prawie, bo nie licze tych nowych, a o top pro tez niewiele wiem ;]] obiektywy maja opcje ostrzenia AF+MF? ;]
Cytat:
8. Po raz pierwszy zobaczyłem jak sie ostrzy za pomocą pierścienia ręcznie oczywiście.
Jakieś to takie dziwne można tym kręcić i kręcić owszem ostrość złapiemy , jednak w nikonie D 40 w obiektywie kręcisz w jedną stronę do oporu lub w drugą to daje poczucie panowania nad ostrością po prostu wiemy, że już więcej nic nie da się zrobić. A i wydaje mi się, że w nikonie szybciej ustawia się ręcznie ostrość.
W Olku tez czuc, kiedy przestaje sie zmienac ostrosc :P
Cytat:
Na minus to to, że jak podłaczysz filtr polaryzacyjny będzie on się kręcił razem z obiektywe, z cholery nie wiem jak oni to po tem wszystko ustawiają.
To zalezy od obiektywu, a nie aparatu... Czesc obiektywow 4/3 tez tak ma, a ja akurat nie widze w tym wielkiego problemu... Ostrze, przekrecam polara, robie fote... I tak reke trzymam na obiektywie.
Cytat:
Wiecie co jest jeszcze fajne w D40, że w wizjerze są trzy pola Af , które są roztawione na całej szerokości wizjera, zaś w Olympusie E400 praktycznie trzy pola Af skupiają się wokół ogrągłego celownika nie wiem jaki to ma wpływ na zdjęcie, czy to oznacza, że można ostrość ustawiać tylko w małym środkowym polu i wokół niego czy ,może te postacie stojące z boku też będą ostre,
To sa po prostu miejsca, w ktorych jest pole AF... Zawsze mozesz sobie przekadrowac ;)
Cytat:
1.
Wcale dziwne mi sie to nie wydaje. Bateria ma okreslony ksztalt i gabaryty i wpycahanie jej na sile moze doprowadzic pozniej do prob jej silowego wyjecia, co notabene nie jest dobre ani dla niej ani dla aparatu.
Cytat:
2.
Po wlączeniu aparatu pojawia się bardzo ciekawe menu na którym wszystko jest wyświetlone. Bardzo dobra jakość wyświetlacza LCD.
W pelni sie zgadzam. Wizjery E-xxx sa pierwszej klasy.
Cytat:
3. Szkoda, że informacje w wizjerze pjawiają się po prawej stronie może lepiej by było aby były w środkowej części wyświetlacza tak jak w Nikonie,
Tutaj rowniez sie zgadzam. Wygodniej byloby gdyby informacje znajodowaly sie na dole w wizjerze. Czasami niewygodnie przestawiac jest oko zeby specjalnie moc dostrzec dane. Jednak nie jest to az taki powod aby ostatecznie mogl decydowac.
Cytat:
5.
Podoba mi się trzymanie tego aparatu jak dawne analogi to jest to!!!
A mi wrecz odwrotnie ;) No ale to kwestia gustow, a o nich sie nie dyskutuje.
Cytat:
AF dziala we wszystkich lustrzankach szybko. Na wielu forach spotkalem sie z komentarzami typu "a tej lustrzance to af ostrzy piekielnie szybko, a tej to ostrzy wolno". Nie ma sie co oszukiwac - czlowiek nie jest w stanie wylapac zadnego opoznienia. AF dziala natychmiastowo. Mozna co najwyzej stwierdziec, ze dziala o wiele lepiej i szybciej niz w kompaktach.
Cytat:
W E-500 mozna sie szybko dostac spod strzalki w prawo.
Cytat:
A i wydaje mi się, że w nikonie szybciej ustawia się ręcznie ostrość.
A to juz tylko i wylacznie zalezy od uzytkownika i jego zaawansowania. W ustawianiu MF moze pomoc jasny i duzy wizjer.
Cytat:
Zaden argument. I tak musisz krecic polarkiem w celu uzyskania zadowlajacego efektu.
Cytat:
A teraz najlepszy teks Pana z MM. Pytam się kiedy będą E410 bo o czywiście nic o tym nie wspomniał ( bo po co niech kupują e400 a za miesiąc będziesz musiał kupić e410)a on mówi, że już powinny być, pytam się także jaka cena będzie tego E410 a on mówi 3500zł i tu wydaje i się, że przegiął, chyba że miał na myśli dual kit ale wprost tego nie mówił.
Sylwek
Skoro tak mówił to pewnie taka cena będzie w MM i chyba nie ma w tym nic dziwnego, spadnie po wakacjach albo po wejsciu e510. U mnie w mieście cenę e400 zmienili jakieś miesiąc temu na chyba 2499 a tak cały czas była 3899 :)
Cytat:
Zamieszczone przez rap1d
Cytat:
AF dziala we wszystkich lustrzankach szybko. Na wielu forach spotkalem sie z komentarzami typu "a tej lustrzance to af ostrzy piekielnie szybko, a tej to ostrzy wolno". Nie ma sie co oszukiwac - czlowiek nie jest w stanie wylapac zadnego opoznienia. AF dziala natychmiastowo. Mozna co najwyzej stwierdziec, ze dziala o wiele lepiej i szybciej niz w kompaktach.
A widziales Pentaxa? Moim zdaniem ostrzy o wiele wolniej, przynajmniej *isty jakies [nie pamietam, ktorym sie bawilam ;] ale ten starszy]
Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
A widziales Pentaxa? Moim zdaniem ostrzy o wiele wolniej, przynajmniej *isty jakies [nie pamietam, ktorym sie bawilam ;] ale ten starszy]
Starszymi sie nie bawilem i nie widzialem. Jednak uwazam, ze wiekszosc nowych lustrzanek oferuje nam bardzo dobre mozliwosci af. A byc moze za malo jeszcze w tym temacie siedze zeby trafic w sedno sprawy.
jeszcze o testach D40 i E410
[TO SIE ZACZYNA SCALENIE] FOTOMIC
Witam
Tak przeglądam dpreview.com na temat D40 szkoda, że nie ma jeszcze pełnego opisu o e410. Nie mogę już się doczekać kiedy tam się pojawi.
Jak myślicie czy e410 ma szanse ptrzymać takie noty jak D40? poniżej
Detail (D-SLR) Rating (out of 10)
Build quality 8.0
Ergonomics & handling 8.5
Features 8.0
Image quality 8.5
Performance (speed) 9.0
Value 9.0
Highly Recommended
No i mimo swoich waf jest wysoko rekomendowany przez ekipe testująca. Tak dla porównania E330 ma "Recommended" mam nadzieje, że e410 będzie Highly Recommended?
Niby tyle się psiączy na tego D40 a z testów wynika, że to tani dobry aparat. Panowie czapki z głów, takie są fakty i testy, mam nadzieje, że są bardziej wiarygodne od tch na Fotopolis.
Sylwek