-
Kompakt z wymienną optyką
witam :) - po dłuższej przerwie...
zamierzam kupić nowy aparat, i po naprawdę długim namyśle zdecydowałam się właśnie na kompakt z wymienną optyką...
przesiadam się ze zwyklaczka, początkowo myślałam o lustrzence, potem o dużym kompakcie - jednak po wypróbowaniu stwierdziłam że potrzebuję jednak czegoś małego i lekkiego. przynajmniej na razie.
cenowo raczej bez większych szaleństw, to tylko kompakt :)
chciałabym doradzić się Was w kwestii konkretnego modelu - pomożecie ??
będę ogromnie wdzięczna !
-
Odp: Kompakt z wymienną optyką
Witam !
Najtaniej...
OLYMPUS PEN E-PL1 z 2 szklami MIKRO 4/3 1) 14-42
2) 40-150
Ten aparat robi rewelacyjnej jakosci foty.
Mozna kupic nowsza puszeczke EPL-3 ale to wychodzi zdecydowanie drozej.
Pozdrawiam
-
Najtaniej - o ile nie potrzebujesz sterowania aparatem za pomocą , kabla, radia , bo ten model tego nie ma.
Poza tym jestem za taką propozycją.
Drugi wybór to lumiksy G G1, G2, GF1 GF2.
Pozdrawiam AP.
-
Jeśli ma mieć możliwość podłączenia wężyka lub użycia pilota, to GF2 też odpada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli ma mieć możliwość podłączenia wężyka lub użycia pilota, to GF2 też odpada.
Dzięki za informację - byłem blisko kupienia go pod latawca.
Pozdrawiam AP.
PS. Aż sprawdziłem instrukcję mojego G1 - on ma możliwość użycia zdalnej migawki - kabelka, ale z powodu wagi nie poleci.
-
dziękuje za odzew :)
nie orientuję się aż tak w temacie jesli chodzi o mozliwości podłączenia tych wszystkich rzeczy - to zupełnie nie wiem o co chodzi...
nie musi być najtaniej, chciałabym żeby na jakiś czas wystarczył ( zanim do lustrzanki dojrzeję;) ).
te wężyki, piloty, latawce - streowanie kablem, radiem - wyjaśnicie choc po krótce ... ?
a sony ?
obiektyw mógłby być na początek jeden (zoom chętnie ok.5-7)
czy to są bardzo delikatne aparaty ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
a sony ?
pomińmy milczeniem ;)
Cytat:
obiektyw mógłby być na początek jeden (zoom chętnie ok.5-7)
obiektyw micro Zuiko Digital 14-150mm - masz spacerzooma prawie 11x
do tego PEN E-PM1 lub E-PL3 lub E-P3 - nowe z dwuletnią gwarancją do obejrzenia i pomacania w większych sklepach
Cytat:
czy to są bardzo delikatne aparaty ?
nie należy nimi rzucać o beton i używać w strugach deszczu, czyli tak jak w przypadku większości aparatów cyfrowych
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
nie musi być najtaniej, chciałabym żeby na jakiś czas wystarczył ( zanim do lustrzanki dojrzeję;) ).
To troszkę nie tak. Kompakt to nie jest za dobre określenie, szczególnie z punktu widzenia użytkowników lustrzanek E-systemu - matryca w tych aparatach jest tych samych rozmiarów. Już wolę to niezgrabne - bezlusterkowiec. Bezlusterkowce, pod kilkoma względami przewyższają lustrzanki, pod innymi odwrotnie, w każdym razie do lustrzanki nie trzeba dojrzewać, bo to żaden stopień wyższego wtajemniczenia fotograficznego. Kwestia potrzeb, zabawy i tę na chwilę obecną większą czerpię z evila (kolejne niefajne określenie) niż lustra.
-
Sęk w tym, że po podpięciu jakiegoś większego obiektywu te bezlusterkowce nie są już takie maleńkie. Jasne, mniejsze niż większość amatorskich luster ale wg mnie, traci na tym komfort użytkowania.
Sama zobacz, http://camerasize.com/compare/#185,206
A jeżeli zależy Tobie na mikro rozmiarach, to chyba pentax Q. Ale z mikro rozmiarem dostajesz również mikro matrycę.
Albo Pen mini. http://camerasize.com/compare/#190,163
-
Bezlusterkowce są takie same bez względu na to, co pod nie podepniesz.
-
Pod m.4/3 jest kilka świetnych i malusich szkieł. W tym sensie to imho zdecydowanie najdojrzalszy i najrozsądniejszy system aparatów bez lustra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
tzn ?
podobają mi się duże obiektywy :))
początkowo myślałam o FinePix HS20 EXR, ale stwierdziłam że zdecydowanie chcę mały i przedewszystkim lekki po przetestowaniu hx100v - za ciężko mi było ;)
ten obiektyw micro Zuiko Digital 14-150mm - super, tylko cena dość wysoka z tego co widziałam koło dwójki...
on byłby wystarczający jako jeden jedyny?
bo w zestawie z aparatem pewnie korzystanej wychodzi, czy niekoniecznie ?
a jeśli nie to z jakim obiektywem kupic na początek ?
chętnie zmieściłabym się w kwocie 1,5 max 2 tys.
zaciekawiły mnie te możliwości dodatkowe o których pisaliście na początku.
nie byłoby fajnie jesli zaraz po zakupie żałowałabym że nie ma czegoś co by mi sie przydalo, jeśli byłoby mnie na to stać oczywiście.
nazwa kompakt z wymienną optyką wzięło mi się z allegro i :
http://www.fotomaniak.pl/44453/ranki...ptyka-2011-12/
w sumie fajnie że to coś więcej.
więc NEX-ów nie polecacie..?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
więc NEX-ów nie polecacie..?
To forum skupia w głównej mierze użytkowników Olympusów (i pewnie Panasów), ludzie świadomie wybrali jakieś aparaty, stąd polecają zgodnie ze swoim punktem widzenia. Moja prywatna i subiektywna opinia co do evilów od Sony na dzień dzisiejszy: bardzo dobre matryce, ale nie pasują mi ich silniki jpg, grzebanie w rawach, nie każdy lubi. Obiektywy - trochę bida - duże kloce, słaby naleśnik... Guzikologia/obsługa - zdecydowanie nie pode mnie, chociaż kilka bajerów fajnych. Generalnie co do wyboru aparatu - macać, oglądać sample, pamiętać ile się ma w portfelu - innej rozsądnej drogi nie ma.
-
Czy 14-150 jest wystarczający jako jedyny obiektyw to sprawa indywidualna. Jaki obiektyw na początek to również sprawa indywidualna. Jak nie wiesz za bardzo, to kup tylko z kitem (obiektywem 14-42 w zestawie) i potem jak się zorientujesz co Ci potrzebne, to inwestuj pod swoje potrzeby, a nie rady wynikające z potrzeb i upodobań innych użytkowników.
-
miałam już dwa olki i może stąd chęć zmiany, ale nie jest to konieczne.
jakąś dobrą porównywarkę znajdę na necie ?
tak żeby te PENy przejrzeć wszystkie co który ma a czego nie, bo póki co nie bardzo widzę różnice..
chyba, że dałoby się tak jasno jak laikowi w kilku słowach to bardzo bym prosiła o porównanie.
bardziej uniwersalny będzie zestaw z obiektywem 14-150 niż dwoma 14-42 i 40-150 ?
bo na to samo chyba nie wyjdzie ?
jeszcze muszę doczytac o tych obiektywach...
---------- Post dodany o 13:51 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Czy 14-150 jest wystarczający jako jedyny obiektyw to sprawa indywidualna. Jaki obiektyw na początek to również sprawa indywidualna. Jak nie wiesz za bardzo, to kup tylko z kitem (obiektywem 14-42 w zestawie) i potem jak się zorientujesz co Ci potrzebne, to inwestuj pod swoje potrzeby, a nie rady wynikające z potrzeb i upodobań innych użytkowników.
nie wiem za wiele w tym temacie dlatego wolę się poradzić i dowiedzieć w ten sposób czegoś nowego -a tu mam profesjonalną pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
bardziej uniwersalny będzie zestaw z obiektywem 14-150 niż dwoma 14-42 i 40-150 ?
bo na to samo chyba nie wyjdzie ?
Zestaw z jednym obiektywem ma tą przewagę, że nie musisz nic przepinać, a zakres masz ten sam.
Jakość zdjęć podobna.
Co do aparatu, to masz teraz 4 modele PENów do wyboru. Wszystkie robią zdjęcia podobnej jakości, różnią się tylko sterowaniem i bajerami.
E-PL1 - najprostszy, wolniejszy AF, sterowanie przyciskami (nie ma pokrętła, rolki.)
E-PM1 - najmniejszy, szybki AF, mało guzików (większość opcji ukryta w menu)
E-PL3 - odchylany ekran, kółko do sterowania, szybki AF
E-P3 - dotykowy ekran OLED, kólko + rolka, szybki AF, czujnik orientacji aparatu
Do każdego z nich możesz dokupić elektroniczny wizjer, zewnętrzny mikrofon (przydaje się przy nagrywaniu filmików).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Tak patrzę na gf1 z naleśnikiem 20/1.7 i stawiając go przy gh1 z 14-140 zastanawiam się co masz na myśli stwierdzeniem "takie same"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Tak patrzę na gf1 z naleśnikiem 20/1.7 i stawiając go przy gh1 z 14-140 zastanawiam się co masz na myśli stwierdzeniem "takie same"?
Sam bezlusterkowiec jest taki sam.
W sensie, że samo body nie zmienia wielkości :wink:
Natomiast co innego zestaw bezlusterkowiec + obiektyw.
Zresztą i tak obecnie nie ma żadnego dużego obiektywu do m4/3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zestaw z jednym obiektywem ma tą przewagę, że nie musisz nic przepinać, a zakres masz ten sam.
Jakość zdjęć podobna.
Witam !
m.ZD 14-150 jest ok ale na 14mm bardzo zaciemnia rogi kadru oraz znieksztalca ( beczkuje ).
Tego nie robi kitowy m.ZD 14-42.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
m.ZD 14-150 jest ok ale na 14mm bardzo zaciemnia rogi kadru oraz znieksztalca ( beczkuje ).
Nawet z włączoną korektą winiety? Z ciekawości pytam :)
-
5 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Co do aparatu, to masz teraz 4 modele PENów do wyboru. Wszystkie robią zdjęcia podobnej jakości, różnią się tylko sterowaniem i bajerami.
E-PL1 - najprostszy, wolniejszy AF, sterowanie przyciskami (nie ma pokrętła, rolki.)
E-PM1 - najmniejszy, szybki AF, mało guzików (większość opcji ukryta w menu)
E-PL3 - odchylany ekran, kółko do sterowania, szybki AF
E-P3 - dotykowy ekran OLED, kólko + rolka, szybki AF, czujnik orientacji aparatu
bardzo dziękuje o to mi chodziło :)
tak wstępnie skłaniałabym sie ku E-PM1 lub E-PL3
kwestią upewnienia jeszcze, bo nie miałam dotąd styczności poza zwykłymi kompaktami.
i przepraszam jesli pojawi się jakieś głupie pytanie ale jestem laikiem :
obiektywy innych firm można w nim zastosować ?
mają wbudowane lampy - te malutkie punkciki ? czy są w miarę wystarczające (cos tak jak w małpce?) czy trzeba od razu dokupić ?
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:41 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Sęk w tym, że po podpięciu jakiegoś większego obiektywu te bezlusterkowce nie są już takie maleńkie. Jasne, mniejsze niż większość amatorskich luster ale wg mnie, traci na tym komfort użytkowania.
Sama zobacz,
http://camerasize.com/compare/#185,206
A jeżeli zależy Tobie na mikro rozmiarach, to chyba pentax Q. Ale z mikro rozmiarem dostajesz również mikro matrycę.
Albo Pen mini.
http://camerasize.com/compare/#190,163
dzieki za stronkę, przydatna, tylko nie widzę tam tego podstawowego PEN E-PL1.
---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jakość zdjęć podobna.
ale już zoom będzie mniejszy w przypadku dwóch ?
skoro 14-150mm daje prawie 11x zoom,
a 14-42 (3x ?) i 40-150 (niespełna 4x).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
ale już zoom będzie mniejszy w przypadku dwóch ?
skoro 14-150mm daje prawie 11x zoom,
a 14-42 (3x ?) i 40-150 (niespełna 4x).
OK, sam przez to kiedyś przeszedłem więc wytłumaczę - wartość ZOOM przy obiektywach równa jest wynikowi dzielenia największej ogniskowej przez najmniejszą, i tak:
150/14 = 10.71 = ~11
42/14 = 3
150/40 = 3.75 = ~4
czyli po polskiemu - czym większa wartość ZOOMa tym bardziej uniwersalny obiektyw
mniej więcej ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
OK, sam przez to kiedyś przeszedłem więc wytłumaczę - wartość ZOOM przy obiektywach równa jest wynikowi dzielenia największej ogniskowej przez najmniejszą, i tak:
150/14 = 10.71 = ~11
42/14 = 3
150/40 = 3.75 = ~4
czyli po polskiemu - czym większa wartość ZOOMa tym bardziej uniwersalny obiektyw
mniej więcej ;)
jestem ogromnie wdzięczna :)
czyli jednak nie będzie to to samo biorąc pod uwagę zoom.
jeszcze nie wiem do czego jaki obiektw, najlepiej byłoby wypróbować ale nie mam jak.
-
Daj sobie spokój z zoomem, w ogóle wyrzuć z głowy ten termin. On kompletnie nic nie znaczy. Równie dobrze możesz sobie wymyślić jakiś inny parametr, np. stosunek ilości listków przysłony do pojemności akumulatora. Będzie tak samo bezwartościowy, jak pojęcie zoomu, ale przynajmniej będziesz mogła się podpisywać jako jego autor ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
Można, jeśli są to obiektywy z tym samym systemem mocowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
mają wbudowane lampy - te malutkie punkciki ? czy są w miarę wystarczające (cos tak jak w małpce?) czy trzeba od razu dokupić ?
Te punkciki to nie lampy błyskowe, tylko diody wspomagające działanie AF w słabym oświetleniu. E-P1/2, E-PL3 i E-PM1 nie mają wbudowanych lamp, podobnie jak NEXy (oprócz NEX-7) i 3-cyfrowe Samsungi. Mają za to w zestawach małe lampki zewnętrzne. A czy są one wystarczające, to zależy od wymagań. Generalnie są tak samo (nie)wystarczające, jak lampy błyskowe w kompaktach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
Możesz do nich podpinać obiektywy z mocowaniem mikro 4/3.
Ewentualnie inne mocowanie poprzez odpowiednie przejściówki.
Co do lampy błyskowej, to wbudowana to żadna rewelacja. Jednak na początek najlepiej się przekonaj czy dla Ciebie jest ona wystarczająca.
Jeśli nie, to zawsze zdążysz dokupić coś lepszego.
EDYCJA:
Epicure ma rację, nie zrozumiałem o co chodziło z tymi punkcikami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
czyli jednak nie będzie to to samo biorąc pod uwagę zoom.
suma sumarum będzie, tylko przekładać obiektywy trzeba
Cytat:
jeszcze nie wiem do czego jaki obiektw, najlepiej byłoby wypróbować ale nie mam jak.
TUTAJ możesz sobie suwaczkiem pod obrazkiem posuwać i zobaczyć jak zmienia się to co "widzi" aparat w zależności od ogniskowej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
Co do ogniskowych, to im niższa liczba, tym obiektyw widzi szerzej.
Tutaj jest to fajnie zobrazowane: http://www.tamron.eu/en/lenses/focal...omparison.html
Edycja:
Ups, Romek mnie ubiegł :)
-
super - wielkie dzięki !
jeszcze mam pytanie apropo tego pierszego najprosztszego modelu E-PL1 (czy E-PL2 ?)
tylko tez tak prosto bym prosiła :)
co jemu brakuje z tych bardziej istotnych rzeczy a co mają wyższe modele ?
sterowanie kablem, radiem... wężyk latawiec... ???
aha i jak z tym mocowaniem penach - coś czytałam że rzadkie i trudno kupić taniej używane szkło ?
o ile na pierwzy rzut jako tako mogę sobie pozwolić potem może być trudniej jeśli chodzi o nowe obiektywy - to jednak kosztowna zabawka.
a ja mam ochotę się pobawić ;)
edit: doczytałam że można za pomoca pilota sterować wyzwoleniem migawki.
tego ten PL1 nie ma ?
wężyk - kabel ma służyc do tego samego ?
coś pominęłam - latawiec...
-
Bezlusterkowce czy jak kto woli kompakty z wymienną optyką to bardzo nowe zabawki. Trudno więc o używane obiektywy :] A czy rzadkie? System micro4/3 ma na dziś chyba największą ofertę obiektywów w temacie bezlusterkowców.
TUTAJ masz porównywarkę na Optycznych, kliknij co chcesz porównać w lewym okienku.
Latawce zostaw nam, dużym chłopakom ;) długo by tłumaczyć o co biega.
E-PL1 jako jedyny nie daje się sterować ani pilotem ani wężykiem.
Wyżej proponowałem Ci modele z najnowszej serii, z dwuletnią gwarancją. I dalej podtrzymuję swoją opinię. Jak się bawić to wypasionymi zabawkami ;)
-
:)
porównuję E-PL3 i E-PM1 i wychodzi mi na to że poza wagą (gabaryty te same) jedyną różnicą jest uchylany LCD w E-PL3.
chyba, że czegos tam nie ujęli -?
do czego przydaje się taki nachylany lcd ?
szkoda że nie ma tam testu E-PM1.
-
Uchylny LCD ? Zrób fotkę żabie z bliska, nie z góry, albo fotkę unosząc aparat wysoko nad głową np. nad tłumem. Na LCD wtedy widzisz co fotografujesz. Przydaje się. Nie mówię że żyć się bez tego nie da.
A czego nie ujęli? Np. E-PM1 ma najprostsze menu dla początkujących. Nie trzeba od razu wiedzieć co to jest i po co jest np. przysłona czy ISO ;)
-
Wyobraź sobie, że chcesz zrobić zdjęcie stokrotki na trawniku, odchylasz ekran i widzisz co fotografujesz, jak nie masz odchylanego ekranu, to musisz położyć się na trawniku plackiem.
Inna scenka - coś cię zainteresowało przy sąsiednim stoliku, chcesz zrobić dyskretnie zdjęcie, odchylasz ekran, delikatnie skierowywujesz i kadrujesz i pstryk - zdjęcie twoje. Jak nie masz regulowanego ekranu musisz się wpatrywać w pionowego LCD-eka. Odchylany, obracany ekran daje komfort kadrowania, pomaga być dyskretniejszym.
Różnice w penach trzecich:
EP-3 - nieodchylany ekran OLED, największy i dotykowy i wbudowana lampka.
EPL-3 - odchylany niedotykowy ekran,
EPM-1 najmniejszy, najlżejszy, uproszczone menu i te kolorki - największy wybór.
Do wszystkich dołożysz wizjer cyfrowy, maja te same bebechy. Nie różnią się szybkością autofokusa. Do EPL-3 i EPM-1 jast dołączana wsuwana w sanki lampka, wykluczająca sie z wizjerem - nie można użyć lampki i wizjera równocześnie.
To tak z mojej perspektywy.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To tak z mojej perspektywy.
Pozdrawiam AP.
Perspektywy? zaraz Ci post przeniosą do innego wątku :mrgreen:
-
To się dorzucę jeszcze z szybkością zdjęć seryjnych
E-P3 ma 3 kl/s
E-PL3 ma 5 kl/s, a nawet 5,5 jak wyłączysz stabilizację.
-
ślicznie dziekuje :)
czyli najkorzystniej wychodzi (dla mnie) EPL-3, choć EPM-1 korci uproszczonym menu i niższa cena, i chyba to przeważy.
to jeszcze proszę doradźcie w kwestii tego obiektywu na początek (na razie głównie do fotografii dzieci, wakacyjnej, rodzinnej) dopóki nie rozeznam się w temacie i nie dowiem czego mi trzeba.
ten kitowy 14-42 wystarczy do takiej zwykłej fotografii ?
choć kurcze z 14-150 wychodzi korzystaniej skoro i tak chciałabym go kiedyś mieć.
miałam już kolorowy, teraz chyba skłaniałabym się ku srebrnemu lub czarnemu.
na srebrnym rysek nie będzie widać ?
może jest na forum ktoś z lublina i wie gdzie mogę zobaczyć na je żywo ?
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To się dorzucę jeszcze z szybkością zdjęć seryjnych
E-P3 ma 3 kl/s
E-PL3 ma 5 kl/s, a nawet 5,5 jak wyłączysz stabilizację.
a E-PM1 - ? :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
może jest na forum ktoś z lublina i wie gdzie mogę zobaczyć na je żywo ?[COLOR="Silver"]
Największy wybór w Saturnie, tam można pomacać, chyba jest w Lublinie.
http://sklep-saturn.eu/kontakt-saturn.html
Bo Warszawie to Janki, Złote Tarasy, Arkadia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Jak widać Saturna nie ma w Lublinie, ale jest siostrzany MediaMarkt :]
Lublin , ul. Tomasza Zana 31
-
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało ;)
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
może ten obiektyw 40-150 byłby bardziej uniwersalny niż 14-42 - ???
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?