-
Prosto z puszki ... miasta, wioski i dziewuszki
Witam serdecznie.
Od kilku dni jestem posiadaczem PEN-a. Dla mnie to mały aparacik do zadań codziennych. Pragnę w tym wątku przedstawiać swoje fotki zrobione tym body nietykane edytorami do zdjęć, bo po to go właśnie kupiłem.
Na poczatek chcę przedstawić sprawcę całego zamieszania czyli E-PL3 z "czapką" na głowie :grin:.
Pierwsze fotki:
1. Efekt dramatyczny
2. Efekt ...
-
Odp: Prosto z puszki ... miasta, wioski i dziewuszki
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Witam serdecznie.
Pragnę w tym wątku przedstawiać swoje fotki zrobione tym body nietykane edytorami do zdjęć, bo po to go właśnie kupiłem.
1. Efekt dramatyczny
2. Efekt ...
Zaczynasz od klamstwa-nieladnie.Lepiej zawsze jak ty sterujesz edytorem niz ma to za Ciebie maszynka robic za Twoja lub nie wiedza
-
pierwsze najfajniejsze:) zrób coś z filtrem ale tam gdzie można go wykrzystac
-
Może do końca to nie jest prawda ale jakoś fotki trzeba zmniejszyć a efekty są "dobrodziejstwem" tej puszki. To ma być zabawa.
Mirek54 chyba załapałem o co Ci chodzi - Po pierwsze te Efekty to są Filtry a po drugie myślałeś, że bez edytora to znaczy surowe. Ja myślę o tym co wypluwa aparat z filtrami bądź bez. To ma być zabawa.
-
2ka to chyba manifest w kontekście demontażu krzyża w sejmie : D - dobry obraz - można się zaintrygować : ) ale za to pierwsze ! - oklepane jak pupa dziecka przez nerwowego rodzica : D
-
Jeszcze folia nieściągnięta z obiektywu :D
PS. Też podpinam SB-900 do E-PL3 :)
-
Dokładnie jest jeszcze folia. Uczę się dopiero tej puszeczki i nie rozpakowałem jej do końca :-) . A te dwie pierwsze fotki to takie luźne pstryki. Ten mikrus urzekł mnie. Bawi mnie obcowanie z nim.
Zdjęcia jakie chcę tu pokazywać z pewnością nie będą jakieś wygłaskane, często pewnie słabe technicznie ale będą robione z czystej przyjemności uchwycenia czegoś co mnie zainteresuje.
Wysłane z SGS-Tapatalk
-
Odp: Mikołajki
Kilka fotek z tandemu E-PL3 i SB-900
3.
4.
5.
6.
7.
-
Skoro miałeś tak mocną lampę, to skąd tak wysokie ISO?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Skoro miałeś tak mocną lampę, to skąd tak wysokie ISO?
I tu odpowiem pytaniem na pytanie. Czy ISO 400 to jest wysokie ISO ( przy czasach rzędu 1/20s), a nawet na ostatnim jest ISO 200.
Uczę się tego aparatu. Z wysokim ISO zauważyłem taką zależność , że przy wyższych wartościach zaczyna być bardzo widoczny zielony zafarb.
-
Zafarb zafarbem, ale na 3, 5 i 4 widać paskudne plamy/szum (albo moje krzywe oczy bardzo krzywo widzą) zwłaszcza na 2 planie. Szkoda że exify wyciąłeś. Błyskając lampą starałbym się ograniczyć iso do minimum (z zachowaniem sensownych czasów ofc). Nie znaju PENa ale jak miałem e-400 to starałem się nie przekraczać iso 400, teraz na e-30 też w miarę możliwości też staram się nie przekroczyć 400 (chyba, że próbuję jakiegoś macro). Może lepiej lampę ustawić ciut mocniej i walnąć do góry z jakimś odbłyśnikiem czy dyfuzorem, ale na mniejszym iso...
Ja się nie zam, ale tak bym eksperymentował, zwłaszcza że potem nie majstrujesz przy fotkach (chociaż odszumianie tu by chyba wiele nie zmieniło...). Ale to tylko taka moja dziwna teoria/sugestia ;)
-
Fakt na 3 za dziewczętami na krzesełkach widać szum, na 5 na filarze widać szum. Tak jak pisałem czasy były w granicach 1/20s ISO 400. Pierwszy plan w miarę doświetlony drugi często ciemno o ile daleko. Sufit był na wysokości ok 6m. Nie stosowałem białej kartki bo raczej byłoby jeszcze ciemniej z tyłu a tego nie chciałem. Widać, że raczej trzeba unikać wyższych iso a nawet 400.
-
Wrzuć exif choćby pierwszego zdjecia.
-
Ja nie wiem, też mam pena i używam ISO 800 - 1200 bez szumu, więc się dziwię czemu Ty masz na 400
-
To są jpgi prosto z puszki :shock: :?:
-
A jaką masz jakość JPGów ustawioną ? Może kompresja coś zżera? (Ale żeby aż tak? o.O)
-
Muszę jeszcze popatrzeć na te fotki z Mikołajek ale teraz nie mam dostepu do oryginałów. Może zresetuję body bo być może coś tam namieszałem. Przycinałem je w faststone viewer może tam też jest naprzykład dziwnego w skalowaniu ustawione. Narazie sobie muszę odpuścić. Teraz przedstawię kilka fotek z 13 grudnia. Tutaj zostawiłem exif i obróbkę wykonałem w Olympus Viewer 2.
Zdjecia wykonane na happeningu poświęconym rocznicy wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Niestety nie mogłem być od poczatku ale... na grochówke na kartki z żołnierskiego kotła się załapałem :-) a wszystkiemu przyglądał się bacznie marszałek.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
-
Odp: Z mojej puszki ... miasta, wioski i dziewuszki
Mały strobing. Córka już nie mogła doczekać się wyjazdu na narty.
-
Miłe dla oka choć chyba troszkę za czerwone/magentowe/łotewer (rozróżniam tylko 3 kolory ;) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
winnetou
Miłe dla oka choć chyba troszkę za czerwone/magentowe/łotewer (rozróżniam tylko 3 kolory ;) )
To tak jak ja rozróżniam :-) . Ale chyba masz rację. Obrabiałem na lapku a on mi bardzo oziębia kolorki.
Wysłane z SGS-Tapatalk
-
fajna i śliczna mała modelka - dobrze się patrzy na zdjęcia : ) drugie zdjęcie bym bardziej z góry potraktował tj. córka lekko bardziej wpatrzona w sufit a fotograf ostrzy gdzie ostrzył jednak z troszkę dalszej perspektywy zostawiając w kadrze więcej powietrza na brzegu.
-
-
miejski reportaż podoba mi się bardzo
-
Mała mistrzyni nart bardzo mi się podoba, szczególnie na drugim zdjęciu. :grin:
-
Dziękuję wszystkim za komentarze. Dawno mnie tu nie było. Cały czas w rozjazdach. Teraz trzy dni wolnego od wycieczek i ponownie wyjazd. Ale za to mam troszkę materiałów do pokazania. Muszę znaleźć tylko trochę czasu. Jeszcze raz dziękuję za komentarze.
Wysłane z SGS-Tapatalk
-
Pierwsza panorama Samyangiem 7.5 mm
Pierwsza panorama sferyczna jaką wykonałem najnowszym nabytkiem z Korei. Samyang 7.5mm MFT i GF-1 w akcji. Ten zestaw bardzo mi się podoba na wycieczki.
-
Kolejna panorama sferyczna
Kolejna panorama sferyczna - Bukowina Tatrzańska.
-
-
-
Dzięki. W przygotowaniu są następne.
-
Ostatnio dużo podróżowałem i mam wiele nieobrobionego materiału. Na szybko skleciłem panoramkę z ostatniego pleneru w Milówce.
-
wyszło zgrabnie : ) - nieźle odśnieżona droga : )
-
Sam zastanawiam się nad tym penem, chetne zobaczyłbym jeszcze jakiś materiał ...
-
Kolejna panoramka tym razem z Milówki, na zboczu pensjonat " U Kubiców".
Te panoramki robione były GF1.
---------- Post dodany 25-02-12 o 00:45 ---------- Poprzedni post był 24-02-12 o 23:31 ----------
Ponownie panorama z Bukowiny Tatrzańskiej. Widok z tarasu pensjonatu "Wierchy".
-
Bardzo przyjemnie się takie panoramki ogląda :)
-
Odp: Pierwsza panorama Samyangiem 7.5 mm
Panoramki przyjemne, aczkolwiek ta od Kubiców z mocno przekłamanym kolorem.
Pozdrawiam AP.
-
Może faktycznie coś pomieszałem ale patrząc na rawy to kolory zbytnio się nie różnią ? Było na czerwono wschodzące słońce?
I jeszcze mały bonusik.
-
Bardzo fajne są efekty Twojej zabawy. Podoba mi się, inspirują. Może nawet spróbuje zrobić coś takiego z miejsc, które lubię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Bardzo fajne są efekty Twojej zabawy. Podoba mi się, inspirują. Może nawet spróbuje zrobić coś takiego z miejsc, które lubię.
Podobnie myślę , body już mam ,tylko trzeba zamówić mi rybke...
Pozdrawiam AP.
-
Fajnie, że was zainspirowałem. Oczywiście można to zrobić bez rybki ale z rybką jest łatwiej i szybciej. To jeszcze nie koniec panoramek z Milówki. Myślę, że będą jeszcze dwie ... :grin:. Miałem ochotę zrobić taką panoramkę dookoła z naszymi klubowiczami ale jakoś nie było sposobności. Może następnym razem. Jeszcze jedno pamiętam o fotkach do przesłania dla Karola i Dziadka. Pozdrawiam.