-
Wyrazy "fotograficzne"
A zaproponuje Wam zabawe cos jak ta w skojarzenia.
Regula prosta.Ten co wstawi wyjasnienie,znaczenie,opis,link do tematu podaje nastepny wyraz.Wstawiamy tylko te scisle zwiazane z fotografia
Tylko prosze nie podawajcie wyrazow,ktorych znaczenia zna kazdy tu zarejestrowany.Np-obiektyw,soczewka,klisza....
Pozwole sobie zaczac.Ten co wyjasni,poda link podaje nastepny wyraz.A jak sie nie przyjmie to mozna do smietnnika temat.
Ambrotyp
-Co to jest?Kto wie bez gooogla??:mrgreen::mrgreen:
-
Odp: Wyrazy "fotograficzne"
Ambrotyp to pozytywowo- negatywowy obraz wyprodukowany przy użyciu techniki mokrego kolodionu. Tak więc, żeby pojęcie ambrotypu było jasne musimy poznać od podstaw mokrą płytę.
Osób chętnych do tego aby nazwać się wynalazcą tej metody było wiele. Jednak to Frederic Scott Archer zapisał się w historii jako ten, któremu udało się jako pierwszemu uzyskać i utrwalić obraz na szklanej płycie. To jemu zawdzięczamy powstanie techniki Wet Plate- mokrego kolodionu, mokrej płyty.
Wiedziałem, ale trzeba było się upewnić ;) wygooglowane stąd.
w klimacie...dagerotyp
-Co to jest? Kto wie bez gooogla?
-
Szkoda że wątek umiera. Mogło by być ciekawie.
Wiem co to dagerotyp, dagerotypia...
Technika utrwalająca obraz na płytkach pokrytych jodkiem srebra. Pierwsza fotografia była wykonana tą techniką. Kolega i wspólnik wynalazcy fotografii pana Niepca o nazwisku Daugerre uważany jest za wynalazcę tej metody utrwalania obrazu. Od jego nazwiska pochodzi nazwa tej techniki.
Prowadziłem kiedyś kursy fotograficzne i właśnie na zajęciach z historii fotografii słuchacze zadawali wiele pytań, o dziwo w dobie fotografii cyfrowej, zainteresowanie historią było duże. Jako ciekawostkę powiem Wam że ci panowie-wspólnicy mieszkali od siebie ponad 300 kilometrów, mimo to wspólnie prowadzili firmę. Pamiętajmy że były to lata 20 XIX wieku. Nie było maili, sms-ów, Pendolino i innych wynalazków cywilizacyjnych. Mimo to komunikowali się jakoś i przez lata prowadzili wspólny interes.
A ja zadam pytanie o... diaporamę.
Czy ktoś wie co to takiego bez googlowania?
-
Diaporama to twór składający się z rzutowanych na ekran przeźroczy do których dopasowana jest muzyka (lub pojedyńcze dźwięki, rozmowa, komentarz autora). W czasach przeddigitalnych często korzystano z kilku projektorów, dla uzyskania ciekawego efektu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tylko prosze nie podawajcie wyrazow,ktorych znaczenia zna kazdy tu zarejestrowany.Np-obiektyw,soczewka,klisza....
Hmm.. Większość ludzi nie wie, co to jest klisza. Zazwyczaj myli kliszę z filmem/błoną. Więc i to pytanie mogłoby paść : )
W obecnej sytuacji geopolitycznej powinienem zapytać o perspektywę, ale...
Monidło!
-
Czy to aby nie jest malowanie obrazu ze zdjęcia? Albo kolorowanie bw?
monidło / pachnidło?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
HrabiaMiod
Monidło!
Bez googla to przychodzi mi tylko na mysl brzydka Monika.......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Bez googla to przychodzi mi tylko na mysl brzydka Monika.......
K@czy Monika jest ładna, tylko Ty za mało wypiłeś. :-D
-
kukorial - bingo! dawaj następny termin.
Monidło − rodzaj realistycznego obrazu, portretu namalowanego najczęściej na podstawie zdjęcia ślubnego. Charakterystyczną cechą tego zazwyczaj czarno-białego obrazu były podkolorowania - na czerwono usta i lazurowoniebieskie oczy. Inne detale były retuszowane.
-
O trafiłem! Sam w to nie wierzyłem do końca.
To ja zapodam takie cuś: Phonescoping
Oczywiści bez oszustwa proszę!
-
Phonescoping...proste nie jest :P Ale w erze iPhon'owych fotek w gazetach wcale nie dziwi.
Pomysł wykorzystania aparatu wbudowanego w telefon do robienia zdjęć przedmiotów znajdujących się daleeeeko poprzez np. okular lornetki.
-
acidmk dokładnie, teraz Ty! :D
PS Jak tak dalej pójdzie to do niedzieli nam się wyrazy skończą..
-
Dzięki, chyba wyrazy się nie skończą...fotografia to bardzo pojemna dziedzina :P
A słowo na dzisiaj to: luksografia
-
Lux to po łacinie światło. Więc to jakiś termin związany pewnie ze światłem w fotografii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
Dzięki, chyba wyrazy się nie skończą...fotografia to bardzo pojemna dziedzina :P
A słowo na dzisiaj to: luksografia
O Żeś zamotał i łacina lux-światło i greka graphos-rysować!
Z tego co kojarzę to "rysowanie światłem" coś jakby jakiś materiał światłoczuły i "mazanie" bezpośrednio po nim źródłem światła.
Fajne efekty z tego wychodzą.
-
shary, bardzo słuszne skojarzenie choć nie pociągnąłeś tematu do końca.
Saboor Brawa !!! Mazanie światłem :) dobre! Choć należy dodać że w tej metodzie przysłaniamy materiał światłoczuły półprzeźroczystymi materiałami w celu uzyskania efektu artystycznego :D
Twoja kolej Saboorku :)
-
-
O dżizas, aleś wymyślił :P Kalotypia...bardzo skomplikowany proces wykonania odbitek metodą stykowa...sam proces wywołania i utrwalenia to chemiczne czary mary. No i przyznaję że wujek google pomagał ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
O dżizas, aleś wymyślił :P Kalotypia...bardzo skomplikowany proces wykonania odbitek metodą stykowa...sam proces wywołania i utrwalenia to chemiczne czary mary. No i przyznaję że wujek google pomagał ;)
Miodek!
co do google; niech pomaga! Mamy nauczyć się i zapamiętać - może się przyda?
Dajesz!
-
NO dobra...mam :) Izohelia szukajcie, a znajdziecie :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
NO dobra...mam :) Izohelia szukajcie, a znajdziecie :P
Wiem ... ale nie powiem,:-P a jak kto napisze to niech poda przykład! Fajnie to czasem wygląda.
P.S.
Można to osiągnąć w photoshopie
-
Ano można i w PS'ie to zrobić, ale tak naprawdę to w ciemni! Czy naprawdę nikt nie wie co to?
-
Izohelia (jak mówi mądra księga)
Cytat:
Polega na parokrotnym przekopiowaniu obrazu półtonowego zarejestrowanego na błonie o znacznej użytecznej skali naświetleń na błony o bardzo dużej kontrastowości i minimalnej użytecznej skali naświetleń. Oznacza to odwzorowanie bardzo wąskiego zakresu tonalności i obraz złożony tylko z bieli i czerni. Granice pomiędzy bielą i czernią odpowiadają miejscom o jednakowej jasności i zwą się izohelami. Im dłuższe naświetlanie na błonach graficznych tym wiecej miejsc czarnych i mniej białych. Zróżnicowanie czasów naświetlania różnicuje położenie izohel i tworzy nowy obraz z paroma odcieniami.
-
Saboor Brawo !! Wszystko się zgadza :) Twoja kolej, choć mam nadzieje że ktoś jeszcze włączy się do tej zabawy.
-
-
Halogenki, dwie wersje odpowiedzi:
1) związki chemiczne będące składnikami błony filmowej - są światłoczułe. Dokładnie to ogólne określenie soli kwasów halogenowodorowych: fluorków, chlorków, bromków i jodków.
2) małe halogeny, czyli oświetlenie. ;)
Którą odpowiedź akceptujesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Halogenki, dwie wersje odpowiedzi:
1) związki chemiczne będące składnikami błony filmowej - są światłoczułe. Dokładnie to ogólne określenie soli kwasów halogenowodorowych: fluorków, chlorków, bromków i jodków.
2) małe halogeny, czyli oświetlenie. ;)
Którą odpowiedź akceptujesz?
Pięknie Gryphon!
małe lampki odpuszczamy
+
Dajesz!
-
Ok, mam nadzieje że nie za proste i nie skonczy się banem ;)
Hiperfokalna?
-
Zależna od parametrów obiektywu odległość, od której rozpoczyna się głębia ostrości obrazu.
To znaczy: po ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną, obraz powinien być ostry od połowy tej odległości do nieskończoności.
Uff.
I jeszcze matma:
H = F2/(f*c)
zgodnie z definicją: "Odległość hiperfokalna(H) jest wprost proporcjonalna do kwadratu ogniskowej obiektywu(F),
i odwrotnie proporcjonalna do iloczynu wartości przesłony(f) i wielkości krążka rozmycia(c)"
Przykład z optyczne . pl :
Przykładowo, obliczmy odległość hiperfokalną obiektywu 1.8/50 z maksymalnie otwartą przesłoną, zakładając rozmiar krążka rozmycia na typową wartość 0.02 mm. W tym przypadku otrzymujemy, że:
H = (50*50)/(1.8*0.02) = 2500/0.036 = 69444.4 mm = 69.4 metra
Gra? :-D
-
Gra. Saboor - zapodawaj!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No to siup! halogenki
To takie małe światełka z przodu mojego autka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
To takie małe światełka z przodu mojego autka.
No tak ... kierowniczka też jest w samochodziku:mrgreen:
---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------
No to jedziemy:
densytometria
-
Chcesz nam mierzyć gęstość kości? :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Chcesz nam mierzyć gęstość kości? :wink:
Noo bliskoś, ale nie o to chodzi zasada i działanie nie kostna densytometria, a tak bliżej nas :-D
-
No dobra, pogooglowałem :)
Oto definicja:
Cytat:
Densytometria – technika pomiaru stopnia zaczernienia światłoczułego materiału fotograficznego w wyniku działania światła i obróbki chemicznej (wywołania i utrwalenia).
i dalej:
Cytat:
Stosowana jest w pomiarach (...) stopnia zaczernienia materiału światłoczułego, a poprzez to pośrednio do pomiaru stopnia pochłaniania promieniowania zaczerniającego materiał światłoczuły.
Czyli, jeśli przed kliszą są kości (człowiek ;)), to stopień zaczernienia w tych miejscach materiału światłoczułego, zależy od pochłaniania przez nie promieniowania czyli od ich gęstości.
CBDU :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No dobra, pogooglowałem :)
Oto definicja:
i dalej: Czyli, jeśli przed kliszą są kości (człowiek ;)), to stopień zaczernienia w tych miejscach materiału światłoczułego, zależy od pochłaniania przez nie promieniowania czyli od ich gęstości.
CBDU :-P
Pięknie!
+
Dajesz!
-
No to dość obżarstwa i leniuchowania :)
Moja propozycja to dwa wyrazy :współczynnik Schwarzschilda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No to dość obżarstwa i leniuchowania :)
Moja propozycja to dwa wyrazy :współczynnik Schwarzschilda.
Pozorna utrata czułości filmu, przy bardzo krótkich i bardzo długich czasach naświetlania.
-
No prawie, bardzo blisko ale nie chodzi o efekt a współczynnik ;)
-
Wygrzebałem:
współczynnik Schwarzschilda= Przy czasach naświetlania praktycznie powyżej 1 sekundy występuje efekt zmniejszania czułości naświetlanego materiału. Aby temu zapobiec należy przedłużyć czas w stosunku do wskazań światłomierza korzystając z tego współczynnika.
-
Dokładnie tak! :)
Twoja kolej.