Witam
Mam prosbe o ogolna ocene co robie zle co dobrze ( jezeli cos wogole jest dobrze )
Z gory dzieki bardzo za komentarze
1.
2.
Wersja do druku
Witam
Mam prosbe o ogolna ocene co robie zle co dobrze ( jezeli cos wogole jest dobrze )
Z gory dzieki bardzo za komentarze
1.
2.
Ad 1. obróciłbym aparat o 90 stopni i zmieścił całą sylwetkę lub zmniejszyłbym ogniskową lub zrobił dwa kroki do tyłu. Postarał bym się również aby ostra była twarz a nie ubranko.
Ad 2. tego bym po prostu nie zrobił :) dla mnie malec od tyłu jest nieciekawy
ogólnie - nie umieszczaj raczej postaci w centrum kadru, poczytaj o złotym podziale, mocnych punktach
Witaj
Pierwsze fajne, trochę tylko ostrości brakuje. W drugim drugi plan trochę przeszkadza, samochód i reklama odwracają uwagę od modela:wink:.
dziekuje
o podziale to wiem tylko do mnie jakos to nie przemawia
co do ostrosci to robilem z AF a moj olek ma z tym problemy raz na jakis czas trafia do celu ( aktualnie jest w serwisie moze cos poprawia )
ok
nastepne beda z exifem
---------- Post dodany o 21:03 ---------- Poprzedni post był o 20:38 ----------
no to jeszcze jedna
teraz juz z trojpodzialem...
3.
A ja o tych pierwszych dwoch.Czy ten opadajacy lisc to ten sam lisc?Jesli tak to chyba za szybko krecisz sie wkolo obiektu.Jesli nie,to musze przemyslec,ale widze,ze juz padaly prawidlowe podpowiedzi.
nie ten sam bo na drugim zdjeciu sa dwa :D
Pablo, trzecie zdjęcie jest dużo lepsze. Może ze dwa kroki w lewo i mniej tych drzew po prawej oraz pierwszego planu.
slaszysz
ok dzieki za rade
Park jest OK, może jakby tak ciut unieść aparat o 1/5 kadru i pozbyć się liści na 1-szym planie, może...
czyli technicznie może być jak na początek
a tematycznie .... jest to ciekawe zdjęcie ?
dzięki za cenne uwagi
Zdjęcia jakich wiele. Nie widzę w nich nic specjalnego, ale też i brzydkie nie są.
Na 4. nie wiadomo co jest tematem - mamy ścieżkę, centralnie lampy i strumyk. Na 5. śmietnik aż bije po oczach - unikaj takich "atrakcji" w kadrze. Na 6. mogłoby być ciekawie, ale trzeba czasem zejść ze ścieżki, zmienić punkt widzenia np. ustawiając aparat tuż nad wodą. 7 - często widywane ujęcie alei drzew - nie porywa, plątanina gałęzi wprowadza duży chaos. No i 8 - nie wiadomo o co chodzi, jeśli miał to być człowiek karmiący gołębie to albo trzeba było podejść albo użyć teleobiektywu.
Uwagi techniczne - dołączone zdjęcia domyślnie pokazują mi się zbyt małe, ledwo co na nich widać. Po zmniejszeniu wyostrzaj je.
@slaszysz
oki dzieki za cenne uwagi postaram sie do nich zastosowac w kolejnych fotkach
Zapisz foty na forum - naciśnij opcje zaawansowane i zapisz załączniki nie wrzucaj na darmowe serwery na których oczy bolą od reklam.
Zastanów się co chcesz pokazać poparz przez wizjer, weź kawalek kartki i naszkicuj, zapracuj głową przed naciśnięciem spustu , poszukaj gdzieś tekstów o kompozycji - to pomoże pokazać to co chciałbyś nam pokazać.
Hmmm... No kurde, dzieło sztuki:wink::grin:. Co cię zachwyciło w tym zdjęciu?
mnie sie spodobalo delikatne odbicie modelu na powierzni
Te 9. ile Ci pali????
0.7l na osobe ;)
10.
Załącznik 57606
11.
Załącznik 57604
ciemność widzę, widzę ciemność :)
A ja błęda widzę i ciemnościa też.
a może jakieś wskazówki .... co jest źle wd.Was
mam RAWy więc mogę coś pokombinować...
---------- Post dodany o 15:11 ---------- Poprzedni post był o 14:51 ----------
a teraz lepiej?
12.
Załącznik 57607
Lepiej od poprzedniego pod względem tonacji kolorystycznej. Na zdjęciu przede wszystkim brak ostrości. Kompozycyjnie, kadrowo, mi nie odpowiada. Tak do końca nie wiadomo co jest tematem, mostek, czy wodospad. Brakuje też lepszego światła, przez co kolory wyszły wyblakłe.
słabe światło ,zły kadr,brak ostrości
I po kiego take wielgachne? Kręć się wokół SVGA ;)
13.
Załącznik 57655
a coś w tym stylu?
mnie się podoba - ot tak, bez większego powodu ;) Po prostu miło się patrzy :)
14.
Załącznik 57959
15.
Załącznik 57960
16.
Załącznik 57961
17.
Załącznik 57962
18.
Załącznik 57963
19.
Załącznik 57964
Jedynie nr 17 w miare mi podchodzi. Poza tym jakies dziwne te foty sa.. jakosciowo. Wyostrzone dziwnie, tak na "grubo", no i strasznie wygladzone (korekcja szunow jakas intensywna?), ewentualnie wygladaja (niektore) jak dosc mocne cropy z wiekszych ujec.
T.
20.
Załącznik 58729
21.
Załącznik 58730
21.
Załącznik 58814
23.
Załącznik 58946
23. szkoda tej wygładzonej buźki, bo urocza jest.. kadr przyjemny, taki spontaniczny :)
spontaniczny ... bo mojego skrzata nie da sie ustawic nawet na sekunde w jednym miejscu :D