Co to jest system zdalnego transferu danych opierających się na optycznej transmisji danych? Chodzi mi o ostatnie trzy terminy. Może mi to ktoś z Szanownych Klubowiczów wyjaśnić?
Wersja do druku
Co to jest system zdalnego transferu danych opierających się na optycznej transmisji danych? Chodzi mi o ostatnie trzy terminy. Może mi to ktoś z Szanownych Klubowiczów wyjaśnić?
Cześć,
Oznacza to że lampa wbudowana w body steruje systemowymi (Metz'a) lampami poprzez serię przedbłysków. Ustawia wszystko w lampie zewnętrznej tak jak by tam na sankach aparatu była...najprościej mówiąc ;)
To mniej więcej coś takiego.
http://www.youtube.com/watch?feature...R7r5U_5E#t=38s
Witam.
I ten ostatni znak (gest) jest najistotniejszy. W pełnym słońcu oczywiście.
Pozdrawiam. romeq.
No właśnie dane z aparatu jak lampa ma się przed błyskiem ustawić: moc błysku "ogniskowa" zoom lampy itp. i poprzez serię krótkich błysków jak w alfabecie Morse'a :)
Witam,Cytat:
Oznacza to że lampa wbudowana w body steruje systemowymi (Metz'a) lampami poprzez serię przedbłysków. Ustawia wszystko w lampie zewnętrznej tak jak by tam na sankach aparatu była...najprościej mówiąc
Czyli, że lampy Metza dedykowane dla Olympusa i lampy Olympusa będą działać tak samo ?
Witam.
Dokładnie tak samo. Ale nie spodziewaj się, że zauważysz te przedbłyski. Następują tak szybko i tuż (ułamki sekundy) przed głównym błyskiem, że zlewają się z głównym błyskiem.
Pozdrawiam. romeq
O to mi właśnie chodziło. Dzieki :)
A mi ten system się nie podoba. Niby blysk lampy z aparatu jest przed wyzwoleniem migawi, jednak ma ono wplyw na fotografowana scene. Robilem test przed lustrem :) na zdjeciu widac bylo swiatlo z lampy sterowanej bezprzewodowo oraz tej sterującej. Do tego w jasnych miejscach pewnie tez pojawia sie problemy.
Zasłoń palnik lampy kawałkiem naświetlonej kliszy i będzie po kłopocie.
Moc błysków sterujących może być regulowana w korpusie, niekoniecznie muszą mieć więc duży wpływ na oświetlenie wynikowe, o ile w ogóle mają, nie sprawdzałem tak dokładnie, ale robiąc zdjęcia w tym trybie nie zauważyłem odblasku flesza z korpusu.
Odkopie trochę temat,
wlasnie zamierzam kupic sobie dodatkową lampke, np. takiego metza 24AF-1 (lub 36), posiadam juz metza 50AF-1 i zastanawiam się, czy nie bedzie problemów z wyzwalaniem dwóch, trzech metzów jednoczesnie za pomocą wbudowanej lampki?
Czy każda wtedy musi być na innym kanale? ( w aparacie jest A, B i C) i czy to ogranicza tylko do trzech lamp?
Ktoś już to robił, wolałbym zaspokoić ciekawość zanim zianwestuje w kolejne lampki :)
Chyba pomieszałeś zupełnie kanały, sterowanie i wyzwalanie błysku.
Od początku. Każda lampa zewnętrzna, z wbudowaną fotocelą będzie reagowała na dowolny błysk, dowolnego aparatu lub innej lampy. Wystarczy, że ustawi się w niej tryb reagowania na błysk (jak to ustawić to pozostawiam do przeczytania w instrukcji lampy). Zwykle ten tryb nazywa się "slave".
Użycie kanałów, w tym skorzystanie z grup związane jest ze zdalnym sterowaniem (z menu aparatu) lampami podzielonymi na grupy (właśnie A, B, C). Dlaczego właśnie tak? Możemy mieć 2 lampy, które będą miała tryb R(emonte)C(ontrol). Po przełączaniu ich w ten tryb i ustawieniu lampie grupy (znowu odsyłam do instrukcji lamp) będą reagowały na błyski sterujące z lampy wbudowanej w aparat. Te błyski nie będą brały udziału w oświetleniu sceny, a jedynie prześlą informacje do lamp o poczynionych ustawieniach co do użycia i siły błysków poszczególnych grup. Dla człowieka to w zasadzie jeden błysk wyglądający jak stroboskop o dużej częstotliwości. Wyzwolenie migawki powoduje, że przez krótką chwilę aparat wysyła błyskiem sterującym informacje o ustawieniach dla lamp (lampy powinny "widzieć" aparat - instrukcja do aparatu podpowiada jak je ustawić), po przesłaniu tych informacji wyzwalana jest migawka, a lampy doświetlają scenę. Jest to dobrze synchronizowane. Jeśli nie zadowala nas efekt, możemy skorygować z menu aparatu ustawienia poszczególnych grup i wykonać kolejną próbę.
By skorzystać z grup i dodatkowego menu aparatu definiującego ustawienia dla nich, powinieneś mieć lampy, które pozwalają na zdalne sterowanie. Jeśli tylko jeden z Metz-ów ma tryb RC to lepiej pozostać przy wyzwalaniu jednym błyskiem na fotocele poszczególnych lamp. Błyski sterujące mogą przedwcześnie wyzwolić lampy, które nie mają trybu zdalnego sterowania (RC) i cały misterny plan się rozsypie.
nic nie pomieszalem , jeszcze :)
moze zle zadalem pytanie :)
nie inteeresuje mnie wyzwalanie przez fotocele.
interesuje mnie tylko RC, tak wyzwalam 50tke i chcialbym odpalac tak 24ke, jednoczesnie obie lampy, tak jak sobie to ustawie.
Nie wiem czy 24af-1 obsluguje RC, na stronie Metza nie chwalą się tym, ale i przy 50tce sie tym nie chwalą....
Wiec bardziej pytanie powinno brzmiec: jesli 24af-1 obsluguje tryb RC dzialając jako slave to czy olek osłuży mi jednoczesnie obie lampy?
nie moge sobie tego potestowac , bo nie mam na czym :)
Jeżeli tak odpalałeś jakiegoś Metza, to (jeśli drugi też ma tą funkcję) i dwa odpalisz. Nie wiem tylko, czy Metz ma możliwość pacy na kilku kanałach (jak lampki Olka). Jeśli nie, to na jednym, tym który zadziała, kanale (a więc z jednymi ustawieniami) obie Ci błysną...
jesli bedzie jak mowisz, to juz polowa sukcesu :)
Powinno, Olek steruje nie trzema lampami, a trzema GRUPAMI lamp (po 3, o ile mnie pamięć nie myli, czyli razem 9-cioma). Z tym, że więcej zależy w tym wypadku od lamp Metza - na ile są z tym kompatybilne... Powodzenia ;)
dzięki. jak już zakupie i sprawdzę to się pochwale :)