Amazon ma już w ofercie (pre-order) więc znamy pierwsze ceny.
Przecudny jest różowy.......
Wersja do druku
Amazon ma już w ofercie (pre-order) więc znamy pierwsze ceny.
Przecudny jest różowy.......
No to mamy nowy bezlusterkowy system od Nikona, niestety mała matryczka z cropem x2,7 nie wróżą wielkiej rewolucji w tym temacie.
http://nikon.pl/pl_PL/products/categ...lueLbl=Aparaty
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13540&nikon-1-j1
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13541&nikon-1-v1
Ciekawe, teraz Nikon twierdzi, że ma najszybszy na świecie AF.
Zastosował hybrydowy układ, który wybiera ostrzenie fazowe, lub po kontraście zależnie od warunków.
Imponuje też prędkość zdjęć seryjnych 10 kl/s z AF i 60 kl/s bez AF.
Z drugiej strony matryca jakaś taka mała, szkła też nie powalają.
ależ one brzydkie :nikonbe:
---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------
... a w kwaterze głównej Canona od rana panuje niezła konsternacja, ludzie biegają po korytarzach rwąc włosy z głowy i wzajemnie się pytają :
"What shall we do now ???!"
Marka - NIkon, z 10 MPx, poprawny AF i będzie się sprzedawać - a sony jest ładny? A może ma małe obiektywy?
Pozdrawiam AP.
Niech nie przesadzą z ceną to i nasze Peny będą tańsze, konkurencja dobra rzecz. Poza tym Olek kiedyś miał lustra z najmniejszą matrycą a teraz ma micro z całkiem sporą ;-), w każdym razie większą niż Pentax Q i to coś od Nikona. Porobiło się :shock:
pierwsze ceny już są na Amazonie
Nikon 1 J1 with 10-30mm VR Kit
649$
Nikon 1 J1 with 10-30mm VR / 30-110mm Kit
899$
Nikon 1 J1 with 10mm / 10-30mm VR Kit
899$
Nie no, tak dobierając kryteria to jestem w stanie dowolny produkt zrobić NAJ w dowolnej kategorii. Niektóre te marketingowe teksty by tłumaczyły dlaczego premiera odbyła się w Amsterdamie ;-)Cytat:
* Nikon 1 J1 to najmniejszy na świecie aparat spośród konkurencyjnych aparatów cyfrowych z wymiennymi obiektywami, wyposażonych w przetworniki obrazu o przekątnej większej niż 1 cal.
Nikon twierdzi, że to jego aparaty mają najszybszy AF na świecie.
Ciekawe jak się sprawuje ten hybrydowy układ.
ech chyba kólko się zamknie znów - Olympus po raz kolejny wytyczy jakis fajny przełomowy kierunek w który wchodzą inne firmy . Coś co teraz jest jego atutem za jakiś czas pewnie juz przestanie być, bo bezlusterkowców będzie masa z różnych systemów. Takie skojarzenie z czyszczeniem matrycy ruchomym LV czy stabilizacją (tu w przypadku koniki minolty )
Tak to bywa z konkurencją, podpatruje najlepsze rozwiązania.
Mimo to w tej chwili system mikro 4/3 ma do zaoferowania najlepszą szklarnię i solidne body.
każdy marudzi na system Olympus a co do czego przychodzi, to kopiują pomysły, rozwiązania itp itp...
Dla mnie ciekawe jest to że bezlusterkowce Nikona i Pentaksa maja małe matryce, a więc obie te firmy widzą w nich konkurencję/następców kompaktów i ich bezlusterkowce nie będą konkurencją dla produkowanych przez nie lustrzanek. Czyli całkiem inna koncepcja niż u Olympusa który (przynajmniej oficjalnie) twierdzi że czas lustrzanek się skończył.
Nie śmiejcie się ;)
A ile MPx ma ten Nikon bo jeszcze nie czytałem?
"crop=2.7 "
to jaka tam matryca duuuużaaaaaa musi być :D
Zawsze można w nocy zdjęcia robić ;)
widział już ktoś to?
http://www.youtube.com/watch?v=fLR8a1mdTWc
Fajna reklamówka.
Ciekawe na jakiej podstawie aparat wybiera te najlepsze zdjęcia z serii :)
Brak pokrętła PASM, szkoda.
ta szklarnia taka wielka - filtr fi72 :shock: jeśli potem nikoś zaoferuje jasne stalki to może okazać się, że będą lepsze niż w mikro ;) już teraz GF3 jest przecież tańszy niż 3 seria Penów....
Witam !
Nikon bardzo dobrze pomyslal... bo crop 2.7 jest rewelacyjnym kompromisem miedzy wielkoscia aparatu - szkiel a jakoscia zdjec.
Wczesniej jak pojawil sie mikro 4/3 troche mnie zdziwilo, ze poza wywaleniem lustra i wizjera nie pomysleli o mniejszej matrycy
o cropie 3 ktory zalatwilby wiele ograniczen z cyfowych malpek.
Pozdrawiam
Taaaa, prawdziwa rewolucja, panienki z fotki i NK już muszą nogami przebierać z niecierpliwości...
60 DZIUBKÓW NA SEKUNDĘ !!!! :mrgreen:
"60 DZIUBKÓW NA SEKUNDĘ !!!! "
dobre , dobre i na maxmodels tez już panienki się cieszą
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon. Będzie się działo.
Mi się jednak ta premiera nie podoba. Ergonomia korpusu nie wygląda jakoś dobrze.
Wolałbym bezlusterkowca Sony lub Olympusa.
Nic tylko brać...
w końcu to Nikon :nikonbe:
Podobają mi się te aparaty jeśli chodzi o wygląd, szczególnie ten mniejszy. Ale wielkość matrycy świadczy o tym, że Nikon raczej traktuje ten segment w kategorii modnych, drogich, lajfstajlowych zabawek.
Kiedyś wygłosiłem teorię, że najwięksi gracze na rynku nie będą zainteresowani tworzeniem nowych, poważnych systemów bezlusterkowych. Jeśli już je stworzą, to dobitnie pokażą, gdzie jest ich miejsce w szeregu, czyli daleko za lustrzankami. I na razie się to sprawdza.
Ale da się tym robić ''nieinteligentne'' zdjęcia, tak normalnie, po staremu? :)
Nie da się. Zaimplementowali algorytm wyboru- zdjęcia a la HCB, albo przynajmniej Tomaszewski.
Swoją drogą zastanawiam się, kto pierwszy wpadnie na pomysł analizy planu live w taki sposób, aby wyszło wręcz cudnie idealne zdjęcie. Chyba muszę to opatentować bo kto tam ich wie.
Na Optycznych zdjęcia przykładowe. Na ISO 400 szumi, ech :)
I te komentarze......... bezcenne (pomijam qbica):
Cytat:
Ilość szumu jak i jego charakter (drobnoziarnistość i brak wielkich ciap) oraz ilość szczegółów... wszystko na przyzwoitym poziomie. Lepiej niż na większej matrycy m4/3.
Próbowałem ze trzy razy w życiu coś tam napisać, ale to jest niestety piaskownica pełna kretynów. Po prostu nie wypada zabierać tam głosu.
Tak na marginesie, wrzucanie takich śmieciowych zdjęć jako pierwszych, które zobaczą zainteresowani, nie najlepiej świadczy o Nikonie. Przecież przed takim ''łał'' daje się kilka egzemplarzy wybranym fotografom i w dniu premiery wypuszcza w sieć wybrane, obrobione zdjęcia.
Ale Nikon jakoś nigdy nie grzeszył marketingiem. I ci ochroniarze, ja bym po prostu wyszedł.