-
Proszę o pomoc w kościelnej sprawie ;]
Fakty ; Olek E-420 bez stabilizacji obrazu ( kupiony w rozpędzie no ale trudno )
Ślub przyjaciela za nie długo ( głupio chłopak robi no ale trudno )
Problem ; Poszukuje odpowiedniego obiektywu do wspomnianego Olka ze stabilizacja obrazu w systemie 4/3 idealnego do foto w kościele cena , koło 2 tyś zł. Pomocy przeszukałem strony i nigdzie godnego szkła nie znalazłem
-
Odp: Proszę o pomoc w kościelnej sprawie ;]
-
innej sensownej alternatywy nie ma ze stabilizacją - k@czy wszystko wyjaśnił. Czasem na allegro są można wyrwać teraz na pewno taniej około 1500zł, ja do tego bym dołożył ZD 50mm f2.0 lub Sigme 30mm f1.4 (w okolicach 1000zł) powinieneś się zamknąć gdzieś w 2800zł(używki) warto mieć te dwa szkiełka standardowy zoom + jasna stołka to podstawa.
pozdr
-
a może pal licho z tą stabilizacja z tego co zrozumiałem potrzebuje jakiegoś bardzo jasnego portretowego obiektywu wiec może bez tej stabilizacj zakres możliwości się zwiększy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MasterDante
a może pal licho z tą stabilizacja z tego co zrozumiałem potrzebuje jakiegoś bardzo jasnego portretowego obiektywu wiec może bez tej stabilizacj zakres możliwości się zwiększy?
Weź żonę/dziewczynę/koleżankę i przejdź się do tego kościoła. Zobacz sobie. Wybadaj teren. Sam się przekonasz co i jak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MasterDante
:twisted: buahahahaheeee...:twisted: No nie mogę... (jakbym ja był kiedyś mądrzejszy :-P)
Szkło za 2k ze stabilizacją do E-420? No to wybór się zawęża właściwie do PanaLeicy 14-50 OIS, które podał Kaczy.
Stałki odradzam jeśli nie masz praktyki a pójdziesz na żywioł. Ślubu się nie powtórzy.
Zalecam w równie szybkim tempie sprzedaż Olka (skoro zakup w "rozpędzie" zatem pewnie przypadkowy) i zakup do tego celu jakiegoś body C/N do 1,5-2k a do tego Tamron 18-50 2.8 (może nie żyleta, za to zyskasz z 1EV przynajmniej na świetle i matrycy) - cały czas zakładam że lampy nie będziesz używał. Jeżeli jednak tak, to zamiast 14-50 zakup 14-54 (olewając stabilizację) a za resztę kup używkę FL-50 lub coś podobnego.
-
-
-
no z jasnym tanim jest mały problem z gatunku nigdzie takowego nie widzę ale dzęki za przestrogę bo by znów był impulsywny zakup.
-
A lampka zewnętrzna jest?
-
A jest tylko że z głębokich chin i jakoś nie widzę tego że mi pozwalają jej podczas ceremoni używać
-
A co za różnica skąd? Tyle że trudniej bo manualna zapewne całkowicie.
-
Nie wiem co oznacza "z głębokich Chin" czy jest możliwość, że oślepi księdza i gości ;)
Kościoły to ciemne miejsca dość ;) ciężko Ci będzie zrobić zdjęcia w świetle zastanym.
Ratuje Cię zorganizowanie sobie lampki i zd 14-54, który przyda się później też ;) oraz dobra strategia. No i pogadanka z księdzem, który powie Ci co możesz i kiedy. Bo domniemam, że kursu liturgicznego nie posiadasz ;) Wszystko więc zależy od księdza. Ja ostatnio zrobiłam kuzynce chrzest i ksiądz pozwolił i błyskać i kręcić się przy rodzicach podczas samego chrztu.
Kolega prosząc Cię o fotki chyba nie liczy, że nagle zaopatrzysz się w super pro sprzęt i strzelisz profesjonalną sesję wraz z plenerem ;)
-
sorry ale zamiast zwracać Ci za obiektywy kumpel nie wolałby poszukać jakiegoś niezbyt drogiego fotografa, którego portfolio by go zadowoliło? Zawsze to większa gwarancja, że efekt będzie bardziej przewidywalny niż zdjęcia na nieopstrykanym sprzęcie.
-
Pogadanka z księdzem to na pewno mnie czeka a nad tym szkle to fakt bardziej myśle przyszłościowo niż konkretnie na te okazie bo kto o zdrowych zmysłach kupuje obiektyw za ok 2 tyś dla kilku fotek z ślubu a do koperty daje 200zł hehe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zulka
Ja ostatnio zrobiłam kuzynce chrzest
Zdjęcia zrobi, dziecko ochrzci ... kobieta orkiestra ;-) ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MasterDante
a nad tym szkle to fakt bardziej myśle przyszłościowo niż konkretnie na te okazie bo kto o zdrowych zmysłach kupuje obiektyw za ok 2 tyś dla kilku fotek z ślubu a do koperty daje 200zł hehe
Zastanawiam się czy wpadłbym na pomysł proszenia kumpla żeby sobie kupił Husqvarnę bo mi konary w okno włażą i trzeba przyciąć. A piła na pewno się mu przyda. Ehh ja głupi, pewno bym odłożył na jakiegoś pilarza i mu płacił ;-)
Miękkie masz serce. Może kup jeszcze jakiś deck (przyda sie na imprezy) to im didżejsko impreze obsłużysz. Cukierników i wędliniarzy też tak obskocza?
Sorry za ironię ale ja chyba nie umiem się inaczej komunikować ;)
-
a bo to wielka filozofia wodą pochlapać w imię ojca i syna ;)
-
i kasę zebrać od rodziców , gości i od dziecka :-P
-
uuuu kochany, od tego są ministranci "szybkiego reagowania" ;)
-
Jak macie trzeciego kumpla to niech pozyczy sukienke od matki sie przebierze i probe generalna zrobcie.Szalik tez jakis chyba macie.Po paru probach to juz stary wyzeracz bedziesz:wink: i bedzie latwiej.
-
W Polszy nie brakuje "pro" fotografów obsługujących imprezy "profesjonalną" puszką Nikon D5000, i równie "pro" szkłem Nikkor 18-105, tak więc dyskwalifikowanie z góry E-420 jako za mało "pro" jest cokolwiek niesprawiedliwe ;)
-
Sprawa z fotografowaniem (np. uroczystości) to nie kwestia pro korpusu, jasnych szkieł, stabilizacji w korpusie lub obiektywie. Technika oczywiście pomaga, ale jedynie komuś z doświadczeniem fotograficznym. A "profesjonalna puszka" Nikon D5000 czy E-420 jest równie profesjonalna jak Nikon D3 w rękach świeżo upieczonego posiadacza-hobbysty.
-
Robiąc zdjęcia ludziom stabilizacja jest zbędna. Co z tego, że utrzymasz długi czas jeśli homosapiensy Ci się poruszą. Trzeba by jeszcze ich dodatkowo ustabilizować. Na weselu to nie jest rzadkością, np. wujek Staszek jak wbije rogi w stół to jest bardzo stabilny.
Miałem tę Leicę 14-50 przez dłuższy czas i chyba ani raz nie włączyłem stabilizacji (fotografuję tylko ludzi).
-
Ja rozbudowywał bym zestaw "kotleciarski" w następujących krokach:
1. Lampa zewnętrzna typu FL-36, Metz 48AF, FL-50 - pewnie od 300-400zł coś można upolować. Pewnie co poniektórzy powiedzą że FL-36 wolno się ładuje, ale może e-420 też nie jest za szybki, np. mnie czasami spowalniał e-300 pomimo stosowania FL-50. Ostatecznie jak ta chińska, posiadana przez autora wątka, lampa ma własny tryb auto (mam taką lampę chińską z przed 30lat) - to może nawet nie trzeba kupować nowej.
2. Bracket i kabel do wyzwalania lampy - w 200zł powinno się zamknąć. Bracket dużo daje nawet z chińską lampką - dla każdej orientacji kadru mamy światło z nad obiektywu. Chodzi mi o coś takiego : http://foto.jasiu.pl/16.html
3. Jaśniejszy zoom obiektyw (stabilizacja nie ma sensu) - czyli używany 14-54 - do upolowania za około 1000zł.
Ja poprzestałbym na brackecie i kablu ... i ewentualnie na bateriach, akumulatorach do lampy (aparatu).
Ustawiłbym automatykę w lampie na ISO 400 lub 800 f=4. Palnik 60stopni w górę i daszek z "wizytówki".
Aparat w tryb M. Czas 1/30sek, f=4, ISO 400 lub 800 (w zależności od ilości światłą w kościele).
Jak w kościele będzie przewaga światła sztucznego to na lampę załóż filtr pomarańczowy.
PS
Poczytaj sobie to http://foto.jasiu.pl/
-
tylko tymczasowy cos konkretnie napisal, reszta jakies jaja se robi chyba z czlowieka, to, ze nie wie o co kaman to juz pojezdzic mozna....:)
Ode mnie, sprawdz najpierw kosciol, wez puche, zobacz co i jak...
Mnie akurat PRO puszka coraz bardziej przeszkadza na kotlecie niz pomaga, jaki zysk z 5dmk2 w stosunku do Olka? ISO? zartujecie ile to trzeba przymknac, zeby trafic w to co sie chce? Oczywiscie sa ziomki co wala z 15-20m i leca na 1 szkle przez cala ceremonie, ja tak nie moge z roznych wzgledow...
Bedac w kosciele, bedziesz wiedzial czy da sie jechac na zastanym czy bedziesz musial uzyc lampy, jesli zastane sprawdzasz sobie czasowki i iso, w Olku iso 800 dla mnie to maxior, z gory zaloze za Ciebie, ze bedzie CI ciezko chyba, ze trafisz na cudownie przeszklony kosciol i super pogode tego dnia.
Jesli lampa, to wszystko wiadomo, najlepiej taka z obracanym/uchylanym palnikiem i raczej szybsza i mocniejsza niz wolniejsza i slabsza, moglbym zaryzykowac zamiast karteczki i bracketa takie cos co sie zwie lightsphere, nie jest to cudo ale nie jest tez zle, reszte czesciowo dopowiedzial tymczasowy, a ty metoda prob dograsz juz na miejscu, mozesz przy dlugich czasach jechac na druga lamelke, bedzie bezpieczniej...
Reszta imprezy to Twoja fantazja i zero stresu, ceremonii nie mozna przegapic, bo nie wypada
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Ja widzę następujące rozwiązania:
1) jeśli mówisz, że myślisz przyszłościowo, sprzedaj e-420 i skoro jesteś początkujący kup sobi3 E-510 z wbudowaną w korpus stabilizacją i do tego jakiś obiektyw np 14-54. Body 500-600 zł. Obiektyw ok 800-900zł a zestaw już taki, którym można zrobić naprawdę fajne zdjęcia (sam jestem amatorem i 3 lata fociłem E-510 z kitowym ZD 14-42).
2) Jeśli chcesz zrobić w mirę fajne zdjęcia a jest to podyktowane chwilą kup sobie dobry kompakt np Samsung EX-1 z super jasnym obiektywem 1.8 i też nie powinno być źle.
3) Powiedz koledze, że nie jesteś profesjonalistą a ślub ma się raz w życiu i doradź by zdecydował się na zawodowego fotografa.
-
osiem1984, zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? Jaki jest sens zmieniać 420 na 510? Stabilizacja? A czym się różni EX-1 z super jasnym obiektywem i o 2ev bardziej szumiącą matrycą od 420 z kitem o 2ev ciemniejszym od obiektywu EX-1 i z matrycą o 2eV lepszą od matrycy EX-1?
Co do wynajęcia fotografa, to dobra uwaga, ale czy kolega kolegi chce wydać 1000-2000zł na tego fotografa?
PS
I nie mówię, że EX-1 nie da rady zrobić kotleta. Sam mam ochotę zrobić kotleta swoim LX5 (z bracketem i FL-50), może ktoś ze znajomych się napatoczy :wink:
-
Ostatnio na jednym ślubie ja robiłem D200 + 50/1.4 + 35/1.8 + SB900, a moje dziewczę E-P1 + kit.
I nawet jej zdjęcia całkiem wyszły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
osiem1984, zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? Jaki jest sens zmieniać 420 na 510? Stabilizacja? A czym się różni EX-1 z super jasnym obiektywem i o 2ev bardziej szumiącą matrycą od 420 z kitem o 2ev ciemniejszym od obiektywu EX-1 i z matrycą o 2eV lepszą od matrycy EX-1?
Co do wynajęcia fotografa, to dobra uwaga, ale czy kolega kolegi chce wydać 1000-2000zł na tego fotografa?
PS
I nie mówię, że EX-1 nie da rady zrobić kotleta. Sam mam ochotę zrobić kotleta swoim LX5 (z bracketem i FL-50), może ktoś ze znajomych się napatoczy :wink:
1) Samsung EX-1 to jeden z lepszych kompaktów na rynku i wcale nie sądzę by nie dał rady zrobić zadowalających zdjęć
2) Jak kolega chce wydać 2000 tys na sam obiektyw do 420 to już chyba lepiej mieć taniej E-510 ze stabilizacją, nie sądzisz?
3) Sprzedanie 420 i zamiana na 510 da prawie żadną różnicę w koszcie a przynajmniej kolega zyska stabilizację.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
1) Samsung EX-1 to jeden z lepszych kompaktów na rynku i wcale nie sądzę by nie dał rady zrobić zadowalających zdjęć
Co nie zmienia faktu, że nie zrobi lepszych fotek niż E-420 z kitem, więc po co zmieniać E-420?
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
2) Jak kolega chce wydać 2000 tys na sam obiektyw do 420 to już chyba lepiej mieć taniej E-510 ze stabilizacją, nie sądzisz?
Jak bym tyle miał to szedłbym w cały system Leica S2, albo przynajmniej w M9 ze wszystkimi summiluxami :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
3) Sprzedanie 420 i zamiana na 510 da prawie żadną różnicę w koszcie a przynajmniej kolega zyska stabilizację.
Która przy kotlecie jest funta kłaków warta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MasterDante
Rep +++ ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Robiąc zdjęcia ludziom stabilizacja jest zbędna. Co z tego, że utrzymasz długi czas jeśli homosapiensy Ci się poruszą. Trzeba by jeszcze ich dodatkowo ustabilizować. Na weselu to nie jest rzadkością, np. wujek Staszek jak wbije rogi w stół to jest bardzo stabilny.
Wagi stabilizacji bym nie przeceniał, co nie zmienia faktu, że bardzo się przydaje, np. w kościele - ja zwykle podczas ceremonii (kazania) fotografuję gości weselnych, którzy stają/siedzą jak manekiny ;-) - zdarza się czas 1/20, nawet 1/15 - jest ostro. A jak się wyjdzie na chór to z szerokiego kąta można efekciarską fotę strzelić przy 1/8 czy nawet 1/4s.
-
Odświeżę temat.
Co byście polecili dzisiaj jako „zestaw dla ślubniaka” na bazie E-systemu?
Na dziś amatorsko jadę na E-520. Nie wiem czy to nie za mało na śluby? A jeśli już od biedy by mogła zostać ta puszka to co ze szklarnią. Kity odpadają. Na pewno 14-54 i „pięćdziesiątka”. Tą drugą posiadam. Kościół i sala to wiadomo – światło, światło i jeszcze raz światło. Ale co jaśniejszego od pięćdziesiątki? Sigma 50 1.4?
Do tego na pewno grip, i Fl-50. Co jeszcze?
Tylko nie śmiejcie się proszę że mi śluby po głowie chodzą. W robocie kryzys. Z czegoś trzeba żyć. A tak sobie wymyśliłem, że może połączyć pasję z zarobkowaniem.
P.S.
Czy sprzedać to wszystko w cholerę i kupić Canona?:?:
-
Ciekawe podejscie do interesu...
Kupic TIRa i dopiero pozniej szukac klientow na przewoz towarow....
-
...a jak znajdziesz klienta bez TIRa? :wink:
Nie uczcie mnie proszę biznesu -doradźcie w sprawach sprzętowych.
-
Nie ucze.
Stwierdzilem tylko, ze to ciekawe.
Kup Canona.
-
Jeśli chcesz mieć jak największe szansę na udane zdjęcia polecam raczej Nikona 3Dx.
Jeśli jesteś świetny olej kity, przedziurkuj zatyczkę aparatu i jedź na otworku!
-
Jak najbardziej popieram przedmówce! Albo chociazby takiego Nikosia D700 i można focić wszystko i konkretnie. I niestety ale prawda jest taka, że obawiam się co i E-5 nie dorówna. A kasa za body niewiele wieksza.
-
Witam. Moim zdaniem E-520 i 14-54 + fl 50 stykną na początek. Dopiero przy rozwijaniu się usługi poszedłbym w matrycę większą, ponieważ przy 4:3 trzeba starannie kadrować, aby móc później odpowiednio przyciąć do 2:3. Dla mnie tylko ta matryca Olka jest mankamentem. W analogu używałem stałek: 50, 35 i 28, ale do tego + 2 aparaty, zoomy jednak są wygodniejsze.
-
Ślubów nie robię , nie robiłem i robił nie będę , ale pomyśl może o Sigmie 30/1,4 lub Panasonic-leice 25/1,4. oba szkiełka jasne , Sigmę widuję nawet poniżej 1000PLN.
Poczytaj również o strobingu. Druga lampa, wyzwalanie radiowe, jakieś sprzęty do oświetlenia będą Ci niezbędne. No i panowanie nad światlem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ślubów nie robię , nie robiłem i robił nie będę , ale pomyśl może o Sigmie 30/1,4 lub Panasonic-leice 25/1,4. oba szkiełka jasne , Sigmę widuję nawet poniżej 1000PLN.
Myślałem o niej również. Dzięki.