-
Problem z obiektywem
Witajcie, zakupiłem 3 tygodnie temu obiektyw ZD 14-54 II. Niestety ale dopiero niedawno miałem okazję się nim dłużej pobawić. Niestety ale nie jetem zbytnio zadowolony ze zdjęć. Fakt, nie jestem specjalistą i jeszcze muszę się sporo nauczyć ale wydaje mi się, że zdjęcia są gorsze niż z mojego poprzedniego kitowego ZD 14-42. Najbardziej przeszkadza mi jakiś taki wyraźny brak ostrości, nawet na zdjęciach wykonanych ze statywu. Obiektyw jest jeszcze na gwarancji. Poprzednio właściciel doradził, aby wysłać go na kalibrację. Co o tym sądzicie. Czy to może pomóc? Jestem trochę podłamany bo liczyłem, że to szkło naprawdę będzie rewelacyjnie a póki co zaczynam tęsknić za moim 14-42 na którym prawie każde zdjęcie było ostre..
-
Odp: Problem z obiektywem
Przyklady?
Opis ustawien?
Wiecej szczegolow?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Jestem trochę podłamany bo liczyłem, że to szkło naprawdę będzie rewelacyjnie a póki co zaczynam tęsknić za moim 14-42 na którym prawie każde zdjęcie było ostre...
ZD 14-54 pod względem ostrości nie powinien być lepszy od ZD 14-42. Jednak nie powinien też być gorszy.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Przyklady?
Opis ustawien?
Wiecej szczegolow?
wrzucę kilka zdjęć bez żadnej obróbki:
Załącznik 53559
-
-
Zrób dwa takie same zdjęcia obydwoma obiektywami. Najlepiej żeby to nie były zdjęcia kwiatka, który porusza się na wietrze, a głębia ostrości jest tak mała, że łatwo o błąd operatora.
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 53562Załącznik 53563 kolejne moim zdaniem kiepskie. Na wiele prób wykonania zdjęcia dmuchawca powiodła się jedynie jedna, zaraz dodam ten obrazek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zrób dwa takie same zdjęcia obydwoma obiektywami. Najlepiej żeby to nie były zdjęcia kwiatka, który porusza się na wietrze, a głębia ostrości jest tak mała, że łatwo o błąd operatora.
Niestety swoj 14-42 już sprzedałem więc nie mam możliwości.
-
1 załącznik(ów)
teraz zrobiłem zdjęcie z pokoju i niby nie ma rozmyć, ale myślicie, że mimo to jest w miarę ostre? Już sam nie wiem może to moja wina?..Załącznik 53564
Nadmienię jeszcze, że AF wydaje mi się baaardzo wolny.
-
Zrób zdjęcie czegoś, co ma jakieś detale. Nie wiem, krzaczka jakiegoś, trawkę.
Zaś co do zdjęcia z motylkiem, to pamiętaj o różnicy w głębi ostrości. To zdjęcie zrobiłeś na f/4 i 47 mm. W ZD 14-42 na długim końcu miałeś f/5,6. To daje różnicę w GO, która może wpływać na odbiór ostrości zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zrób zdjęcie czegoś, co ma jakieś detale. Nie wiem, krzaczka jakiegoś, trawkę.
Zaś co do zdjęcia z motylkiem, to pamiętaj o różnicy w głębi ostrości. To zdjęcie zrobiłeś na f/4 i 47 mm. W ZD 14-42 na długim końcu miałeś f/5,6. To daje różnicę w GO, która może wpływać na odbiór ostrości zdjęcia.
A to zdjęcie z pokoju? Ma dość dużo szczegółów. Na jego bazie da się coś powiedzieć?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
A to zdjęcie z pokoju? Ma dość dużo szczegółów. Na jego bazie da się coś powiedzieć?
Nie da się nic powiedzieć na podstawie zdjęcia regału. Zrób normalne zdjęcie, na którym są obiekty z jakąś fakturą, aby miały jakieś drobne detale.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie da się nic powiedzieć na podstawie zdjęcia regału. Zrób normalne zdjęcie, na którym są obiekty z jakąś fakturą, aby miały jakieś drobne detale.
Może być jakiś kwiatek domowy?
-
Lepiej jakiś widok za oknem.
-
i zrob test "bateryjkowy" albo cos podobnego.
-
7 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
i zrob test "bateryjkowy" albo cos podobnego.
Na początku nie wiedziałem co to, ale już zaczynam czytać na sieci. tak na marginesie dziękuję Panowie za zainteresowanie i pomoc.
---------- Post dodany o 17:29 ---------- Poprzedni post był o 17:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
ZD 14-54 pod względem ostrości nie powinien być lepszy od ZD 14-42. Jednak nie powinien też być gorszy.
To pod jakim kątem powinien być lepszy skoro nie pod kątem ostrości?
-
Wg mnie jest dobrze, ale nie widze wszystkich exifow- po co je usuwasz?
Pod katem szybkosci, jasnosci, jakosci odwzorowania, szczelnosci.
Szukasz ostrego obiektywu, to kup 50 macro.
-
Zdjęcia jak najbardziej w normie dla tego obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
To pod jakim kątem powinien być lepszy skoro nie pod kątem ostrości?
Pod względem jasności, zakresu ogniskowych, uszczelnień, szybkości AF.
-
Jasność - lepsza, zakres ogniskowych - niewielka różnica, uszczelnienie - ok, szybkość AF - moim zdaniem super wolny bez zmian albo i gorszyniż w 14-42, a jakoś zdjęć? Myślałem szczerze mówiąc, że będą trochę lepsze a póki co widzę różnicę ale na minus. Czyli odradzacie oddanie go do kalibracji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Czyli odradzacie oddanie go do kalibracji?
Zrób najpierw porządny test z bateryjkami.
-
Jaka widzisz roznice, skoro nie masz do czego porownac?
Miales/masz po prostu zbyt duze oczekwania ( i za mala wiedze) w stosunku do tego szkla i teraz nadeszlo rozczarowanie.
Zapewniam cie, ze jak tylko nabierzesz wiecej doswiadczenia i praktyki, to zaczniesz je doceniac coraz bardziej :)
Martwi mnie tylko "wolny" AF- tutaj nie ma szans- musi byc szybsze od 14-42.
PS
Masz jakis filtr zalozony na to szklo?
Jakiej bateri uzywasz w aparacie? Naladowana do pelna?
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Jaka widzisz roznice, skoro nie masz do czego porownac?
Miales/masz po prostu zbyt duze oczekwania ( i za mala wiedze) w stosunku do tego szkla i teraz nadeszlo rozczarowanie.
Zapewniam cie, ze jak tylko nabierzesz wiecej doswiadczenia i praktyki, to zaczniesz je doceniac coraz bardziej :)
Martwi mnie tylko "wolny" AF- tutaj nie ma szans- musi byc szybsze od 14-42.
PS
Masz jakis filtr zalozony na to szklo?
Jakiej bateri uzywasz w aparacie? Naladowana do pelna?
Jeśli chodzi o zdjęcie dmuchawca miałem nałożony filtr close up. Zastanawiam się czy on mi lekko nie psuje jakości. Wykonałem teraz na balkonie zdjęcie kwiatka i nie jest rozmyte ale Wy oceńcie czy jest ok (oczywiście nie pod kątem światła itp.. ale jakościowo, ostre itp..). Dodatkowo wykonałem zdjęcie słonika przy kiepskich warunkach światła na ISO 800 z lekkim podparciem i wyszedł moim zdaniem dość wyraźnie. W takim wypadku może to kwestia filtra lub stabilizacji? Na szkło w czasie robienia dmuchawca miałem jeszcze nakręcony poza filtrem close up filtr UV frimy Hoya (czołowy model w rankingu na optyczne).
Załącznik 53573Załącznik 53572Załącznik 53574
-
Powiedzialbym, ze filtr psuje ci wiecej niz troche...a juz dwa razem to na 100% ...
Podtrzymuje opinie, ze obiektyw jest ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Powiedzialbym, ze filtr psuje ci wiecej niz troche...a juz dwa razem to na 100% ...
Po raz kolejny uwazam, ze obiektyw jest ok.
K@czy te ostatnie zdjęcia kwiatka zrobiłem jedynie z filtrem UV Hoya. Myślisz, że nie widać po nim negatywnego wpływu UV-ki? Co w takim razie zrobić z filtrem Close Up?
---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zrób najpierw porządny test z bateryjkami.
Już się za to zabieram.
-
Filtr close-up wyrzuc albo daj jakiemus dzieciakowi do zabawy.
Zeby sprawdzic, czy filtr UV szkodzi musisz zrobic sobie test- aparat na statyw (wylaczyc IS) i na tych samych ustawieniach (najlepiej manualnych) zrob kadr z filtrem i bez. Na szerokim, waskim koncu, potem pod swiatlo- zobacz czu filtr nie powoduje dodatkowych odbic swiatla- blikow, czy nie ma innych nieporzadanych historii typu winieta na 14mm.
Potem porownaj- jak nie ma roznicy, to mozesz nosic- jak jest, to oddaj temu dzieciakowi- bedzie mial dwa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Filtr close-up wyrzuc albo daj jakiemus dzieciakowi do zabawy.
Zeby sprawdzic, czy filtr UV szkodzi musisz zrobic sobie test- aparat na statyw (wylaczyc IS) i na tych samych ustawieniach (najlepiej manualnych) zrob kadr z filtrem i bez. Na szerokim, waskim koncu, potem pod swiatlo- zobacz czu filtr nie powoduje dodatkowych odbic swiatla- blikow, czy nie ma innych nieporzadanych historii typu winieta na 14mm.
Potem porownaj- jak nie ma roznicy, to mozesz nosic- jak jest, to oddaj temu dzieciakowi- bedzie mial dwa :)
Do makro polecasz w takim razie zakup dedykowanego obiektywu?
-
Najlepsze wyjscie.
Moze jeszcze Raynox, ale to tez bedzie jakosciowo gorzej od 50mm macro, ktory to jest swietnym obiektywem portretowym :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Najlepsze wyjscie.
Moze jeszcze Raynox, ale to tez bedzie jakosciowo gorzej od 50mm macro, ktory to jest swietnym obiektywem portretowym :)
Znalazłem coś takiego. http://allegro.pl/obiektyw-olympus-z...771809014.html.
Powiedz mi jeszcze, czy Twoim zdaniem te czerwone kwiatki które robiłem z filtrem UV Hoya wyszły dobrze?
-
Filtr wywal a do makro polecam na początek pierścień pośredni. Tylko nie wiem, czy są jakieś tańsze niż oryginał. Nie psujesz jakości a możesz podejść bliżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Filtr wywal a do makro polecam na początek pierścień pośredni. Tylko nie wiem, czy są jakieś tańsze niż oryginał. Nie psujesz jakości a możesz podejść bliżej.
Próbowałem ostatnio w sklepie. Założyłem pierścień pośredni ale niestety mój 14-54 nie współpracował. Nie dało się niestety ostrzyć manualnie.
-
Przeglądałem allegro i tanie pierścienie do Olympusa nie przenoszą af i przysłony. Szkoda, nawet do sony są podróbki które to umożliwiają. Ostatnio kupiłem dla kogoś taki pierścień do canona za 50 zł. Super sprawa do zabawy w makro, wszystko działa i z kitowym obiektywem masz odwzorowanie lepsze niż 1:1. Jakość taka jak obiektywu do którego zakładasz. Olympus ma w ofercie EX25 ale trochę drogi. Szukaj używanego. Oczywiście do prawdziwej makrofotografii to tylko odpowiedni obiektyw.
-
Przejrzałem Twój wątek przed chwilą dopiero. Zajrzyj do Wrotniaka, on pisał dużo o sprzęcie Olympusa. Obiektywem, którego powinienieś szukać jako ostrego są 50/2 i 12-60, jam mam tylko 50/2. Portretówką systemową to są Sigmy 30/1,5, 50/1,4 i Panleica 24/1,4. Mam 14-54II, ten obiektyw jest lekki, jasny i dosyć ostry, nie ma na co narzekać , Porównaj sobie wage jego do wagi 12-60, dorzuć 2x tyle kasy i będziesz miał miodzio. nie kupiłem go dotąd tylko ze względu na wagę, ale pewnie do E-5 chciałbym go mieć. Do 510. czy 520 nie ma takiego przymusu dla największego konesera. I jeszcze jedno - na szerokich ogniskowych filtry muszą być doskonałe, bo traci się dużo na ostrości,
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przejrzałem Twój wątek przed chwilą dopiero. Zajrzyj do Wrotniaka, on pisał dużo o sprzęcie Olympusa. Obiektywem, którego powinienieś szukać jako ostrego są 50/2 i 12-60, jam mam tylko 50/2. Portretówką systemową to są Sigmy 30/1,5, 50/1,4 i Panleica 24/1,4. Mam 14-54II, ten obiektyw jest lekki, jasny i dosyć ostry, nie ma na co narzekać , Porównaj sobie wage jego do wagi 12-60, dorzuć 2x tyle kasy i będziesz miał miodzio. nie kupiłem go dotąd tylko ze względu na wagę, ale pewnie do E-5 chciałbym go mieć. Do 510. czy 520 nie ma takiego przymusu dla największego konesera. I jeszcze jedno - na szerokich ogniskowych filtry muszą być doskonałe, bo traci się dużo na ostrości,
Pozdrawiam AP.
Dzięki za odpowiedź. Zmiany 14-54 póki co nie planuję, nie ma sensu do body, które posiadam. Ze szkła Close - up chyba zrezygnuję, chociaż mam wrażenie, że i bez niego nie ma rewelacji. Zastanowię się nad pierścieniami jakimiś dobrymi lub obiektywem do makro. Twoim zdaniem ostatnie zdjęcia wykonane nie dla makro są już w miarę ok (oczywiście nie były one w żaden sposób obrabiane).
-
Mnie tylko zastanawia to zdanie, ze te 14-54 jest wooolne.
Nie ma szans aby bylo porownywalne albo nawet wolniejsze niz kit, to szklo to zapierdzielaka....
W ostatnich samplach nie ma nic zlego optycznie z tym szklem.
A do makro to zapinaj siedemdziesiat czysta i po malu zbieraj na dedykowane szkla do tego rodzaju fotografii...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pozdrawiam AP.
potwiedzam , zuiko 12-60 ustawiony na 60 mm dziala jak makro , mozna zblizyc sie do obiektu doslownie na kilka cm
w moim watku wszystkie kwiatki zrobione sa wlasnie 12-60 ustawionym na 60 mm
zreszta kiedys na jakims portalu bylo porownanie Zuiko 50 2 makro i Zuiko 12-60 ustawionego na 60 mm
roznica byla na korzysc Zuiko 50 2 makro , roznice byly glownie po bokach kadru ale nie byly az takie wielkie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
potwiedzam , zuiko 12-60 ustawiony na 60 mm dziala jak makro , mozna zblizyc sie do obiektu doslownie na kilka cm
w moim watku wszystkie kwiatki zrobione sa wlasnie 12-60 ustawionym na 60 mm
zreszta kiedys na jakims portalu bylo porownanie Zuiko 50 2 makro i Zuiko 12-60 ustawionego na 60 mm
roznica byla na korzysc Zuiko 50 2 makro , roznice byly glownie po bokach kadru ale nie byly az takie wielkie
Jest jedna zasadnicza i podstawowa roznica, ktora deklasuje 12-60 - mianowicie odwzorowanie...
pozdro
-
[QUOTE=Centus;74651712-60 ustawiony na 60 mm dziala jak makro , mozna zblizyc sie do obiektu doslownie na kilka cm [/QUOTE]
Pacz pan, tego nie wiedziałem, a ponieważ sprzedałem ZD50 i ZD35 myślałem że nie mam już makro ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Pacz pan, tego nie wiedziałem, a ponieważ sprzedałem ZD50 i ZD35 myślałem że nie mam już makro ;)
w ramach wdziecznosci za podpowiedz , jak bedziesz pozbywal sie ZD 7-14 to koniecznie daj znac ;-)