No i pierwszy przeciek nowego fufu
http://www.mirrorlessrumors.com/first-image-fo-the-upcoming-fuji-x10x50/
---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post był o 16:59 ----------
Zapowiada się, że cała seria będzie retro
Wersja do druku
No i pierwszy przeciek nowego fufu
http://www.mirrorlessrumors.com/first-image-fo-the-upcoming-fuji-x10x50/
---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post był o 16:59 ----------
Zapowiada się, że cała seria będzie retro
Będzie miało tylko optyczny wizjer:?:
Czyli pewnie taki jak w tanich kompaktach. Nieciekawie to widzę.
Dodajmy do tego mniejsza matryca od mikro 4/3.
Będzie konkurencja dla Xz1
no i tez zoom wygląda ciekawie - jasne 28-112 f/2.0 ;)
oto specyfikacja:
http://photorumors.com/2011/08/27/fu...-specs-leaked/
Bright, high resolution, Fujinon f/2.0-2.8 lens
Manual 4x optical zoom lens
Optical zoom viewfinder
12 MP 2/3 inch EXR CMOS sensor
EXR Processor
Manual shooting modes
RAW capabilities
Up to 10fps
Retro design with magnesium alloy body
Full HD 1080p movies with stereo sound
Manual pop-up flash
Dedicated hotshoe
High contrast 2.8″ 460k LCD monitor
1cm super macro mode
Motion Panorama 360 degrees
Auto Bracketing Functions
Ciekawe czy te 10 klatek na sekundę to w jakimś specjalnym trybie mniejszej rozdzielczości.
To "magnesium alloy body" na wstępie sugeruje wysoką cenę ;)
Bodajże 600$ o ile dobrze pamiętam.
600 dolców>>400euro >>+/- 1600zł - nie jest to zawrotna suma w chwili premiery za kompakt który ma konkurować z Samsungiem EX1, Olympusem XZ-1 czy Panasonikiem LX5.
Podobno ma mieć matrycę 12MP - Canon S100 też ma mieć 12MP, chyba producenci znów zaczęli wyścigi na MPx.
Ciekawostką jest też zoom manualny o czterokrotnym powiększeniu.
Mi osobiście się ten aparat nie podoba - jest brzydki jak noc Listopadowa.
Oficjalna prezentacja: http://dpreview.com/news/1109/11090102fujifilmx10.asp
A mi osobiście się bardzo podoba. Chciałem xz-1 ale po wcześniejszych doświadczeniach z kompaktami założyłem sobie, że nigdy więcej bez wizjera. Jest piękny, jak noc czerwcowa:P
Im bardziej na niego patrzę, tym większej ochoty na zdjęcia nabieram. Chyba czas odkurzyć*matrycę.
Piękny, Fuji na twitterze twierdzi, że optyczny wizjer jest tak samo przejrzysty i jasny jak te w DSLR.
Jeżeli jakość zdjęć będzie przynajmniej taka jak w XZ-1 to może być ciekawie.
Czemu, ach czemu, nie dali takiego samego hybrydowego wizjera jak w x100 :evil:
duży plus za:
- pokrętło ogniskowej na obiektywie
- wizjer,
- obiektyw o dobrym świetle,
- minus za:
- matrycę,
- wizjer.
ojoj, zapowiada się pięknie.
Kombinacja szkło-matryca na poziomie m4/3 z kitem. Niby wszystko ok, ale tylko niby. Martwi, że najniższe ISO to 100. Będzie widać odszumianie. W takim sprzęcie przydałoby się 50, i dopiero wtedy byłaby to prawdziwa alternatywa dla m4/3 z kitem.
Alternatywą i tak jest, bo to zaawansowany kompakt, o porządnej obudowie.
ISO 50 to teraz coraz większa rzadkość, ludzie zwracają uwagę na skrajne wysokie ISO, a nie bazowe.
Jak mamy narzekać, to też szeroki kąt jest stanowczo za wąski.
Fuji zbadało rynek dogłębnie, jest X100 dla wymagających amatorów, teraz X10 zamiast kompakta, za jakiś czas wyjdzie korpus z wymiennymi obiektywami ;)
A ja bym chciał srebrnego, tak jak starszy :-P
No niestety ale u nas ceny nigdy nie przelicza sie w ten sposób.. i pewnie na starcie bedzie tak jak pisali - 2000zł. Na 1600 bedzie trzeba poczekać. Mi także nie podoba sie ten aparat, choc trzeba przyznać ze Fuji pod tym względem wyróżnia sie na tle innych producentów. Kolejna sprawa ze jest za duzy.
PS Witam wszystkich forumowiczów, dwa dni temu nabyłem swojego pierwszego Olympusa :)
Pewnie oblicza tak 600$-600€-2400zl.zbija na 2200 w ofercie okazyjnej i po ptokach.
Bynajmniej tu u mnie tak licza 600$=600€
A skąd wiadomo na pewno, że w wizjerze nie będzie wyświetlanych parametrów???
Nie wiadomo, ale z reguły w takich wizjerach nie ma żadnych wyświetlanych informacji.
No właśnie. Nie spotkałem konstrukcji w cyfrowych kompaktach, które mogłyby jakiekolwiek parametry w tym wizjerze pokazać. Nie wiem z czego to wynika. Z obrzydliwej kalkulacji czy z ilości plam na słońcu. Technicznie możliwe. Chciałbym jeszcze mały wyświetlacz na górze (jak kiedyś*był w canona serii G), ale specjaliści od marketingu zawsze wiedzą lepiej czego ludzkość potrzebuje.
Ale dziękuję konstruktorom fuji za ukłon w stronę osób, dla których pokrętła i prostota rozwiązań jest tym czego potrzebują. I dlatego cieszę się nawet z takiego wizjera. Mi akurat brakuje kompana do dużego formatu ale takiego, który sprawi mi frajdę z użytkowania.
Ja bym dużo dała gdyby w którymś PENie był choćby niewielki wizjer, nawet goły, bez parametrów. Co optyczny to optyczny, no i przede wszystkim zintegrowany na stałe z aparatem, oraz w cenie tegoż apartu, a nie za dodatkowe złotówki
Zatem tutaj już sam fakt istnienia patrzałki w samym aparacie cieszy;)
Ciekawy jest włącznik - przekręcamy pierścień ogniskowej i aparat się uruchamia a dalej sobie ustawiamy ogniskowe.
nie wiem czy już ktoś zwrócił uwagę ale ten aparat nie ma oznaczeń na mordce oprócz tego u góry, ciekawe czy dotyczy to tylko egz pokazowych? hhee nie będzie trzeba zaklejać napisów taśmą:)
Wspomniany wizjer http://fujifilm-x.com/x10/en/product/finder/index.html
hehe ... i znowu wróci temat "parowoocznych" i "lewocznych" ja należę do tych ostatnich przy tak małym aparacie pozostaje ślinić telewizorek albo na wampirka;)