Jak myślicie warto kupić taki tablet czy to strata pieniędzy?
Wersja do druku
Jak myślicie warto kupić taki tablet czy to strata pieniędzy?
Chyba ni eodpowiednie forum..
Lepiej zapytac na pl.comp.grafika..
Tam wiecej ludzi od tej dziedziny
Witam
Pytanie do użytkowników, klubowiczów zorientowanych w tej materii. Co możecie polecić amatorowi(wymagającemu). Napewno firma WACOM - wiadomo, ale jakieś konkretne modele ?
Może jacyś inny producenci ? (raczej nie Pentagram - a może jednak ? Nie wiem nie znam sie).
Dzięki.
Podlaczam sie do pytania.
Dla rozweselenia z rana napisze, co moj znajomy ostatnio powiedzial o obrabianiu zdjec przy uzyciu myszki: To jest tak, jak by rysowac portret kostka mydla.
;)
Powiedziałabym, że to tak jak rzeźbić w drewnie siekierą... też można :)Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Wątek o tabletach znajdziesz na www.helps.pl
http://helps.pl/forum/viewtopic.php?t=198
http://helps.pl/forum/viewtopic.php?t=203
Co do konkretnosci modeli wszystko zależy jaką kasą dysponujesz.
Ja mam malego pentagrama ktorego kiedys kupilem, malo miejsca zajmuje i jak na moje potrzeby wystarcza. Do bardziej zaawansowanych prac malo wygodny, ale i tak lepsze to niz gryzon.
osobiście to skłaniam sie najbardziej ku temu:
Wacom VOLITO 2
Luna, dzięki za linki
no to w takim razie ja wszystkie swoje portrety mydłem narysowałem :DCytat:
Zamieszczone przez Eddie
a jeszcze kilka miesięcy temu nawet bym nie wiedział o czym wy rozmawiacie :)
to mówicie ze jak to sobie kupię to będę robił lepsze zdjęcia?? :D Zainteresowaliście mnie ;)
pozdrawiam
oj willow nie znasz sie :mrgreen: chodzi o wygode ;)Cytat:
to mówicie ze jak to sobie kupię to będę robił lepsze zdjęcia?? :D Zainteresowaliście mnie ;)
:D
A "TO" dobre: -"robił lepsze zdjęcia"!!!!
Ja tam używam starego, poczciwego PENTAGRAMA DUO PEN-a i muszę powiedzieć, że całkowicie "odzwyczaiłem się od myszy, ale żeby od tego zależała JAKOŚĆ ZDJĘĆ!!!!!!!!!???????.
Pozdrówka.
Ludu, ludu, ludu...
O wygode podczas obrobki chodzi i jej dokladnosc. Obrobki, znaczy, nie wygody :)
Wiadomo, ze mozna i gryzoniem. Tez tak robie. Widze jednak, ze gryzon jest malo wygodny, gdy potrzeba cos bardziej dokladnie przyklikac, stad zainteresowanie tabletem.
no dobra, czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak małemu dziecku z czym to się je, w jaki sposób to pomaga itp? totalnie ciemna masa ze mnie w tym temacie a nie za bardzo mam czas szukać po sieci :)
Z pewnoscia bardzo przydatne przy roznego rodzaju gumkowaniu czy pracy na maskach, gdy trzeba ostroznie przy krawedziach dzialac.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Ogolnie to tak, jak bys dostal kartke i olowek. I wydaje mi sie, ze dla kogos, kto wczesniej rysowal, bedzie to bardzo wygodne narzedzie. Mozna dzialac bardziej precyzyjnie przy mniejszym wysilku. Gryzon bywa czasami upierdliwy i przynajmniej w moim przypadku nie zawsze sie udaje uzyskac zadowalajaca dokladnosc.
Do zastosowań fotograficznych tylko seria Graphire, jeśli coś więcej tzn. malowanie to tylko Intuos.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Volito sobie odpuść, a o Pentaramach zapomnij i nawet nie czytaj, chyba że masz dużo czasu.
Hm.. to miej wiecej tak jakbyś miał do wyboru czy robić operację na otwrtym sercu skalperem czy siekierą :)Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Tabletem pracuje od ponad 6 lat - co prawda nie tylko obrabiam zdjecia, bo dużo też tworzę/rysuję ( jestem projektantem graficznym) ale jak mam u kogoś siąść do myszki to... płakać się chce.
Tablet jest tak naturalny jak pisanie piórem. Pewnie nie słyszałeś o chorobach występujących u grafików (długotrwałe napięcie mięśni wynikające z klikania)
Nie ma sensu kupować tabletu dla kogoś kto spędza przed kompem 2 h dziennie lub też w głównej mierze używa klawiatury. Jednak ktoś kto wie co znaczy słowo precyzja ruchów na pewno doceni jego wartość.
Oczywićsie mogę być trochę nieobiektywna. Słyszałam, ze niektórzy mają problem z przesiadką na tablet i potrzenują kilku godzin na przyzwyczajenie. U mnie był to poprostu powrót o korzeni :) ( 10 lat nauki rysunku i malarstwa - robi swoje)
swego czasu dość dużo rysowałem, szkicowałem tak zeby być precyzyjnym :) czyli teoretycznie nie powinno być problemów z przejściem :) No dobra to chyba czas na zakupy :)
dzięki za rozjaśnienie i pozdrawiam
tia... a jak kasa nie gra roli to może TO???
To dopiero intuicyjne jest :-)
małe OT - w normalnym sklepie ten tablet jest o 1000 zł taniej :D
Mój pentagram już się "kończy" i przymierzam się do "TEGO"
http://allegro.pl/item301355192_aipt..._panorama.html
Może ktoś ma jakieś "doświadczenie" z tym modelem???
Pozdrówka.
witia1: na czym polega "kończenie się" tabletu?
Bamboo WACOM'a to tablety do zabawy. Do zastosowań domowych i retuszy jak znalazł, ale do rysowania to juz trochę za cienkie.
Ja mam Pentagram XXL, niestety w starszej wersji (USB 1.1) i mimo jego rozmiarów nie da rady na nim rysować, łącze USB nie wyrabia z przesyłaniem danych. Ale do retuszy jest genialny i za tą kaskę było warto. Zawsze to A4 a nie jakieś A6. Jego rozmiar odpowiada mniej więcej wielkości monitora 17 cali, dzieki czemu przyzwyczajenie się do pracy bez patrzenia na tablet trwa moment :)
Niestety wytarła się końcówka piórka i już nie rysuje, ale prawia tnie. Wymienić się tego chyba nie da.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Pozdrówka.
Nie można samego piórka kupić?
To stary Duo Pen z piórkiek "na sznurku" - pewnie dawno nie produkowany.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
A gdzie można by zapytać o takie piórko?
Pozdrówka.
allegro? ebay?
w pracy mam "zabawkowy" WACOM Blueberry, który dostałem od szefa w prezencie bez piórka. Tablet ten nie jest produkowany od wielu lat, a jedna piórko można do niego spokojnie dokupić :) Jedyny minus to cena, prawie 200 zł, ale wiadomo wacom to wacom.
Nie wiem jak ten model , ale Pentagramy i Wacomy mają cos takiego ze wymienią się sam sztyft.Cytat:
Zamieszczone przez witia1
A co do wielkości - wbrew pozorom A6 jest o tyle lepsze od A4 że się człowiek tak nie namacha i większa precyzja jest w ruchu palców a nie całego ramienia...
Czy ktoś mógłby mi pomóc w opanowaniu tabletu WACOM Bamboo ?
Problem polega na tym, że piórko zaczyna działa ok 1 cm nad tabletem, w efekcie czego kursor ucieka po całym ekranie. Czy to normalne działanie? (pytam bo pierwszy raz używam tabletu)
Czy tablet jakoś konfiguruje sie z PS, bo jakoś nie widzę różnych sił nacisku piórka.
Help, bo już niewiele brakuje abym przeprowadził crash test z tym wynalazkiem:evil:
czy zainstalowałeś sterowniki do tabletu ?
jes ofkors. najgorzej mnie wkurza to ze piórka zaczyna latać już 1 cm nad tabletem. to normalne ?
odłącz tablet z USB i podłącz ponownie
odsuń go od urządzeń typu jednostka centralna, monitor (mój pentagram openXXL świruje w bezpośrednim sąsiedztwie tych urządzeń)
jeśli to nic nie pomoże, to może trafiłeś na wadliwy egzemplarz.
Jutro zamawiam dla siebie w pracy bamboo, ze względu na jego poręczność (nie mam miejsca na pentagrama A4)
nie pomogło. na forum WACOM przeczytałem ze ludzie maja podobny problem. dziwne...
a miałem odkładać na 14-54...ehh
żona się ze mnie śmieje :(
Witam.
Siłę nacisku ustawiasz przez zaznaczenie w Photoshopie opcji "Shape dynamics" w zakładce "Brushes".
Według specyfikacji kursor reaguje na zbliżenie pióra na odległość już około 5 mm. Dość trudna rzecz do opanowania na początku używania (totalnie inny sposób operowania niż myszką - trzeba się przyzwyczaić).
Pozdrawiam
O dzizas :!: To jak ja mam tym pracować w PS? Chyba sie nie da, a już na pewno nie będzie to bardziej efektowne niż myszką.
Znalazłem na forum
Kupiłem parę dni temu bamboo. Pierwsze co zauważyłem po zainstalowaniu to to, że zaznacza/przeciąga/klika/rysuje mi nawet bez dotykania. dotknę piórkiem tabliczki, oderwę na kilka mm, a ten dalej działa jakbym ciągnął po tabliczce... WTF. Potem było nieco lepiej, myślałem że się rozgrzał czy coś, ale niestety, w Pshopie i Painterze znów to samo raz na ok. 10min, bez reguły. kursor klika/rysuje jak głupi bez dotykania.
Wymieniłem w sklepie na inny, podłączam, i myślę sobie że ten będzie ok. Ale po 30 min. znowu to samo. oczywiście próbowalem z różnymi ustawieniami w sterowniku, wyłączyłem programowo wszystkie przyciski na tablecie i piórku ale bez skutku.
no dobrze, ale to już 2 NOWY egzemplarz i co, mam wymieniać na trzeci??
btw, model Bamboo One ktory pożyczałem od kumpla działał bezbłędnie.
To jakaś trefna seria czy konflikt w systemie (w co wątpię) ?
Waham się czy spróbować jeszcze raz wymienić czy po prostu zakończyć sprawę zwrotem pieniędzy.
pozdrawiam.
Da się opanować - poprostu dopóki nie dotkniesz tabletu piórem to nic się dzieje oprócz przemiesczania się kursora. Kwestią opanowania jest tylko to że obszar oktywny tabletu jest odwzorowaniem monitora. Tak więc tam gdzie pokierujesz pióro tam pojawi się kursor. Na poczatku tez mnie brało na wyrzucenie sprzetu przez okno :). Jak już się przyzwyczaisz to napewno docenisz większą precyzyje.
Też słyszałem o takich przypadkach. W takich sytuacjach frustracja przewyższa wszystko. Rozumiem, że w Twoim przypadku nie jest aż tak źle?
A to nie lepiej było sobie kupić porządna mysz ??:wink:
Razer Lachesis - Laser 4000 DPI Banshee Blue tylko 219 zł :) i 2000 dpi
zdecydowanie nie, poruszanie myszą w stosunku do poruszania piórkiem na tablecie jest tak mało dokładne, że porażka. Myszą w życiu nie podpiszesz się tak płynnie, nie narysujesz też odręcznie wielu rzeczy, ani nie wyretuszujesz tak dokładnie i szybko zdjęcia. To zupełnie inna klasa urządzeń.
Poza tym w życiu mi uczelnia nie pozwoli kupić myszy za 200 zł ;P
Tablet spokojnie do 500 zł mogę kupić i nikt mi nic nie powie.
Wtczka do Worda pozwala mi pisać listy dokładnie tak samo jak je piszę na kartce papieru. Odręcznie. Mogę się także podpisac pod dokumentem. To sa dodatkowe i fajne zalety posiadania Wacoma :)