Odp: Fotografia produktowa.
[QUOTE=apz;742036]
Cytat:
Zamieszczone przez
deredas
Ciekawy artykuł:
http://www.fotografujesz.pl/index.ph...ych-warunkach/
...
Ustaw sobie kompensację na zero , cyknij i za pomocą info wyświetl histogram. Musisz mieć f11? w obiektywach Olka od 8,0 zaczyna się tracić rozdzielczość , z kitem też 2 działki w górę i odległością od obiektywu do przedmiotu możesz wyregulować głębię ostrości. Sprawdź sobie utratę rozdzielczości na wykresach dla Twojego obiektywu na stronie Olympusa.
O trybach pomiaru światła piszą w poradnikach i książkach, ale i tak ważne jest doświadczenie fotografującego, Instrukcja pisze jak je zmienić i wyszczególnia, tylko pewnie.
Jak zmienić kompensację? przycisk +/- i rolka, powinno zadziałać. E-500 nie miałem w rękach , z matrycą kodaka miałem E-1. Mam E-520, pewnie jest podobnie.
Pozdrawiam AP.
W instrukcji od Olka e-500 słowo kompensacja nie występuję ani razu. Kompensacji jak mam tryb M czyli manual nie mogę zmienić poprzez +/- i rolkę. Jak zmienię na tryb S to wtedy mogę zmienić kompensację. Ale w trybie M +/- i rolka zmieniam przysłonę natomiast samą tarczą zmieniam czas migawki. Zmieniając oba parametry czyli przysłonę i czas migawki mogę zmienić kompensację -5.0 do 4.0 tylko że jak wtedy próbuję cyknąć zdjęcie to aparat się zacina.
Masz rację w instrukcji jest tylko napisane "co", a nie jest napisane "dlaczego". Instrukcję wertuję na bieżąco sobie. Wcześniej próbowałem z różnymi ustawieniami trybu pomiaru światła. Najodpowiedniejszy wydaje mi się tryb jednopunktowy HI.
"Gdy tło jest generalnie jasne, białe fragmenty obrazu będą mieć szary kolor, jeżeli użyjesz funkcji
automatycznego ustawiania ekspozycji w aparacie. Ten tryb pozwala aparatowi przejść w tryb
prześwietlenia, umożliwiając dokładne oddanie bieli. Obszar pomiaru jest taki sam jak w przypadku
pomiaru punktowego."