Czy są dostępne jakieś informacje na temat premiery tego obiektywu i ceny w jakiej bedzie w sprzedaży?
Jakie obiektywy innych producentów polecacie z długimi ogniskowymi w mare przystępnej cenie?
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Czy są dostępne jakieś informacje na temat premiery tego obiektywu i ceny w jakiej bedzie w sprzedaży?
Jakie obiektywy innych producentów polecacie z długimi ogniskowymi w mare przystępnej cenie?
Pozdrawiam.
Ten obiektyw Olympusa jest przewidziany na 2008 rok.
Obecnie najtańsza chyba jest Sigma 55-200. Dobry stosunek cena/jakość daje Zuiko 40-150. Z droższych jest Sigma 135-400.
--
emc2
Wm, wg. roadmap-u wynika, że ma sie pojawić jeszcze w 2007 roku
http://www.olympus-esystem.com/dea/p...zuiko_lens_eng
Pozdrawiam
Obiektyw ma być dostępny w 2007. Jeśli nie możesz czekać pozostają obiektywy SIGMA.
Czy są jakieś przecieki na temat jego ceny?
Na razie nic nie wiadomo, ale ma być z serii Standardowej a jak na razie prawie wszystie obiektywy standardowe kosztuja mniej niż 1000zł, wyjątek 18-180mm. więc może będzie poniżej 1 Tysia.Cytat:
Zamieszczone przez cellarium
pozdrawiam
ciekawe czy da się to obok siebie postawić: Sigmę 135-400 i tego Zuiko...?
Sigma ta w innych systemach zła nie jest ale też nie zabija ostrością na dłuższych ogniskowych - coś jak 40-150 powyżej 100mm. Szczęście że nie mam ciśnienia a raczej $$$ na dziś bo miałbym spore dylematy. A tak to może już ktoś potestuje zanim kupię...
ile???? nie liczyłbym na taką cenę...od 1500 w górę przy dobrych wiatrach stawiamCytat:
Zamieszczone przez gofer111
a jeśli poniżej to chyba jakości raczej wielkiej bym nie oczekiwał - obraz kosztuje....
Jak spisują sie obiektywy firmy Sigma w stosunku do Zuiko? Jakość jest porównywalna przy podobnych przedziałach cenowych? Czy są jakieś szczególne niedogodności w ich użytkowaniu? Jeżeli macie jakieś obserwacje na ten temat to prosze podzielcie sie bo mam dylemat.
Szukam teraz jakiegoś obiektywu który pracował by na e-300 i nie był szczególnie drogi:)
Pozdrawiam.
Też tak może być jak mówisz, jakość kosztuje, miejmy nadzieje, że cena nie będzie zbyt zaporowa, że nie będzie zbyt mydlany na 300mm(@35mm 600mm).Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Pozdrawiam
niektórzy zawodnicy chcieliby taaaakiej ogniskowej za grosze, no i żeby nie było mydła ani aberracji...
moim zdaniem są dwa wyjścia:
- zrobią kozaka ze światłem powiedzmy 3,5-5,6, IF, szybkim AF i solidną budową w cenie 2200-2500 pln
- zrobią niskobudżetowy ciemny obiektyw kręcący pyskiem, ze średnio żwawym AF i podwójnie wysuwanym tubusem za cenę 1700 pln
Faktycznie, 70-300 jeszcze w 2007. Przepraszam za pomyłkę, pomyliło mi się z "wide" ;-)
--
emc2
taki obiektyw powinien swoje kosztować - robienie budżetowca z takiego szkła mnie lekko przeraża...
Karool : oby nie było tej "twojej" drugiej wersji...
niech kosztuje w przedziale 2000-2500 ale daje rozsądny obraz na całej długości, niech daje obraz jak z 40-150 na całym zakresie a będzie dobrze. Lepszej jakości przy takiej cenie nie ma się chyba co spodziewać - 14-54 swoje kosztuje...więc logicznie myśląc jakość z 14-54 przedłużona do 300mm "przedłuży też cenę 54ki" i wyjdzie coś powyżej 4000 :mrgreen:
Hmmm
na ptaszki to 40-150 jest trochę przykrótki
70-300 (140-600) to byłoby to!
Światło trochę słabe jak na takie tele ale ma być to seria budżetowa.
Do 600 mm przydała by się stabilizacja.
Skoro sigma 70-300 APO kosztuje około 700-800 zł to ZUIKO nie powinno
być droższe niż 1200zł.
Powinni zrobić kita E510+70-300!
Pozdrawiam
2ev
Przecież w body będzie.Cytat:
Zamieszczone przez 2ev
a skoro nowe serie body będą miały IS to raczej nie ma co robi takich szkieł...
ta budżetowa Sigma to marnej jakości robi fotki więc niech Zuiko będzie lepsiejsze
lessie, a na który obiektyw/body czekasz? 70-300?
najpierw długie szkło i tu albo:
1. Sigma 135-400
2. Zuiko 70-300
albo - coraz bliżej jestem jednak 50-200 bo jakoś niesamowitą daje ale za krótki trochę. Próbowałem go z konwerterem i obraz dalej był rewelacyjny więc kto wie...może włąsnie ten i konwerter x 2. Wtedy ogniskowej by mi stykło...
a potem E-510 bo potrzebuję tej stabilizacji i gładszego obrazu.
Z konwerterem dawałoby to 100-400mmCytat:
ale jasność 5.6-7 (ciemniej o 2EV)
Dobrze rozumuję?
nie pamiętam czy aż 2 działki...
Nie pamiętam, ale Radek chyba pisał, że każde x(razy) to działka.Cytat:
jak mogłes choć przez chwlę zwątpić w coś co ma napis Olympus Zuiko :)Cytat:
1.4x 1EV ciemniejCytat:
Zamieszczone przez The z00m
1.7x 1.5EV ciemniej
2.0x 2EV ciemniej
Chyba było 1.4x to 2 razy mniejsza powierzchnia, 2 razy mniej światła czyli spadek o 1EVCytat:
Zamieszczone przez The z00m
Konwerter 2x to spadek o następne EV czyli razem o 2EV
no to sporo..ale i tak z 3,5 o dwie działki to nie tragedia...i nie zawsze tego konwertera będę potrzebował...szkoda tylko że sporo siana na to wyjdzie...
1. czy 50-200 będzie działał z nowym konwenterem x2?
2. gdzieś czytałem( na stronie olympusa....?) ze nie działa w tym zestawie AF a z x1.4 działał? czy tylko MF?
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...onwerter_EC-14
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...onwerter_EC-20
:)
czyli będzie działał :)
A tę stronkę w Olypedii o EC-20 to może ktoś poprawić? Bo nieco tam namieszane w temacie ogniskowych. Albo ja się mylę, ale zawsze wydawało mi się, że jak konwerter x2 to ogniskową tak właśnie mnożymy.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
zgłoszone komu trzeba.Cytat:
Zamieszczone przez motoko
fajna proporcje 50-200mm a 70-300mm (wiem wiem ze jaśniejszy to wiekszy ale i tak fajnie to wygląda)
[center:63d31d9834] [/center:63d31d9834]
podniecające jest metalowe "okucie" na 50-200 i szybka na zakresie ostrości... :mrgreen:
Jakie ja mam dylematy...50-200 naprawdę jest miażdżący w jakości ale tycio za krótki... z konwerterem x2 byłby to ideał ale niestety światła zabraknie...
Co tu robić...co tu robić... ( o kasie nie wspomnę )
no 200mm troche krotki... tez tak uwazam. Nie mnie jednak chyba postawie na jakosc bo od kiedy kupilem obiektyw 14-54mm to tylko mam go wkreconego. Tak wiec idac tym tokiem myslenia lepiej kupic cos z polki profi niz gorszy sprzet ZD czy tez Sigme... zreszta pozyjemy zobaczymy.
problem w tym ze obu obiektywow jeszcze nie ma... 3ba czekac :cry:
Czekać Panie... ;)Cytat:
BTW nie wiem jak będzie z jakością 70-300, ale 50-200 jest naprawdę świetnym szkłem tylko do wielu rzeczy za krótkim, a konwerter będzie pewnie droższy od samego 70-300 więc pozostanie IMHO posiadać 50-200 i 70-300, bo jeżeli nawet Olympus pokaże kiedyś tam coś powyżej 250mm i nie ciemniejsze niż F4 to będzie to kosztowało więcej niż duet 50-200/70-300, a kadry i czas uciekają :|
Czy EC-14 by ni wystaczył? W ekwiwalencie z 50-200 to na końcu 560mm :!:Cytat:
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/222481
70-300 pojawia się w coraz bardziej wiarygodnych sklepach - czyżby niedługo będzie dostępne? :D
Mam nadzieję, że jak ktoś kupi, to obejrzymy tutaj sampleCytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Podobno ma być dopiero w połowie października.
W ofertach cenowych sklepów już jestCytat:
Zamieszczone przez Woytec60
http://www.bazarcen.pl/product_543030.html :?:
Mozesz go kupic teraz, ale dostaniesz w polowie pazdziernika, czy kiedy tam on sie pojawi...Cytat:
Zamieszczone przez burbot
E510 też miał być miesiąc później w sprzedaży ;)Cytat:
Zamieszczone przez Woytec60
W hurtowym cenniku Olka dla dystrybutorów na wrzesień 2007 już jest więc... :roll: