No i jest
http://optyczne.pl/4072-nowo%C5%9B%C...PEN_E-PL3.html
Bardzo Nexowy :/. Brak lampy na duży - z perspektywy amatora
Wersja do druku
No i jest
http://optyczne.pl/4072-nowo%C5%9B%C...PEN_E-PL3.html
Bardzo Nexowy :/. Brak lampy na duży - z perspektywy amatora
Ale w zestawie ma być zewnętrzna lampka. Normalnie jak w Sony :)
I teraz który wybrać, bo wszystkie trzy świetnie się prezentują :twisted: Czuć powiew świeżości... I jeszcze ten odchylany ekran, to już miazga....
Ten E-PL3 w sumie najbardziej mi się podoba z całej trójki.
A mi e-pm1. Najmniejszy, najprostszy z wbudowaną lampą. W sumie mam w G10 sporo przycisków, a korzystam z nich sporadycznie. W sumie interesuje mnie tylko możliwość względnie łatwego przeskoczenia z custom/zielonego na tryb A i manipulacja przysłoną. Dlatego pasuje mi e-pm1 ;-)
E-PM1 chyba nie ma wbudowanej lampy, bo po co w komplecie dawaliby zewnętrzną FL-300?
Z tymi przyciskami to prawda, używam NEX'a (ma tyle samo przycisków co E-PM1) i nie czuję żadnego dyskomfortu. Mógł by co prawda być dotykowy LCD ... będzie pewnie w E-PM2 ... emocje trzeba stopniować.
Mi też, choć baaardzo mnie smuci brak lampy akurat w nim :|
No i druga rzecz:
Za to cieszą detale...:Cytat:
Zamieszczone przez Informacja prasowa
- Zdjęcia seryjne: 4.1 kl./s (5,5 kl./s gdy wyłączona jest stabilizacja obrazu)
- Bracketing: 2, 3 lub 5 klatek, w skoku co 1/3, 1/2, 2/3 lub 1 EV
- ruchomy LCD - wolałbym taki jak w E-620, a nie tylko góra-dół, no ale fajnie ze taki chociaż.
Jak się lepiej przyjrzeć jest i sporo innych miłych dla oka rzeczy..
Informacja ze strony oficjalnej Olympusa: LINK
Taki mikrus E-PL3 z Zuiko ED 12mm mieć stale przy sobie to już byłoby COŚ. Prawdę powiedziawszy troszkę wnerwia mnie to, że to cacko upodabnia sie zewnętrznie do kompaktów, design E-P3 jest znacznie ciekawszy. Jak wszystko-trzeba pomacać, sprawdzić i być może zmienię zdanie.
Dlaczego E-PL3 ma 5 kl/s
natomiast E-P3 tylko 3 kl/s
Trochę to dla mnie niezrozumiałe.
Nowości olympusa wyglądają bardzo zachecająco, szczególnie dla tych którzy oprócz jakości cenia sobie rozmiary .
a mnie zaskoczyl niezbyt pozytwnie - nie zamienie na niego mojego epl1. Do swojego tez moge podpiąć lampę ale jak musze szybko cos pstryknąć to mam. Tu podpinam lampe i nie mam wizjera. Chwyt tez nie wyglada na wygodny... EPL2 to był ruch w dobrym kierunku liczylem ze w trójce będzie poprawiony nastaw, i dodadzą wizjer i za rok jak ceny zjadą pomyślę o upgreade. Zobaczymy jak z cenami . Najwyraźniej stanęła sprzedaż P2 i trzeba było mocniej zdywersyfikować linie.
Ciekawe jak rozwiążą kwestie podwodne w szczególnosci sterowanie lampami z fotocelą. faktem jest że moja obudowa juz ma duzo miejsca na górze.
Bo nie ma sensu zmieniać pierwszej generacji penów... przeskok moze będzie przy 5 serii, może 4-tej... to nie te czasy, gdy każdy nowy aparat przynosił przeskok jakościowy.
[jaki ja stary jestem ? :P]
Jestem ciekaw jakie są zalety i wady elektronicznej migawki?
W końcu z jakiegoś powodu jej jak dotąd nie zastosowano.
pozdrawiam
Każda matryca ma migawkę elektroniczną. A mimo to większość aparatów (a może i wszystkie) mają jeszcze migawkę mechaniczną. Widocznie muszą ją mieć.
Myślę, że ja zmienię pierwszego E-P1, brak mi poru akcesoriów, a zyskam też lepszą matrycę i szybszy AF.
Czy ten aparat ma dotykowy ekran i af dotykowy?
wszystkie nowe peny maja
No niestety nie, wg. specyfikacji e-pl3:
Monitor
Typ monitora Nachylany ekran LCD
Rozmiar monitora 7,6 cm / 3,0 '' (16:9)
Rozdzielczość 460000 punktów
Regulacja jasności +/- 7 poziomów
Balans kolorów A-B: +/-7 poziomów, G-M: +/-7 poziomów
e-pm1:
Monitor
Typ monitora LCD
Rozmiar monitora 7,6 cm / 3,0 '' (16:9)
Rozdzielczość 460000 punktów
Regulacja jasności +/- 7 poziomów
Balans kolorów A-B: +/-7 poziomów, G-M: +/-7 poziomów
e-p3:
Monitor
Typ monitora OLED - Panel dotykowy
Rozmiar monitora 7,6 cm / 3,0 '' (3:2)
Rozdzielczość 610000 punktów
Regulacja jasności +/- 2 poziomów
Balans kolorów +/- 3 poziomów Żywa kolorystyka (domyślnie) / Naturalne barwy
Widać te procesory takie atomowe - (od Intel Atom) Dotykowy ekran zżera 2/5 mocy procesora?
Pozdrawiam AP.
Przyznam się ze po e510 i to ze szkłem 14-54 nadal nie mogę się nacieszyć szybkością autofocusu w epl1. Aparat ostrzy jak niedoscignione kiedys nikony ...
Pod wodą korzystałem z uz560 i pen to jest przepaść. Z epl2 brakuje mi cichego obiektywu - szczegolnie filmy pod woda psuje mi lapanie ostrosci przez moj obiektyw. Poczekam jednak na cos jasniejszego
Port akcesoriów - nie znam zastosowania więc ciężko mi ocenić.
Za to P3 kusi kusi ...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Z drugiej strony to dobrze - człowiek nie żałuje zakupu ... a tak. W każdym razie, jako że ukradli mi mojego Pena na potwierdzenie własnych słów kupiłem jeszcze raz epl1 :) (posiadana obudowa i różnica cen miały tu swoją wagę:))
Chyba udało mi się założyć całkiem nowy wątek:-)
Tak na dzień dobry. E-PL3 jest prześliczny! Pokochałem maluchy:-) nadają się do latawca.
Jack
w rzeczy samej ładny - musze pomacać :)
Jestem ciekaw, jak on wygląda w zestawieniu obok E-PL2. Czy jest mniejszy i o ile.
Kurcze, no i co ten Olek zrobił. Zaczynam marzyć o penie.
Bardzo ładny aparacik - szkoda tylko, że nie posiada wbudowanej lampy.
to ten z odchylanym wyświetlaczem i najszybszym Af?
Tak, to ten. Chociaż teraz wszystkie trzy nowe PENy mają "najszybszy AF" :)
dzięki za info
O tej lampie to Wy serio? A i pierwszy dostrzegłem - nie ma za co trzymać :D , palce się będą ślizgały. Proszę o wysyp rep :D
Z kolei ma odchylany ekran i 5 kl/s czyli lepiej niż flagowiec.
Taki trochę NEXowy jest, co akurat nie musi mu źle wróżyć. NEXy się chyba dość dobrze sprzedają. Lampe też maja doczepianą.
Mnie sie podoba, co z kolei źle wróży mojemu portfelowi :)
Będzie mój. Szybki AF i odchylany ekranik to jest to co tygrysy lubią najbardziej. A będzie dostępny w czarnej obudowie? Brak wbudowanej lampy zupełnie mi nie przeszkadza. Chyba jeszcze nigdy tego nie użyłem.
ale się nie da równocześnie podłączyć lampy i wizjera :s