Odp: obiektyw 50mm do E-3
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Używałem swego czasu i wciąż posiadam SMC Takumar 55/1,8; Bajeczny obiektyw. Bardzo ładnie przenosi kolory i kontrasty, mimo wszystko bardzo dobrze zachowuje się pod światło. Uwielbiałem robić nim zdjęcia na "pełnej dziurze"; nie dość, że przyzwoicie ostry to dodatkowo wytwarza delikatny blurek przy ostrych krawędziach. Później oglądający zdjęcia w internecie prychają, że fota w PSie niepotrzebnie zblurowana. Mi osobiście efekty pracy z tym szkiełkiem na "pełnej dziurze" się podobają. Od 2,0 ostrość jest już super. Znika mgiełka przy krawędziach i można szaleć.
no..., ja w koncu sie zdecydowalem na zakup , z wielu powodow wybor padl na Takumara SMC 50 mm F 1.4
kupilem troszke z ciekawosci , zeby w koncu zamknac temat obiektywow na M42
udalo mi sie kupic sztuke w idealnym stanie , wlasciwie jedyne co to bylo troszke takiego mikronowego kurzu na szklach
przy 1.4 powodowal ze obraz byl nie do konca taki jakbym chcial , po kapitalnym rozebraniu wyczyszczeniu i przesmarowaniu dziala jak nowy
a to szklo produkowane w latach 73 do 75
teraz juz od 1.4 obraz jest super , a na 2.0 to juz zyleta
pewnie w wielu kwestiach nie dorownuje ZD 50 2 makro , ale wezmy pod uwage wiek szkla i cene
tez zauwazylem ze przy F1.4 pojawia sie bardzo delikatny blurek na krawedziach , od 2.0 juz go nie ma
robilem wczoraj poznym wieczorem troszke zdjec z lampa w domu , i praktycznie zadnych aberracji przy 1.4
na dworze przy miejscach mocno kontrastowych (ciemne, jasne) pojawiala sie delikatne , ale znikaja juz po domknieciu do 2.0
pozostaje naumiec sie pracowac na tak malej GO , dotychczas nie bylem do tego w Olympusie przyzwyczajony
pozostaje kwestia rewelacyjnego rozmycia tla , zdjecia robione w okolicach zlotej godziny wygladaja niesamowicie
kazde nawet najmniejsze zrodlo swiatla daje piekne koleczko , nawet w dzien robiac zdjecia w parku na tle drzew
kazdy promyk swiatla wpadajacy pomiedzy liscie daje piekne koleczko