2 załącznik(ów)
słowo się rzekło, różyczka w wodzie
Natchnieniem była moja fota:
Często zdarza się zastanawiać: jak by tu urozmaicić kadr, bądź też jak by to fajnie wyglądało w wodzie.
Szukamy pluginów, sposobów i nie jesteśmy zadowoleni. Czemu ano temu, że wtyczki wszelkie nie dają nam 100% kontroli nad efektem końcowym zdjęcia.
Jest prosty sposób do zastosowania którego potrzebny nam będzie tylko "goły" photoshop i odrobina chęci.
Naprawdę! To nie dowcip, to prosty, szybki i bezwysiłkowy w dwu odsłonach. Poradnik jak zrobić odbicie w wodzie.
Odp: Słowo się rzekło, różyczka w wodzie
Cytat:
Zamieszczone przez
rozkop
A ja ukradlem Ci te fote z galerii i wszystkie tutki Naszego mistrza von Saboor Zastosowalem w tej fotce.
Cytat:
Zamieszczone przez
rozkop
No i proszę! Ktoś próbuje! Cieszę się, tylko Pamiętaj przy tworzeniu mapy pod "wodę" o perspektywie, wtedy to inaczej wygląda.
Życzę udanych eksperymentów!
Pozdrawiam
Ja
Mirek Tyś niedobry, Tyś zły. Ty takie rzeczy robiłeś już dawno (pamiętam), nie czepiaj się pana Sabora von mistrza! Mogłeś wy-pędzlować te kwiatki z tyłu - było by w Twoim stylu :D
rozkop - do galerii takich straszydełek, że tak to ujmie nie wpuszczaj ;) a i nie poddawaj się! To jest łatwiejsze niż się wydaje! Pominę fakt n nieostrej samej w siebie lilii :D
Świetny tutek, fajna inicjatywa. Zabieram się za photoshopa:)
Saboor , super te tutoriale , ale mam kilka uwag
generalnie nie sa one dla calkiem zielonych , potrzeba juz wiedziec co i jak w szopie zrobic
ja zaczalem dzisiaj od zera na trialowej wersji szopa CS5
dotychczas moje doswiadczenie bylo zwiazane z drobna obrobka w gimpie (jakies tam stemplowanie , wystrzanie , perspektywa i takie tam duperele)
gdybys zwracal uwage nawet na te prostsze operacje to takim cieniasom jak ja bylo by latwiej to zrobic
praktycznie wtedy kazdy nawet calkiem zielony moze usiasc i to zrobic a tak zostaja luki gdzie nie wiadomo co dalej bo cos nie zatrybilo
zdaje sobie sprawe ze wymagalo by to wiekszej pracy przy robieniu tutoriala i gadaniu o prostych pierdolach i pewnie sam material filmowy trwalby ciut dluzej
jednak grono nasladowcow moglo by sie poszerzyc od calkiem zielonych do zaawansowanych
ja pierwszy blad jaki popelnilem to robilem to na fotce w pelnym wymiarze i fale wody wygladaly u mnie jak zabki pily do metalu
pozniej zmniejszylem fote i bylo juz ok , aczkolwiek storczyk do takiej przerobki sie nie nadaje , jest zbyt plaski ma za malo platkow i przestrzeni
zreszta samo ujecie jakie zrobilem tez nie jest do takiej przerobki za ciekawe
natomiast calkowicie utknalem na etapie gdzie mamy juz dodany filtr znieksztalcajacy z nasza woda i mamy usunac efekt tej wody na gornej czesci obrazka przy
pomocy maski i pedzla , ni w diabla nie udalo mi sie odmalowac tego efektu z gornego kwiatka
rozwiazalem problem w inny sposob , skopiowalem kwiatka z oryginalu i nadpisalem nad tego pofalowanego ale to uniemozliwilo mi dalsza zabawe ze zblizeniem
kwiatkow do siebie
i zapomnialem , zostaje kwestia perspektywy tego odbicia , bo to moje jest na wprost i wyszlo malo ciekawie
pewnie trzeba by cos tam przesunac albo juz na etapie robienia rastra albo pozniej
bede wdzieczny za wskazowki
efekt koncowy ponizej , wiem ze wyszlo beznadziejnie ale to moje pierwsze godziny z szopem
Załącznik 53333
Pierwszy kontakt z PS'em i proszę!
Popracuj nad mapami i będzie grać.
1 załącznik(ów)
Też spróbowałem tego tutoriala i tak coś mi chyba nie bardzo wyszło.
Samo zobaczcie.
Załącznik 56512
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Samo zobaczcie.
Załącznik 56512
kwestia rastra chyba , byc moze zdjecie robione na zbyt duzej rozdzielczosci i pozniej pomniejszone , ale od razy mowie ze takie kwiatki srednio sie nadaja , jednak roza jest lepsza , ladniej sie zalamuje w wodzie
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Nieostro, ciasno nad kwiatem i zbyt sztuczne pofalowanie wody. Poza tym, odbicie w wodzie powinno być bardziej spłaszczone. Pomysł z tym kwiatem wydaje mi się ciekawy, przypomina to grążel czy lilię wodną.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Samo zobaczcie.
Załącznik 56513
Dobrze wyszlo,nie bardzo wiem co mozna poprawic,moze ciutke ostrosc??Załącznik 56514
Właśnie z tym pofalowaniem mam największy problem.
Dzięki za uwagi :)
O! Mirek, mój mistrzu :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Dobrze wyszlo ...
Możesz zdradzić jak zrobiłeś to odbicie ?
Za drobne falki, zbyt szczegolowe i efekt jest taki jakby z wody wynurzal sie kilkunastometrowy kwiat :)
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Za drobne falki, zbyt szczegolowe i efekt jest taki jakby z wody wynurzal sie kilkunastometrowy kwiat :)
T.
W sumie to tylko bylo w formie zabawy.Mozna sie pobawic wykorzystujac punkty zbiegu i zachowujac perspektywe,ale czy tu o to chodzi zeby gmatwac
Helmut-czasem zamiast falowania wody mozna wybrac wloknine i obrocic.a pozniej na warstwie gdzie jest tylko odbicie zrobic przeksztalcenie,perspektywa,na gorze w PS pojawia sie ikonka,jak w nia klikniemy dostajemy na obrazie punkty i sobie sie nimi bawimy przesuwajac.
Ale literowek narobilem.az poedytowalem se i te falki powiekszylem dla ThomassoZałącznik 56515
No i pozamiatane :-D dzięki Mirek