Jestem pierwszy?
Test bardzo pochlebny http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5829
Wersja do druku
Jestem pierwszy?
Test bardzo pochlebny http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5829
w sumie to na fotopolis chyba większość aparatów ma przychylne recenzje ;) no, może przy SD14 coś pokręcili nosem
Tez odnosze takie wrazenie. Jednak lekturka lekka i przyjemna.
Jest dobrze :mrgreen:Cytat:
Reprodukcja szczegółów
Kiedy pierwszy raz obejrzeliśmy zdjęcia firmowej scenki nie ukrywamy, że oczy wyszły nam ze zdziwienia. Chciałoby się powiedzieć "prosimy nie regulować odbiorników".
Parę fragmentó:
"Brawa dla Olympusa. Tym modelem lustrzanki dogania on pod względem szumów czołówkę stawki."
"...cały zakres czułości uznać należy za w pełni użyteczny..."
"Zdjęcia nocne prezentują się chyba jeszcze lepiej od zdjęć wykonywanych w dzień. Nawet przy najwyższej czułości pełne są szczegółów."
"Bardzo wyraźnemu spadkowi szumów towarzyszy niewielki spadek ilości szczegółów."
oraz
"Długi czas naświetlania na szczęście nie wprowadza dodatkowego szumu."
Reprodukcja szczegółów:
"Kiedy pierwszy raz obejrzeliśmy zdjęcia firmowej scenki nie ukrywamy, że oczy wyszły nam ze zdziwienia. Chciałoby się powiedzieć "prosimy nie regulować odbiorników".
Troszkę zmartwiła mnie fioletowa dominanta, ale luz...
noo, grubo OLEK pojechał. jak tylko poradzą sobie z dominantą przy aktualizacji softu, to nie mam pytań... jedynie tych zaczepów szkoda bo cholernie niewygodne...
powiedziałbym żartem, że z korpusu wypadł filtr dolnoprzepustowy...:) Ostrość tej scenki z banknotem i piórkami bije chyba wszystkie dotychczasowe aparaty!!! Ale to raczej klasa Zuiko Digital w połączeniu z 10mln px i odpowiednim softem... Teraz jest pytanie o dynamikę tego "diabelstwa" ...---(brak zdjęć w słońcu)
mnie po tym teście też się humor poprawił ;) ja chcę taką matrycę w swoim e-1 :roll: to by nikt nie podskoczył.
ps. trzymajcie kciuki za oly-maturzystów - jutro polski ;)
olifant: czyli także za moją córkę oly-maturzystkę :)--pozdrawiam
Nie no, nie żartujmy Irku. E-410 testowany był z Zuiko 14-45/3.5-5.6. Zaraz ktoś podchwyci takie teksty i się okaże, że Zuiko 14-45/3.5-5.6 jest ostrzejszy od EF 85/1.2 L USM :razz:Cytat:
Zamieszczone przez irek50
Skoro z E-400 obrazu tej ostrości nie mieliśmy mimo podpinania pod niego lepszych obiektywów w tym 50/2.0, to obecnie nie upatrywałbym ostrości E-410 jako zasługi Zuiko 14-45/3.5-5.6.
Zanosi się na lepsze czasy...
The zOOm: ale ta scenka jest na f około 6 więc nie można porównywać z jasnymi obiektywami --raczej chodzi o wysoką rozdzielczość dopasowaną do naszej matrycy...W pełnoklatkowcach widać fatalnie spadajacą jakość przy rogach nawet w najlepszych L-kach canona (specyfika cyfrowa--ukośne padanie światła na rogi matrycy powoduje efekt jakby sztucznej aberracji chromatycznej)
A dlaczego w E-400 nie ma tej ostrości wiedzą inżynierowie Olka --(skopali soft chyba lub kryli szumy poprzedniej matrycy...)
stronniczo pewnie trochę, ale zdjęcia dokumentują walkę Olka o jakość.
Dobrze to wróży oczekiwanej profesjonalnej konstrukcji.
Teraz mi lżej czekać.
Po prostu shock. Ściągnąłem sobie z fotopolisu zdjęcie "z piórkiem" z olka 410, pentaxa 10D i canona 5d! Wynik jest po prostu nieprawdopodobny! Szykuje się niezłe przemeblowanie na rynku foto! Mam nadzieję że Olympus jest do tego przygotowany, bo może się okazać, że skoczy baardzo wysoko.
kapir: ja dodatkowo z Nikona D80 i D200 --oba poległy bezapelacyjnie :)
Tak, ale to ta sama matryca co w pentaxie, więc już nawet nie patrzyłem na nie :DCytat:
To jest, aż niemożliwe, to co zobaczyłem. Podsumowując krótko: warto czekać na nowe olki.
Jakość zdjęć podobnie oceniono w teście na Letsgodigital.
http://www.letsgodigital.org/en/olym...10/review.html
Podsumowanie też ciekawe.
pozdrawiam
JPEG'ami bym się nie ekscytował. bardziej ciekawią mnie surowe, nie przemielone ORF'y...
tak czy inaczej, spokojnie można działać na ISO1000 i o to chodziło.
mogliby tylko przenieść te cholerne zaczepy na boki obudowy...
to mówicie że kiedy toto zawita do naszego zaścianka? miesiąc, półtora?
p.s. taka ilość szczegółów ma też wady... kumacie retusz twarzy na takich plikach?
Prawdopodobnie 7.06.07
Smarujesz obiektyw czymś tłustym i będzie dobrze ;)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Łatwiej pocienkować niż później pogrubasić jak mówią na mojej wsi...
RE:
dzięki za info... kurde, potrzebuję zakupić coś w maju a tu bieda, nie ma nic na rynku...
Dzisiaj po dluższej przerwie otworzylem forum Olympusa i dziwi mnie że przy dość dużej fachowości wielu forumowiczow nikt nie zauważyl jak mocno są wyostrzane zdjecia z E410. To zdjecie z piórkiem o ktorym pisze Kapir ciekawe dlaczego zapisane jest jako mapa bitowa?
To samo zdjęcie wykonane Pentaxem K10D (zapisane jako jpeg) wystarczy w PS wyostrzyc za pomoca "inteligentnego wyostrzania" z ustawieniami wartość - 150, promień 1,5 i "przyciemnić" krzywymi żeby mieć efekt podobny jak w E410 tylko z większa ilościa szczegółów. Patrząc na zdjęcie z E410 to zostalo ono wyostrzone jeszcze w większym stopniu, wedlug mnie odp. wartości 200 i promienia 2. Prosze sprobować to zrobić , żeby sie samemu przekonać.
O prawdziwej jakości nowych korpusów Olympusa będzie można się przekonać na podstawie RAW'ow, a tych na razie jakoś nigdzie nie widać.
Masz:
http://raw.fotosite.pl
Ale tu nie ma "zdjęcia z piorkiem" :D
No i bez oprogramowania Olympusa nic z nimi nie zrobię.
Złej baletnicy... ech.
A może jeszcze napiszesz, że zdjecia z E410 zamieszczone na fotopolis, ktore wzbudzily taki zachwyt na forum nie byly w tak drastyczny sposob jak opisałem wyostrzane?
Nie wiem, nie czytuję Fotopolis. Oni tam dostają orgazmu na każdy - dosłownie każdy - kit, jaki produkuje ktokolwiek, kto może zlecić u nich reklamę. Widziałeś kiedyś na Fotopolis złą recenzję?
Podobnie zresztą LGD. Dlatego bardzo się cieszyliśmy, kiedy wpadły w nasze ręce RAWy z E410. Dlatego studziłem głowy tych, którzy zaczęli się wkręcać po kilku samplach w JPG.
To co widziałem w RAW pozwala mieć nadzieję, że się Olkowi udało.
Jednak cierpliwie poczekam do czerwca na pierwsze sztuki na naszym rynku.
Nie ulega wątpliwości, że argument o braku RAW wybiłem ci z ręki.
Dodam jeszcze, że dzięki Cra3emu David Coffin dodał już E410 do listy aparatów obsługiwanych przez DCRAW. Jest w tym też odrobina mojej zasługi. Teraz możesz sobie czymś te rawy wywołać.
Pozdrawiam
Andrzej100: Przyjrzyj się dokładnie banknotowi z lewej strony--na innych zdjęciach poza E-410 nie ma tej drobnej struktury --papier jest gładki i nic tam nie wyciągniesz wyostrzaniem... (podobnie z zielonym i czerwonym piórkiem) ale oczywiście nadmierne przeostrzenie jest w E-410.--pozdrawiam
Nie musze sie przygladac - zrobilem to co opisałem, na zdjęciu z Pentaxa k10d tych szczegółów jest wyraznie wiecej.
Zrób to samo to sam zobaczysz.
RadioErewan: Jednak jest wyjątek z "kadzeniem" na Fotopolis... O Sigmie SD-14 napisali, iż nie nadaje się do niczego --dyskwalifikacja dosłownie...
Andrzej100: mam prośbę abyś tu wstawił malutki kawałek lewej strony banknotu z tego Pentaxa po Twoim wyostrzeniu (wycinek 1:1)
ps: przyznaję,że z Pentaksa faktycznie można wyciągnąć tę strukturę --sugerowałem się zdjęciami z D80 i D200 --pozdrawiam
Może dlatego, że nikt z grubym portfelem jej w PL nie sprzedaje? ;-)Cytat:
Pozdrawiam
K-Consult to raczej nie jest firma kogucik :)Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
pozdrawiam
Ale czy planują sprzedać w PL jakieś Sigmy SD14? Ponoć poprzednich modeli na świecie sprzedano kilka tysięcy (to z jakiegoś wywiadu managera Sigmy, kiedy to też padło stwierdzenie o planowaniu wejścia w 4/3 z korpusem).Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Pozdrawiam
planować to napewno planują :) i nie można nawet wykluczyć że im się uda kilka sztuk pchnąć :) K-Consult stoi teraz Samsungiem, tego sprzedają na tony :D a Sigma tak naprawde to szkła, a reszta jest milczeniem:)Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
pozdrawiam
Fragment zdjecia z E410 (niemodyfikowany)Cytat:
Podobny fragment z pentaxa K10D (troszke za mało "przyciemniony")
Bardzo podobnie można wyostrzyć pliki z D80, D200, D40X
Andrzej co Tobie Olympus uczynił że prywatną krucjatę przeciw niemu prowadzisz?? :)
Pozdrawiam
willow32: Andrzej wyjaśnił pewien fakt zmanipulowany na Fotopolis :) --pozdrawiam
Jaka krucjatę?
Czy ja napisałem choc jedno słowo na temat jakości Olympusa E410?
To że pewnie jednak jest "słabszy" od np Pentaxa 10D, Nikona D200 czy tym bardziej Canona 5D nie oznacza że jest kiepski.
Nie można jednak podchodzić do wszystkiego bezkrytycznie.
przeca dałem na końcu śmiesznego ryjka, znaczy żart taki :p bo ja wszystkie tego typu dyskusje tak traktuję :))Cytat:
Zamieszczone przez Andrzej100
pozdrawiam