Dzisiejsze niezapominajki.
Wersja do druku
Dzisiejsze niezapominajki.
Calkiem ladne te niezapominajki. Przyjemny bokeh. Co to za obiektyw? Pewnie 14-45 :)
Obiektyw to 14-54
No-ładne. Ale inaczej bym to troszke skadrował.
Trochę bałaganu w tle, ale kolorki super.
Na rozpoczęcie długiego weekendu wybrałem się na Klimczoka, niestety była silna mgła. To już takie moje szczęście w zeszłym roku też byłem o tej porze na Klimczoku i też była mgła. Ale za to myślę, że zrobiłem parę ciekawych mglistych zdjęć.
I jeszcze jedno
Bardzo mi się podoba mgla1.JPG - klimatyczny i wyważony kadr... - jakbym był w lesie...
ooo tak mgla1.jpg jest świetna. Czuć chłód.
A jeśli chodzi o sam fakt wystąpienia mgły to nie można mówić, że to złe warunki, niekiedy wychodzą cudowanie bajeczne fotografie. No chyba że to nie jest efekt jaki chciałeś uzyskać.
Zgadzam się, że mgła to dobre warunki dla fotografa. Mnie chodziło o to, że mgła to złe warunki dla turysty. Jeżeli idę w góry to chciałbym zobaczyć widoki, górskie szczyty, a nie tylko morze mgły. No, ale coś za coś :-) Cierpi turysta, zyskuje fotograf.
No to idąc dalej tym tropem, jeśli jesteś turystą fotografem to nie ma dla ciebie złych warunków :D
Nie do końca. Gdy pada, to żadne moje wcielenie nie jest zadowolone
I jeszcze jedno to już ostatnie
czuć klimat tajemniczości bijącej z tego lasu, jednak troszkę kadrowanie mi nie leży.
pzdr
mgla to niesamowity temat do zdjec, ja jeszcze nie mialem okazji robienia zdjec we mgle, ale lubie takie ogladac
Twoje calkiem przyjemne, nie bede oryginalny- mgla1 swietna, ostatnie mgladr tez niczego sobie, ogolnie na plus
pozdrav
Interesujące to ostatnie zdjęcie chociaż faktycznie kard można było nieco zmienić.
Co byście proponowali? Jakie zmiany w kadrze?
Chyba źle się wyraziłem, nie w kadrze tylko w ujęciu.
Tak więc zrobiłbym ze dwa kroki w lewo i tak ustawiłbym ujęcie aby koniec drogi był blisko lewej strony zdjęcia a więcej było tego płotu z prawej.
Taka moja wizja, ale to twoje zdjęcie i mimo iż pewnie wykonałbym je nieco inaczej to jest zdecydowanie dobre.
Dodałem jedno mocno kolorowe dla kontrastu z poprzednimi mgielnymi. Też z długiego weekendu tym razem na szlaku z Brennej na Orłową
Czy to ostatnie bylo robione z polarem? Faktycznie kontrast ;)
Tak to polarek, mam marumi DHG
Fajna tapeta. Polarek, nie polarek - niebieski piękny Ci wyszedł :)
A mgielne - mniodzio.
Co do mgły to jak dla mnie jest ona bardzo inspirująca! A co do zdjęć to pikne są ...
A ja będę nieco oryginalny, bo mnie najbardziej z mgielnych podoba się mgła.jpg (po prostu mgła, bez numerka) ale ja się tam nie znam ;-) Przyczepiłbym się, że te drzewa po prawej sprawiają wrażenie, że zaraz upadną - zdjęcie jednak jest proste sądząc po drzewach z lewej - więc to pewnie kwestia perspektywy...
Poczytałem na forum o manualnych obiektywach i też nabrałem chęci na takie eksperymenty. Poniżej zdjęcie z pentacona 1.8/50 z pierścieniem makro
ciemniejsze ładniejsze, ale brakuje GO
Dalsze eksperymenty z pentaconem. Oryginalny kadr mocno poobcinałem.
Dalej bawię się pentaconem, całkiem fajnie sie ręcznie ostrzy, choć owada pewnie nigdy nie uda mi się w ten sposób sfotografować, chyba żebym go wcześniej ukatrupił :-) Połączyłem pentacona z raynoxem m-250 którego kiedyś dokupiłem do c 5050. Całkiem dobrze się taka kombinacja sprawdza, choć raynox ma srednice 49 mm.
kwiat.JPG wygląda jak tapeta :D, Bardzo ładne zdjęcie, jest się czym chwalić
BTW: na przyszłość numeruj zdjęcia
Kwiat i Kwiat2 - wyglądają super. Nie przepadam za kwiatowymi motywami, ale jak przedmówca - świetnie prezentowałyby się na pulpicie.
W weekend robiłem zdjęcia z moim nowym nabytkiem hoya 72 ir. To sa drzewka na szlaku z Brennej na Grabową.
Fajne efekty z tym wychodzą.
Pozdrawiam
Dawno nic tu ni prezentowałem więc postanowiłem się przypomnieć. Dwa zdjęcia Kalwarii Pszowskiej.
Tu dla porównania stare zdjęci jeszcze z c 5050 Kalwaria Pszowska
Najbardziej mi się podoba to "stare"z 5050. Świetny klimat. Fajne też to ostatnie - pionowe - kadr mi się podoba.
Mam takie samo zdanie. "Stare" ma niesamowity klimat, dzięki tej mgle, jest świetne. Na reszcie warunki pogodowe już nie były takie ciekawe, choć ostatnie z pionowym kadrem jest dość interesujące. Na ostatnim gra kadr.Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Pzdr
Wklejam zdjęcie mojego 82 letniego dziadka Jak, że na fotografii portretowej się nie znam to prosiłbym o jakieś rady.
Też się nie znam, ale chyba przeostrzyłeś. Podoba mi się to pobłażliwe, ciepłe spojrzenie- jakby pytał "coś ty wnusiu wymyślił?" :)
Twarz dziadka jakby lekko przeostrzona ale w tym wieku glamour już nie potrzebny, taka twarz to faktura odciśnieta przez samo życie.
Bardzo mi sie ten portret podoba,
Kaplickza fajna, każdy z trzech kadrów można pokazać bez obawy o krytykę a podczerwone to bajer :mrgreen:
Musze sobie sprawić taki filterek ;)
Wczoraj próbowałem, zrobić zdjęcia pszczołom w locie. Poniżej co mi z tego wyszło. Fotki cropowane.
Całkiem dobrze to wyszło :)
Na ostsnim przeszkadza rozmyta plama kwaitu ale dwa pierwsze są OK.