To kilka zdjęć wykonanych olympusem e-420+Helios 44m+pierścienie i łabądź to tak przypadkiem też Heliosem. Co o nich sądzicie?
Wersja do druku
To kilka zdjęć wykonanych olympusem e-420+Helios 44m+pierścienie i łabądź to tak przypadkiem też Heliosem. Co o nich sądzicie?
Jak dla mnie kadry makro dość przypadkowe. Wyjątkiem na plus jest zdjęcie 6. Tylko to wszystko takie małe, że niewiele widać.
Do krokusów używaj samego Heliosa, bez pierścionków. Pierścienie spłyciły Ci głębię i kwiatek nie wyszedł.
Jeśli się nie pogniewasz, to poniżej masz przykład z samego Heliosa - pełna klatka, nic nie kadrowane (no prawie :) )
ostatnie zdjęcie bardzo fajne, nie ma się do czego przyczepić
Dopiero zaczynam zabawę z fotografią. Jak dla mnie wielkim sukcesem było ujęcie owada na fotografii w zeszłym roku próbowałem bez skutku. Tak trochę z innej beczki co sądzicie o obiektywach Hanimex 300/5.5 i 28/3 na m42 podobno produkowane przez tokine.
Zdjęcia samym heliosem też często robię np.
Bodzip piekne krokusy.
Szkoda tylko że następnego dnia zniszczył je deszcz.:???:
No ba, wleźliśmy koledze w wątek :oops:
To pozwolę sobie na jeszcze jeden przykład - tym razem Helios + pierścionki. Ile ich było ? - nie wiem, nie pamiętam, chyba 20 mm. Przesłona była dość wysoka aby złapać jak największą głębię. Akurat trafiło się dobre światło, bo pierścionki jednak trochę zabierają.
Atak pająka
Aj, mat1321 - jak jesteś zły, to słowo i wywalam
Nie mam za co być zły. Piękne zdjęcie.
jak dla mnie szósteczka z pierwszej serii jest na prawde dobra.ostatnie zdjecie poezja wiec chcialbym zobaczyc wiecej.pozdr:grin:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no! moze bardziej ostre u dołu!
Też z chęcią popatrzę na kolejne zdjęcia z obiektywem M42, ponieważ sam planuję taki zakup – cena jasnych szkieł Olka jest niestety wysoka – a budżet niestety cieniutki J
Na tej pajęczynie miał być pająk ale jak mnie zobaczył to uciekł:shock:
fajna ta pajeczynka , ale chyba mogla by byc bardziej ostra
i wiecej kropelek rosy by sie przydalo i wtedy nawet pajaczek bylby zbedny ;-)
a ja wiem gdzie on poszedl , zrobil kolejna pajeczyne tym razem na rowerze ktory jest w galerii u Dzuiko
Pajęczynka przyjemna w odbiorze. Kwiatek również. Tylko kolory taki nijakie. Mogłyby być żywsze.
Ostatnie już całkiem całkiem.
Ogólnie:
1) Brak światła - po czasie wiem, że to bardzo ważny element w makro
2) Bałagan, czasem spowodowany za dużą GO, czasem kadrem
Co do obiektywów 28 i 300 - jeżeli kupione do makro to się nijak nadadzą, w każdym razie do ruchomych stworzonek i bez doświetlenia (choć wątpię w takie akurat ich przeznaczenie). Polecam coś w zakresie 100-150mm, makro (maksymalne odwzorowanie obiektywu co najmniej 1:2), robaki nie pouciekają zbyt szybko. Zerknij na ostatnią muchę u mnie - pełny kadr z 210mm 2:1 (po cropie 4:1 - Sigma 105 + EC-20 - telekonwerter celowo żeby nie zmieniać odległości od obiektu a zwiększyć odwzorowanie). Co do uciekającego pająka - faktycznie musiałeś mu wsadzić obiektyw w odwłok - pająki, pomijając to, że tkające sieci lubią się odwracać tyłem, są stosunkowo cierpliwymi "modelami" - pomijając chyba wałęsaki i skakuny jak jest bardzo ciepło. Do motyli itp. polecam ZD 70-300.
28mm i 300mm to nie do makro. Po prostu trafiła się okazja(100zł za komplet). Planuję zakup pentaksona 135mm.
Heh, za 100 to się nie było co zastanawiać.
Przez pajęczynkę trafiłem na to forum (niektórzy mogą pamiętać ). No ale moja była bardziej kontrowersyjna, była idealna właśnie, coś się działo, była poprawnie technicznie. To było kilka lat temu, teraz czekam na podobną, moją, lepszą, bo to co pokazałem teraz wydaje się ... . Tutaj tego nie znalazłem niestety. Masz inny sprzęt, więc niewiele mogę poradzić. Ale popróbuj światła i cierpliwości właśnie.
Ostatnie podoba mi się najbardziej, chociaż jest trochę ciemne.
W jaki sposób doświetlać zdjęcia makro(jakieś lampki diodowe)?
Jaki program(darmowy) polecicie mi do obróbki zdjęć (przyciemnianie, rozjaśnianie i barwy)?
Podobne ujęcie tylko jaśniejsze i już efektu nie ma:?:
......................
Ja używam picasa 3. Prosty jak budowa cepa i dla mnie wystarczający. czasami używam też darmowego olympus viwer 2, ale to sporadycznie.
Z ostatniej wrzuty 1 dla mnie najlepsza, jeszcze ewentualnie 2. Na 3 nie wiadomo na czym wzrok skupić. W 4 wrzuca się w oczy centralny kadr, kolorki jakieś jakby sprane i za cemne MSZ :roll:
Doświetlić można lampą ale ja uważam,że naturalne zastane dobre światło jest najlepsze.
P.S. Do obróbki na początek fajny jest PhotoScape. Sporo potrafi i nie jest skomplikowany :wink:
1) Ostatnia wrzutka - spróbuj zapanować nad głębią ostrości - i nie powiem czy ma być mniejsza czy większa. Ale dość irytująca jest nieostrość głównego przedmiotu w kadrze z przodu - jako przykład druga fotka. Punkt ostrości na żonkilu wylądował całkiem za kwiatkiem. Jedynka bałagan - choć najlepsza z czterech, ładna kolorystycznie. Trójka - nie za bardzo wiadomo gdzie jest ostro - albo spłyć, albo daj wszystko w miarę możliwości ostre (bardzie tak bym widział).
Za to poprawiony kwiatek, gdyby nie centralny kadr, wygląda znacznie lepiej.
2) Co do doświetlania - efekt będzie INNY niż w świetle zastanym - nie gorszy lub lepszy, INNY - sam musisz zdecydować co lepsze - spróbuj na początek lampy wbudowanej a z przodu obiektywu przyczep sterczącą do góry (no trochę pochyloną do przodu) białą kartkę papieru jako dyfuzor.
3) Do obróbki OV2 wystarcza na początek, z bardziej "rozwiniętych" - darmowy GIMP na przykład.
Dzisiaj wkońcu miałem czas zrobić zdjęcia moim Hanemixem 28mm. W brew pozorom nadaje się też do makro(oczywiście z pierścieniami). Ostatnia fota bez pierścieni:wink:
Że tak powiem - bardzo ładne :)
Zdecydowanie musisz popracowac na minimalna chociaz obrobka zdjec.
Czesto z plaskiego zdjecia bez wyrazu mozna zrobic cos fajnego :)
O tak:
Załącznik 45736
T.
mat1321, jeśli można... Te dwa ostatnie ładnie prezentują się jako miniaturki ale po otwarciu widać że nie ma złapanej ostrości "w punkt". Ja z Zenithem mam problem ze złapaniem ostrości, tu mój przykład super makro z ręki...
Słowo o obiektywie hanemix-ostrzy się trochę inaczej niż Heliosem. Praktycznie żeby coś wyszło musiałem włączać lv i powiększenie:grin:
Witam,
Przeglądnąłem wątek... niektóre zdjęcia lepsze, inne gorsze, ale jeśli dopiero zaczynasz do wszystko przyjdzie z czasem. Życzę przede wszystkim cierpliwości. Też od makro zaczynałem i wiem że do tego potrzeba wprawy,.. żeby np. pająk nie uciekł czy udało się złapać jakiegoś innego owada w kadr.
Jedno co u Ciebie na pewno rzuca się w oczy to problem z doświetleniem. Żeby otrzymać jako taką głębię ostrości trzeba przymknąć przysłonę, a to zmniejsza ilość światła i z ręki jest problem. Można popróbować ze światłem sztucznym. Podrzucam Ci dwa linki do domowych konstrukcji dyfuzorów. Z racji, że ja robiłem makro na dwóch obiektywach (z pierścieniem odwrotnego mocowania) używałem tego pierwszego bo fotografowany obiekt miałem 3-5 cm przed obiektywem. Sprawdzał się dobrze... można pokombinować z mocą lampy, z materiałem użytym do rozproszenia i daje fajne rezultaty. Ten drugi jak przypuszczam lepiej sprawdzi się na większych odległościach.
http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cy...pic.php?t=7236
http://nakrecenieksperci.pl/video/pl...blyskowej.html
pozdro
Dzięki Bigziii za radę. Skleciłem szybko dyfuzor z pierwszego linka i to są tego efekty(przysłona 22 albo 16)........
Z ostatniej wrzuty mnie najbardziej odpowiada ostatnie, ale zgodzę się z Thomasso, że wszystkie są zbyt ciemne.
Nie wiem czemu ale tak wychodzą:wink:. Jak będę miał czas to rzucę to samo ujęcie bez dyfuzora przy tej samej przysłonie to zobaczycie porażającą różnice.Tamte zdjęcia robiłem około 19 od strony wschodniej przy murze:-P
Mógłby mi ktoś polecić jakiś ostry obiektyw do makro na m42(w rozsądnej cenie)? Dzisiaj okazało się, że helios to lipa. Bez pierścieni jeszcze sobie radzi ale z to już cic z ręki nie wychodzi.
P.S
Takie brzydactwa dzisiaj ustrzeliłem(Hanemix 28mm+pierścienie+dyfuzor wycinek z centrum kadru)...
No nie mów źle o Heliosach, po prostu trzeba wybrać, trafić. Mam dwa i na żaden złego słowa nie powiem.
Poniżej właśnie z Heliosa + jakiś pierścionek. Z ręki.
To muszę mieć jakiś felerny egzemplaż:wink: Tego pająka najpierw próbowałem heliosem złapać ale nieszło z ostrością. Jak założę pierścienie to najmniejszy ruch aparatu powoduje utratę ostrości:cry: