Potrzebne (dla amatora) fufu i jasna stałka portretowa z zakresu 85-100mm.
Jaki system wybrać, żeby stosunek jakości do ceny był najkorzystniejszy?
System nie będzie nigdy rozbudowywany!
Wyklikane z mobilka
Wersja do druku
Potrzebne (dla amatora) fufu i jasna stałka portretowa z zakresu 85-100mm.
Jaki system wybrać, żeby stosunek jakości do ceny był najkorzystniejszy?
System nie będzie nigdy rozbudowywany!
Wyklikane z mobilka
Canon? co do portretowki to mowimy o takiej z AF? jesli nie to moze cos takiego?
http://optyczne.pl/157.1-Test_obiekt...st%C4%99p.html
Witam !
ef 85 1.8 // pelnoklatkowe portretowe swietne szklo
http://www.ceneo.pl/4768
1379 zl
Canon 1000D
http://allegro.pl/canon-1000d-body-k...533249375.html
1449 zl
SUMA 2828 zl
Pozdrawiam.
A może Zuiko OM 85/2.0 ?
Rozumiem, że chodzi o zestaw do portretów? Co byś nie wybrał to jakość będzie wyrywać z butów. Skoro chcesz fufu ja bym kupił C 5DmkII + hmmm, skoro ma być tanio 85/1.8.
jeśli cena jest jakimś ograniczeniem to chyba warto rozejrzeć się za dobrze traktowanym egzemplarzem 5D mkI plus oczywiście 85mm
Witam !
A nie lepiej kupic tania puche z APS-C i z czasem dozbierac sobie
na nowy FF ?
Przeciez portrety tez da sie zrobic z sensorem APS-C ;)
Mysle pod katem jak najtaniej.... oczywiscie ;)
Pozdrawiam
To chyba jasne i oczywiste: E-5 lub E-3(gdy mniejszy budżet) + Zuiko 50mm 1:2.0 innej opcji ja tu nie widzę.
Mój dobry kumpel (facet robi zawodowo śluby) ma C 5DmkII, do tego fajną szklarnię i narzeka na AF. Wg. niego (mam do faceta zaufanie) tylko środkowy punkt nadaje się do użytku. I jeśli ktoś go zapyta jaki system poleca, to mówi, że Nikona, właśnie ze względu na AF. Canon dobry AF pakuje tylko do Marków.
AF w 5DII na bocznych punktach, z obiektywami USM, jest ciut lepszy niż w E-30 + 14-54 II - też potrafi się zamulić przy nie najlepszym świetle, ale w końcu jednak ustawi ostrość, a Olek jednak potrafi zrezygnować na dobre. Środkowego punktu nawet nie ma co porównywać, chyba że do Olka też podepniemy szkło SWD, ale tego już nie miałem okazji sprawdzić.
W 5D boczne punkty z L-kami dają radę, skrajne są słabe. AF nie jest tak szybki jak Nikonie, ale jak już ustawi ostrość to najczęściej tam gdzie trzeba (zwłaszcza na środkowym polu) Do portretu również polecam C5D MK II + 85 1.8 lub 135L. Nie ma co się oszukiwać do sportu ciężko polecić 5D, ale na ślubach da radę :wink:
pozdr
Witam !
E-410 + ZD 14-54 + FL36R focilem slub i dalo sie tym fotografowac to
5D MK2 tez poradzi sobie ;)
Piszac troche z przymruzeniem oka...
Kiedys aparaty tylko manual mialy (2 stalki 28mm i 50mm) i az pare czasow
do wyboru + reczny ruski... selenowy swiatlomierz + kopiaca ruska lampa
z paro-metrowym kablem do 220 V i... tez sie dalo robic foty slubne ;)
Pozdrawiam
Odpowiedź jest prosta... to zależy. Ile masz zamiar wydać na amatorskie body z tą portretówką?
Jak dla siebie... dokupiłbym po prostu do jakiegoś E-5xx/e-400 z ZD 50mm lub Sigmą 50mm f/1,4 HSM;
no ale Olympus już serii 2 i 3cyfrowej nie produkuje... to polecam Pentaxa k-X Sigmą 50mm f/1,4 HSM.
PS taki E-pl2 z jasną małą portretówką byłby dla amatora super... no ale szkieł póki co brak.
Witam !
No tak, masz racje.
Niestety nie wiem jakim budzetem dysponuje osoba kupujaca.
Czy wydanie 10 tys zl lub wiecej... na podstawowe akcesoria
(puszka, szklo, lampa, zapasowe akumulatory, karty pamieci,
blenda, torba foto, statyw, program graficzny i inne akcesoria)
to jest... Duzo. Czy jest... Malo ?
Ostatnio slyszalem od znajomego, ze poczatkowe
zalozenia dla niedoszlego fotografa slubnego
to wydatek kwoty okolo 20 tys zl.
Jak czytam, ze ma byc tanio... to zakladam, ze
chodzi o kupienie sprzetu, za dosc male pieniazki.
Najwazniejsze jest dobre szklo a reszte mozna roznie dopasowac
jak ktos chce miec naprawde bardzo tanio ;)
Tak sobie pomyslalem, ze FF niekoniecznie musi
byc dla wykonania dobrego portretowego zdjecia i
mozna zjechac z wymaganiami puszki i kupic cos za znacznie
mniejsze pieniazki i na tym zarabiac do czasu jak
sie uzbiera juz konkretna kase na FF i reszte akcesorii.
Pozdrawiam
A jakie to ma znaczenia? Ma być konkretna puszka i konkretny obiektyw. Nikt tu się nie pytał o torby, blendy i statywy.
Ja nigdzie nie wyczytałem, że ma być tanio. Wyczytałem, że stosunek jakości do ceny ma być najkorzystniejszy, co w praktyce oznacza, że może być nawet drogo, jeśli jakość będzie odpowiednio wysoka.
Było tu coś o zarabianiu?
Witam !
Chyba sie nie dogadamy ;)
Ja mam swoje zdanie a Ty masz swoje i niech tak zostanie.
Decyzja co i za ile kupic to i tak nie Nasz problem ;)
Grunt aby osoba kupujaca byla zadowolona ;)
Pozdrawiam
Z tego co widzę, to jak komuś zależy na AF, to bierze Nikona D700. Jak chce większa matrycę (np. do architektury), to wtedy celuje w 5D MkII. Canon nie jest co prawda demonem prędkości, ale spokojnie daje radę, głównie na szerokim kącie. Z drugiej strony masz rację, co do upośledzania przez Canona serii 5 - wstydzili by się, nie samym "smarkiem" człowiek żyje. Nikon potrafi zarobić zarówno na D3, jak i na D700, więc zastanawiam się, czemu "czerwoni" nie potrafią?
Pozdrawiam
Yhmm, powodzenia. To raczej nie będzie "a walk in the park", ani "piece of cake" :mrgreen: :P
Rozmawiamy o sprzęcie do portretów. Jeśli temu koledze nie wyrabia AF przy portretach, to d. z niego nie fotograf, mimo, że pieniądze za zdjęcia bierze :).
Najlepszy stosunek jakości do ceny będzie miał zestaw 5DII + 135/2. 85/1,8 może być czasem za szeroki, chociaż z drugiej strony 21 Mpix daje spore możliwości kadrowania na komputerze. Jeśli ma być jeden obiektyw, to ja bym jeszcze rozważył 70-200/2,8. Na FF, to uniwersalny portretowy zakres.
O to chyba duże muszą być te portery jeśli konieczne musi to być FF.
Ja tam był szedł od razu średni format FF już ma prawie co drugi fotografujący ;)
Uściślam:
Podstawowy model FF
Obiektyw z AF
Wszystko nowe
Cena w okolicach 15kzl
Stosunek jakości do ceny dla takiego zestawu, a nie dla poszczególnych elementów.
Żadnej rozbudowy nie będzie!
Ewentualnie wymiana Body po kilku latach. Czyli obiektyw może być z tych lepszych jeżeli wytrzyma ok 6-10lat lub wiecej.
Wyklikane z mobilka
Jeżeli by się udało to można jeszcze na aukcjach kupić taką lustrzankę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1754, Można ją kupić do 2000 złotych z iso można zejść do bardzo niskiego z tego mówili mi znajomi użytkownicy, z tego co się orientuję można trafić z mocowaniem canona lub nikona. Jeżeli kupującemu zależy na niskiej cenie i nie ma zamiaru rozbudowywać tylko założyć jeden obiektyw. Wadą tego aparatu jest to, że niemiłosiernie długo się włącza, jednakże kolory oddaje świetne. Wiem, że proponuję zabytek ale znam osoby które bardzo chwalą sobie zdjęcia z tego modelu. Oczywiście to kupujący podejmie ostateczny wybór. Życzę udanego wyboru i miłej zabawy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
jednakże moja propozycja chyba cenowo jest za niska :wink:
Widać, że nigdy nie fotografowałeś dzieci. I masz problemy z czytaniem - napisałem, że kolega robi śluby i narzeka na AF. A czy d*** fotograf? Sam oceń - gość wydał przepiękny album Bieszczady z lotu ptaka. Jest też twórcą portalu o Bieszczadach: http://www.bieszczady.net.pl/copperm...s.php?album=36
Sprawny i pewny AF przydaje się w każdej sytuacji, gdzie jest mało światła.
C5d + Samyang 85mm f/1.4.
Ja rozumiem, że można narzekać na AF w 5DII dlatego, że nie jest taki jak w serii 1D czy Nikonie D3/D700. Jednak mimo wszystko sprawuje się on co najmniej tak samo, jak w typowym sprzęcie dla zaawansowanych amatorów, co jest już i tak zupełnie przyzwoitym poziomem do wszelkiego typu fotografii, może za wyjątkiem reporterki sportowej. A że nie jest to aparat stricte do sportu, świadczy choćby ilość punktów AF, ich rozmieszczenie i fatalne działanie dobiegaczki w trybie wielopunktowym AF oraz szybkość zdjęć seryjnych. Naprawdę szybkość AF na poszczególnych punktach to żaden problem, w porównaniu do innych ograniczeń.
Lokin, przy tak konkretnie określonej potrzebie brałbym Canona 5DII i 135/2,0L USM. Po zakupie z tych 15K zostanie jeszcze sporo na opicie nowego nabytku.
A jeśli faktycznie stałka ma być do 100 mm i nie więcej to brałbym Canon EF 100/2,0 USM i kasy na przepicie zostaje jeszcze więcej.
1. Masz rację z tymi dziećmi, tzn. fotografowałem, ale Olkiem OM10. Teraz trudno byłoby nazwać córkę dzieckiem. Ostatnio fotografuję czasem półtorarocznego terriera i 5DII daje radę, a zapewniam Ciebie, że zwierzak jest ruchliwszy od najruchliwszego dziecka :)
2. Chyba za serio potraktowałeś d***, to było raczej żartem. Po prostu trudno jest mi sobie wyobrazić, że AF w 5DII nie nadaje się do portretów (a o tym jest wątek), bo akurat portretów pstrykam dużo, w różnych warunkach i spokojnie sprzęt się wyrabia. Szkieł też nie mam z najwyższej półki, do portretów używam 85/1,8 i 200/2,8.
Wyklikane z mobilka
Lokin, cokolwiek wyklikałeś z mobilka, nie widać tego :)
Trochę nie rozumiem tego uwielbienia dla Canona 5D, zdjęcia wcale nie są tak rewelacyjne, a w słynnych L-kach , to najfajniejszy jest chyba pasek.Zuiko bije optycznie caniunia jak chce.
A jak nie chce to co robi? :)
Ja mam jedną prośbę dopóki w tym wątku jest względny spokój, trzymajmy się tematu. Facet pyta o zestaw do określonych zastosowań, jak ktoś ma propozycję to niech podrzuci. Opinie wynikające z doświadczenia z danym sprzętem też pewnie się przydadzą. Umówmy się jednak, że głębsze uczucia pozostawiamy dla najbliższych a tutaj po prostu rozmawiamy.
Myślę, że w praktyce nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o portrety między D700, a 5DII. Oba aparaty są genialne, znakomite itd. Różnice są pomijalne jeśli chodzi o wyniki, czyli zdjęcia.
To, że Swięty zuiko bije wszystko i wszystkich jak chce to wiadomo od dawna, dobrze jeszcze jakby te swoje boje mógł zrzucić na porządną matrycę. Co do L-ek to, którymi robiłeś zdjęcia, opierasz się na internetowych testach czy własnych doświadczeniach?
Jeżeli autor założył taki budżet to jak dobrze poszuka to kupi moim zdaniem najciekawszy zestaw do portretu C5D II + 85 f1,2 L.
pozdr