Tak się zastanawiałem, jakie zdjęcie wrzucić jako pierwsze do oceny i wybór padł na Hutę Metali Nieżelaznych w Szopienicach (Katowice).
Wersja do druku
Tak się zastanawiałem, jakie zdjęcie wrzucić jako pierwsze do oceny i wybór padł na Hutę Metali Nieżelaznych w Szopienicach (Katowice).
Poszukałbym jakiegoś ładu w tym bałaganie, kompozycji, rytmu, wzoru... Tutaj liczy się faktura, na tym bym oparł swoje podejście do tego tematu. Zdjęcie raczej czarno-białe. Stan obecny jest, niestety, nijaki.
Za Ediie - ogólny bałagan, nie wiadomo o co chodzi - widzę cegły ze zburzonego budynku (trzeba to jakoś pokazać całościowo, znaleźć coś co charakteryzuje to miejsce, tak aby ktoś kto tam bywa od razu wiedział, że to właśnie to miejsce).
PS. Widzę że jesteś z Bytomia dlatego zapraszam do wstąpienia w szeregi Bytomskiej Grupy Fotograficznej Negatyw (www.negatywbytom.pl). Zdarza się nam dosyć często (choć ostatnio ze względu na pogodę rzadziej) wybierać na wspólnie w plenery. Można się czegoś dowiedzieć, nauczyć (oczywiście raczej większość, jeśli nie wszyscy, pstrykamy czysto amatorsko) :-)
Uff, ciężki tydzień i dopiero teraz znów tu zaglądam. No i tak idąc za Waszymi sugestiami kombinuję co by z tej fotki wyciągnąć.
To teraz coś z innej beczki, upolowane podczas spaceru w Jastrzębiej Górze.
Witaj na forum, :grin:
Jaszczurka wyszła całkiem sympatycznie.
Pozdrawiam
Troszkę zbyt centralny kadr, ale szczerze powiem że nie wiem jak inaczej jaszczura wykadrować :-)
PS. Na Stroszku jest pomieszczenie studyjne, teraz nadchodzi wiosna więc pewnie też pojawią się jakieś wypady w weekendy - ostatnim czasem była posucha ze względu na pogodę...
Trojka jest cool.
3 jest ladna , fajnie sie prezentuje w B&W
4 ma potencjal ale tam chyba GO powinna byc dalej na tych palikach wtedy bylo by lepiej , w kazdym razie moim zdaniem
Trójka zdecydowanie najbardziej mi się podoba. :grin:
nr 3 najfajniejsza
Za przedmówcami 3 zdecydowanie najlepsza z dotychczasowych.
7... hm wiem, co chcesz osiągnąć, ale pokombinowałabym jeszcze.
W końcu zacząłem się bawić Heliosem wydobytym ze starego Zenita. Na razie jeszcze nie do końca rozumiem jak to jest z tym potwierdzaniem ostrości, ale pewnie z czasem do tego dojdę :)
10.
Wodne zwierzaki, po porannym spacerze...
11.
12.
13.
Mimo że nikt tego nie ogląda dodam coś znowu :)
Niedzielny poranek.
14.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1318977697
15.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1318977698
Załącznik 56168Załącznik 56169
Ten drugi fajny ale drzewa w barwach jesieni i ten promień by o wiele fajniej wyglądały ;)
No niestety w naturze, to miejsce nie chciało się jeszcze upodobnić do złotej polskiej jesieni, więc musiałbym coś z obróbką pokombinować, a w tym to za mocny nie jestem.
A moze jak z opcji "auto"skorzystasz to cos bedzie lepiej:wink:zamiast kombinacjiZałącznik 56170Jak myslisz??
W pierwszym podoba mi się ten kontrast soczystej (jeszcze) zieleni ze zmarzliną, a drugie to przyjemny widoczek, chociaż jak dla mnie to mogłoby być odrobinę bardziej przyciemnione. :grin:
No normalnie aż spąsowiałem, jak o starym wydze usłyszałem :oops:
Ja zwykły amator jestem i co chwila się łapię na tym, że coś wyszło nie tak.
Stary Wyga to ja mogę być w domu, gdzie zdjęcia oceniają fajne/nie fajne, a nie tu gdzie już się patrzy okiem bardziej wyczulonym.
---------- Post dodany o 08:33 ---------- Poprzedni post był o 08:26 ----------
O i to mi się bardzo podoba. To teraz się jeszcze muszę w tę stronę poduczyć. Ja korzystam z Picasy, Gimp-a i ew. Olympus Viewera, a jak czytam porady Saboora to wszystko o PS oparte :)
Pozwoliłem sobie na taką wersję :
Miło że Czytasz są w zasadzie dwie szkoły Falenicka i Otwocka ... ykhm znaczy PS i Gimp dwa potężne i podobne narzędzia. Wiele z photoshopa można "przenieść" na gimpa.
Jednak lepiej przyłożyć się do kadru, niż mordować PS'em czy innym cholerstwem. :-D
+rep za gmeractwo softem i rozwojowość horyzontalną
Wersja kolegi Dzuiko bardzo mi się podoba.
Mi się obie (Mirka i Dzuiko) podobają. Przez weekend znowu postaram się coś wrzucić.
No i kolejna próbka. Z dzisiejszego spaceru z Reksem.
16.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1319230974
Załącznik 56267
W końcu spróbowałem zrobić panoramę korzystając z Olympus Viewera.
17.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1319231821
Załącznik 56268
I bardzo dobrze zrobiona.A ze czepic sie musze:mrgreen:(trudno,starosc nie radosc)to czepie sie zieleni.Ona teraz na polach jest soczysta(to co wysiewaja)
Jak zrobisz dobrze zielen to automatycznie zginie mydelko i czerwienie jesienne nabiora swojego jazgotu,a niebo bedzie takie jakie bylo wtedy jak fociles..Nie probowalem ale jestem pewny tego co napisalem.
Czyli coś w ten deseń?
17a.
Załącznik 56269
wg lepiej
17a podoba sie :-)
Dzięki.
Nie pozostaje nic innego jak starać się dalej :)
Ostatnia panoramka w poprawionych kolorach bardzo ladna.
POzdr.
Jest lepiej.Ja znajac siebie to bym bardziej zaszalal,ale Twoja chyba bardziej naturalnaZałącznik 56309