czy można ustawić pułapkę ostrości w e-520?
Wersja do druku
czy można ustawić pułapkę ostrości w e-520?
Nie, chyba że ktoś zmontuje ustrojstwo które za pomocą "gniazda" wężyka wyzwoli migawkę na dźwięk "piknięcia".
chodzi mi o to ze jak coś dopiero wejdzie w pole potwierdzenia ostrości to klapnie fotkę ,nie można nic takiego ustawić z AFm?
Mozna zapiac adapter z potwierdzeniem af, przykrecic szkielko, wlaczyc live view z af i strzelic fotke. Aparat bedzie 'wisial' do momentu az sie ostrosc zgodzi. Kiedys przypadkowo tak zawisl mi z rubinarem ;)
fajnie.. czyli tylko z live viev muszę spróbować tylko pewnie będzie to troszkę za wolne do robienia fotek np:ptaszków lub owadów ale dzięki
a bez LV jak mu wymuszisz zeby nie robil nie ostrych zdjec - nie jestes w stanie tego samego uzyskac ??
w jaki sposób wymusić?
wiem że w ustawieniach aparatu jest coś takiego jak priorytet ostrości ( jeśli dobrze pamiętam nazwę) zdjęcie nie będzie zrobione póki nie będzie ostre.
Tylko ustawienie dotyczy AF - a nie wiem czy w tego typu rozwiązaniu co planujesz AF ma zastosowanie czy lepiej skorzystać z MF
poszperaj za tym priorytetem ostrości -
ja używam pułapki podczerwieni więc pułapką ostrości się nie zajmowałem nigdy - ale może dało by się coś ta droga zakombinować...
mam tryb af ,obszar af nic o priorytecie i jeszcze coś takiego zwolnienies i zwolnieniec?:shock:
Te "zwolnienia" to o ile pamiętam możliwość (lub nie) wyzwolenia migawki podczas ostrzenia (gdy jest jeszcze nie potwierdzone/zakończone bezskutecznie chyba też). Niby powinny pasować do pułapki, ale w E-30 na ten przykład i tak po wciśnięciu spustu do końca fotka mi się robi po zakończeniu ostrzenia (nawet jak przejedzie cały zakres i nie wyostrzy), chyba że mam coś z puszką skopane.
Przed chwilą sprawdziłem w E-500 te priorytety. Gdyby ustawić Release priority C na OFF a AF ustawić na C-AF to wtedy by się dało w taki sposób:
W miejscu, w którym ma być zrobione zdjęcie, trzeba zapewnić sobie jednolite tło, żeby AF nie mógł ustawić ostrości i wcisnąć spust do końca. Jeżeli coś się pojawi i AF ustawi ostrość to aparat zrobi zdjęcie. Jest tylko jedna wada tej metody - spust musi być cały czas wciśnięty, więc żadnego pożytku z tego nie ma, bo i tak trzeba siedzieć przy aparacie. Chyba że spust się jakoś obciąży albo np. położy na nim coś małego co będzie dociskało i przyklei to taśmą izolacyjną do obudowy aparatu.
Teoretycznie to powinno zadziałać ale w praktyce E-500 robił zdjęcie gdy pojawiło się coś w kadrze i zaczął ustawić ostrość ale jeszcze nie skończył, tak jakby migawkę wyzwalała jakakolwiek aktywność AF a nie potwierdzenie ustawienia ostrości. To chyba nie powinno tak działać. Mogłem to obejść tak: umieszczałem obiekt w kadrze i wciskałem spust do połowy a jak aparat ustawił ostrość to zabierałem obiekt, wciskałem spust do końca i aparat czekał bo widział tylko jednolite tło. Jak ponownie wstawiałem obiekt to aparat robił zdjęcie bo AF coś zobaczył.
tak ,to jest to niby pułapka ....u mnie podobnie nie powinien zrobić fotki jak nie złapie ostrości ale po kilku próbach ostrzenia i tak ja robi to taka troszkę pseudo pułapka powinno to działać w c jak ciągły i s jak pojedynczy AF ale u mnie tez nie działa:cry:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
sprawdziłem twoim sposobem to działa hura fajna rzecz wypróbuje to na łące w lato ciekawe czy da się złapać drobne obiekty np.motylki:)
dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem i pozdrawiam:esystem: