witam serdecznie mozecie ocenic kilka moich fotek.krytyka jak najbardziej -chodzi o to co źle a co dobrze.
Wersja do druku
witam serdecznie mozecie ocenic kilka moich fotek.krytyka jak najbardziej -chodzi o to co źle a co dobrze.
Zacznijmy od podstaw - zmniejszaj zdjęcia. Niestety zdjęć nie mogę ocenić bo nie jestem w stanie ich szybko otworzyć na necie który mam, a jakoś czekać w nieskończoność mi się nie chce...
jedyneczka przyjemna, reszta srednio
jaka wielkosc zdjec najlepiej wrzucac. chodzi mi o wysokosc szerokosc
myślę że max 800-900px po długim boku
cześć! jeżeli robisz nocne zdjęcia to radzę robić je 30min po zachodzie słońca gdy niebo jest pogodne, wtedy sklepienie zrobi się granatowe przez to ciekawsze. Co do fotografii kwiatów, to centralny kadr i od góry nie jest zbyt dobrym pomysłem w tej dziedzinie. Poczytaj troszkę o złotym podziale kadru w googlach. oraz o głębi ostrości... pozdrawiam ;-)
ok juz zaczynam studiowac zloty podzial. dzieki za namiar
pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
hehe i przepraszam za nie polski język.będę się starał poprawnie pisać
Witaj na forum. :grin:
Jedynka całkiem niezła. Czekam na Twoje następne prace.
Pozdrawiam
dzięki.wrzucę jeszcze coś.mam trochę problemów z ostrzeniem ale to na razie amatorka więc wskazówki jak najbardziej wskazane. mam pytanie: właśnie zakupiłem obiektyw OZ 70-300 mm i jeżeli Ktoś mogłby mi powiedzieć czy nie jest za ciężki na działanie z monopodem, bo mam statyw, ale troszkę jest nieporęczny więc myślę zamienić.za wskazówki dziękuje
Dwojka z ostatniej wrzutki najbardziej mi podchodzi.
1.chaos
2.super kadr ale ostrość uciekła do góry
3.trójka fajna ale bym inaczej wykadrował
pozdrawiam
W przypadku ostatniej wrzuty mnie również podoba się najbardziej dwójka. Kadr interesujący, ostrość trochę uciekła, ale ogólne wrażenie jest i tak najlepsze. :grin:
witam ponownie.wrzucam zdjęcie z dzisiejszego spacerku.mam przy tym pytanie:można jakoś zminimalizowac to, że ostrość ucieka mi przy robieniu zblizenia?? chodzi mi o to że często albo nieostrą mam górną część zdjęcia albo dolną:???:
mysle że na razie zależne jest od moich umiejętności bo obiektyw zd 14-42 40-150 i 70-300 jeszcze na gwarancji wiec sprzęt ok.ale dzięki za radę
Nie zwróciłeś uwagi na ogniskową- 215mm :-P
W/g kalkulatora GO przy tej ogniskowej, przesłonie F13 i odległości ok. 1m GO wynosi 1cm. Może to dawać ten efekt o którym jest mowa.
Spróbuj z obiektywem o krótszej ogniskowej.
a mozna zapytac na jakich ustawieniach???
mam pytanie ale nie z tej beczki.jak moge oceniac zdjecia w galerii bo nie mam pojecia a juz wszystko chyba co moglem sprawdzilem.dzieki pozdr
Masz za mały staż... :wink:
Po napisaniu 10. posta będziesz mógł oceniać zdjęcia w galerii. :grin:
boze dziekuje bo juz myslalem ze cos nie tak.pozdr
nastepna wrzuta do oceny z moich zasobów z ostatniego czasu.chodzi mi o kadry ogolnie czy dobrze,zle co wyciac co zostawic ostrosc itp.
ps:jedno wygrzebane z szuflady ale zdaje mi sie ze zdatne do oceny:-P
w 3 w ostatniej wrzucie przegięcie z kolorem zobacz w jaki odcień wpadaj.a chmury , 4 niedoświetlona, zerknij na histogram można popracować nad chmurami i całą resztą.
Oprócz tego co napisał taztaz, mam jeszcze jedną uwagą- w krajobrazach, dzielisz kadr na pół. Połowa to niebo, połowa to ziemia lub woda. To najczęściej nie jest dobrze.
Na zdjęciu z rolami słomy, na pewno nie.
ok.wiec moze byc jedna trzecia ziemi a reszta nieba np w tym przypadku??? chodzilo mi o to przepiekne niebo w Toskanii.
Skoro chodziło Ci o to przepiękne niebo, to kadr jest jak trzeba :grin:
fajnie. mam pytanie.gdzies kiedys czytalem o trojpodziale kadru.raczej stosowac sie do tego w pejzazowej fotografii??
Raczej, co nie znaczy zawsze :grin:
Jeśli chcesz pokazać niebo to mniej ziemi/wody i odwrotnie.
Odstępstwa od tej zasady w krajobrazie, oczywiście są możliwe ale powinny mieć uzasadnienie w temacie :)
Jeżeli chcesz np pokazać odbicie w wodzie czegoś na brzegu (las, budynki itp) podział może być pół na pół.
To raczej żeby zwiększyć szanse na nieporuszone zdjęcie w świetle zastanym (tak w ogólności) - można używać dłuższych czasów. Zachowując skalę odwzorowania i skracając ogniskową tylko się zbliżymy do obiektu. Pozostaje przymykanie lub rezygnacja ze skali odwzorowania i "zoom cyfrowy" (lub jedno i drugie). A jeżeli są warunki, można się pobawić w "stackowanie" (to się jakoś po ludzku tłumaczy na polski język?).
ok.dziekuje za wskazowki helmuth. poczytam troszke i w najblizszym czasie postaram sie cos swiezego wrzucic.
moominek wlasnie kilka razy tak probowalem i to w eleganckim swietle lecz kilka z fotek mialo to o czym pisalem wczesniej. ale bede testowal wszystko co moge do skutku. az osiagne pozadana GO.
mam jeszcze jedna wrzutke.tutaj trojpodzial wszedl dobrze czy raczej cos do poprawki??
Chyba jednak nie wyszedł, może gdyby tak skadrować poziomo z horyzontem w 1/3 kadru?
:???: no nic trening czyni mistrza.bede probował.pozdr
Po pierwsze po lewej stronie wychodza ci listeczki , mozna bylo sie tego pozbyc , po drugie jak dla mnie albo gory albo mniej dolu bo za bardzo to symetryczne , co do trojpodzalu nie raczej a nade wszystko zabraklo swiatla, wiec trzeci plan juz sie zczernil ., zlal :-)
kurcze Dandelion ale Ty masz oko. a np taka fota do oceny.
Hm , wiesz , swiatlo bylo ciekawe , do konca tego nie wykorzytales, po lewej to drzewko , gdyby bylo cale a nie te liscie to powiedzial bym ze ma to sens a tak nazywam to ze to sa przeszkadzajki , mogles bardziej oddalic perspektywe bylo by ciekawiej a tak zamieszanie sie zrobilo.Fota a znaczy sie miejsce ma potencjal ale tutaj tak nie do konca wykorzystany :-)
Wazna rzecz czego ty dzielicz fote na pol , trawa i niebo 50/50 , troche tego nie kumam :grin: probuj zawsze ocenic co chcesz pokazac i kadruj 70/30 w zaleznosci od tego co jest interesujace..., wtedy osiagniesz fajna przestrzen.
A i druty widac ze slupa a to juz duzy blad.
Pozdrawiam :):):)