Witam. Chiałbym umieścić moją pierwszą fote na tym forum.
Mimo tego, że jestem laikiem licze na komentarze. Mogą być nawet nie miłe dla mnie :).
Na zdjęciu moja siotra:
Wersja do druku
Witam. Chiałbym umieścić moją pierwszą fote na tym forum.
Mimo tego, że jestem laikiem licze na komentarze. Mogą być nawet nie miłe dla mnie :).
Na zdjęciu moja siotra:
Jeśli to pierwsze zdjęcie, to oby tak dalej.
temat ujęty dość niebanalnie
przyalaby się jeszcze mniejsza GO, żeby zniknęły domki z tyłu, ale o to w kompakcie trudno.
Wstawiaj dalej.
Pozdrowienia
No niestety :D :P
Dzięki za opinie.
Może ktoś jeszcze coś powie?? :D
zależy w jakim kompakcie. W niektórych łatwiej.
Technicznie jest ok, fajne światło, poza modela ;-) też niebanalna, w tym przypadku otoczenie, które jest widoczne nie przeszkadza, myślę, że jak na pierwszą fotkę jest całkiem ciekawie...
Staraj się nie fotografować w ostrym słońcu. Powstają wtedy duże kontrasty (głębokie cienie i wypalone światła). W kompaktach, które mają słabą dynamikę tonalną tym bardziej trzeba na to uważać. Pochmurne niebo daje prawie bezcieniowe światło, wtedy warto pokombinować.
Dzięki. Dzięki za komentarze.
Dzięki Rafał za rade :). Ale teraz tylko ostre słońce :D Mamy lato w pełni :) :)
Pozdro.
ni...Cytat:
Zamieszczone przez Korz0nek
ostre słońce masz ca. 11-15...
Popołudniem uzyskujesz wspaniałe światło.
Dobra grizz :P Znowu się mnie czepiasz :D
Daje jeszcze jedną fote. Tylko ta mi się tak nie podoba.
Pierwsze trcohe lepsze. Na drugim odbicie światła na krześle jest bardzo niepszyjemne. Ale początki udane. :D
Kolejna fota :P
pierwsze jest ciekawsze od drugiego ujęcia siostry ponieważ w tym drugim odblask słońca jest duży i niemile wpływa na całość. Następnym razem fotelik z siostrą ustaw w cieniu budynku który widoczny jest na Twoim zdjęciu i wtedy zobacz jakie będą efekty. Powiedz siostrze coś miłego aby nie była taka smutna i naturalnie się uśmiechała. Trzecie Twoje zdjęcie wymagało obyś przykucnął tak aby twarz dziecka była na poziomie osi obiektywu a efekt byłby zapewne lepszy jeżeli chodzi o kadrowanie. W sumie całkiem dobre zdjęcia i już chcesz coś w kadrach zatrzymać, starasz się nie być banalny i to dobrze. Pozdrawiam. :D
Jak to ładnie brzmi. Nie być banalnym..
Dzięki :)
Hej, mam pytanko. Z racji tego że posiadam kompakcik nie mam zbyt dużego pola manewru.
Rozchodzi się o GO (jak najmniejsze). Co robie zdjęcie. Na żadnym GO, nie jest dla mnie zadawalające.
Chodzi o to, że ja nie umiem ustawić parametrów? Czy o to, że na moim kompakcie po prostu nie da się uzyskać takiego efektu.
jest trudniej o jaknajmniejsze go. Najlepiej uzyskać przy ogniskowej koło 100 i jak najmniejsza wartośc przesłony tzw. największa dziura :)
eksperymentuj z ogniskową i jeśli chcesz małe GO to jak najmiejsza przesłona.
Ogniskowa. Zwiększa się wzraz ze zbliżeniem tak?
Tylko przy np. ogniskowej 100. Najmniejsza wartość dla przesłony F 4.9.
Przed chwilą byłem na podwórku.
Robiłem tak jak powiedziałeś. I efekt jest zadawalający :)
Chodzi mi głównie o Go.
Oto przykładowa fota.
Cieszę się że pomogłem :) odpowiadając na Twoje pytanie "Ogniskowa. Zwiększa się wzraz ze zbliżeniem tak?" Tak :)
Ale wydaje mi się, że tak niskie Go wyjdzie mi tylko w makro.
Fotografując osobę, czy twarz. Już mi efekt zadawalający nie wychodzi :)
Własnie, mieć mam włączone makro?
Chyba, że jedna na milion :P
funkacja macro powoduje ustawinie maksymalnej ogniskowej i przy ustawieniu minimalnej przysłony i obiektu jak najbliżej obiektywu mamy najmniejszy zakres GO.
Jeśli chcesz dowiedzeć się wiecej o głębi ostrości polecam instrukcję Tadeusza Jankowskiego (do pobrania) strona 50. Polecam
http://olympusclub.pl/pub/instrukcje...80_2006_09.zip
Nie zanam dokładnie Twojego aparatu ale pewną przeszkodę w małyn GO może stanowić wyższa wartość przesłony przy maksymalnym zoomie oraz wielkość matrycy.
Ziemia :P Przeczytałem tą instrukcje. Bardzo ciekawa.
Sam mi ją wysyłałeś na eMaila.
Dzięki :)
Tak mi się wydawało :) rozdział o głębi ostrości też :?:
Tak. Wiesz ja zadałem pytanie ogólne :P Czy mój aparat, da z siebie coś wykrzesać :P
jak go dobrze przyciśniesz to wyciśniesz :)
Mam pytanko.
W aparacie mam AF Mode ustawione na iESP.
Co to daje? Gdy przestawie na SPOT aparat jak będzie ostrzył? Centralnie? Czy to nie od tego?
Jeszcze jedno.
Takie coś ESP/[.] jest ustawione na ESP i jest jeszcze do wyboru prostokąt z kółkiem w środku. Do czego to służy?
żeby nie było fota :P :P
Ładne zdjęcie, nieźle wykadrowane, ale za duzo liści w tle, które są tylko lekko nieostre.
Oj nie czytałeś przesłanej instrukcji, nie czytałeś :))Cytat:
Zamieszczone przez Korz0nek
a jak by powiedział mistrz Jedi (gizz) wszystkie twe pytania odpowiedzi tam mają :) albo jakoś tak :)
mam odpowiadać na twoje pytania czy sobie przeczytasz z dokłaniejszym opisem?
lolCytat:
Zamieszczone przez ziemia01
:roll: :roll: :roll:
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez ziemia01