Szklo M.Zuiko high-end [EN]:
http://www.dpreview.com/news/1102/11...uikomockup.asp
Wersja do druku
Szklo M.Zuiko high-end [EN]:
http://www.dpreview.com/news/1102/11...uikomockup.asp
Myślę, że info na tyle istotne, że pozwoliłem sobie wydzielić do odrębnego wątku.
Więcej na stronach Olympusa
i po polsku na portalu Optyczne.pl
Chyba będzie jasno i chyba dość szeroko i pewnie nie tanio ;-).
ekhm pomiędzy concept mockup a prototypem to droga daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaallllleeeeeeekkkk kaaaaaaaaaaaa
Może jakieś 25/1.4? : )
+SWD +pelne uszczelnienie
:esystem:
:mrgreen:
Dziwny z wyglądu.
Może coś koło 10mm :wink:
Dobrze, że nie pokazali że będzie niebieski pasek na grafice/zdjęciu owego MZD. Istotne info...
High-end obiektyw dla linii entry level/amatorskich aparatów?
Już widzę te kolejki "profesjonalistów" po nowy e-P2 po premierze tego szkiełka.
Cena... widząc ile Oly sobie życzy za ciemnozooma 75-300mm chyba nie chcę wiedzieć.
Jaki sens ma pokazywanie prototypów, żeby jeszcze wiadomo było co to za szkło, to powiedzmy pewna grupa odbiorców już zaczęłaby gromadzić fundusze... Nie rozumiem takiej polityki, nie dotyczy to tylko olympusa, bo i sony czy sigma tez wydmuszki dzisiaj pokazywały...
Wygląd fajny, taki retro-czołg, jak stare voigtlandery. Zrezygnowali z obudowywania walcowatym kształtem na rzecz uwydatnienia każdej osobnej grupy soczewek.
Stawiam na bardzo jasną stałkę, może będzie to nawet odpowiedź na Noktona, czyli np. coś w rodzaju 25/1.2 ?
Ach pofantazjować można ... do czasu poznania ceny ;-)
Tylko, że sigma podała ogniskową i jasność
Co to makiety:BARDZO mi się podoba nietypowy wygląd obiektywu! BOŻE DAJ 25 1,4 !
Fajno wygląda ten obiektyw. Światło pewnie będzie w okolic 1.8; widać dwa pierścienie regulacji ale przy takiej soczewce to pewnie ogniskowa będzie w okolicy 12mm. No i nowa klasa, High-End m43, ma też kolorowe paski: granatowo- czarny :)
Ano, bo ważne, żeby mówili ;d
Ale zwróćcie uwagę, że wiemy tyle, że kiedyś tam, Olympus pokaże jakiś tam obiektyw, o nieznanej ogniskowej, jasności i tyle wiemy - zabawne ;d
pamiętam jak się pojawiły zdjęcia w sieci prototypu modułowej lustrzanki olympusa. :-) poczekamy zobaczymy...
http://wsubiektywie.pl/2010-09-13-ol...odpowiedz.html
takich przecieków było więcej i nic z nich nie wynikało... :-)
Konkurs komu uda się trafić ?
Mój typ to :
To będzie 14 mm 1 : 0,9
To będzie Nuke Duke'm If Ever czyli 100mm <lol>
Wyklikane z mobilka
to może by przykleić ankietę :)
Pewnie, że tak jak zabawa, ta zabawa.
Pozdrawiam AP.
To gdzie ta ankieta ??????
No ale ankieta musi mieć opcje... Lepiej w wątku pisać przemyślenia i strzały. ;)
Ja stawiam na ogniskową 10mm (+/- 1mm), światło f=2.0 i bardzo dobre własności optyczne bez konieczności poprawiania obrazu softem.
Obstawiam 25mm F2
ja stawiam że to rybie oko z funkcją makro...
a może zaginiona legendarna 100-ka makro w wersji mikro? :cool:
Zarty zartami, a przeciez nie pokazywali by wydmuszki, dla samej frajdy pokazywania tejze.... He. Mysle, ze za plecami tego hi-endowego tworka, znajdzie sie juz w najblizszym czasie hi-endowa puszka m43..... I o to tu chodzi Panowie ! Oby do wiosny.....
To już jakieś zapowiedzi były, że nowy ep-3 ma być "profesjonalny"
Mogliby jednak od razu napisać, jakie parametry ma mieć ten obiektyw. Bo tak, to tylko zagranie na podgrzewanie emocji.
A tam, psioczycie! Na początku tamtego roku (o ile dobrze pamiętam) olek pokazał na targach drewnianą "wydmuszkę" czarnego, małego kompakciku. Teraz jęczycie, że długo trzeba "stać" w kolejce do Wujka Olka po tego XZ-1 :P
jak olek wypuści jakiś szkło f<2.0 przestaje pić alkohol.