Więcej info.
To bardzo dobra i chyba zaskakująca wiadomość. Nowe szkiełka Schneider Kreuznach dla m/43 :?:
Co prawda tę wiadomość właśnie podał robot, ale trudno budować wątek na postach robota ;-)
Wersja do druku
Więcej info.
To bardzo dobra i chyba zaskakująca wiadomość. Nowe szkiełka Schneider Kreuznach dla m/43 :?:
Co prawda tę wiadomość właśnie podał robot, ale trudno budować wątek na postach robota ;-)
Ciekawa informacja.
Chyba z Schneider Kreuznach jest związany Samsungiem?
Pewnie dadzą szkła manualne, bo wątpię jakoś w takie z układem AF.
Nie liczyłbym na szkła z AF od firmy, która nie produkuje żadnej swojej puszki do danego systemu lub nie oferuje identycznego szkła w innych systemach, tyle że ze zmienionym bagnetem. Jeszcze się taka sytuacja chyba nie zdarzyła.
Mogliby cos dla 4/3 wypuscic :/
T.
Hmmm, info dziwi tym bardziej, że przecież system m4/3 od początku był systemem "zamkniętym" w przeciwieństwie do "otwartego" 4/3. Musieli się więc jakoś z Olkiem i Panasem dogadać, którzy raczej nie częstują ot tak własnym tortem innych producentów.
Producent ma potencjał, może chodzi o jakieś manualne, zapewne drogie wynalazki, ale gdzie tu interes?
A może to jakieś zahandlowanie znaczkiem firmowym i jednak pojawią się szkła AF Schneider-Kreuznach dla m4/3? Skoro są w lustrzankach i kompaktach Samsunga, w kompaktach Kodaka, a nawet komórkach LG... Podobnie loga Carl Zeiss, Leica. Kultowość i legendarność sprzedaje się dobrze...
Najlepiej puszkę :grin:
To mam nadzieję, że mnie pozytywnie zaskoczą :)
Spoko, dwuczłonowa niemiecka nazwa może być niezamierzenie skuteczna przez "dopowiedzianą" rozpoznawalność, bo podświadomość pomyliła to z Carl Zeiss Jena. Mówię z własnego doświadczenia. Kiedyś dawno temu tak zareagowałem na jakiegoś Kodaka właśnie ze szkłem SK. Chwilę trwało, zanim się kapnąłem, że to nie ta marka.
Przeciez toto robi dla Szajsunga szkla, w duzych zabawkach kopiowali Pentaxa i brandowali do GX-ow, to moze tu bedzie podobnie? Tyle, ze Samsung road map podal, to....
pozdrawiam serdecznie
Janek
Lepszy Shneider w garści niż Nikkor w naprawie :!:
Dziwna dyskusja, jak firma zrobi dobre szkło to znajdą się nabywcy, jak nie to trudno.
Schneider Kreuznach - Wikipedia, the free encyclopedia
Osobiście Shneider to ze sprzętem RTV mnie się kojarzy
Przeciętny kupowacz kupi Sony bo mu w markecie tylko to polecą!
Jakby nie było, dobra wiadomość dla m43. Raz - znalazł się następny producent który widzi świetlaną przyszłość dla systemu. Dwa - będzie więcej obiektywów, oby z AF-em. Firma jakiś know-how ma, robi szkła nawet do dużego formatu:
http://www.schneideroptics.com/
Pytanie czy będzie AF i jakie będą ceny (ale micro43 to nie Hasselblad, raczej bużetowy system, więc chyba z cenami nie przegną). Czekam na jakieś zapowiedzi szkieł. Wystarczą trzy - małe, jasne - szeroki kąt, okolice standardu i portret. Z AFem.
Ale tam nie ma odpowiedzi na to pytanie. Twierdzą tylko, że nie ma w planach szkieł z AF do lustrzanek.
imho jeden pies ;)
----------
Robert: Jeśli to ten sam Schnejder, to jednak jest "kultowy" dla starych fotografów. Robił optykę dla najlepszych aparatów analogowych (Linhof, Sinar i inne) i profesjonalnych kamer filmowych...
http://shutterbug.com/equipmentrevie...102sb_classic/
Ja chcę jasne 12mm, z af, dobre optycznie, obojętnie od kogo.
Wg mnie to kultowe szkło.Od czasu jak zacząlem sie trochę interesowac fotografią,to ta firma zawsze kojarzyła mi się z fotograficznym atelier i najwyzszym technicznym poziomem fotografii.
Ale ja stary jestem,więc moze dlatego! :-)
Tu masz analogiczny "specyficzny przypadek":
chlip moją pierwszą cyfrófką był kodak dx6490 :P z obiektywem schneidera..
chlip
Napis: Schneider wygląda si ale ten dopisek Kreuznach to jak na ruskich tabliczkach znamionowych z Syberii..