Odp: Skanowanie filmu 35mm
Czy Epson v330 to dobry skaner dla amatora? mam okazję kupić tanią używkę.
Mam Zaprzyjaźniony Lab w którym wywołuje filmy ale skanowanie im nie wychodzi - zawsze wychodzą przeostrzone.
Mam jeszcze dobrą ofertę na Epsona v500 i Plusteka 7500i ale wolałbym coś tańszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Czy Epson v330 to dobry skaner dla amatora? mam okazję kupić tanią używkę.
Mam Zaprzyjaźniony Lab w którym wywołuje filmy ale skanowanie im nie wychodzi - zawsze wychodzą przeostrzone.
Mam jeszcze dobrą ofertę na Epsona v500 i Plusteka 7500i ale wolałbym coś tańszego.
jezeli planujesz sredni format w przyszlosci to wez V500, dodatkowo skanujac kolorowe negatywy V500 ma funkcje Digital ICE, usuwanie pylkow i zadrapan, aczkolwiek na pylki to nalepszy jest pedzelek i gruszka ;-)
dodatkowo V500 wezmie na raz 2 paski po 6 klatek
a jezeli chodzi o jakosc to przepasci pomiedzy nimi nie ma, porownywalem V300 ktory posiadam do V700 znajomego, na malym obrazku wielkiej roznicy nie widze
co do jakosci skanow, to kazdy skaner i negatyw trzeba poznac, ja mam swoj skaner pol roku i dopiero dzisiaj po calym dniu siedzenia, wymyslilem sposob aby uzyskac dobre rezultaty skanow, nie powiem, pomogli mi Analogowi Ortodoksi z forum milosnikow aparatow z zoltym paskiem ;-)
jezeli szkoda Ci kasy wez V330, jak to mowia, bedzie Pan zadowolony ;)
PS
a jezeli robisz tylko b&w i to w malym obrazku, to bym sie nie zastanawial, V330 i bedzie git
Na razie nie planuję średniego.
Mam Pentaxa ME Supre - zrobiłem już kilka rolek i chciałbym to jakoś sensownie zeskanować. Jestem b.zadowolony z tych zdjęć (rozdzielczośc super) i chcę pobawić się jeszcze tym fufu:D
Wykonuję tylko kolorowe i ewentualna konwersja cyfrowa do B&W. Wywołuje tylko w labie bo brak mi środków a zwłaszcza warunków na koreksy itp...
Acha Epson330v to koszt 65funtów a v500 już 128 - to są prawie nówki - zwroty sklepowe często tylko z lekko uszkodzonym (nawet nie otwartym opakowaniem).
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Wykonuję tylko kolorowe i ewentualna konwersja cyfrowa do B&W.
nie wiem czy to dobre rozwiazanie, sa filmy b&w przystosowane do wolania maszynowego C-41, Ilford ma taki film w ofercie, ponoc jest calkiem calkiem
a tak naprawde sile analoga dzisiaj stanowia wlasnie filmy czarno biale, te do wolania recznego, a najlepiej sredni format, z malego obrazka na tanich skanerach ciezko wydobyc cos naprawde dobrego, a ze sredniego nawet na Epsonie 500 zrobisz takie skany ze glowe urywa ;-)
PS
co do skanowania, zerknij na PW
Ostatnie pytanie Epson v330 czy Canon 5600f?
O epsonie wiem już prawie wszystko a Canon jest niespodzianką - podobno wypada trochę? gorzej od Epsona V500 (tylko tyle znalazłem). Cena jest prawie identyczna.
nie mam bladego pojecia, nawet nie znam parametrow tego Canona ;-(
jezeli moge cos doradzic, to zerknij na forum "uzytkownikow aparatow z zoltym paskiem" znajdziesz dzial AO i "ONI" wszystko Ci powiedza ;-)
ja moge tylko dodac, ze jak naprawde chcesz dobry skaner to kup to : http://www.filmscanner.info/MinoltaDimageScanDual4.html
wbrew pozorom cena nie jest az taka zla ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
nie mam bladego pojecia, nawet nie znam parametrow tego Canona ;-(
jezeli moge cos doradzic, to zerknij na forum "uzytkownikow aparatow z zoltym paskiem" znajdziesz dzial AO i "ONI" wszystko Ci powiedza ;-)
ja moge tylko dodac, ze jak naprawde chcesz dobry skaner to kup to :
http://www.filmscanner.info/MinoltaDimageScanDual4.html
wbrew pozorom cena nie jest az taka zla ;-)
Liczyłem, że ktoś z forum miał z tym Canonen styczność.
Ale sprawa jest nieaktualna - zamówiłem już v330;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ale sprawa jest nieaktualna - zamówiłem już v330;)
bedzie Pan zadowolony ;-)
Bedzie, jesli ma male wymagania ;-) Za cene v330 lepiej kupic uzywana Minolte dedykowana bez ICE, rezultaty beda polke wyzej niestety... To tak z autopsji ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Fakt - lepiej jest poszukac czegos lepszego.
Po tygodniu zabawy odeslalem ten skaner bo do koloru sie nie sprawdzal a brak ICE wlasciwie go dyskwalifikowal.
Nawet cyfrowy negatyw wychodzil tak sobie na sofcie dedykowanym.
Jak mam dokladac do lepszego softu to wole kupic lepszy skaner ktory ma dolaczonego silverfasta w cenie - wyjdzie podobna cena a rezultaty beda o niebo lepsze.
mobile
ehhhh
po tygodniu "zabawy" chcialbys dobre efekty ....
a zamiast ICE wystarczy przedmuchac szybe dolna i gorna w skanerze oraz klisze ;-)
nie mam ICE i zyje, a zdjecia mam czysciutkie
a soft Epsona wcale nie jest taki zly...
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
Bardzo dobry skaner ale jest jedno "ale" - serwis !!! te minolty można nabyć jedynie z "drugiej ręki" często były wykorzystywane zawodowo i w razie awarii jest problem z serwisem. Z tego co pamiętam jest tylko jedno miejsce w europie gdzie można naprawić Minolte, bodajże u naszych zachodnich sąsiadów a ceny takiej usługi są spore,tak więc jeśli miałbym brać Minolte to tylko ze sprawdzonego źródła !!!
Osobiście przymierzam się do V750
Generalnie jeśli "przerób" negatywów jest niski zakup skanera mija się z celem, lepiej zlecić digitalizacje firmie która się tym profesjonalnie zajmuje.
Wszystko zalezy ile kto skanuje. Jesli wybieramy pare klatek, bo uwazamy, ze sa warte zeskanowania i pokazania, to nie jest duzym problemem przedmuchac wczesniej film a ew. ryski podretuszowac. W koncu bebnowce nie maja ICE ;-) Tylko wowczas nie pchalbym sie w tanie plaszczaki, a raczej upolowalbym dedykowany z renomowanych firm jak Minolta, Nikon, Canon, Microtek. Za okolo 300 zl mozna kupic np. Minolte Dual Scan I. Efekty znacznie lepsze niz w plaskim i mniej miejsca na biurku zabiera ;-) Jedyny babol to SCSI - trzeba miec kompa z mozliwoscia instalacji takowej karty. BTW - akurat Minolty z reguly nie byly przez zawodowo uzywane przez uslugi skanowania, najczesciej byly to jednak Nikony. Ale i tak byly to z reguly maszyny z tzw. starej dobrej szkoly wykonania, raczej malo awaryjne. Przeszedlem przez uzywana Minolte Elite II, teraz mam Canona FS4000US i nie bylo zadnych problemow.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ale rysek nie przedmuchasz a te na pewno pojawia sie na niejednym filmie;)
na rysy na filmie tez mam metode,
sprawdzic aparat lub/i zmienic lab ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
kowal73
Panowie czy to jest zadowalający efekt po skanowaniu filmu czy zrobili fuszerkę
ja nie mam przekonania do uslug skanowania w zwyklych labach foto, co innego skanowanie u kogos kto zajmuje sie tematami dookola grafiki oraz druku, oczywiscie w jednym i drugim miescu mozna spotkac slabych fachowcow, oraz doskonalych
uwazam ze lepiej kupic wlasny skaner i poswiecic czas na poznanie jego wad i zalet
a co do samych zdjec, mowie tylko o stronie technicznej
kotek - ciut brakuje ostrosci, widac tez ze film jest porysowany
na zdjeciach z wycieczki, dosyc mocno ciagniete cienie na postaciach i pojawilo sie ziarno
ponizej dwa moje zdjecia, skanowane na tanim Epsonie V300, negatyw to Fuji X-Tra 400
http://farm8.staticflickr.com/7256/7...df434f_o_d.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8293/7...172242_o_d.jpg