http://www.43rumors.com/ft5-the-olym...mpact-cameras/
Co sądzicie, ciekawy konkurent dla LX-5, ale niestety wydaję mi się, że również dla PEN-ów
Wersja do druku
http://www.43rumors.com/ft5-the-olym...mpact-cameras/
Co sądzicie, ciekawy konkurent dla LX-5, ale niestety wydaję mi się, że również dla PEN-ów
Jeżeli jakość bedzie porównywalna z lx5 to bedzie się nad czym zastanowić... światło olka vs. szerokość panasa... ech znów nie można mieć wszystkiego...
Witam,
Zapowiadany zaawansowany kompakt Olympusa nabiera kształtów i specyfikacji:
Sensor 10Mpx wielkości 1:1.63
Obiektyw 28-112mm f/1.8-2.5
LCD podobno OLED 3cale i 610K
Dane z 4/3rumors, ale wydają się być ich pewni:wink:
Mi się podoba. Już myślałem, że nie ma szans na następcę SP-350, a tu jest:)
Coś się jednak zmienia na lepsze. Zamiast napisów "14 megapixel" czy "28x zoom" mamy teraz na obudowie "F1.8" :) Ach, gdyby to jeszcze była stała wartość w całym zakresie ogniskowych...
I taki jakby zgrabnniejszy od swoich poprzedników. Nie wiem jakie będzie robił zdjęcia, ale formę zewnętrzną ma wydaje się mieć korzystniejszą...
Obudowa podobna do canona s90/s95.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11360
Czyżby na obiektywie był wielofunkcyjny pierścień do zmiany parametrów?
@epicure
pewnie i tak, to by był dodatkowy po tym, który jest na kole klawiszy kontrolera menu, nie wiem czy się dobrze wyraziłem, myślę że wiecie o co mi chodzi. Chyba że będzie do mikro regulacji AF, precyzyjnego ustawiania ostrości więc może byc jak ZD na silniczku :) ale to tylko gdybania...
Jedno co jest piękne w tym aparacie to duża przednia soczewka :-P Jest też dioda doświetlająca i port na EVF :)
W sumie bardzo podobny kształtem i funkcjonalnością do PEN'ów, zwłaszcza do E-PL1. Oprócz cech typowych dla kompaktu, jak np. dużo mniejsza fizycznie matryca. Niemniej powrót do F1.8 na szerokim kącie i brak gonitwy na megapiksele cieszą.
Ten pierścień to chyba jednak żadnej funkcji, poza wyglądem, nie ma. Tak to jest w kompaktach. Choć chciałbym się mylić.
Wymyślanie podobnych konstrukcji jest w dobie E-PL1 czy GF1/GF2 pozbawione większego sensu. Gdyby cena różniła się znacząco można by się zastanawiać ale nie obecnie.
Używając (z przyjemnością) LX-3 nie miałem cienia żalu zamieniając go na GF1.
Myślę (a jak pewien Mirek zauważył -ciężko mi to idzie) że olympus sobie po raz kolejny sam struga kołek.
Jednocześnie zaniedywując (tradycja) to co powinno być jego języczkiem uwagi.
Obiektyw o takich parametrach powinien w pierwszej kolejności pojawić się na 4/3 i m4/3.
Jak widać mają inne priorytety -szkoda.
Róznica rozmiarów pomiędzy e-pl1 a zx jednak jest i to chyba wcale nie konkurencja, bo kto będzie wybierał xz vs pen to i tak brałby pena z jednym podstawowym szkłem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Panasonic specjalnie nie cierpi przez swoje lx3 lx5...
Ale Canon G11 i G12 cierpi przez Peny itp.
Nie ma mozliwosci skonstruowania na ten czas szkla 28-112 o jasnosci 1,8-2,5 dla wiekszej matrycy typu 4/3, czy APS-C. Byloby cudownie gdyby to bylo f4, bo f2 to bylby klocek i do pena nijak.
Raczej do penow niewielkie jasne stalki.
Kompakt to kompakt, ma byc maly i jesli ma jasne szklo to dobrze, w koncu sie do czegos przyda. Osobiscie lubie kompakty i je stosuje czesto, bo nie chce mi sie dzwigac dla kilku pamiatkowych fotek.
Czesc.Ch.
Potwierdziły się informacje o porcie, który jest kompatybilny z PENami czyli można będzie podpiąć EVF czy stereo mikrofon. Max ISO to 3200 więc matryca powinna być większa niż 1/2.5". Podwójna stabilizacja i nagrywanie filmów 1080i oraz 720. A poniżej oficjalnie zdjęcie tyłu :)
Zobaczym czy aparat będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki :)
A konkludując nie podoba mi się sprawa portu, bo znów będzie od cholery standardów i patrzenie jednych systemów na inne z zazdrością...
zgoda -posłużyłem się skrótem myślowym (a to nie jest jak wiadomo moja najmocniejsza strona).
Nie chodzi mi o krotność zooma czy naginanie praw fizyki.
Chodzi mi o samo zasygnalizowanie byłym, teraźniejszym, przyszłym fotografom że interesem firmy jest nie tylko rżnięcie kasy na jednorazówkach (jakie fajne by one nie były) typu mju czy właśnie ten XZ lecz rozwijanie gałęzi bardziej zaawansowanych narzędzi.
A co dają nam do wyboru w segmencie m4/3?
- średniociekawe ciemne zoomy
- jedno średnio ciemne/jasne przeciętne szkiełko średnioszerokokątne.
Szczerze jak pamięcią sięgam nigdy bym nie pomyślał że coś takiego napiszę.
Przychodząc "z zewnątrz" ma się wrażenie że olympus dał się zjeść przez pasożyta -panasonica na własne życzenie i DOBRZE MU Z TYM !
Albo inny -idealnie oddający istotę problemu przykład.
Jeśli panasonic i olympus są "rodzicami" m4/3 to ich związek przypomina
to w kółku przypomina olympusa - "ojca" lini m4/3.
Partnerstwo idealne...
Pokazali jakieś szkło mogące stanowić alternatywę dla (oficjalnie olanej) lini Zuiko Pro?.
No to z czym do ludu?
Powrót do przeszłości?
Niech przemalują parę modeli camedii -były lepsze od tego co oferują dziś:shock:
I można było ten aparat używać normalnie -za rękojeść, miały wizjer, wyjście do lampy, dodatkowy ekran LCD i :twisted: dużo mniejszy Pixelpitch...
Te dzisiejsze wynalazki wielkości szachtli cigaret łatwiej zgubić*niż chwycić (plazmowe ekrany z z 3D będą zaniedługo do tego szajsu montować).
stuknie zaniedługo 10 lat.
Jestem z olympusem od 2000 roku.
szkoda gadać... .:mrgreen:
Wesołego Nowergo Roku! :roll:
Skoro wszyscy już mają tego typu aparat w ofercie, to Olek też chce mieć. Jakiś popyt na tego typu sprzęt jest. A że Olek ma problem z dynamicznym rozwojem jednego systemu, a ciągle pcha się w coraz nowsze, poboczne projekty, to inna sprawa. Mi się ten aparacik podoba bardziej, niż dotychczasowe osiągnięcia Olka w μ4/3, bo jest nadzieja, że zostanie zrobiony tak, jak należy - w końcu wymagania dla kompaktów są dużo niższe i łatwiej im sprostać.
Wesolego Nowego Roku!
Ten kompakt Olympusa to nic zlego, jest to jest i niech bedzie. Jesli da niezle fotki to ludzie go kupia.
W kwestii u4/3 to nie mam wyrobionego zdania. Nie sledze tego systemu, bo jest nie dla mnie.
Mala lustrzanka i stalka daje mi to samo ( niewiele wieksza) a mozliwosci ma wieksze w dziedzinie ergonomii- zauwazylem jak to dla mnie wazne. Jesli mam focic powaznie to ergonomia przede wszystkim! Jesli niepowaznie to kompakt z jasnym szklem w kieszeni ( typu Canon S95) mi wystarcza w zupelnosci. Lub jakis LX5/EX1. Wtedy porecznosc kosztem ergonomii.
System u4/3 z jakims zoomikiem jest tak po srodku, za duzy jak na kieszen a za maly na wygodne focenie. Jak mam nosic torebke na u4/3 to bede nosil na mala lustrzanke.
Albo i srednia nawet, a co! I tak sie bedzie dyndac.
czesc.Ch.
p.s. lista zakupow na 2011 zamknieta, ma tylko jedna pozycje. A moze i nie kupie nic.
To jest dobry argument. XZ-1 - fajna rzecz gdy nie chce nam się, lub nie możemy zabrać szpejów 4/3
sam się zastanawiam nad jakimś mikro cały czas, ale jedyne co fajne do mojego kompletu,
to coś z 20mm f/1,7, no ale gdy widzę tak fajne, małe i jasne zoomy jak LX3, LX5 i ten XZ-1,
które dodatkowo obsługują moje FL-36, to choć brakuje im fajnej GO są świetnym wyjściem.
Zauważcie że wg specyfikacji XZ-1 ma tą samą wielkość i rozdzielczość matrycy co LX5,
co może sugerować, że obie są tymi samymi, a więc plus dla Olka za jaśniejsze szkiełko
Co jest dla mnie cenniejsze niż te 4mm - mimo że nie jestem zatwardziałym szumofobem.
Jasne że powstanie TEGO aparatka to nic złego.
Nie mam nic przeciwko pogonienia ogona samsungowi, canonowi czy panasonicowi.
Tylko niech nie sprawiają wrażenia że dają go ZAMIAST...
Zauważcie jednak że konkurencja siedzi już na tym poletku od dawna.
Olympus jakby dopiero teraz zaskoczył a przecież dekadę wcześniej był w tym bezkonkurencyjny i prawie monopolistą (seria C-2000 do C-5050).
Odkryli na nowo koło -ok. -lepiej późno niż wcale.
Martwi mnie jednak że obecnie znów olympus swój potencjał trwoni na wyważanie otwartych drzwi a tam gdzie mógłby brylować -daje **** na całego. Twierdzę tak dlatego że wygląda na to iż firma ta nie jest w stanie ciągnąć 2 wielkich projektów na raz (m4/3 i 4/3).
Ba -jakoś mam takie smutne wrażenie że nie ciągnie nawet jednego z nich z należytą energią. I oni wyskakują z "nowością" w stylu EX-1 (by olympus).
Każdy od dawna kto tego potrzebował*ma np. LX-3 lub podobny.
Czyli marnowanie zasobów -panowie marketingowcy olympusa.
Chomsky piszesz o ergonomii a wystarczy wziąć w łapę dowolny dzisiejszy kompakt by przekonać się że coś takiego nie istnieje.
Wielkość aparatu który jest z założenia kieszonkowy nie daje wiele pola do popisu ale weź sobie RICOH GR1 albo OLYMPUS XA czy innego NIKONA 35Ti czy Leica Minilux ;aparaty kieszonkowe (sprawdzone w praktyce) z doskonałą optyką a do tego świetnie leżące w ręce. Taki dzisiejszy GF2 leży w tym porównaniu i kwiczy a ten XZ-1 to nie miniaturyzacja a mikroturyzacja -nie ma miejsca nawet dla kciuka.
Takie noworoczne przemyślenia (w czym jak wszyscy wiedzą najlepiej mi nie idzie).
/jeśli mnie zaskoczą i w XZ-1 tkwi matryca 4/3 to odszczekam wszystko:oops:
XZ1 jest kompatybilny z VF-2, SEMA-1 i z nadchodzącymi akcesoriami PEN.
$450
Przysłona lub czas otwarcia w zależności od trybu. To za 4/3 rumors, więc na 100% dopiero się dowiemy. Niedługo:wink:
Różnice między matrycami są naprawdę tak subtelne, że nie ma się czym przejmować. No chyba, że tym, że już by się przydała nowa generacja matryc, bo to, co się dzieje po przejściu z CCD na CMOS, to tylko gładzenie i programowe polerowanie.
Rawy wypluwane z E-630/E-30 są zaszumione w sposób, który da się gładko wypucować np. w LR. niemal bez utraty szczegółów. Olympus mógł to zrobić programowo na poziomie korpusu i też by się wydawało, że to nowa generacja matrycy:wink: Tylko ingerencja w Rawy jest naganna:wink:
To pewne:wink: Przerabiałem to z SP-350 i doszedłem do wniosku, że ta stopka nada się raczej do wyzwalacza radiowego.
W tym przypadku jednak mamy jeszcze ciągle rozszerzającą się ofertę akcesoriów PENowych.
no i pojawil sie ;)
oficjalne specyfikacje:
http://www.olympusamerica.com/cpg_se...530&page=specs
sugerowana cena: $499.99
Pierścień na obiektywie ustawia:
P -> ISO
A -> przysłonę
S -> czas otwarcia migawki
M -> przysłonę
C (Custom) -> przerzuca zapamiętane tryby
SCN -> zmiana scenki
ART -> zmiana filtra
Low Light Mode -> ISO
Jak nabiorę energii, aby ruszyć d..ę z domu, to będą:lol:
Pozdrawiam
Jack
Może ktoś przeliczy tę nietypową wielkość sensora... Ile to jest w milimetrach (1/1.63") ?
Czy to większy sensor niż w C-8080?
Mniej więcej 1/4 powierzchni sensora 4/3. Odrobinę mniejsza od 2/3", jaka była w C-8080?
tu jest opis :idea:
Caly czas czekam na PENa z szybkim AF. Jak się nie doczekam i zacznę znów być na zakupowym głodzie,Cytat:
Zamieszczone przez XZ-1 Specification
To takie cudo będzie dla mnie idealnym wyjściem.
Czy któryś z Was czarodzieje potrafi policzyć:
1) ile to to będzie miało GO dla max ogniskowej z pełnej dziury z odległości powiedzmy 2m :?:
2) Odpowiednik skali odwzorowania dla FF z odległości 30cm na max ogniskowej :?:
-----------
Dzięki --Więc to jest praktycznie jak 2/3" w C-8080 (8,80 x 6,60mm)
Jacek: Na dpreview pisze 2/3 dla C-8080 --zawsze mnie denerwują te ułamkowo-calowe opisy :) Jak widziałeś legitymacje robię C-5050 dla wygody kadrowania na telewizorze... Jak on w końcu padnie trzeba będzie kupić nowego dobrego kompakta, albo Pena...
Jacy mądrzy w tej Ameryce, ja, kmiot ostatni, myślałem, że wartość ułamka 1/1.5 jest, co najmniej porównywalna z wartością ułamka 2/3. A oni twierdzą: 2/3 i koniec kropka :wink:
Taka tradycja... Zajrzyj do historii firmy Vidicon. Ten ułamek calowy nie jest, wbrew pozorom, przekątną sensora, fizycznie jest o ok. 1/3 mniej :-)
Jack
Biały wygląda świetnie ;) Ciekawe tylko dlaczego tu dają OLEDa a takiemu E-5 się nie poszczęściło - chyba, że coś przegapiłem.
Matryca CCD w dobie CMOSów BSI? Obie technologie mają swoje plusy, pytanie na czym zależy grupie docelowej XZa
Jacku a ja nieco offtopicznie mam pytanie: czy nowe Tough mają taki sam układ AF jak poprzednie, czy inny?
Czekałem aż ktoś to napisze, świetnie - mało powiedziane, napiszmy to wprost - design killer! - ładny skubaniec, z której strony by nie popatrzył ;-)
Wreszcie jakiś kompakt z rawami, wyraźnie szybszy (mam nadzieję) od starusieńkiego C-4000 i nie ustępujący mu jakością zdjęć.
W dodatku tańszy od Pena z kitem i znacznie mniejszy. Oly why? - przecież kryzys jest ;-)
No to jest malutka próbeczka: http://www.sendspace.com/file/rx2uj0
Wygląda całkiem nieźle. Aparat ma bardzo fajny fjuczer - jak jest zbyt jasno na stosowanie pełnego światła obiektywu, można włączyć funkcję ND i wtedy spada czułość o 3EV. ORFy można wywołać w OV2.
Nie wiem, w ręcach jeszcze nie miałem.
Bardzo seksowne. Jeśli to tak rysuje na 1.8 przy 28mm, to chyba chcę oba :) (znaczy nowego pena i to). Ale z penem to się jeszcze zastanowię, ep1 ma mocny filtr aa i to mnie boli (a także brak manuala przy wideo) i chciałbym iść w następny model, ale może wyjdzie jakaś dwójka bez L, za to z mocną stabilizają albo nową matrycą...