Amatorskie pstryki do oceny :)
Witam,
Zdjęcia zawsze lubiłem robić ale nigdy nie zwracałem dużej uwagi na "poziom techniczny" zdjęć. We wrześniu kupiłem pierwszą lustrzankę - Olympusa E-500 z obiektywem ZD 14-45 a później dokupiłem ZD 40-150. Od początków przygody z "lustrem" czytam to forum i zauważyłem pierwsze błędy. Pierwszych moich pstryków nie pokażę, gdyż nie ma na co patrzeć. Jednak po krótkim czasie samokształcenia się pokaże Wam kilka moich zdjęć, gdyż w ten sposób szybciej zacznę się uczyć co robię źle a co dobrze. Na początek 3 zdjęcia:
1.
2.
3.
To na razie tyle, nie chcę od razu Was zasypywać całymi fotorelacjami.
Proszę o krytykę :lol:
P.S. Pierwsza fotka była trochę podkręcona w gimpie:wink:
Odp: Amatorskie pstryki do oceny :)
A coś w takim klimacie:
14.
Ten klimat mi odpowiada. Fota swietna :-)
krosowe fajne :)
super uchwycone, "nie wyjeźdza z kadru" i do tego ostrość gdzie trzeba :)
brawo
Ostatnio robię coraz częściej zdjęcia i co raz więcej usuwam bo mi się nie podobają. Ale coś trzeba dać do oceny więc tak:
15.
16.
Na razie te dwa, z góry dziękuje za krytykę i ocenę.
(15) (16) niezle fotki wstawiles.
Długo nic nie wstawiam jednak foce lecz nic mi się nie podoba. Stwierdziłem, że jeżeli nic nie wrzucę to nigdy się nie dowiem co robię źle.
Wstawiam kilka pstryków niskich lotów. Licze na jakieś wskazówki by następne uchwycone kadry były lepsze. Proszę o podpowiedzi:)
17.
18.
19.
Siedemnastka najbardziej mi pasie:-)
Ładny plener. Mnie najbardziej podoba się 18. - uzyskałeś fajny efekt odbicia w wodzie. :grin:
17. i 18. zajefajne widoczki
Dziękuje wszystkim za ocenę. W weekend byłem w plenerze więc coś wrzucę lada dzień jak wybiorę coś ciekawego co mi się spodoba.
Dodaje dwa zdjęcia, tylko tyle a może aż tyle :lol:
20.
21.
Czekam za uwagami i krytyką:)
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
3 załącznik(ów)
W pierwszym widać, że wrzuciłeś za dużo grzybów w barszcz. Dom, drzewo, niebo, woda, grobla z mostkiem, koparka w tle. Za dużo się dzieje, co odwraca uwagę od tego, co naprawdę chciałeś pokazać. Ponadto wydaje mi się, że umowna granica podziału góra dół przebiega zbyt blisko środka. Widzę co najmniej trzy różne wersje tego zdjęcia - też nie są idealne, bo kadrowane na szybko. (załącznik).
W drugim przeszkadzają mi te gołe kikuty, psujące efekt reszty kadru i za jasne niebo.
mnie się podoba 1 wersja Deducha
Deduch mysle, ze pierwsza fotka najlepsza z calej trojki, chociaz z prawej strony masz pozostalosci po...:-)
Jak pisałem, to na szybko. Chciałem tymi wersjami raczej zobrazować, że na jednym zdjęciu było zbyt dużo tematów i odniesień symetrii - tyle,ża starcza na co najmniej trzy wersje.
Dzięki za opinie. Faktycznie, mniej rzeczy w kadrze i zdjęcie stało się ciekawsze.
Deduch - dzięki za nakierowanie co robię źle, Twoje wersje zdjęcia są o wiele lepsze.
Następne postaram się już lepiej i bardziej przemyślanie kadrować.
Jedynka deducha zdecydowanie najlepsza. :grin: