Ja i mój PEN wracaliśmy do domu, zima stanęła nam na drodze, konkretnie... zimowy wieczór:cool:
Zapraszam do mojej bajki:
1.
2.
3.
4.
Wersja do druku
faktycznie bajkowe klimaty... moim amatorskim okiem są całkiem przyjemne, chociaż na pierwszym i ostatnim widać chyba lekką obróbkę - blur czy też dodatkową "poświatę" w sumie nie wiem jak ten efekt się nazywa... :grin:
aha, jeszcze pytanie natury technicznej...
skąd to światło? sztuczne czy zastane?
i gdzie Ty się koleżanko po nocy w takich miejscach kręcisz, nie straszno Ci? chyba, ze ten PEN to Twoja tajna broń... :wink:
pozdrawiam
1 i 4 bardzo fajne, dużo z fantastyki w sobie mają :)
I przyłączam się do pytania o światło bo ciekawe kontrasty wyszły.
Obróbka była w każdym przypadku trochę inna.
Światło to mieszanina naturalnego światła księżycowego :grin: i .... latarni pospolitych, które przy drodze sobie stoją. Stąd... im dalej w las... tym ciemniej:twisted:
Witaj,
1 i 3 bardzo mi się podobają. Biorąc pod uwagę wymienione przez Ciebie dostępne źródła światła to wyszło rewelacyjnie. :wink:
Pozdrawiam
Bajkowo oj bajkowo - 1,4 a takze 3 fajne foty.:)
1, 3 i 4 - świetne fotki.
Pozdrawiam.
A co to? Opowieści z Narnii? Przełaziłaś na drugą stronę szafy? A gdzie Biała Czarownica?
Bardzo fajne zdjęcia. Zwłaszcza "czarująca" fotka nr 4.
Fajne. Klimat tych zdjęć jest wyraźnie odczuwalny. Zabieraj częściej PEN'a na spacery.
Świetne zdjęcia. Piękny klimat. Podoba się bardzo!
Świetne fotki.
Szczególnie czwarta zatrzymuje moja uwagę.
Że tez chciało Ci się po nocy, ze statywem po lesie :) Watro było! Znakomity efekt.
hmm noc to teraz jest o 17tej:cool:
a statywu nie ciągałam ze sobą - ba, szczerze mówiąc w ogóle nie posiadam:-P, odkąd stary stawyw no-name się rozpadł pod ciężarem lustra...
Choć pewnie coś lekkiego trzeba będzie zakupić:oops:
Jedynie czarno białe jakieś takie z kontekstu wyrwane.
Fajny klimat.
Faktycznie inna odsłona zimy. Zdjęcie nr 6 jest rewelacyjne. Jest tam jakaś tajemnica pod mostem ;-). Natomiast pozostałe mi sie nie podobają. Nie w sensie, że są brzydkie, ale po prostu zwykłe. Może nieco obróbka za ostra. Pewnie tak mi sie wydaje dlatego, że wysoko sobie zwiesiłaś poprzeczkę pierwszą serią.
5 i 6 bardzo ładnie. Ziarno robi klimat. W następnych tego już nie ma. Fotki tracą przez takie zestawienie dwóch stylów.
Zdjęcia właściwie nie poddane obróbce - pierwsze dwa to tzw grainy film wprost z aparatu, pozostałe dwa to moje własne ustawienia - bez filtra.
W takich właśnie ponurych, burych i "brzydkich" okolicznościach ten filtr w aparacie (grainy film) wydaje się dość dobrze spełniać swoją rolę.
A to jest japeg z aparatu (piszesz "pierwsze dwa" - rozumiem, że drugiej serii?) Widzę, że całkiem nieźle te filtry sobie radzą ;-).
Zdjęcia /ich obróbka/ w pierwszej serii to też robota filtrów e-pl1?
Piątka i szóstka dzięki ziarnistości nabrały charakteru .
Pozdrawiam AP.
taka trochę mroczna ta zima u Ciebie ale robi wrażenie :)
a tak z ciekawości... gdzie to? (trochę przypomina Park Szczytnicki, zwłaszcza to wygięte drzewo na 7) :grin:
pozdrawiam
Fotka 4. i 6. to to samo miejsce. Teraz dopiero skojarzyłem. Fotki tak różne, że trudno poznać ;-)
1,2,3,4 wszystkie się podobają no i 6 fajny klimat z tym ziarnem.
14 fajna, z tej ostatniej wstawki najlepiej mi się podoba. Za pomysł. Można by jedynie symetrii poszukać, przemyśleć ułożenie tych cieni, lub coś w ten deseń
Na 9 bardzo "bajecznie" to wyszło, tyle że kolory pni ( tych z przodu ) wydają mi się trochę za ciepłe.
Fotki warte gratulacji pod każdym względem.:esystem::-P
Można robić fajne zdjęcia zaćmienia słońca nawet kitem ;-).
A co użyłaś jako filtra?
Nie miałam filtra:oops:
Ustawiłam w aparacie pomiar spot shadow,
w ostatnich dwóch - przed obiektywem trzymałam polara.
Szkoda, że adapter m42 jeszcze nie dotarł - miałabym tele...:wink:
Fajne te foty zacmieniowe ze tak to napisze :-):):)
numer 9 mi się podoba, w ogóle ładne te impresje :)
Z ostatniej wrzuty nr 22 chyba najlepszy...
Na 21 nie pasuje mi taka ostra winieta :roll:
Reszta - poziom średni.
T.
20 super ujęcie pod światło. Czy 21 to nie jest przypadkiem most heleński? Jak tak to bardzo ciekawie ten "zabytek" został ujęty. Winieta dodała jeszcze "charakteru". Poza tym rzeka z tą krą wygląda super. Już zapomniałem, że takie widoki kiedyś oglądałem z bliska:grin: Ogólnie bardzo ciekawa seria.
22 bardzo ladna.
Na życzenie autora wątek zmienia tytuł z "Zima stanęła mi na drodze" na "TOKIN[kowe] zdjęcia różne".
22. zdecydowanie najciekawsza. :grin:
22- Najczystsze, najlepsze kolorystycznie.
Ale 20 z dalekim mostem we mgle też niczego sobie - podoba mi się trochę , a nawet bardziej.
Pozdrawiam AP.