Witam Wszystkich poniżej pierwsze moje fotki tutaj. Mam nadzieję, że się spodobają. Liczę na Wasze uwagi.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam Wszystkich poniżej pierwsze moje fotki tutaj. Mam nadzieję, że się spodobają. Liczę na Wasze uwagi.
Pozdrawiam
Witaj na forum,
Pokaz fotki bo niewiele widać :(
Już powinno być widać:)
czy rozmycie tła robiłeś sam w programie bo na niektórych zdjęciach jest wręcz nie do zniesienia.
co do kwiatka - jakoś tak za jasno
Rozmycie sam robiłem na pierwszym reszta to sprawka obiektywu Helios 44-2
Moim skromnym zdaniem zdjęcie pierwsze mogłoby być bardzo fajne gdyby modelka była sfotografowana en face, z tej strony wygląda jakby się odchylała od fotografa. Zdjęcie drugie mi się podoba ale pan z dużym brzuchem wchodzi od prawej i zakłóca to zdjęcie, pewnie lepiej byłoby poczekać aż sobie pójdzie ale może wtedy "moment" nie mógłby zostać uchwycony. Zdjęcie trzecie widziałabym w pionowym kadrze, makro z ostrym światłem lampy nie za bardzo przypadło mi do gustu, 5 zdjęcie ma bardzo dziwny bokeh, jakby właśnie ręcznie zrobiony no i ta lampa...w kolejnym kadrze jest za dużo ręki/swetra - ja bym bardziej wykadrowała, przedostatnie mi się podoba. Tyle mojego wymądrzania się ;-)
Witaj.
Widzę, że lubisz ciasne kadry podobnie jak ja. Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, więc nie ma co się sugerować moją opinią, ale najbardziej mi się podoba ta dziewczyna w swetrze. Takie ładne rozmarzone spojrzenie. Bardzo ładny portret, choć rzeczywiscie sweterek zajmuje trochę za dużo kadru. Makro również bardzo mi się podoba w związku z moim zamiłowaniem. Chłopiec fajny, ale jak dla mnie mało ostre no i przy tym jednym rzeczywiście tło dziwne. Zgadza się w tym z przedmówcami. Życzę powodzenia :grin:
siemanko :D
Witaj na forum :) Ja... jak koleżanka powyżej też dopiero zaczynam:( ale... podoba mi się ostatni portret dzieciaka:) szkoda tylko ze jest tak rozmyty:( ale ogólnie :) zdjęcia w porządku :) ( chodzić moją opinią kierować się do końca nie możesz ;) )
Witaj na forum, :grin:
Mnie najbardziej podoba się ostatnie.
Fajny kadr, tylko jak dla mnie odrobinę za mała GO.
Jeżeli chodzi o inne zdjęcia to zgadzam się z opinią koleżanek.
Pozdrawiam
Dziękuje za wszystkie opinie i miłe przywitanie. Widzę, że to rozmycie obiektywu Helios zwróciło uwagę Wszystkich:) Wrzucam kolejną porcje zdjęć:
Odniosę się do dwóch zdjęć:
Mostek- bardzo malowniczy ale kadrował bym inaczej. Obiektyw w prawo i do góry. Mostek byłby wtedy równo oddalony odbrzegów kadru a para na mostku zeszłaby w okolice mocnego punktu.
Dziecko w wodotryskach- woda z takich wodotrysków "strzela" pionowo do góry. Kolumny w tle też powinny być pionowo :wink:. Zwróć na to uwagę w tego typu zdjęciach. Z ostrością nie trafiłeś :grin:
ogólnie na większości zdjęć nie trafiasz ostrości. przy następnych zdjęciach zwróć na to uwagę.
osobiście podoba mi się tylko ostatnie.
Z ostatnich najbardziej podoba mi się mostek. Bardzo ładne miejsce i kolory tylko troszeczkę inaczej bym kadrowała.
Mi się też ze wszystkich najbardziej mostek podoba :D aczkolwiek Ja bym tam w ogóle wyrzucił tych ludzi :) i zastosował się do propozycji powyżej :) lekko inne kadrowanie :) i kotek byłby fajny też gdyby nie to coś z lewej strony;p
I ja typuje mostek...
Ale co do portretów, jeszcze nikt się nie wypowiedział. Wydaje mi się, że za ciasno kadrujesz. Skupiasz się na samej twarzy... ucinasz nawet przy szyi - co nie jest dobre dla zdjęcia. Spróbuj kadrować trochę szerzej, potem porównasz rezultaty.
Moim skromnym zdaniem zdjęcie pierwsze mogłoby być bardzo fajne gdyby modelka była sfotografowana en face, z tej strony wygląda jakby się odchylała od fotografa.Mostek jest super.
Kolejne fotki. Dzięki za wszystkie opinie i porady. Pozdrawiam
Wrzucaj mniej fot naraz będzie się lepiej można wypowiedzieć na konkretne :)
20- kadr centralny...słabe światło, nie tak GO, pooglądaj zdjęcia makro forumowiczów i poczytaj trochę o zasadach :wink:
21- te trawy z lewej strasznie śmiecą, a od patrzenia na wode dostaję oczopląsu:grin:
22- byłoby fajne gdyby żółte liście były ostre i zajmowały 2/3 kadru :grin: fajny pomysł :wink:
23- byle jakie kadrowanie...takie po prostu czerwone liście, nic ponad to MZ
24- ?
25- Najbardziej mi się podoba, ładne światło, dobry kadr, klimatyczne :)
26- ciemno i chyba leci w prawo
Ostatnie zdjecie przypadlo mi najbardziej do gustu , lubie minimalistyczne podejscie do tematu co do innych fot drugiej serii, to po pierwsze sa to foty malo przemyslane , mozna powiedziec ze robione z marszu, po pierwsze za duzo przeszkadzajek w tle , po drugie jakby gdzies ostrosc uciekala, po trzecie za duzo sie dzieje , mozna bylo by sie skupic na jakims glownym motywie i go wyeksponowac a tak foty jak foty , malo tu oryginalnych kadrow.To moje skromne zdanie , nie musi byc prawdziwe, ale napisze raz jeszcze ostanie superek, bardzo na tak.:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Co do ostaniej serii zgodze sie z przedmowcami wyzej , przekoloryzowujesz fotografie , jak powiedzialem , napisalem co do drugiej serii, brakuje mi przemyslanych kadrow - moja rada skromna skup sie na jakims motywie i go pokaz nie cykaj fotografii z marszu, to tylko jest dobre w reporterce gdzie o co innego chodzi....Nie gniewaj sie ale tak to widze , poza tym brakuje mi troche swiatla , a jak juz jest to powtorze za duza saturacja kolorystyczna.
Ostanie zdjecie leci ewidentnie , fota z liscmi jako motyw hm jakos nie przemawia , fota z kobietami w tle nad woda tez nie bardzo , na co mam zwrocic uwage na siedzace tylem ladne zapewne kobiety ? , Pierwsza fota nie tylko ze przekoloryzowana ale jeszcze brak jej jakosci jakby spadla , wina posrednia napewno jest spowodowana duzym nacyceniem , 6 fota w ogole jej nie rozumiem , rozumiem ze park ale co do tego ? jakbys postawila na swiatlo i pieknie ten park pokazala to owszem a tak zla perspektywa , kadr i zero motywu.5 fota liscie , znow jakby zabraklo pomyslu , po pierwsze nie ma swiatla , po drugie liscie pokazywane ogolnie nie sa tematem , mozna bylo pokazac jeden lisc ladnie go wyeksponowac, zadbac o szczegolowosc , GO a w tle inne liscie to by mialo moze jakis sens to moja sugestia.Druga fota kwiatki , nie dosc ze centralny kadr, to lewa strona kwiatuszkow ktore sa w kadrze zle przyciete , poza tym nie widze tu swiatla ktore by nadaly tym kwiatom nie tylko jakosci ale uwidocznly by szczegoly, patrzac na te kwiaty sa tylko kwiatami taka jedna calosc nic sie nie wyroznia.Moja opinia jest subiektywna wiec nie musisz jej brac pod uwage ....pozdrawiam i bez urazy.
:)
Postawił :) Nie obrażam się, ja jestem tylko amatorem, w końcu nie po to się pokazuje swoje fotki żeby tylko czekać na zachwyt innych ale również zmierzyć się z krytyką i zaczerpnąć dobrych rad na przyszłość. A co do kolorów i nasycenia to własnie jest wada cyfrowej fotografii (kalibracji monitora) to co u mnie wygląda dobrze u innych już nie koniecznie. A zwłaszcza jeszcze ekranów laptopów gdzie kalibracja jest prawie niemożliwa. No ale trzeba sobie jakoś z tym radzić. Pozdrawiam
Ciesze sie ze tak to widzisz , masz racje ze kalibracja na laptpach rzecz prawie nie wykonalna , ale najwazniejsze ze przyjmujesz krytyke ze zrozumieniem , uwazam ze to bardzo dobra cecha , nie napinasz sie , nie strasz sie udowadniac czegos na sile.
Ale faktycznie postawil bym nawet piwo bo gdybym postawila to moze bardziej w Holandii :grin::grin::grin: Pozdrowka.
Kolejna dziś jedna:
Dawno nic nie było ale sesja na uczelni się zbliżała. Na szczęście już po. A przy okazji znajoma zaprosiła mnie do studia więc umieszczam to co udało się zrobić. Zaznaczam mój pierwszy raz w studio:) Co myślicie? Pozdrawiam
Nie mam doświadczenia w fotografii studyjnej, więc mogę jedynie powiedzieć co mi się podoba, a najbardziej biorąc pod uwagę kadr podoba mi się trzecie (czyli 30.)
Dzięki. Zachęcam innych oglądających do wyrażania swoich opinii. Pozdrawiam
Witaj
3 fota bardzo fajna , ale na kazdej bez mala jest zastosowane bardzo dziwne oswietlenie , takie przygaszone ...brakuje mi tutaj w tych portretach jednoznaczej decyzji albo lepsze swiatlo ktore pieknie by wyesponowalo modelke bo jest takie przygaszone albo pojscie w strone swiatlocieni fotografii konturowej :-)
Pozdrawiam
Odświerzam wątek. Trochę zdjęć koncertowych.
32. Pati Yang
33. Pati Yang
34. Pati Yang
35. Nneka
Dla mnie bomba na 32,33 i 35 z naciskiem na 33 i 35
Sam nie mogę zdecydować, na którym bardziej emocje krzyczą...
Dzieki. Miło mi, że się podobają :)
Jak dla mnie to 35.