Tak z ciekawości pytam... ;) Czego używacie do obróbki swoich zdjęć na potrzeby własne.
Wersja do druku
Tak z ciekawości pytam... ;) Czego używacie do obróbki swoich zdjęć na potrzeby własne.
nie ma mojego zestawu-stacjonarny z dobrym monitorem.
Przykro mi... Bo rozmiem, ze to nie jest "Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii"? Ty Mirek jesteś poza nawiasem heh ;)
Na wlasne potrzeby to nie uzywam wcale monitora...
Czyli też jesteś poza nawiasem ;)
Skoro juz dwoch jest poza nawiasem, to moze nawiasy sa w druga strone...? ;)
To i tak z matematycznego punktu widzenia, wszystko, co zostaje poza, to i tak jest "prawie wszystko" ;)
Ja też poza nawiasem.. Dobry zestaw stacjonarny z bardzo dobrym monitorem.:cool:
Cudujesz. Zakładam, że profesjonalista to odpowiedź czwarta: komp z dedykowanym monitorem. Bo to ich narzędzie pracy.
Ja specjalnie nie cudowałem z wyborem monitora. Mam lcd samsunga 22' 225MW służy mi dobrze już od ponad 2 lat. Skalibrowany poprawnie, ustawiony na 5600K + adobeRGB1998. Jest ok do moich potrzeb. Foty i tak wole na papierze a do wrzucania w net wystarcza.
Ja mam IIYama H540 - na IPS, polecam bardzo, można czasami wyrwać na allegro w dobrej cenie.
Taka uwaga techniczna.
Ankieta jest skonstruowana nieprawidłowo. Pytanie jest o rodzaj monitora, a odpowiedzi są nieprecyzyjne i niekoniecznie dotyczą monitora.
Przykład: odp. 1 i 2. Czy laptop bez dedykowanego monitora(1) nie jest tym samym co laptop z jakimś tam monitorem(2)? W obu przypadkach monitor nie jest dedykowany i może być "jakiś tam".
Przykład 2: odp 3 i 4 nie różnią się rodzajem monitora, tylko rodzajem użytkownika (amator, czy profesjonalista).
Pozdrawiam:wink:
:esystem: Stwierdzam, że głosowanie, które tu się odbywa w poważnych instytucjach, uważane byłoby za nieważne. Są trzy metody głosowania. Pierwsza przez aplauz. Znaczy, że wszyscy głosują. Druga metoda... Kulkami. Są kulki czarne i czerwone, które otrzymuje każdy głosujący... Yyyy... Przepraszam białe i czarne, które otrzymuje każdy głosujący... Czarna za – lub odwrotnie: czarna za... Yyyy... Czarna przeciw – biała za lub odwrotnie. Jest trzecia metoda przez podniesienie rąk. Ta metoda jest najdoskonalsza....
ja proponuję jako taki komp (prawie każdy da sobie radę) i monitor Barco.
Zestaw będzie na 102!
Pozdrawiam
zawsze można podnieść dwie ręce i nacisnąć przycisk sąsiada:wink:
wrzucanie kartek do trumny jest najdoskonalsze... i jest nie jawne, tajne znaczy... tylko czy ktoś wie ile było kartek przed...
k@czy nie macie teraz jakichś wyborów? o USA mi chodzi...
a tak a'propos liczenia, zaczęło się liczenie chińczyków... bagatela 6 milionów rachmistrzów odwiedzi 400 milionów domów:wink: wynik w kwietniu...
Brakuje profi stacjonarny z profi monitorem jestem amatorem.
Przecież to plebiscyt, gdzie ci pasuje tam się kwalifikujesz...
Jaka jest różnica czy monitor jest jakiś czy dedykowany, każdy dedykowany jest jakiś, chyba, ze jakiś, to taki który się poprawnie nie kalibruje ale skąd posiąść taką wiedzę przed zakupem monitora, przed próbą ?
Ilu z nas ma kalibrator i kalibruje swoje monitory co jakiś czas ( ja mam i kalibruję jakby kto pytał ) nie zapytano w ankiecie... A może jest jakiś inny cel ukryty w tej ankiecie ?
Nieważne, Miłego Dnia wszystkim życzę.
PS. Uprzedzając ew, pytania, piłem tylko mineralną i przed chwilą kawę.
Ale marudzicie! To nie badanie przez OBOP, tylko zwyczajna forumowa sonda. Rozdrabnianie się na intele i AMD też mijałoby się z celem ;) Takie jest moje zdanie. Ciekawiło mnie ile osób korzysta z profesjonalnych monitorów za parę tysięcy złotych do uprawiania swojego hobby :) Ogólnie, a nie czy komp stacjonarny z bebechami z najwyższej półki - bo mi to lotto - ja tam wolę patrzeć na efekty pracy twórczej. Wtedy zrobiłabym jeszcze statystykę systemów operacyjnych i ile razy się komp posypał, a dysk szlag trafił...
Jeśli ktoś ma ze swoich zdjeć pieniądze (sprzedaje je), to wg mnie jest zawodowcem i z automatu ma profi sprzęt - w domyślę, że stacjonarny :)
Uważam, że te 4 opcje odpowiedzi wystarczają w zupełności.
Dyskusje o monitorach czasem przypominają mi dyskusje o sprzęcie foto - wszystkim powszechnie wiadomo, że profesjonaliści NIE używają do robienia zjdęć OLYMPUSA...
Ja używam dość szybkiego pc stacjonarnego i monitora Eizo S2243 (dla zaawansowanych amatorów fotografików)
Zaznaczyłem odpowiedź c) :-P Mam monitor Compaq 2025, ktory zalatwił mi znajomy 7 lat temu i jestem z niego bardzo zadowolony.
Z fajnych lcd to teraz brałbym pod uwagę: Dell 2209WA (stosunkowo tani), Eizo S2243WE , Eizo SX2262W (raczej drogi).
Linki jeszcze:
- http://pclab.pl/art41137.html (większość to TNki niestety)
- http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...tkie-3350.html (fajne modele)
- http://mva.pl/viewforum.php?f=3 (gość ma kontakt ze sporą ilością sprzętu, więc wydaje mi się dobrym źródłem informacji)
Witam !
Obrabiam zdjecia na monitorze podlaczonym do laptopa.
Wazne dla mnie bylo aby monitor mial matryce wykonana
w technologii PVA.
Kupilem Samsung-SyncMaster-F2380 z ktorego jestem
bardzo zadowolony.
http://www.frazpc.pl/artykuly/265691...alki-z-TN.html
Pozdrawiam
Nie chce zakładać wątku to się podepnę. Wszak to o monitor chodzi.
Panowie pomocy!
W przeglądarkach internetowych mam zmasakrowane zdjęcia i jakaś dziwna rozdzielczość.
Dodatkowo przy wrzuceniu strony na serwer zauważyłem przekłamanie kolorów (zamiast białego koloru jest żółty i rozdzielczość szatkuje strone). Zapewne "popieprzyło" się po jakiejś aktualizacji windy. Co sprawdzić, co przestawić?
System w jednym kompie to Vista w drugim 7?
Ja jak zwykle pod prąd: komputer raczej wypasiony, za to z okrojonym XP i ramdyskiem, ale już monitor zupełnie badziewny z punktu widzenia foto -Iiyama e2607ws. Jeśli mam odpowiedzieć czy amator, czy profi to owszem, foto i grafika jest jednym z moich trzech głównych źródeł utrzymania.
Dlaczego nie mam ''prawdziwego'' monitora? Miałem Neca, takiego wypasionego, już nie pamiętam dokładnie, 19'', ale... po prostu matryca tn na obecnym etapie nie jest dla mnie ograniczeniem. Wiem, czego nie może i jak to omijać. Ważne, że jest 26 cali w panoramie i docelowo zostanę przy tym rozmiarze, ewentualnie kiedyś tam powiększę go nie więcej jak 30-32''.
A ja se sprawiłam 6 powiększeń w labie - wysłałam wczoraj ichniejszym senderem na serwer i mi w trymiga zrobili 30x40. Bałam się, że wyjdzie kiszka, bo NIE mam porządnego monitora, jeno badziewną matrycę notebooka i że kasiora za nie pójdzie w pi...u!
A tu ups! Co se wysłałam, to se odebrałam na papierze semimat z pięknymi białymi rameczkami... Pan robił "jak leci", bez żadnej własnej ingerencji.
To na pewno "wina" kalibratora monitora, co go kiedyś od mariusha nabyłam drogą kupna...
Mówiłam, że co lapik Asusa, to lapik Asusa... ;)
I w ten sposób zamiast wydać ze 2 klocki na kolejny mebel, wydam sobie na inne przyjemności :D
Dodam, że zdjęcia robię dla własnej przyjemności i wpycham je sobie na twardziela. Czasem komuś pokażę przy kawie gdzie byłam i co widziałam. Czasem coś do galerii OC wrzucę. Czasem coś gdzieś "się" wydrukuje w jakimś magazynie. Czasem "się" sprzeda do albumu. Pewnie gdybym była zawodowcem i obrabiała całe masy zdjęć po pierwsze chciałabym to robić na czymś większym niż 15,4 cala, a po drugie - pewnie wtedy uważałabym, że monitor musi zabijać ilością niezrozumiałych dla mnie parametrów...
A teraz możecie na mnie psy wieszać :P
W to że uda ci się inaczej zagospodarować 2 klocki nie wątpię, kilka kolejnych "z nieba wziętych" pewnie też - wszak kobietą jesteś...
2-gi monitor 4/3 nawet z laptopem - jakieś 19 cali z matryca IPS jest wygodniejszy do oglądania i preparowania zdjęć, pokazałem na początku takiego używka za 350- 400 zł czasem z roczną gwarancją - to daleko do dwóch klocków. a wygoda nie do przecenienia, no chyba, ze masz małe biurko. I jeszcze jedno - nie lubię do tego celu używać mocno prostokątnych ekranów wolę 4/3. Wiem też, że niektórzy nie kupują używanej elektroniki co do zasady.
przykładowy link
Znam i takich, którzy widząc u mnie małego laptopa ze stosunkowo dużym monitorem nie mogą się nadziwić mówiąc po co ci to potrzebne, a mnie po prostu jest tak wygodniej.
24" pva
Myślisz, że na taką to ja jeszcze sobie u nie zasłużyłam? ;)
To, ze kobieą jestem - chodzi o spadanie kasy z nieba, czy o jej pewne zagospodarowanie? ;) Sama se na nie zapierniczam, to se sama mogę wydawać... A co!
Hm... Dla wygody mogłabym spróbować... Ale do tego trzebaby chyba oddzielny klawikord, bo z lapa tak trochę niewygodnie...
Mnie tam nie trafiają się aż takie okazje, w mojej robocie łatwiej zębem lub pazurem oberwać
Co do pierwszego - szlo mi o pewność zagospodarowania dla przyjemności i ku własnemu pożytkowi każdej wolnej kasy...
Co do drugiego - z laptopowej klawiatury się da choć niewygodnie, za to bez gryzonia z tych tou... ja nie jestem w stanie.
Jak kupiłem w zeszłym roku profi Eizo to dowiedziałem się, że zielony na poprzednim monitorze nie był zielonym. Nie wspominam nawet o czerni i przejściach tonalnych bo to inny świat, ale to trzeba spróbować. :wink:
Hehe, a ja mam jakieś takie coś podobne.
Załącznik 40581
PS
Nie załatwię wejściówek, nie pracuję w muzeum techniki ;)
@Artur, @Magnum dzięki
problemem jest orange.
Ja dysponuję bardzo podobnym sprzętem - NEC 770FE. Już zapomniałem od jak dawna mi służy. Za największy mankament uważam zbyt małą przekątną ekranu, czyli 17"