jaki laptop dla fotografa amatora :wink:ma cie jakieś pomysły cena tak do 2500 tys złotych . Do zabawy z fotami obecny sprzet nie pozwala mi na wiele .
Wersja do druku
jaki laptop dla fotografa amatora :wink:ma cie jakieś pomysły cena tak do 2500 tys złotych . Do zabawy z fotami obecny sprzet nie pozwala mi na wiele .
zadaj sobie pytanie czy w ogóle laptop jest dobrym rozwiązaniem... ?
osobiście używam Toshibe A200, ma juz 2 latka i daje rade, ba bardzo dobrze daje rade... oczywiście każdy z procesorem "i" bądź AMD w wersji odpowiadającej "i" bedzie teraz lepszy... dla mnie jednak do obróbki zdjęc jest za mały (15,4)... kiedyś sobie do tego celu kupię jakiś stacjonarny z wielkim monitorem:grin:
Samsung f2080 za 750zł plus jakiś laptop za 1750zł...
Yoggie a moze jakaś sesja w mieście kiedys?
sorki za ot
rozwiązanie z monitorem mi mi się podoba ,i zdaje sobie sprawe ze laptop to nie idealne rozwiązanie przy PS ale myślicie że stacjonarny wyjdzie dozo taniej :?:
stacjonarny może więcej...
a poza tym jak Ci sie troszke zestarzeje to możesz małe co neico wymienić... w laptopie to już raczej wymiana na nowy...
Mam takie nic wielkiego Dell Studio 1555 z PS chodzi, daje radę ostatnio przez miesiąc z PS CS 5 trial 32 bit.
Przy HDR wlecze się niemiłosiernie.
Ma ekran podświetlany LED - do fotografii to porażka nie daje sie skalibrować. Jako monitor dodatkowy dołożyłem używanego NEC 1970NX za 350 zł, monitor do kalibracji, spisuje się przyzwoicie. ( 19 cali + matryca IPS )
W domu mam intelowskiego Quada z 4GB pamięci - jestem zadowolony
Planuję dołożyć 2 dyski na raidzie do przechowywania fotografii - tego też w laptopie nie zrobisz. Musisz szukać innych rozwiązań. Jako drugi monitor mam NEC 2170NX kupiłem go ponad rok temu jako używany za 800 + wysyłka z roczną gwarancją.
Pozdrawiam AP.
może źle sie wyraziłem
stacjonarny może więcej ze względu na możliwośc rozbudowy, w laptopie to oczywiście również możliwe ale wiele droższe...
laptop to zazwyczaj taki kombajn do wszystkiego... a jak coś jest do wszystkiego to bywa do niczego...
Wiesz, nie wiem jak w AMD, bo w Intelu w ostatnich latach to co seria procesorów to nowa podstawka i nowa płyta, nowa pamięć, może zostawisz zasilacz , ale nie na pewno.
Możesz dodać pamięć i kartę graficzną, możesz wymienić procesor, ale tylko na najwyższy w serii...
niestety już nie siedzę tak "głęboko" w sprzęcie...
ale tak czy inaczej do zdjęć moim zdaniem, podkreślam moim, lepszy bedzie stacjonarny z wielkim monitorem, choć widze, ze niektórzy podłaczają wielkie monitory do laptopów...
który z Was, zwracam sie do zarabiających na zdjęciach, obrabia je na laptopie?
A jak spisują się przenośne jabłuszka w obróbce fotografii ?
Nikt w moim otoczeniu nie ma takiego komputera.
Pozdrawiam AP.
Zaden szanujacy sie wlasciciel firmy nie pozwoli grafikowi pracowac na ekranie laptopa.Do oceny pracy bardzo duze Quato lub ostatecznie Eizo.Gotowe prace ewentualnie u kupujacego przedstawic mozna na lapku.A pracuja na 22" w zwyz-bynajmniej ci co ja ich znam.Porzadna stacja graficzna stoi obok biurka i w lapku chyba sie nie zmiesci.
właśnie...
mój znajomy grafik ze Szczecina pracuje na stacjonarnym "jabłuszku" z potężnymi "bebechami", podobno sprzęt nie do zajechania...
mam nadzieje, ze choć trochę pomoglismy autorowi wątku
pozdrawiam
tytuł wątku mówi o laptopie dla AMATORA.
Laptop owszem nadaje się- wpiety do stacji dokujacej, podłączony do monitora i zewnętrznej klawiatury.
Wyklikane z mobilka
http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-C...ht_3370wt_1139http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-C...ht_3370wt_1139 ok zastanawiam się nad tym sprzętem polecony dodam przez znajomego informatyka :wink: zbadam okolice i powęsze troche po okolicy , może znajde jakiś ciekawy stacjonarny sprzęt .Interesuje mnie hdr i sprzęt musi być ,, jako taki pozdrówki :cool:
Do wszystkiego można się przyzwyczaić, nawet do laptopa. Mnie to trudno przychodzi, ale na szczęście nie muszę. Do laptopa mozna dzisiaj wsadzić już bardzo wiele, nawet dla wymagających, ale monitory w nich nadają się tylko do oglądania zdjeć.. (Napisałem to jednej z naszych Olykoleżanek, to obraziła się)
Dobry monitor to niestety koszt od 3 tys. w zwyż. Za dobe "pudło" takie do 3D, HDRów, obróbki filmów też trzeba dać z 5 tys.. A to tylko srednia półka... Powodzenia. :wink:
Bo najważniejsze to mieć najwyższej klasy aparat, najwyższej klasy szkło, legalnego PSa i monitor też profesjonalny. Potem nic - tylko galerię sztuki otwierać, bo foty godne Helmuta Newtona tudzież jemu podobnych na takim sprzęcie same się zrobią :)
Idze, idze bajoku (nie wiem, jak to będzie w liczbie mnogiej, ale spokojnie - to nie jest obraźliwe, gdyby ktoś po krakowsku nie pojmował)!
jezeli to cos zmienia, to ja tez jestem tzw. informatykiem i odradzam Ci zakup laptopa do obrobki zdjec. To jest wporzo sprzet do przegladania netu, czytania maili, napisania czegos w edytorze tekstu. Od biedy mozna film obejrzec albo muzyki posluchac, ale do profesjonalnej obrobki zdjec - nie-e.
Ciekawie się tu gada, więc zapraszam do wzięcia udziału w sondzie o monitorach:
Na czym obrabiasz swoje zdjęcia?
:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy ktoś tu umie czytać ze zrozumieniem? :D
W UK produkty apple'a sa duzo bardziej popularne niz w Polsce, wiec mialem troche z nimi stycznosci. Sa ladnie zaprojektowane i horrendalnie drogie jak na parametry ktore oferuja. Glownym rynkiem docelowym dla macow sa artysci ktorzy nie radza sobie z obsluga windowsa czy linuxa i przy okazji chca miec cool wygladajacy sprzet. Maki sa latwe w obsludze.
Z drugiej strony powoduje to ze jak taki sprzet w rece dostanie osoba nieco obyta z technologia, to sprzet, a raczej jedynie sluszne oprogramowanie dolaczone do sprzetu zaczyna cie ograniczac. Mowiac przenosnie, to jest cos w rodzaju zabronienia uzywania nozy dlatego ze mozna sie nim uciac, bez znaczenia jest tu fakt jak bardzo noz moze byc uzyteczny do np ukrojenia kromki chleba.
Chyba nie, bo netbook to sie nadaje od biedy do przegladania internetu, jak juz nie masz nic innego pod reka, nawet laptopa ;) A o jakimkolwiek komforcie pracy przy uzywaniu aplikacji biurowych mozna na netbooku zapomniec, glownie z powodu za malej klawiatury i rownie malego ekranu.
A ja Ci plusa za to dam:grin:,ciekawe czy na mnie tez sie obrazi:grin:
dawaj plusa. Jestem za, zobaczymy. A końcu plusy są złe tylko u Wasermana:grin: Pozdrawiam
Plumek.. w liczbie mnogiej pewnie będzie a idźcie , idźcie bajoki.
Od biedy do przeglądania netu to się nadaje smartfon.
Nie na darmo się mówi, ze szewc bez butów chodzi hehe To tak, jak szpitalem najlepiej zarządza nie lekarz specjalista lecz menadżer, a oprogramowanie np. dla telefonów piszą osoby, które korzystają z komórki - jak muszą, a i to niechętnie...
P.S. Chcecie się dowiedzieć więcej o Macu? Polecam mojego kumpla - AppleBlog - choć mnie nie udało Mu się namówić na przesiadkę z peceta ;)
No chyba nie... "Idźcie" - to już nie jest po krakowsku... Bo to jest po polsku - od: "idź" - nawet nie od "idźże", a gdzie dopiero od: "idze"! "Bajoki" się zgadzają;)
No masz , jestem Krakus z dziada pradziada, tata mój z Dębnik. Ale masz chyba rację powinno być w pisowni i wymowie idzcie...... bez zmiękczenia ź.
no i zrobił się kącik językoznawczy...
Idźcie na pole krakowiacy porobić nowe fotki.
PS co do wątku. Jeszcze nie skalibrowałem swojego nowego nabytku - f2080,
ale od razu zauważyłem, że moja poprzednia TN-ka wymięka w przedbiegach. Polecam.
Witajcie
Mam dylematus zamierzam kupic laptopa za okolo 2000 zł , moze ktos by doradził bo w tych kwestiach jestem zielony by nie powiedziec blady. :-)
W skrocie chodzi mi o to by byl przyzwoity w parametrach ale nie jakis tam kombajn do gier i nie wiadomo co., ale tez nie jakis slabeusz.
Czy mozna za te pieniazki cos kupic.
Pozdrawiam i licze na jakies sugestie.:idea:
Teraz jest taki wybór wszelkiej maści laptopów, że już ciężko nadążyć z byciem na bieżąco ;) Kilka miesięcy temu siostra miała podobny dylemat. Wtedy po przejrzeniu ofert i analizie możliwości/cena wybór padł na Samsunga NP-R525-JS01PL. Dokładnie tego http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...tml#content_3c tylko wtedy droższego o 200,- Przyzwoite parametry, nie najgorsza karta (też bawi się trochę zdjęciami), dla jej potrzeb był wystarczający. Nie ma może wodotrysków ale póki co odpukać nie ma z nim problemów. Przy końcówce roku warto pewnie zobaczyć na promocje typu "czyszczenie magazynów" czy wyprzedaż bo czasami można trafić jakąś ciekawą ofertę :)
Dzieki Quentin35 , rozwaze , poczytam. :)
Moze sa jakis jeszcze inne propozycje.
Czytałeś już ten wątek: Laptop dla amatora fot ?
Jest stosunkowo świeży...
Karol: Słuszna uwaga, scalam oba wątki