Czy ktoś może wie więcej na temat tego obiektywu? Chodzi mi konkretnie o cenę. I kiedy będzie dostępny. (wogóle , nie w Polsce).
Wiem że to nowość.
:)
Wersja do druku
Czy ktoś może wie więcej na temat tego obiektywu? Chodzi mi konkretnie o cenę. I kiedy będzie dostępny. (wogóle , nie w Polsce).
Wiem że to nowość.
:)
Raczej nic oprocz swiatla i napedu o nim nie wiadomo. Mozna tylko spekulowac.
Pzdr
Cena się gdzies przewinęła... a raczej jej mocne przypuszczenie na około 900$
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD ( Standard ) £349.99
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm f/2.8-4.0 SWD ( Standard ) £599.99
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm f/2.0 SWD ( Standard ) £399.99
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm f/4.0-5.6 ( Standard ) £399.99
cena 14-35 jest wporzo, 12-60 już mniej, ale tego zooma, który powinien być niskobudżetowy to już mniej zabawna. chyba przegięli, przynajmniej na starcie... może chociaż AF będzie w nim szybszy od tego w 40-150?
To jakis hardcore by 70-300 kosztowal tyle co 14-35 i wiecej niz 50-200! A moze on jest jakis niesamowity optycznie... Wtedy by mial lepsze swiatlo... Skad te informacje?
te ceny to chyba od babci Juzi z wazywniaka.
Heh... Albo od sprzataczki w firmie, co to ma problem z detergentami... :) Dziwne te ceny.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Wybaczcie, ale trzeba mieć nie teges w głowie by wierzyć, iż ZUIKO 14-35/2.0 SWD będzie w przeliczeniu kosztować niespełna 600EUR. Czasami warto zastanowić się, co się pisze...
50-200SWD tańszy od 50-200 i 70-300? 14-35 za grosze? 12-60 za taaaką kasę? Monetą rzucałeś czy uruchomiłeś generator losowych cyfr? Podana waluta to niby funty? Śmiech na sali z tymi cenami...Cytat:
Zamieszczone przez szpila9
:] no za tyle to ja proszę od zaraz:
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm f/2.0 SWD ( Standard ) £399.99
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD ( Standard ) £349.99
bo to ceny u Zyda po premierze wydmuszki i masowej emigracji braci Olkowskiej w kierunku C-N. ;)
ja ostatnio mam coraz częstsze okazje dotykania dłuższego lub krótszego innych korpusów - i tych lepszych i tych śednich...i bez kitu, ten E-1 to naprawdę guzikologiczno-ergonomicznym hitem jest. Właśnie wczoraj mnie 20D zniechęcił...przy E-1 to naprawdę jest lekka tandeta...
IMO
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD ( Standard ) £349.99 :arrow: $1000
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm f/2.8-4.0 SWD ( Standard ) £599.99 :arrow: $1000
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm f/2.0 SWD ( Standard ) £399.99 :arrow: $1500
Olympus ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm f/4.0-5.6 ( Standard ) £399.99 :arrow: $500
Co do ergonomii to często kwestia indywidualna. Co do wykonania zaś to niestety przekonałem się o tym już dawno temu. Niestety nawet jak weźmiesz 5D do ręki to nie powali Ci na ziemię. Tylko w przypadku 5D płaci się za to co w środku :roll:Cytat:
Zamieszczone przez lessie
lessie:
już pisałem w innym wątku że obmacałem sprzęt znajomego: 20D+17-85IS... aparat wporzo jeśli chodzi o wykonanie, ale ergonomia nieciekawa, za to obiektyw który kosztuje 3k w dotyku był jakby gorszy od ZD14-45.
za co kamuń każe taką monetę bulić?
Za nazwę :)
Może za EOS system? Trzeba by zapytać profi dlaczego kupują Canona z eLkami nie Olympusa z ZUIKO :mrgreen: Panowie nie piszcie bzdur. eLki to świetne szkiełka i jest przede wszystkim do czego je podpiąć.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Tak na marginesie to ja nie tak dawno pisałem, że nie jeden byłby zaskoczony trzymając eLkę. Zaskoczony przeciętnością budowy. IMO dla mnie najsolidniej wykonane obiektywy ma Olympus oraz Nikon.
Odkąd 17-85IS to eLka?Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
I odkąd kosztuje 3k?
Inna sprawa, ze jakościowo nie powala... robiłem nim kilka zdjęć, ale w życiu nie powiedziałbym, ze kosztuje 2k :/
grizz:
ok, mój błąd, kosztuje 2,2k ale nie zmienia to faktu że budową idzie w parze z 14-45...
The Zoom:
płacą za to żeby sobie pojeździć na Żytnią ze słoikami do kalibracji - to jest pojechane, powoli sobie czytam inne fora, bo jeśli OLEK dalej będzie puszczał "gadżety" to i nas czeka podobny los.
A teraz dlaczego nie krytykujecie cen? Że od babci z warzywniaka czy losowo trafiane?
A przecież cena 599funtów taka sama?
Pozdr!
smiech na sali?Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Cena w JP za ZUIKO DIGITAL ED70-300mm/F4.0-5.6 w przeliczeniu to ok. 920zl (40.000yen). W sprzedazy od pazdziernika.Cytat:
Dla porownania obecnie ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F4.0-5.6 kosztuje ok 720zl (31.000yen)
Pozdrawam.
Dzieki za info!
Chodziło mi o fakt, że ceny obiektywów, które kiedyś znalazłem na necie zostały wyśmiane i krytykowane były przez kilku uczestników forum. nie podawałem ich oczywiście zgodnie z cennikami olympys, a jedynie w oparciu o dane z netu. Moja notka stała się jednak pośmiewiskiem dla niektórych milusińskich, a obecnie ceny na świecie okazj=ują się być zbliżone do podanych przeze mnie. Stąd ten komentarz :)
Pozdrawiam wszystkich życzliwych!
Cytat:
Jeśli uważasz, że Olympus ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm f/2.0 SWD będzie kosztował 399.99 funtów czyli tyle co w Twoim ceniku Olympus ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm f/4.0-5.6 to o czym z Tobą rozmawiać? Oficjalnych cen nie ma i długo nie będzie więc nie pisz, że są do czegoś zbliżone bo to takie same hity powstałe po wypaleniu lolka jak te z Twojego cennika :mrgreen:Cytat:
A gdzie ja napisałem, że to eLka? Chyba pisałem o systemie EOS? Drugie pytanie to chyba kierowałeś nie do mnie... Ech...Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Nikt nie kazał Ci ze mną rozmawiać jeśli o to Ci chodzi. Cen jak wiadomo nie ma a publikowane przeze mnie były tylko z netu i mozna z nimi polemizować, komentować je itp, ale w miarę kuluralny sposób. No ale cóż Guru Tz wiesy wsyzstko wic wolno Ci pisa e nie ma o cyzm gada y innzmi. Kilknij sobie ignoruj pryz moim nick˛u i bdyiesy mia y gowz, albo jesycye lepiej kliknij to pryz wsyzstkich :razz:
Słuchaj... tak się zacietrzewiłeś, że Ci się klawiaturka zmieniła i chaos poczyniłeś. Oburzony byłeś, że ktoś poddał te bzdurne ceny pod wątpliwość i je obśmiał wg Ciebie zuchwale. Prawda jest taka, że te ceny nadal są komiczne i na Twoje zaczepneCytat:
stwierdzę, że tak... nadal jest to śmiech na sali ;-)Cytat:
http://www.4-3system.com/modules/lenses/
12-60 jakoś zbliżona cena...
możliwe, e inne będę kompletnie różne...
i luzik...
600 funtów za 12-60 to prawdopodobna cena. To ponad 3k. Spodziewam się jednak, że bliżej będzie 4k.Cytat:
Gdyby tak było, to powstaje pytanie, czy lepiej mieć 12-60, czy 14-54 + Summilux 25/1.4. Ja bym osobiście wolał to drugie. Zdecydowanie.Cytat:
Cena będzie blisko 4k jak mówi The Zoom. Jeśli na zachodzie kosztuje 600 funciaków to w Polsce 600 funciaków plus narzut a więc coś koło 4k IMO.
O czym Ty piszesz? 25/1,4 kosztuje w Polsce niemal 4k. Nie bierz pod uwagę cen z USArmy bo to bez sensu. 12-60 w USArmy będzie zdecydowanie tańszy niż na naszym kontynencie. Kurs dolara pogłębia tylko przepaść.Cytat:
Zamieszczone przez P
ceny nie sa jeszcze znane. wszystko w tym sklepie czego cena nie jest znana kosztuje 566 albo 1399 albo 399 funtow... robia se pozycjonowanie w googlach
3,6-3,7-kPLN za Summiluxa, czyli trochę mniej niż Twoja cena za 12-60, no nie? :evil:Cytat:
Ponieważ mam już 14-54, wolałbym po stokroć dokupić do niego Summiluxa niż zamieniać na 12-60.
tez stwierdzilem ze zostawiam 14-54, 11-22 co mam (kiepsko sprzedac, a 2 mm to juz malo roznicy...), lepiej kupic 50-200...
ale planuje kupowac w usa na gwiazdke new e-1 (bedzie transport) moge kupic w kicie.. i U know ;-)... z przebitka odstapie :-) - o ile oczywiscie bedzie kasa i aparat w dobrej cenie i plan wypali...
Super pomysł! Nabyć dziadka++ w kicie i pozbyć się 12-60. To może mieć sens :DCytat:
Zamieszczone przez konukera
To jest Twoja poprzednia wypowiedź:Cytat:
Zamieszczone przez P
Jasno z niej wynika, że stawiasz na szali z jednej strony 12-60 z drugiej 25/1,4 i 14-54. Dostrzegasz to czy nie bardzo? Dziwny jest ten świat i ludzie na nim żyjący... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez P
No i? Trzeci raz ci tłumaczę, że właśnie tak stawiam sprawę i wolę (osobiście, subiektywnie, IMHO, itp. itd.) tę drugą opcję :evil:Cytat:
Nie chce mi się kolejno cytować Twoich postów. Gdybyś napisał w pierwszym swoim poście do którego się odniosłem, że rozważasz swoją sytuację jako posiadacza 14-54 tematu by nie było. Ty zaś tego nie zrobiłeć, a Twój post jasno sugerował, że pod uwagę wziąłeś dwie propozycje zakupu wiążące się z wysupłaniem podobnej kwoty... 1) 12-60 lub 2) 14-54 oraz 25/1,4. Ja tylko Ci wskazałem, że... (i tu prosiłbym byś sobie odszukał mój post).Cytat:
Zamieszczone przez P
Pozostańmy więc w pokoju...
Co lepsze? Zastanawiam się, co zrobić gdy pojawi się 12-60 SWD. Chciałbym mieć szerszy od 14mm kąt, a idealny 7-14 jest za drogi. Zakup byłby w USA, więc w miarę możliwe ceny.
Albo kupić 11-22 do mojego 14-54.
Albo kupić 12-60 i sprzdać 14-54.
wersja 1.
+ nieco szerzej 1mm (odpowiednik 22mm contra 24mm)
+ na pewno optycznie lepiej (pytanie czy aż taka odczuwalna różnica)
+ 2 szkła to w razie awarii jednego mniejsza strata
+ szkła sprawdzone i dopracowane, więc mniejsza szansa na awarię
- trzeba targać ze sobą więcej szkieł i bawić się w zmienianie
- 2 x więcej filtrów, tym bardziej że 11-22 ma większą średnicę niż 14-54, więc ze starego polara tu pożytku nie będzie
wersja 2
+ jedno uniwersalne szkło, nie trzeba targać dwóch
+ prawdopodobnie cenowo korzystniejszy jest zakup 12-60 i sprzedaż 14-54 niż zakup 11-22 i zero złotówek ze sprzedaży
+ SWD
- gorsza jakość optyczna
- mniejszy zysk na szerokim końcu, w stosunku do 14-54
- ciemniej na długim końcu (choć i tak planuję zakup 50-200)
- filtry o większej średnicy niż 14-54 więc droższe (ale za to jeden a nie dwa, więc te z 14-54 można sprzedąć bądź przełożyć do przyszłego 50-200)
Pytanie co wybrać?
Chyba najpierw trzeba by dowiedzieć sie o ile będzie gorszy optycznie od 14-54 i 11-22, oraz jaki wzrost prędkości AF uzyskamy dzięki SWD.
I czy pojawi się na rynku do grudnia 2007 (znajomi przylatują z USA na Christmasy).
I ile będzie kosztował...
A może (ze względów ekonomicznych) kupić 11-22 i 50-200, a 14-54 sprzedać?
Zostanie dziura pomiędzy 22-50 ale krajobraz, wnętrza zrobię jednym, a portret drugim. Ewentualnie kupić jakąś stałkę która uzupełni dziurę. Sigmę 30 f/1.4 (jasno, jasno) albo ZD 35 (światło zbliżone do 14-54 na 35mm, a zyskuję macro).
???