http://dpreview.com/news/1009/10092129sigmasd1.asp
Układ punktów AF coś mi przypomina :wink: I do tego wszystkie 11 krzyżowe.
http://dpreview.com/news/1009/10092129sigmasd1.asp
Układ punktów AF coś mi przypomina :wink: I do tego wszystkie 11 krzyżowe.
Zapowiada się ciekawy model.
Jestem bardzo ciekaw obrazka z tego aparatu.
Myślę ze olek za rozsądne pieniądze podzielił się swoim AF, i dobrze bo do była bolączka serii Sxx
Wreszcie 1.5x zamiast badziewnego 1.7x
Super news. Na rynku wysyp ciekawych konstrukcji. Bardzo lubię obrazek z DP1, a obiektywy SIGMA coraz lepsze więc...
Obrazek będzie żyleta. 15 gęstych mpx. Jeśli utrzymają DR na poziomie znamym mi z DP1, to poważnie zastanowię się nad tym aparatem. Nowy układ AF obiecujący.
PS. Sprawdziłem listę obiektywów i mocno średni wybór :???:
Pozdrawiam
czuje ze obrazek moze byc bardzo fajny
Jedno ale.. dwa lata temu pokazano sd15, w sprzedaży pojawił się*chyba dwa miesiące temu:)) Nie żebym źle wyrokował, miałem sd14 i dp1 i czasami brakuje mi tamtych obrazków ale nie tamtej wydajności sprzętu.
Może będzie hit oby nie zapisywał jednego zdjęcia kilkadziesiąt sekund i akumulator nie padał po 100 zdjęciach.
Witam !
Foveon ma duzo zalet i cenie sobie to w DP1 ale w gorszych
warunkach oswietleniowych matryca zaczyna siac... zafarbami i
kolorowym szumem stad nie wiadomo jak ta nowa konstrukcja
i uzyte algorytmy obrobki poradza sobie z tym problemem.
Pozdrawiam
W DP1s już jest trochę lepiej ale procesor to TRUE jak w SD14 , ale prawie skończyło się w DP2s i posprzątane ma być w nadchodzącym DP1x- dwa ostatnie na TRUE II jak w SD16
Wielka zmarnowana szansa...
Zamiast umieszczać te piksele pod sobą można było zrobić bayera i odstawić konkurencję na kilometry. A tak będziemy mieć obraz porównywalny z lustrzankami z cropem, za to z nieużytecznym 400iso. Dziwny zarząd, któremu się wydaje, że ludziom można wszystko wmówić.
Jakoś się samplami nie chwalą, czyli pokazali drewaniaka pewnie ;) W sklepach będzie za 2 lata jak dobrze pójdzie. AF ewidentnie z E3/E5.
Dystrybucja w lutym 2011
Sampli nie bylo, byly wydruki, oczywiscie chodzilo tylko o to, zeby zabic klina konkurencji, musi troche potrwac zanim opanuja tak duza matryce i chocby szumy na szczescie te sa ziarniste, iso pewnie dalej do 400 potem spadek dynamiki tak drastyczny ze hoho, na szczescie jest duza nadzieja, ze poradzili sobie z af, ktory byl gorszy od starego pentaxa, jak bedzie ten z olka, a wszystko na to skazuje, to bedzie rewelacja.
Konkurencja dostanie solidnego kopa w zad jak poradza sobie z poprzednimi bolaczkami, o obrazek sie nie martwie, bo przy tej technologii ostrosc i detal pozabija hassele, z moich rozmow mailowych z Kazuto Yamaki i Sinzo Fukui wynika, ze sigma zaciagnela pasa po kryzysie i mamy tego efekty w postaci 8-16 i 85 1.4, teraz sd1, no i trzymaja cos w zanadrzu, to na bank tylko nie chca jeszcze powiedziec, pewnie to bedzie jakis nastepca serii dp.
Obrazek bedzie o wiele lepszy od ff o kropie juz nie wspomne, niektorzy zyja tu w iluzorycznym swiecie i niewiedzy jak dziala i co moze foveon.
godspeed
No tak czyli super obraz ale na niskim ISO
I tak w Bayerze dla dobrego DRu trzeba używać najniższego ISO, natomiast w 99% standartowych zastosowań, szumy nie są żadnym rzeczywistym problemem , bardziej marketngowo - smęcącym.
A Sigama z DRem Fevona na łep bije DR Bayerów nawet na iso 100.
Podobnie szczegół - przed samym Fevonem jest tylko filtr podczerwieni dodatkowo umieszczony przed lustrem i nic dodatkowego nie zabiera ostrości szkieł , jak dodatkowe szajsy w Bayerze , najsłabsze szkła przez to na Fevonie są zdecydowanie "ostrzejsze" jak na innych korpusach z Bayerem.
O ile pamięć mnie nie zawodzi SIGMA jest firmą rodzinną. Jak Browning. I zarządzają nią dobrze skoro utrzymują się na rynku.
Znasz cenę sugerowaną?
W, to nie wątpię.
Jest dostępny, bo w ofercie sklepów go nie widzę?
Intrygujące.
Pozdrawiam
EuroLiberty
85/1,4 na rynku:
http://optyczne.pl//3352-nowość-Sigm...przedaży.html
na SD14 używam 17-70 2,8-4,5 i jest bez odpałów ale całkiem OK, z korpusem SD14 chwilę bawiłem się 18-200 OS i tu sprawował się nadspodziewanie dobrze biorąc pod uwagę kompromisy .
W moim wypadku szkła docelowe to S 8-16 ( SD1 będzie 12-24), S 50/1,4?:S 85/1,4 i nowa zapowiedziana S 150 makro z OS oraz adapter na szkła OM dostępny za wodą :
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
Oglądam sobie sample...z Foveona, eh kolory. Poezja.
dzemski
lubie Cie, mielismy okazje sie spotkac tylko powiedz mi gdzie te szumy sa przy podbijaniu czerwonego? o jakim korpusie mowisz tym z TrueI czy TrueII? bo ten drugi to czerwieni ma az nadto wg mnie...
foveona trzeba umiejetnie naswietlac (przeswietlac i jeszcze zalezy ktorego) true I mial problem z wyciaganiem z cienia, dlatego te puszke sie przeswietla srednio 0.3-0.7ev+, bo ze swiatel mozna spokojnie sciagnac o ile nie jedziemy na iso 50, trueII jest pozbawiony praktycznie wszelkich nalecialosci trueI, reguluje loteryjne naswietlanie, ma inne algorytmy do obrobki obrazu, awb nie szaleje, to wszystko to pikus, bo i tak w SPP wystarczy 30s dla laika, zeby to poprawic, soft prosty jak drut ale niesamowicie skuteczny lr sie chowa.
Wciagnalem sie do tego stopnia w Sigme, ze o niczym innym nie mysle, a wisz dzemski, ze mialem na spotkaniu takze 5dmk2, wszystkie zabawki w C poszly pod topor, bo mnie kark od dzwigania bolal.
Roznimy sie znaczaco w pogladach z niektorymi dlaczego? dlatego, ze oni gonia za nowinkami, ktorych nie potrafia wykorzystac, maja zeby miec, a dla mnie to tylko narzedzie do wykonowania wizji i to moj wybor.
Pewnie, ze mk2 da mi lepsze iso ale nie da mi kolorow i 3d takiego jak foveon, a i z iso mozna sobie poradzic bez wiekszych problemow.
Wiekszosc ludkow gada, a tak za bardzo chyba nie maja pojecia o czym, moze o testach na optycznych, moze o rozdzielczosciach, abberacjach i innych glupotach zamiast robic zdjecia i sie cieszyc.
Prosze Was drodzy moi trole i postronni, wierzcie mi, ze w tych 4,6mpix foveona po zdublowaniu rodzialki dostajemy plik wynikowy w tifie 18mpix ktory nie odstaje od topowych puszek w innych systemach..
Juz na koniec popatrzcie na test rytterfalka gdzie porownywal 5dmk2 z 100-300l do sd14 i big mamy 50-500 ktore to szklem lkowym zdecydowanie nie jest.
Dzemski ciesze sie, ze sie spotkalismy, ciesze sie, ze uzywasz min lx3, ktorego tez kocham, mialem i na pewno do niego wroce kupujac go niby dla zony:) ciesze sie, ze wiesz co robisz i nie wciagasz sie 'chyba' w trolowanie.
PS2
Przyjezdzaj do 3miasta planujemy cos z Zibim:)
euro,
fakt intrygujace ale wyciagnac wiecej nie moge bo to pewnie polityka firmy nawet podczas ostatnich maili z japonia milczeli o sd1 ale dawali do zrozumienia, ze pracowali od 2 lat nad szklami i korpusami, sd15 nie uwazam za nowosc, to kotlet dosc dobrze poprawiony, sd1 tak i?.. no wlasnie i? w mailach milczenie oznacza przytakniecie wiec sadze, ze do wakacji 2011 pojawi sie jakis maluch pewnie z nowym foveonem...
Tymczasem pazdziernik to dp1x, ktora zapewne nabede za dp1s z roznych powodow... oczywiscie jak Konsult zamowi, bo oni to yyyy dziwni sa...
To nie koniec nowosci Sigmy i firma nie zostala pogrzebana, jasno dali do zrozumienia, ze ida w polke pro przynajmniej w szklarni choc moim skromnym zdaniem sd1 moze cholernie zdolowac imperatorow z obcych systemow.
Eee? No właśnie mi się wydaje, że akurat czerwień jest aż za bardzo nasycona....
Niestety jakość obrazu z Foveon na wysokich czułościach kuleje, i to nie tylko ze względu na szumy, ale głównie na rozjeżdżające się kolory i zielony zafarb.
No właśnie tego ruchu nie rozumiem, po bardzo dobrym mechanicznie 18-50 2.8EX zrobili 17-50 2.8, nazwali toto EX a budowę ma jak 17-70. Strach pomyśleć jak będzie wyglądał następca 50-150...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Gdzie to mogę zobaczyć?
tylko z jakiego korpusu i na jakim starym sofcie i przez jakiegi artyste to porównanie ,
Na 800 jest szum ale problemy cały czas rozwiązuja , a TRUE II ( sd15, DP@, DP2S, DP1x ) zdecydowanie poprawił JPEGa i dodatkowo nowa wołarka poprawia efekt z RAWa
Znasz może cenę sugerowaną SD1? Myślę, że jeśli nie schowają SD1 za murem pieniędzy, to będzie mój kolejnym korpus. Z tego, co piszesz można spodziewać się równiez nowych obiektyów, a jeśli faktycznie mierzą w segment pro można się spodziewać ciekawych konstrukcji.
Bardzo lubię DP1. Nie przeszkadza mi kulawy AF ze względu na rozwiązanie manualnego trubu ostrzenia, ale w przyszłej konstrukcji rzyczyłbym sobie dobrego EVF. Paralaksa związana z koniecznością używania zewnętrznego OVF z DP1 mnie irytuje. W przypadku zdjęć okazjonalnych oraz streeta problemu w zasadzie nie ma, ale przy krajobrazie irytuje mnie konieczność częstego kadrowania.
Na razie widzę u siebie 50-150mm f/2,8 APO EX DC II HSM. SIGMA 85mm f/1,4EX DG HSM fajna, ale mnie interesuje dobrej jakości zoom o dolnym zakresie. Może coś jeszcze pokażą dla APS-C skoro w SD1 znalazła się matryca tego formatu.
W każdym razie premiera SD1 cieszy mnie bardzo.
Pozdrawiam
Jak nie jest jak jest :)
http://www.sigma-foto.pl/sigma-50-15...ii,548,pr.html
Produkt jest dostępny z mocowaniem:
Nikon
Canon
Pentax
Sony
Sigma
http://www.sigma-photo.co.jp/english.../50_150_28.htm
właśnie , że jest- patrz link
praktycznie wszystkie szkła mają mocowanie SA