czyszczenie lustrzanki w ramach gwarancji
wiem ze bylo wiele tematow dot. serwisu, roznych awarii i nawet troche o tym o co zaraz zapytam.... nie mniej jednak postanowilem zalozyc nowy temat.
Czy jest cos takiego jak czyszczenie aparatu w ramach gwarancji lub po gwarancyjne?
(czy takiemu darmowemu czyszczeniu podlega tez wymiana "tasiemki" w systemie redukcji zakurzenia matrycy?)
podobno jest... czy osoby ktore mialy tak przeczyszczony aparat maja jakies dokumenty/kwitki z serwisu ze taka czynnosc miala miejsce. Jesli tak to prosze o wrzucenie tutaj takiej tresci.
Re: czyszczenie lustrzanki w ramach gwarancji
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
wiem ze bylo wiele tematow dot. serwisu, roznych awarii i nawet troche o tym o co zaraz zapytam.... nie mniej jednak postanowilem zalozyc nowy temat.
Czy jest cos takiego jak czyszczenie aparatu w ramach gwarancji lub po gwarancyjne?
(czy takiemu darmowemu czyszczeniu podlega tez wymiana "tasiemki" w systemie redukcji zakurzenia matrycy?)
podobno jest... czy osoby ktore mialy tak przeczyszczony aparat maja jakies dokumenty/kwitki z serwisu ze taka czynnosc miala miejsce. Jesli tak to prosze o wrzucenie tutaj takiej tresci.
Ja miałem czyszczony, w listopadzie 2006 r.!!!
Nie zaplacilem ani grosza, pisałem zresztą o trym na forum!!!
W opisie czynnosci (ktore gdzies mam) nie ma wprost o czyszczeniu aparatu!!!
Oficjalne stanowisko wyjaśnione
No więc zapytałem się w Olku jak to jest.
Czyszczenie aparatu, to nie jest usterka, ale element procesu naprawy aparatu.
Jeżeli usterka wymaga wyczyszczenia aparatu, to zostanie on wyczyszczony. Jeżeli usterka wymaga wgrania nowego firmware, to nowe firmware zostanie wgrane.
Jeżeli nie zostaną stwierdzone żadne usterki, aparat zostanie odesłany z adnotacją "nie znaleziono uszkodzeń". Nie zostanie wtedy wyczyszczony.
Brud/kurz na matrycy widoczny na zdjęciach jest uznawany za usterkę i jest "naprawiany" poprzez czyszczenie w ramach gwarancji. Za każdym razem technik w serwisie podejmuje decyzję czy czyszczenie będzie miało miejsce, czy będzie bezpłatne czy nie - po wizji lokalnej wewnątrz korpusu.
Gwarancji nie podlega czyszczenie aparatu z piasku, błota, wody oraz zabrudzenia wynikające z niewłaściwego posługiwania się towarem oraz złego przechowywania.
Tak więc wysłanie na czyszczenie aparatu nie objawiającego problemów z filtrem SSWF to dobry pomysł na sprawdzenie skuteczności przewoźnika, wytrzymałości sprzętu i własnej cierpliwości (bo taka wycieczka potrwa do 2 tygodni).
ps. Pozdrowienia dla pani Joanny Karpińskiej, która nie podejrzewała że stała się tak popularna na forum :-).
Pozdrawiam
papiery - same kody bledow (bez wyjasnien)
Cytat:
Zamieszczone przez black_bird
ale .. bez zadnych papierów :-( [...] radza mi upomniec sie o kody procedur naprawczych.
a masz gdzies wyjasnienia/legende tych kodow?
W poprzedni piatek odebralem z naprawy body i musze powiedziec ze coraz mniej papierow daja. Dostalem tylko kartke z kodami naprawy. Z poprzednich napraw dostawalem do zwrotu nawet formularze zgloszenia naprawy itp. (bylo tego troche).
Zobaczymy co mi teraz przysla.... ale to tak za okolo 2 tygodnie :(
Co do samego tematu i pierwszego posta to mysle ze RE napisal juz wszystko. Potwierdzeniem moze byc tylko syf jaki golem okiem dostrzeglem w moim body pomimo tego ze poprosilem przy okazji o wyczyszczenie oraz moja rozmowa telefoniczna z serwisem.