Kupić E-30 czy czekać do jesieni na E-5?
Mam dwa nowe obiektywy z silnikami ultradźwiękowymi, ZD50-200 i sigmę 50/1.4, z moim e-510 nie chodzą dobrze, są dużo, dużo, wolniejsze, niż zwykła 14-54 II bez silnika. Wniosek taki, że muszę zmienić body... I tak, pytanie jest naglące czy kupic E-30 czy czekać na E-5. Z rynku znika E-30 i E-3, przestają je produkować, chyba już przestali, jak mi powiedzieli w fotozakupach, od września(?) ma wejść do sprzedarzy E-5. E-30 znika ze sklepów, w normalnej cenie za 3000, pozostaje tylko w drogich sklepach za około 4tys, za które można kupić już kupić E-3. E-30 ma kalibrację obiektywu, a na deszczu i tak nie robię fotek, bo chyba nie umiem( obraz jakiś zamazany), ani na padającym śniegu, ani nie chodzę po pustyniach, nie mieszkam nad morzem, więc wybór dla mnie jasny: E-30. No, ale wracając do głównego problemu, zachodzę w głowę czy czekać na E-5 choćby miał nawet trochę więcej kosztować, jeśli będzie miał dużo mniejsze szumy na wysokim ISO, myślę o zdjęciach ślubnych w przyszłości. Może ktoś z was już coś wie na temat E-5, jaki ma sensor, czy będzie lepiej się sprawował na wysokim ISO, no i ile spekulując może kosztować? Byłbym bardzo wdzięczny za w miarę szybkie odpowiedzi. Korpus E-30 zamówię pewnie, choćby do przetestowania, potem po tygodniu mogę zwrócić do sklepu internetowego. Tylko czy będzie warto? Czy warto czekać na E-5?:?::?::?:
kurde, w to lato będę miał coś około 300Gb zdjęć
i nie bardzo mogę czekać na szybki AF do 50-200. Zwłaszcza, że ostatnio focę na koncertach. Trudno, kupię nowe e później, jak cena spadnie i po testach, jak mi radzano na początku. No i jeszcze jest to, na co chyba kilka osób nie zwróciło uwagę, że za pół roku, kiedy będzie dostępny e5, to e30 już nie będzie w sklepach!:( Właściwie więc nie będzie wyboru... Raczej nie kupię używanego na allegro e30, ja akurat nie jestem przekonany do takich zakupów, a e5 może kosztować coś koło 5tys na początku, e50 za rok w cenie obecnej e30...hmmm, rzeczywiście mogę stracić na tym, bo za taką samą cenę za rok mógłbym kupić lepszy model e50. Czyli wychodzi na to, że powinienem focić dalej e510. Tylko, że sporo fajnych zdjęć straciłem przez wolny AF przy 50-200 i 50/1.4 sigmy. Koniki na przykład, jak możecie zobaczyć na mojej stronce, robię 14-54II, obiektyw świetnie chodzi z e510, ale szeroki kąt to tylko część zdjęć. Może zrobię tak, pofocę z rok e30, potem ją sprzedam ( myślę, że się da) i kupię e50. Sporo stracę, ale chyba warto zapłacić tyle za rok użytkowania modelu z dużo szybszym AF i mniejszymi szumami:) No nie?:):?::?::?: