Cześć, od tygodnia bawię się moim pstrykadłem o to parę fotek:
1.
2.
3.
Od czegoś trzeba zacząć, konstruktywna krytyka mile widziana:)
Wersja do druku
Cześć, od tygodnia bawię się moim pstrykadłem o to parę fotek:
1.
2.
3.
Od czegoś trzeba zacząć, konstruktywna krytyka mile widziana:)
Od krytyki to po pierwsze mniejsze zdjęcia :) numeruj
Mnie przypadł najbardziej samolot choć brakuję trochę dynamiki. Niebo jak niebo taki pstryk.
Już numerki dodane :P
4.
Witaj na forum. :grin:
Jak dla mnie najlepsze czwarte - jest dynamika, ciekawy kadr.
Trzecie - samolot też fajny, może trochę zbyt centralnie.
Pierwsze i drugie do mnie nie przemawiają. Szczególnie drugie, fajne rozmycie jeżeli chodzi o kolorki, jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu małego bałaganu w kadrze. Co jest motywem głównym - jedna łodyga, czy dwie, w lewym dolnym rogu pojawia się kawałek następnej...
W każdym razie nie zrażaj się to tylko moje subiektywne odczucie. :wink:
rol6 zgadzam się z tobą iż w 2 fotce jest dość duży bałagan w kadrze, motywem miała być jedna łodyga ale w kadr wkradły się kolejne i to psuje efekt zamierzony zdjęcia plus nie miałem jakieś 'wizji' jak je wykadrować.
5.
Witaj!
chcesz krytykę to masz:)
1 - niebo to każdy se potrafi pstryknąć, więc co tu komentować...-w połączeniu z dołem to już trudniej jest więc wrzuć jakiś fajnie zaaranżowany pejzażyk to pogadamy
2 - habazie są bardzo nie ładnie pokazane, ogólnie w kadrze panuje wielki chaos, tło również rozprasza. Skup się na detalu - np. jedna gałązka lub kwiatek, otwórz na maxa przesłonę lub tylko delikatnie zamknij wten sposób będziesz miał ładnie rozmyte tło, które spowoduje że główny motyw będzie się zdecydowanie lepiej prezentował i będzie wiadome co chciałeś pokazać
3 - samolot jest fajny ale zdaje się że wątki z samolotami już są na forum więc tam odsyłam pewnie się czegoś dowiesz
4 - całkiem ciekawie pokazany w locie z tą spiralą
5 - nie ciekawie pokazany
P.S. Mógłbyś napisać czym robisz zdjęcia po co, co najbardziej lubisz fotografować, jakie masz w ogóle pojęcie o fotografii - łatwiej się będzie dyskutowało bo nie wiem czy pisać "oczywiste oczywistości" o robieniu zdjęć żebyś się nie obraził......
Pozdrawiam:)
Pojęcie o fotografii jak to na początku marne, ale mam zamiar dość szybko to zmienić.
Czym fotografuje masz w sygnaturce lecz napisze: e-420 ED 14-42 mm ED 40-150mm.
Co lubię fotografować oczywiście samoloty odwieczna pasja lotnictwo, klimaty urbanistyczne czasem tez coś na łonie natury ale to rzadziej. Wiele obiektów które będę fotografował będzie raczej w ruchu. Po co robię zdjęcia żeby przedstawić wizje mojego świata i jak ja 'go' widzę, taka moja własna interpretacja :grin: I też dlatego, że lubię to robić, sprawia mi to przyjemność.
Forum jest właśnie po to żeby się wymieniać poglądami nawet 'oczywistymi oczywistościami' a nie obrażać, wiec pisz śmiało każda nawet najmniejsza uwaga/porada na pewno się przyda przy moim obecnym stanie wiedzy;)
Twój wątek się rozwija.
Odniosę się więc do ostatniego zdjęcia (5.) - resztę już oceniałem :wink:
W sumie byłoby ok - ostrość trafiona, śmigło rozmyte, tylko kadr moim zdaniem zbyt ciasny - za mało miejsca u góry. Zdaję sobie sprawę z tego, że w przypadku tak ruchliwych "modeli" jak samoloty nie zawsze masz czas by prawidłowo wykadrować.
6.
Wiem ze kolejne samolotu ale co tam :P dopiero dziś je jako tako obrobiłem :P Przez weekend wyruszę gdzieś poza miasto i postaram się pokazać trochę zdjęć o innej tematyce.
Btw. widać dwie plamy które jak się okazały były na obiektywie po lekkim deszczyku źle wytarte:cry:
Witaj,
1 - nic specjalnego...
2 - male te roslinki, gubia sie w kolorach tla
3, 4 i 6 - podobaja sie
Wrzucaj kolejne :))
Pozdrawiam
6 dosyć ciekawa tylko czy ten samolot miał pod górkę? :wink:
IMO samolot nie miał pod górkę horyzont jest okej, tylko przez budowę samolotu tak się zdaję przód jest troszkę wyżej niż tył i to daje taki efekt ;)
Mi się jednak wydaje że ot ta "podłoga" :)
o i teraz jest chyba prosto :grin:
No bardzo możliwe, chociaż ciągle wydaje mi się ze jest prosto:P
linie proste i krzywizny,plaszczyzny zostawcie helmutowi :) pozdrawiam .
Szóstka bardzo oryginalna, mnie się podoba, nawet z "krzywiznami". :wink:
7.
8.
9.
10.
Szczerze mówiąc to nie potrafiłem się jakoś 'ogarnąć' z aparatem na cmentarzu, do tego było dość ostre i rażące światło słoneczne;|
Mam nadzieję, że jutro na wystawie psów o ile dotrę będzie znacznie lepiej.
edit:
11. kolejne zadymione ;)
Szczerze mówiąc cmentarne klimaty nie są w moim guście, ale pierwsze (7.) moim zdanie zwraca uwagę i jest dobre. Znicz - zbyt centralny kadr.
Poprzednie "zadymione" bardzej mi się podobało.
12.
13.
Takie 'se' z dziś, wystawa psów jednak nie wypaliła.
Sorry za post pod postem.
Taka mini seria spadochroniarzy :>
14.
15.
16.
:roll:
po co 13 taka wielka? :o To co mi się rzuca w oczy na w zasadzie każdym wrzuconym przez Ciebie zdjęciu to centralny kadr (co jest najczęściej błędne, ale nie zawsze).
Witaj, lubię cmentarne klimaty :)
podoba mi się 7 - fajnie wypatrzony detal
8 i 10 -przepał jak cholera, ale sama ostatnio borykałam się z takim samym problemem... wiem, życie mija czekając aż słońce zajdzie za chmury :))
Ze spadochroniarzy najbardziej podoba mi się ostatnie (16).
Gdybyś go jeszcze złapał w mocnym punkcie byłoby idealnie. :grin:
Wiem ze w większości moich zdjęć jest centralny staram się to zmienić.
17.
Już troszkę mniej centralny kadr ale jakoś to zdjęcie do mnie nie przemawia ze względu na jakość:roll: dałem ciała z nim troszkę.
chyba troszke cięte to zdjęcie juz było albo z ostrością nie trafiłeś. Tutaj MSZ taki kadr pasuje. Szkoda, że kolorki takie wyblakłe.Scena bardzo fajna. Troszkę je próbowałem wyciagnąć, ale samolot zaczął sie "psuć" na krawędziach.
Gdybyś miał chęć je jakoś poprawić to z milą chęcią podeśle RAW'ka ;) napewno wiecej z niego wyciągniesz.
No troszke pobawiłem sie Twoim rawem i powiem szczerze, że trudna fotka. Nadaje się na popRAWkę albo jakby Mirek54 wpadł, to by zapalił swoją dziwną fajkę i poruszał suwakami. On zawsze coś wymyśli:wink:
zdjęcie nr 10, to sklejenie trzech różnych ekspozycji Twego zdjęcia,
natomiast nr 11, to tylko suwaki w selective color.
Pozdrawiam
No jest trudna :P posiadam jeszcze spore ilości rawków które czekają aż mój skill podrośnie i je troszkę odpicuje :)
chimol w tej pierwszej wersji dosyć Ci to poszło :wink: spaliny troche zółtawe ale samolot wygląda lepiej :)
18. przykład wandalizmu jaki mi się rzucił w oczy czekając na autobus :P
19.
20. patyczek
18 - w moim odczuciu lepszy efekt byś uzyskał zawężając kard do zrolowanego znaku (oczywiście z kawałkiem dachu :wink:) na tle posępnego nieba. Dla mnie efekt psuje ucięta nazwa ulicy.
19 - ok, samolot w mocnym punkcie, szkoda, że dymy trochę za mocno się rozwiały. :grin:
20 - wydaje się trochę przeostrzony, a ogólnie z trzech przedstawionych najmniej mi odpowiada.
Po co mam zakładać nowy wątek jak mogę spytać. Bawił się ktoś z was panning'iem ? ma może jakieś wskazówki jak ot ugryźć:P będę wdzięczny za każda rade.
Witaj,
18-przeszkadza mi uciety napis.
20-nie podoba mi sie ze zdjecie zrobione z gory i ze konce patyka uciete.
pozdrawiam
Hej, w sumie dość dawno nic nie wrzucałem, więc kilka strzałów z dziś:
21.
Załącznik 99485
22.
Załącznik 99484
23.
Załącznik 99489
24.
Załącznik 99486
Bawił się, warte nauczenia bo daje dużo fajnych zdjęć. Zasada prosta- dobierasz parametry pod nieco dłuższy czas ( jaki to zależy jak szybko się obiekt porusza i jak bardzo chcesz rozmyć). A potem śledzisz obiektywem to co Ci ucieka i robisz zdjęcia. Śledzić musisz rzecz jasna równo i nie majtać za wiele.
Najlepiej zacząć podążać za obiektem i zdjęcia zacząć robić ( najlepiej serią ) jak już go "wyczujesz".
Potrzeba też dużo cierpliwości ;) Poniżej na szybko wyszukane przykłady. Tu czasy były dość krótkie bo potrzebowałem zdjęć - na dłuższych czasach efek rozmycia był by większy i zdjęcia ciekawsze ale ryzyko że wyszedłbym z niczym znacznie większe.
Pozdrawiam !
witaj,
2 ostatnie podobaja sie, wczesniejsze hmm, moze utne Ci palca i zobaczymy?...
pozdrawiam
Siema, dawno mnie tu nie było, ale mniejsza, dwa pstryki z dziś:
25. Titanic
Załącznik 190395
26. Kochanie już do ciebie jadę
Załącznik 190396
Na razie to tyle, co prawda system zmieniłem ale sentyment do olkowego forum pozostał.
To pierwsze próby z tzw. street photo:
27.
Załącznik 194414
28.
Załącznik 194415
29.
Załącznik 194416
30.
Załącznik 194417
Nie bój się ludziom zaglądać w oczy w SF ;)