http://picasaweb.google.pl/home
Wersja do druku
http://picasaweb.google.pl/home
Ale o co chodzi?
wczesniej cos zrobiłem zle i fot nie było teraz sa ale nie te co miały bys ehhh pozdrowki niech beda te a jak znajde kiedys wiencej czasu to wstawie nowe tymczasem prosze o opinie na temat tych
Dwojeczka najbardziej mi podchodzi...podoba sie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%84_huculski wiec potraktuje to jako komplement
Wcześniejszy post brzmiał:więc przeniosłem go do wątku powitań, nie sądząc, że chodzi o zapoczątkowanie wątku zdjęciowego.Cytat:
nowy na forum pozdrowki
Skoro jest wątek ze zdjęciami to może zmienić jego tytuł na bardziej sensowny? (do autora wątku)
Dobrze jest zmniejszyć zdjęcia przed publikacją ich na forum.
ok dzieki poprawie sie
Kilka ostatnich fotek niewiem dlaczego ale picasso troche je pozmieniał .:cool:
tak sie zastanawiam- po co Ci drugi wątek... przeciez jeden juz masz https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74457
Pozatym pomyslalem ze tak jest szansa ze to ktos zobaczy .... czy sie myle ?
jakby tak kazdy co pare nowych fotek zakladal nowy wątek to wiesz co by sie dzialo na forum?:lol: i wrzucaj troche wieksze zdjecia, powiedzmy o dluzszym boku 800, 900 px:wink:
Małe i ciemne!
jessssu jakie to malutkie.
Też założyłem nowy, świerzy wątek, ale to z innej sytuacji wynikło, oby mniej takich. Te zdjęcia są i ciemne i małe i niezapowiadają niczego dobrego. Chyba, że sie mylę to autor mnie poprawi.
SA CIEMNE BO BYŁO BARDZO CIEMNO KIEDY JE ROBILEM TAK NAPRAWDE CO DO ROZMIARU PRZEOCZENIE, A CO DO FOTEK TO SUBIEKTYWNA OCENA ....
:wink:
I JAK TERAZ :cool:
Witaj:)
ładnie tutaj wszystkie fajne nastrojowe, naturalnie - spokój jak fix:), dobrze kadrujesz. Jedynie do czego się przyczepić to horyzont leci z ostatniej wrzuty chyba na każdym, a z pierwszej sesyjki tylko w jednym jak zapamiętałem po oglądaniu krzywy horyzont ale to się da programowo wyprostować. Co do ciemności, o których mowa przy pierwszej wrzucie to tak już jest że na portalach fotograficznych ludzie zawsze chcą naciągać rzeczywistość i rozjaśniać tam gdzie ciemno a ściemniać tam gdzie jasno a fotograf wie najlepiej jak było. Fotografia to przecież światło i cienie, dzień i noc. Oby tak dalej to będzie co oglądać:)
Pozdrawiam
Piotr
Coś nie tak z dolną krawędzią na trzecim zdjęciu ;) Zwracaj uwagę na takie detale ;)
Ostatnia wrzuta fajna i nastrojowa.
Mnie najbardziej podoba się drugie.
W trzecim również zauważyłem niepotrzebne elementy u dołu kadru.
wstałem o 4 dla tych ujęćdzieki Piotr za opinie :mrgreen:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kadr na 3 cos tam jest niewiem sam co to ale macie racie dzieki będę bacznie zrwarca na to uwade . Pozdrówki powodzenia .:cool:
:wink:
W porównaniu do pierwszego z poprzedniej wrzuty ostatnie jest lepsze w moim odczuciu.
Słońce w mocnym punkcie powoduje, że odbiór jest dużo korzystniejszy.
:cool:
:oops::esystem:
Jak juz wrzucisz kolejne to chociaz wyostrz po dobraniu rozmiaru.Co do pierwszej wrzutki to za ciemne tzn-zle ustawiony pomiar.Nawet w nocy mozna foty robic i beda jasne-czyli prawidlowa ekspozycja dobrana.
interesuje mnie to jaki powinienem stosowac w tego rodzaju fotografi:wink:
prosze o pomoc tech oraz jakies rady :cool:
Sporo można zarzucić tym zdjęciom :wink:.
1. Temat- morze, wschód słońca- każdy to próbuje więc "oklepany", ale trudny do pokazania. U Ciebie nieciekawie pokazany.
2. Kadr- dwa podstawowe błędy:
-krzywy horyzont (woda z morza się wylewa ;))
-horyzont dzieli kadr na pół
3. Obróbka- ciemne, nieostre i WB nietrafiony (wygląda raczej jak zachód a nie jak wschód)
To moje uwagi na temat tych zdjęć ale to moja, subiektywna opinia.
a co do reszty to sie nie zgadzam niem tu zadnej obróbki te zdiecia przedstawiaja to co widziałem , ta własnie to wygladało .:cool:
I tu się mylisz! :-P
Zdjęcie jest w formacie jpg a z matrycy "wychodzi" raw (ORF). Nawet, jeśli nie Ty wywołałeś raw-a tylko aparat "wypluł" jpg-a, obróbka musiała być- wykonał ją aparat.
Samo przeskalowanie, które wykonałeś przed umieszczeniem zdjęć w wątku, to też obróbka :)
A ja tak z innej beczki - jak piszesz posty to pisz tylko w polu "Wiadomość" a pole "Tytuł" zostaw pusty, bo strasznie dziwnie/ciężko się to czyta.
ok ale dalej niczego sie nie dowiedzialem.Interesuje mnie raczej to jak uniknąć tych błendow ,zdiecia robie wedłog wskazan swiatłomierza ,co jeszcze moge zrobic dla tych fotek ? . :wink:
:mrgreen:
a jakby tak ? oczywiscie jak nie chcesz zeby ingerowac w twoje fotki to usune ,pozdrawiam.
Nic,bez ingerowania nie zrobisz.Moze usiadz na plazy i poczekaj chwile na dobra sytuacje.Na cos nietypowego,moze uklad chmur,odbicia w wodzie,kawalek konara w blysku zachodzacego slonca.Dobre krajobrazy nie robi sie w locie idac przez plaze,trzeba posiedziec,ustawic statyw i znalesc odpowiednia chwile.
Moze taki obrazek?
Najlepiej zajrzeć do słownika :-P
Co do zdjęć, piszesz:Jaki rodzaj pomiaru stosujesz? Poczytaj np tu jakie są tryby pomiaru i czym się różnią. Pomiar punktowy lub centralnie ważony na najjaśniejsze miejsca, pozwoli uniknąć przepałów.Cytat:
...zdiecia robie wedłog wskazan swiatłomierza
:oops:co do błendów pisowni wybaczcie zawsze mialem z tym problem .... link bardzo pomocny dziekuje , przerobiona fota ma swój klimat i podoba sie zostaw .:wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Uzyłem matrycowego esp , a jakiego powinienem waszym zdaniemu uzyc w tego rodzaju sceneri.:wink:
Z tego co widzę masz ładną okolicę, Porób trochę zdjęć na długich czasach ;)
wszystkie ktore pokazałem ,robilem z długim czasem .Mam pytanie np; jest poranek ciemno wszedzie tylko na horyzoncie zaczyna powoli pojawiac sie swiatlo wschodu slonca jak focić coś takiego jaki pomiar światła proponujecie. :wink: