Witam. No to rzucam mięso na pożarcie:)
1.
2.
I teraz proszę o konstruktywną krytykę.
Wersja do druku
Witam. No to rzucam mięso na pożarcie:)
1.
2.
I teraz proszę o konstruktywną krytykę.
Na zamieszczonych zdjęciach ekspozycja jest ok. Na pierwszym można by było zastosować polar aby niebo bardziej uwydatnić. Jeżeli chodzi o kadrowanie to w pierwszym postument na którym stoi postać lepiej oddać w całości bo tak przycięte nie domyka kadru. W kwiatku liść w dolnym lewym rogu także powoduje, że kadr jest kompozycyjnie nie dopracowany. W takich kadrach, kwiatek z listkiem lepiej aby były w całości i wyraźnie odcinały sie od tła może być kolorem albo zastosowaną głębią.
na kwiatkach to ja sie nie znam ale za kolega,a co do pierwszego dla mnie bardzooooooo brakuje dolu zdjecia ,nie potrzebnie cieles dol,masz moze inna fotke tego postumentu inaczej kadrowana ? i mozesz troszke przyciemnic niebo ,bedzie lepszy klimacik :).
pozdrawiam.
Na pierwszym dużo za dużo góry i brak dołu oraz horyzont nie jest w poziomie:wink:
Motyw fajny, może spróbuj ten kadr ratować przycinając do kwadratu, mniej więcej tak, jak to na szybko zrobiłem...
2. Kwiatek, jak kwiatek. Miły, ale więcej staranności w kadrowaniu zachowaj.
Pozdrawiam
Piotr
Nogi ucięte, ała. Nie wiem czy model był przenośny, ale jeśli tak, to ustawiłabym go bliżej morza, żeby trawy w kadrze nie było, tylko piasek, model i woda.
Z pierwszym0 ciekawy pomysł :) szkoda uciętych nóg :grin: no i w kwadracie wygląda lepiej :grin:
Model raczej nie był przenośny, nie próbowałem:wink: Co do nóg to raczej nie są ucięte(widać nawet końce palców). Tutaj jest oryginał i jeszcze jedna próba kadrowania
Załącznik 35054 Załącznik 35053
Aaaa, i wszystko jasne :) Z tych dwóch ostatnich kadrów drugi lepszy. Tak sobie myślę, że skoro nie mogłeś przenieść modela, możnaby pomyśleć o zlikwidowaniu trawy np. kosiarką :mrgreen:
drogi lepszy ale ja bym jeszcze nizej kadrowal masz jeszcze jakies ??? :) a i jeszcze jedno ,jestem pod wrazeniem ze woda sie jeszcze nie wylala :) -wyprostuj horyzont ...
Dzięki za dobre słowa i wskazówki. Nowych zdjęć na razie brak, ale wygrzebałem takie oto z szuflady:
3.Załącznik 35089 4. Załącznik 35090
a tak nie lepiej ??? oczywiscie jesli przeszkadza to usune ...
ps.przy takich fotkach fajnie jest czasem zlapac w kadrze kawalek plazy ,ale to tylko moje zdanie :)
Super. Zostaw oczywiście. Widzę gdzie i jak mogę poprawić. Jak widzicie dopiero się uczę. Czytam ile mogę o wszystkich aspektach fotografii. Mam nadzieję, że w przyszłości będzie już tylko lepiej:grin:
ta droga jest bardzo fajna ,ale jak bys sie pobawil przy obrubce to mozna duzo wiecej z niej wyciagnac ,i zawze prostuj horyzont przy takich ujeciach,to jest bardzo wazne w drugiej tez poprawilem horyzont tak na bardzo szybko ale jest tu wielu ktorzy potrafia z tego wyciagnac o wiele wiecej niz ja ,wiec pytaj pytaj i pytaj a bedzie tylko lepiej,bede tu zagladal :)
Te fale mi się podobają :!: :wink:
Fale fajne. Tylko nieco wydają mi się zbyt niebieskie. Obróbka?
@judasz
Oczywiście dzięki za korekty. Będę się stosował do zasady "horyzontu". Na razie zacząłem zabawę z obróbką zdjęć i w tym temacie jestem raczkujący. Staram się jak mogę:wink:. Plaży też mi brakuje, ale wtedy przyszedł akurat przypływ i musiałem się ewakuować.
@igorra
Cieszę się, że Ci się podoba. Prawdopodobnie będzie więcej zdjęć z "końca Europy" gdyż uwielbiam tamte rejony i często tam jestem
Coś świeżego. Ustrzelone wczoraj
5.
Załącznik 35335
Ostatnie fajne :) tylko troszkę góry ja bym ucieła :grin:
balonik fajniiutki tylko za kolezanka ,troszke gory ciachnac,ale nie za duzo bo mam wrazenie ze ten balon jeszcze do gory leci ,a nie tylko w boooook :)
Masz martwego pixela na matrycy
Ładne, ale też bym ciaśniej skadrowała.
To jeszcze 2 przed wyjazdem na wakacje. Oczywiście krytyka mile widziana
Załącznik 35549 Załącznik 35550
jak juz muwilem bede tu zagladal wiec jestem :) jak dla mnie dwa zbyt centralnie i jakos tak nie widac o co na zdjeciu chodzi ...w pierwszym bylo by chyba lepiej zeby zyrafa wypelnila kadr ,na drugie nie mam pomuslu ,ale jak bys scial z gory i z prawego boku po okolo polowe to by bylo dozo lepiej :) pozdrawiam aaaaaaa i wykadruj to jeszcze raz i wrzuc, zobaczymy co bedzie .....
ps. nie wiem czy w dobra strone ide , moze ktos ma lepszy pomysl ...
Po dłuższej nieobecności rzucam nowe do oceny:
8:Załącznik 36702 9: Załącznik 36703 10: Załącznik 36704
Oczywiście proszę wytykać błędy:wink: Poprawki mile widziane
Jak na razie to tylko jedynka (obrobiona przez PioRo). Reszta jakoś do mnie nie przemawia. Wręcz powiedziałbym, że im dalej w las tym gorzej Ci idzie. Kogo chciałeś zainteresować ogonem żyrafy :shock: czy też nieodróżniającym się od wody hipopotamem?? Przepraszam Cię najmocniej, ale fotki zwierząt są delikatnie rzecz ujmując do d... Ostatnia seria też jakaś niespecjalna (chętnie obejrzałbym 9 i 10 w kolorze).
Nie zrażaj się, rób kolejne zdjęcia, tylko z głową... Zastanów się co chcesz pokazać, który szczegół w kadrze jest istotny dla kompozycji, a który mniej. Zajrzyj tu i może tu i jeszcze w parę innych miejsc które sam "wygooglasz". Czekamy niecierpliwie na kolejne Twoje próby :-)
Seria ze zwierzętami w zoo faktycznie nieszczególna.
Jednak moim zdaniem ostatnia seria dużo lepsza. Szczególnie zwróciłem uwagę na 8. - fajne zestawienie kolorystyczne i ciekawy kadr.
Wydaje mi się, że 9. i 10. wypadłyby lepiej w kolorze.
Witam !
8. Zbyt centralne umieszczenie komina i w sumie zdjecie nudne
i malo ciekawe
9. Masz na zdjeciu kompletny bigos i zauwaz, ze technicznie
to zdjecie jest bardzo slabej jakosci.
Co do tematu zdjecia nie mam pojecia co jest tematem zdjecia.
Jest pomieszane jedno z drugim bo ani nie widac za bardzo ruin ani
za bardzo planu przed.
10.Podobne uwagi co do foto 9.
Masz kompletny balagan kompozycyjny i ladujesz co sie
da do worka...
Mam prosbe abys solidniej obrabial zdjecia bo jakosc
techniczna wskazuje, ze zdjecia byly robione
przez denko od butelki a przeciez tak nie bylo, prawda ?
Kolejna uwaga abys skupil sie na temacie zdjecia i zastanowil sie
jak chcesz to wyeksponowac i staral sie uporzadkowac kadry bez
przypadkowych krzakow i innych niepotrzebnych elementow
przeszkadzajacych w odbiorze zdjecia.
Pozdrawiam
Dzięki za cenne uwagi. Będę miał na uwadze przy następnych zdjęciach. Teraz próba czegoś innego:
11.Załącznik 37577 12.Załącznik 37578
W znacznikach img musisz mieć linki bezpośrednio do obrazków, a nei do stron z nimi.
Widzę, że ostatnia wrzutka nie miała wzięcia:) więc daję najnowsze z dzisiejszej wycieczki na Tara Hill:
13.Załącznik 37839 14.Załącznik 37840 15.Załącznik 37841 16.Załącznik 37842
11 i 12 bardzo mi przypadły do gustu. Ciekawa obróbka :-) Przyczepię się tylko do tego, że trochę krzywe (MSZ lecą w prawo).
Z ostatniej wrzuty 15 podoba mi się najbardziej (szkoda że z prawej ucięte). Panorama poprawna ale nic ciekawego. Posąg na 16 zbyt zlewa się z chmurami...
Po długiej przerwie(niestety brak czasu) rzucam coś nowego. Tym razem próby z portretem:
17.Załącznik 42149 18.Załącznik 42150
Fajny milusiński. :grin:
Twoje zdjęcia są bardzo sympatyczne w odbiorze, lecz ja zaklasyfikowałbym je bardziej do kategorii zdjęcia rodzinne, ponieważ model jest co prawda postacią pierwszoplanową, ale uwagę zwraca niestety również drugi plan. Musisz zwracać uwagę na to co obejmujesz kadrem w tle, a zdaję sobie sprawę, że w przypadku dynamicznego dziecka nie zawsze masz na to wpływ. :wink:
Jeśli mogę się wypowiedzieć to zgadzam się z Lifterem co do zdjęć 11-16, dodam że 14 chyba trochę krzywo. Natomiast 17 trochę jakby nieostre, ciemnawe i troszkę bałagan w kadrze. 18 byłoby bardzo fajne gdyby nie ta dłoń po prawej chociaż rozumiem że to mogła być asekuracja. Ale to tylko takie moje sugestie bo ja też cały czas się uczę.
Pozdrawiam.
Dzięki za krytykę i sugestie. Wrzucam następne po dzisiejszym spacerze po miasteczku:
19. Załącznik 42694 20.Załącznik 42695
Witaj
Pierwsze to sam wiesz ze calkowicie zle, obrobka polozyla fote , jakies biale obwodki wokol obiektu a takze straszne maziaje na niebie.\
Druga juz znacznie lepsze naturalniejsza, ladny kadr jak na taki centralny, no ale jak mawiaja miejce ma duzo takich niepotrzebnych elementow na ktore ty wplywu nie miales , lampa , jakis druty itp . a takze strasznie ciasno zamknales kadr w dodatku sfotografowalec en face co nie jest najorginalniejsze.Rowniez brak swiatla i niebo szare, takie bez wyrazu.
Pozdrawiam
Ludzie od reklamy McDonalda chyba w ogóle nie mają poczucia dobrego smaku:) Ciekawie wypatrzone.