Wizjer elektroniczny evf w mikro - historia i przyszłość.
WIZJER ELEKTRONICZNY EVF W MIKRO - POCHODZENIE I PRZYSZŁOŚĆ.
W tym wątku moglibyśmy zebrać więdzę o pochodzeniu wizjerów elektronicznych , umiejscowić je w Mikro 4/3 i dzielić się nowinkami , znalezionymi na ten temat.
Dzisiaj spróbuję maznąć trochę syntetycznej historii.
Jeszcze w formie quizu pytanie :
Która z firm pierwsza użyła EVF o rozdzielczości 1, 4 mpx, w aparatach cyfrowych,
czyli rozdzielczości najlepszych wizjerów dzisiejszych Olka i Panasa?
Pozdrawiam
Odp: Wizjer elektroniczny evf w mikro - historia i przyszłość.
Odnośnie elektronicznego wizjerka. Oprócz VF-2 razem z E-P3 wszedł nowy VF-3. Czy to nowe cudo pasuje do starszych penów, konkretnie do E-PL2 ? Parametry ma trochę gorsze, mam na myśli rozdzielczość. Miał ktoś przyjemność porównać obydwa? Rozdzielczość niższa to może cena też będzie bardziej ludzka...?
Działa, tylko trzeba zrobić aktualizację softu
VF-3 nie ma jeszcze w sklepach, ale cena w cenniku jest o 200pln mniejsza niż VF-2
Dzięki.
Właśnie widzę, nawet internetowe sklepy jeszcze nie mają go w ofercie. VF-2 chodzi po 800-850 zł, to VF-3 za jakieś 600... To już rozsądna cena. Trzeba cierpliwie czekać.
Mogliby pokazać też jak wygląda różnica w jakości obrazu oglądanego przez wizjer.
Test VF-3 http://www.thephoblographer.com/2011...ic-viewfinder/
Według recenzenta VF-2 daje lepszy obraz i przy obecnej cenie warto do niego dopłacić.
Choć poleca wizjer głównie dla robiących manualnymi szkłami, przy obiektywach z AF, nie jest on tak potrzebny.
Kupiłem VF-3 tylko dlatego, że potrzebowałem coś do kadrowania w ostrym słońcu w plecy. Te założenia VF-3 spełnia doskonalne.
Na manualach jeszcze nie pracowałem to nie wiem.
Manuale to fajna zabawa, zwłaszcza te jasne.
Też kupiłem wizjer, właśnie po to, żeby coś widzieć przy ostrym słońcu, kiedy to LCD prawie nie da się używać.
A ja mam takie pytanie czy w tych wizjerach widać tylko obraz ? czy może mamy do czynienia z informacjami dodatkowymi jak w lustrzankach: czas, przysłona, ISO itd ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Kupiłem VF-3 tylko dlatego, że potrzebowałem coś do kadrowania w ostrym słońcu w plecy. Te założenia VF-3 spełnia doskonalne.
Przy E-PL3 jakimś tam rozwiązaniem przy ostrym słońcu na LCD może być odchylenie go do góry i ustawienie się tak, żeby był w cieniu. Tak przynajmniej kombinowałem w E-330 i dla mnie to jeden z argumentów za E-PL3, ale muszę to jeszcze wybadać w praktyce.
Cytat:
Zamieszczone przez
Weasly
A ja mam takie pytanie czy w tych wizjerach widać tylko obraz ? czy może mamy do czynienia z informacjami dodatkowymi jak w lustrzankach: czas, przysłona, ISO itd ?
Oczywiście może być widać wszystko co na ekranie, histogram, przepalenia itd. W tym sensie jest miód.
Ponieważ mam wizjer VF-2 postanowiłem skrobnąć o nim kilka słów.
Wykonanie jest solidne, niestety przy E-P3 czy E-P1 czuć jego plastikowość, nie pasującą do metalowego body.
Wbrew moim obawom siedzi całkiem solidnie w gnieździe, nie mam wrażenia, że mógłby łatwo z niego wypaść.
Tak samo nie otwiera się samoczynnie do innej pozycji, choć pewnie jeśli często będę go otwierał, to się to zmieni.
Obraz w porównaniu do wizjera lustrzanki APS-C Nikona D200 jest mniejszy. Przy szybkich ruchach trochę brakuje mi płynności.
Rozdzielczość wizjera jest niezła, jednak chętnie widziałbym jeszcze wyższą rozdzielczość.
Jak sprawuje się w ostrym świetle jeszcze nie wiem, jednak kupiłem dodatkową gumową muszę oczną, więc powinno być nieźle.
Pojawiła się nowa wersja wizjera "EVF" OVF-2. Wróże jej świetlaną przyszłość, zapewne będzie miał większe wzięcie niż same PENy ;)
http://youtu.be/792L8ZFK8xc