Witam!
Pierwsze zdjecie jakie wykonalam e 520 :) prosze o wskazanie wad i zalet :)
1.
Wersja do druku
Witam!
Pierwsze zdjecie jakie wykonalam e 520 :) prosze o wskazanie wad i zalet :)
1.
Ładnie jest, tylko jakość kuleje. 58kb, to mało przy takim rozmiarze.
p.s. popraw sygnaturkę
dziekuje :) zajme sie tym
:grin:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dlaczego mam poprawic sygnaturke ?
Przy takim rozmiarze, powinno być co najmniej 2x więcej (myślę, że ok.150kb)
Taki regulamin:Cytat:
Sygnaturka nie powinna przekraczać 3 lini tekstu ani zawierać żadnych banerow (obrazków) oraz emotikonow (które na forum automatycznie są zamieniane na obrazki).
Ciężko oceniać taką jakość fotki. Na pewno popraw tez horyzont bo lekko leci w prawo.
qazy nie bede poprawiac czegos co jest naturalnym zjawiskiem
powiedzmy :)
yhym:) wiec mysle ze nie ma potrzeby (jakiejs wielgachnej:wink:) zeby gmyrac przy tym:) rzecz jasna, nie musze miec racji, ale takie jest moje zdanie:)
Może masz rację. Jakość fotki niestety sprawia że niewyraźnie to widać, teraz wygląda jakby było lekko w prawo. Niedokładnie widać linię wybrzeża.
Wrzuć mniejszą kompresje Trotka.
jest fotka niewyrazna poniewaz robilam ja obiektywem z zestawu czyli 14-42 wiec moze dlatego . Przepraszam ale jak zmniejsza sie kompresje ?:oops: dopiero od niedawna mam lustro i niektorych rzeczy nie wiem ,wlasciwie to duzo w porownaniu do innych :) ale dlatego zalozylam tu konto aby byc madrzejsza heh :)
Dokładnie tak. Nie obiektyw jest powodem nieostrości to pewne :P
Jeśli masz wątpliwości czy ostrość jest dobrana odpowiednio włącz 10krotne powiększenie przy live view i będziesz wiedział czy jest Ok.
Sam odkryłem tę opcję jakiś czas temu i teraz bardzo często z niej korzystam.
nie zganiam na nic ani na nikogo , poprostu tak sadzilam ze kit jest za slaby aby dobrze wyostrzyc dalsze punkty :) opcja x10 jest dostepna przy podgladzie live ? w sumie moglam wczesniej zanim zrobilam zdjecie zobaczyc na podgladzie jak to wyglada , no ale nastepnym razem tak zrobie :)
Jeżeli robisz zdjęcia w jpg-ach, masz dwie możliwości.
1. W aparacie- wybór formatu zapisu (str. 60 i 61 instrukcji)
2. W programie Olympus Master- podczas zapisywania (patrz załącznik- im wyższa, tym lepsza). W innych programach, jest możliwość dokładniejszego wyboru kompresji.
Jeżeli robisz w RAW-ach masz tylko możliwość 2
robie w raw
daje standardowa :|
gdzieś kiedyś czytałem, że profesjonaliści zawsze korzystają ze statywu a jeszcze do tego ustawiają opóźnioną migawkę i blokadę lustra, żeby wyeliminować jakiekolwiek drgania - na pewno wpływa na jakość zdjęcia, chociaż ja nigdy się do czegoś takiego nie zmusiłem :wink:
PS
jak już postawisz aparat na statywie to nie zapomnij WYŁĄCZYĆ redukcji drgań :)
PS2
jak chcesz to poszukam tytuł i autora - bo na pewno gdzieś mam tą książkę :)
dziekuje ci bardzo :) mam jeszcze cs4 ale dopiero sie ucze obslugi :)
Jeżeli zapisujesz w CS4 to staraj się ustawiać dla jpg stopień kompresji (dla zdjęć które wrzucasz do netu) nie mniej niż 90% wtedy będzie OK.
Ponieważ CS4 zostawia po zapisaniu jpg sporo info ukryte w pliku ja zawsze (dla zdjęć które potrzebuję do internetu) otwieram je jeszcze w IrfanView i korzystając z opcji "zapisz zoptymalizowany" zapisuję jeszcze raz. Pliki z reguły przy niezmienionym stopniu kompresji są 2 razy "lżejsze" a różnicy w jakości nie widać i do internetu wystarczy. Ale do swojej metody dojdziesz jak nabędziesz doświadczenia. :)
Amatorzy widać tez :) bo do profesjonalistów się nie zaliczam.
Powiększenie jest dostępne przy live view :) z tego co pamiętam wciskasz info kilka razy az pokaże Ci się zielony kwadracik, możesz przesuwać go na obiekt który chcesz strzałkami. Jak najedziesz na interesujący Cie obiekt wciskasz OK i widzisz obraz powiększony :grin:
Ja używam tego przede wszystkim do wyostrzenia portretów ale...kombinuj.
Nieostrość mogła też wynikać z poruszenia aparatu, statywu ?? Trudno powiedzieć.
zdjecie robione bez statywu , aparat ustawiony na auto ,niestety dopiero ucze sie w opcji p lub m , moze tez zle zrobilam bo moglam ustawic na scene i dac krajobraz ? a ewentualnie doostrzyc recznie :-x
Nic się nie przejmuj :wink: każdy kiedyś zaczynał. Ten dział jest właśnie po to aby się uczyć!! Najlepsza nauka to nauka na własnych błędach, jeśli tylko uwag nie będziesz brała osobiście, a będziesz wyciągała wnioski to się nauczysz i trybu P i M i wszystkiego innego :)
Nie poddawaj się i pstrykaj
Jeżeli boisz się trybu pełnego manuala, to próbuj pracować na preselekcji przesłony (tryb A). Będziesz mogła nauczyć się jak operować przesłoną jedynie uważając aby czas nie był zbyt długi, aby utrzymać aparat bez poruszeń. Oczywiście w pewnych sytuacjach nie jest to dobry sposób ale do dużej części zastosowań się nadaje.
Ja od samego początku rzuciłem się na M, szczerze nawet nie wiedziałem do czego są A,S,P :) trzeba wyjść przed dom i próbować próbować i próbować :) ew. sobie jakąś ciekawą lekturkę sprawić :)
Ale M też nie w każdych warunkach się sprawdza.
Jedynym trybem dobrym do wszystkiego jest AUTO*.
*A co jest do wszystkiego to jest do pupy.
A ja jakoś preferuje tryb A, nie wiem czemu ale jakoś nie umiem przekonać się do pełnego manuala (M) :-)
A najlepiej robić Rawy i nie trzeba ustawiać idealnie ekspozycji :) Ale wtedy więcej pracy czeka:-P
no tak , ale lubie sie bawic :)
dziekuje wam za informacje :)
Linia horyzontu tnie zdjęcie na pół. Powinna być niżej lub wyżej (trzeba zdecydować co jest na zdjęciu ważniejsze) i przebiegać w okolicach linii "złotego podziału". No i zdjęcie powinno być większe.
Jedno zdjęcie i tyle komentarzy? Może wrzuć kolejne :)
jest i kolejne na zyczenie Bartka86 :)
zdjecie zrobione ostatnio w Berlinie
trotka, fajny obiekt zlapalas:) tyle ze cos nieostry mi sie wydaje i jesli moglbym prosic, to wrzuc kolorowa wersje:) cos czuje ze z kolorowa wersja moznaby sie niezle pobawic, pokombinowac:)
dziekuje :) nie jest ostry bo zdjecie robione na szybko bez wstepnych ustawien :)
chyba lepszy w kolorze , wczesniej za bardzo przekombinowalam w photoshopie :0:-P
Kolor znaczenie lepszy :) ale ostrosc uciekła razem z powietrzem w kole :(
tak wiem ,zdjecie robione pozyczonym aparatem dmc-ls80