Odp: SAMSUNG EX1 24-72mm!
nie wiem czy ten adres czy "dobra cena" ale ten sympatyczny aparacik można w tej chwili nabyć nowy już poniżej 900pln nieco drożej niż chodzą używki:)
swoją drogą na tym forum rzadko gościł chyba na fotkach i w opiniach użytkowników np w przeciwieństwie do Pnasonic LX?
Generalnie tak mały aparat jest dla mnie już trochę niewygodny - ale za to wygodnie się go nosi:wink:. Na pewno przyczynił się do odnowienia mojego zainteresowania fotografią i pomógł mi zrobić kilka zdjęć, z których jestem zadowolony - i tego nigdy mu nie zapomnę. :)
Używam z powodzeniem do dzisiaj tego aparatu. W tym roku zdradzam na E-PL5, ale EX-1 na pewno jeszcze nie raz będę używać. Ergonomia jak dla mnie po prostu super. Przez ten aparat zraziłem się do systemu NEX :D, gdzie mój staruszek juz 2 letni bije nexy do wersji 6 włącznie na głowę, jeśli chodzi o obsługę. O wyglądzie nawet nie mówię.
+
bardzo ostry obrazek
użyteczne ISO do 800, 1600 akceptowalne
bardzo duża wygoda obsługi
wygląd
wytrzymała obudowa
jasne szkiełko 1.8 - tam gdzie inni już z lampą ja robiłem normalne foty z ręki :)
wysokiej jakości obrotowy wyświetlacz AMOLED
RAW
przejrzyste MENU
przyjemne dla oka JPG - choć te z Fuji X20 mi bardziej podchodzą
dobra wytrzymałość baterii (ok. 350 shotów)
-
niska prędkość zapisu zdjęć RAW i ich duża wielkość
mała matryca - w momencie w którym go kupowałem jeszcze nie było cudów z aps-c i FF
brak wifi, nfc - jeśli to dla kogoś wada, dla mnie nie :)
Dzięki temu maluchowi zajawiłem się trochę do tematu fotografii. Człek mógł się nauczyć choć troche do czego służą różne tryby, ustawienia iso, przesłony itd itd...
Naprawdę świetny aparat. Jeśli miałbym w 2011 kupować po raz drugi zaawansowanego kompakta to też byłby to EX-1.