odliczanie
http://www.evolve.com.my/
Wersja do druku
odliczanie
Ewolucja 1 marca ? ciekawe czy 4/3 czy u4/3 ?
Jeżeli to nie będą nowe nieszumiące matryce (na co wtedy będziemy narzekać w systemie, na AF? :-P) lub koniec lustrzanego 4/3 (jak wieszczą niektórzy od lat :wink:) to pewnie nic ciekawego :grin:.
Choć powyższe to raczej byłaby REWOLUCJA nie EWOLUCJA...
Wg. mnie czas na ruch w 4/3.
Gdyby nie ślamazarny AF "kontrast" ze "starymi" szkłami 4/3, to stawiałbym na wywalenie lustra.
Podejrzewam, że będzie to "przejściówka" typu E-330. Wywalony zostanie OVF i pryzmat, wstawiona będzie druga matryca patrząca na matówkę, lustro i "fazowy" AF zostanie, a do tego EVF podobny do EVF z E-P2 - tyle, że wbudowany. Dwa tryby AF: "fazowy" i "kontrastowy". Matryca taka jak w E-P1/2. Puszka trzycyfrowa.
4/3 musi ewaluować w kierunku wywalenia lustra, aby zrobić miejsce na trzy matryce z EVF.
O ile faktycznie coś nowego w 4/3 ma się pokazać, to sądzę, że żadnych rewolucji nie będzie. Na wywalenie lustra jest jeszcze za wcześnie. Ale na zaimplementowanie do trybu LV lustrzanek takiego AF, jaki mają Peny, drobne odchudzenie ewentualnego następcy E-3, zastosowanie nowej matrycy czy dodanie kilku modnych ostatnio gadżetów (filmowanie, HDRy, filtry artystyczne itp.) jest czas odpowiedni.
Będzie dobrze albo co najmniej nieźle. Jeśli nie będzie nieźle to w najgorszym przypadku znośnie. Gorzej być nie może, więc luz.
Time has come. New has come. Olympus has re-established its philosophy regarding photographic tools. We came to a conclusion that only m4/3 mirrorles cameras can fully benefit from 4/3 sensor and fulfill the promise of small yet capable devices. While we have decided to abandon the obsolete mechanics of DSLRs, the classic 4/3 line-up will remain supported in years to come. We'll give you tools to make a swift transition to m4/3 and this is where the evolution begins.
http://img9.imageshack.us/img9/6/badteeth.gif
Ktoś na forum dpreview fajnie zauważył, że można evolve zapisać EVOL5E zmieniając rzymskie V na arabskie 5 ;). Czytając od końca wychodzi E5 LOVE. Gdybając - różowa E5 z filtrami artystycznymi typu "romantic shine" ;)
ta domena z Malezji trąci myszką na odległość....
dobre .. i jeszcze ze swiatobrazu http://www.swiatobrazu.pl/jeszcze-je...usa-19479.html
Panowie nie minusować tak, wiem, przekład marny, ale musiałem poprawiać google translatora z japońskiego.
Nie wiem, czy to gra słówek, ale w stanach modele olków nazywaja się "Evolt": "Evolt E-500", "Evolt E-510"
Może jednak coś wymyślili :wink:
Cytat:
- Panasonic have developed a 4K x 2K image sensor (approx. 12 megapixel) based on 'dual exposure technique'
- The sensor is described as having new architecture that tries to improve sensitivity by a factor of 4 or more
- The architecture change is a new design which allows green pixels to be read independently of the blue and red ones on the sensor.
- The green pixels are exposed 4 times longer than the red and blue, thus achieving the sensitivity gain
- Motion artifacts are introduced as a result, but clever signal processing of the red and blue channels corrects the motion artifacts introduced in the green channel by the long exposure
- Red and blue channel gain achieved by pixel binning in 4x4 mode
Domena zalożona przez Exa Bytes Network Sdn Bhd (exabytes.com.my) firmę hostingową,
administratorem jest Immerse Communications Sdn Bhd (immerse.com.my), swoja droga ta firma robi stronki na zlecenie.
wydaje mi się, że gdyby robił to olympus to zarejestrował by bezpośrednio w .com
choć ta domena zajęta jest przez oracle.
Jakoś mi to smierdzi
Michał
Coś dla zniecierpliwionych...
http://fotoblogia.pl/2010/02/18/nowy...juz-28-lutego/
,
http://43rumors.com/ft5-new-olympus-teaser-for-the-e-5/
i odliczanie...
Pozdrowienia.
Czyli wypuszczą EPL1 na rynek tylko?Cytat:
But CNET Asia learned that this is not a teaser for a new product announcement:”We got back to Olympus Singapore which told CNET Asia that the microsite is just part of the company’s marketing scheme for the already-announced E-PL1 Micro Four Thirds camera. Also, no new dSLRs are expected on February 28.”
Mimo, że smutne to nie ma w takim działaniu nic dziwnego.
Wprowadzą do sklepów EPL-1. Muszą zrobić wokół tego trochę szumu...
IMO będzie coś z/do 4/3. Raz- pokazane jest logo 4/3 a nie m4/3. Dwa- hasło sugeruje rozwój, kolejny krok do przodu. Jeśli Olek rozumie przez "evolve" wprowadzenie istniejącego już aparatu do sklepów, to kompletnie nie rozumiem o co Żółtym z tą ich strategią chodzi.
Oj.Bedzie to
Jeżeli Mirek ma rację...
Załącznik 29400
Nawet wprowadzenie starego produktu na rynek było by lepszym powodem do robienia kręgów na wodzie.
Mam nadzieję, że to będzie coś extra virgin - w końcu będzie można solidnie pogadać o nowym sprzęcie i nie trzeba będzie fotek robić, uf !
Jak dla mnie najlepszą nowością w 4/3 byłby nowy firmware do E-520 (i innych) z możliwością braketingu +/-3EV albo lepiej i dla 5 lub więcej klatek. Przydałoby się do HDR. Żadna filozofia dla programistów firmware, więc dlaczego dotąd tego nie ma? A może ruscy hakerzy to zrobią tak jak ze słynną swego czasu przeróbką firmware Canona D300?
Jeśli chodzi o sprzęt to niedawno na 43rumors.com było o jakimś następcy E-520/620. Miał się pokazać w pierwszym kwartale, więc ten licznik na www.evolve.com.my może się wiązać z tą premierą. Pewnie będzie filmowanie HD. Może zastosują matrycę BSI (z grubsza coś takiego jak w Alpha 550) - to byłby spory plus. Trzymam za słowo szefów Olka, którzy obiecali, że kończą z wyścigiem na megakropki.
Bo nie jest to potrzebne;) Można by zrobić wiele rzeczy które nie są filozofią dla programistów w stylu wyświetlania zegarka na LCD, i zaimplemenetowania gier w stylu wąż tylko nasuwa się proste pytanie...po co? Tym bardziej do stosunkowo starej puszki jaką jest e-520...
Jak widzisz jest paru dziwaków, jak ja i Gundi, którzy widzą taką potrzebę. Może wiedzą po co. Co do E-520 to tą "starą" puszkę kupiłem nieco ponad pół roku temu z pełną świadomością wad i zalet i tą świadomość dalej zachowuję. I nie zamieniłbym jej na E-620 nawet bez dopłaty. Póki nie zarabiam na pstrykaniu jest dla mnie optymalna (możliwości/cena).
Swoją drogą marzy mi się by do E-xxx powstało coś takiego jak CHDK do kompaktów Canona. To główny powód dla którego trzymam A710 i gdy padnie (odpukać) kupię następnego. Ludzie robią z tym cuda o jakich w Olkach (i innych lustrzankach oraz większości kompaktów) można tylko pomarzyć! Sam zrobiłem sobie pilota do A710 i skrobnąłem 2-3 skrypty. W końcu każdy cyfrak to specjalizowany komputer, więc dlaczego nie miałbym sobie go poprogramować. Co z tego, że w CHDK są też gry - korzystam z tego co mi potrzebne, a nie biadolę, że gry to obciach, "niepotrzebne" itp.
A w grę pograła sobie moja 9-letnia pociecha, a potem zainteresowała się aparatem jako takim.
Przypomina to trochę niedawne wybrzydzanie na forach gdy w pierwszych lustrzankach pojawiła się funkcja filmowania (nie "funkcjonalność" jak piszą niepełnosprawni użytkownicy języka polskiego). Pewnie wielu z tych "purystów" od razu zaczęło zbierać na taką "obciachową" puszkę z filmowaniem. Założę się, że gdy pojawił się w sprzęcie autofocus też byli tacy, którzy twierdzili, że to amatorszczyzna. W końcu najbardziej profesjonalna jest camera obscura, no nie?
Będzie w końcu E5 i kropka .
Dzis natknalem sie w sieci na ciekawa teze, iz bedzie to rewolucyjne polaczenie systemu 4/3 z u4/3.... A co za tym idzie brak lustra, elektroniczny VF, bardziej kompaktowe wymiary i calkowita kompatybilnosc z systemem szkiel do "doroslego" 4/3. Taka wersja bardzo by mi odpowiadala, tylko jedno ale... Co z wyroznikiem lustrzanek, naszym ukochanym klap,klap lustereczka? No ale moze marudze? Za pare dni sie okaze....ze to lokalny (Malezja) "szol" E-PL1...
Jeszcze 4 dni i będzie pierwszy przeciek ;)