no to jest oficjalnie...
http://www.engadget.com/2010/02/03/o...four-thirds-c/
fajny nawet...
ma zdalne sterowanie lampami..:grin:
kółek zero...
Wersja do druku
no to jest oficjalnie...
http://www.engadget.com/2010/02/03/o...four-thirds-c/
fajny nawet...
ma zdalne sterowanie lampami..:grin:
kółek zero...
Fajniejszy, niż E-P1/EP-2.
Swietnie, o to chodzi zeby bylo coraz taniej, teraz z niecierpliwoscia czekam na 9-18 od Olympusa i gitarka bedzie.
pozdroofka
.....ma także stabilizację, flash i 720p HD.
.....kosztuje około 600$ z zoomem 14-42. :-)
....ciekawe czego on nie ma w porównaniu do E-P1/P2 ?
Fajny grip ma. Pokrętło tylko jedno i to po lewej? Wygląda na dobry aparat dla osoby przyzwyczajone do małpek, a chcące lepszej jakości.
A pod lampą po lewej to nie kółko? Nie widzę tego na pracowym monitorze niestety za dobrze.
oj chyba będzie mój ;)
mam nadzieję, że nie wykastrowali go z niczego więcej prócz kółek.
Oby tylko miał przyzwoity AF.
Nie no, bez kółek... Mogło być pięknie, ale zawsze coś muszą spieprzyć.
Ale i tak mi się podoba :)
Jakbym dzisiaj się przesiadał z kompaktu na lustro, to bym jednak wybrał tego PENa. Dla mnie rewelacja.
A od pierwszych E-PENów niewiele się różni (w sensie czego nie ma), bo chyba tam chodziło bardziej o styl i nawiązanie do historii (bardziej taki bajer i lans), a teraz zaczyna się bardziej realne i praktyczne podejście do tematu.
hmmm nie przypomina on wam czegoś?
http://img529.imageshack.us/img529/8068/olympus2.jpg
No, przypomina, ma obiektyw, grip i jest srebrny.
No i pięknie. 600$ na starcie, to pewnie z 500$ w za pół roku.
Stabilizacji nie wykastrowali... Miód i orzeszki. Pytanie co wykastrowali, oprócz metalu i kółek.
Ładnie, ładnie, mniejszy, podoba mi się ten ruch. No to chyba w końci kupię micro4/3. Złotówka się wzmacnia, a na sprzęt z USA Olek uznaje rok gwarancji...
Z tego co widzę na zdjęciach, pod stopką jest zaślepka, czyli chyba przyjmuje wizjer EVF... Do szczęścia brakuje premier stałek, zamiast bezsensownego ultazooma. 9-18 ujdzie, bo rozmiary chyba zbliżone do micro 14-42.
W końcu mądry ruch Olka. Za rok może cena <500$? Micro4/3 wejdzie pod strzechy.
łał fajowski !!
Widać gdzieś pokrętło trybów od góry?
Mam przyciemniony odpowiednio, żeby nie bił po oczach, a że to tani TN, to czarne odcienie się zlewają. Nic niezwykłego, ani też nic co szkodziłoby wzrokowi. Sporo osób ma w domu podobny, tylko za mocno rozjaśniony i tego nie widzą. ;)
Rozjaśniłem sobie zdjęcie w GIMPie, faktycznie dzynks, szkoda.
Lepszy niz E-P1 bo ma lampe.
Krok w dobrym kierunku, nie kazdy chce placic za design.
Faktycznie szkoda pokretel, ale zdalne sterowanie lampa to swietna opcja w takim kompakcie, mogliby do Canona G12 dodac.
Olek EP1 z 14-42 kosztuje na BHPHOTO 650$:
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_Camera.html
EP2 z 14-42 i EVF 1100$:
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_Camera.html
EPL1 z 14-42 to 600$ - tylko 50$ mniej niż dziś EP1. A koszt wykonania dużo niższy. Spokojnie powinno niedługo spaść do 500$ (o ile będą nadążali z produkcją).
Ciekawe jak z AF? Lepiej?
Ładny. Zobaczymy co pokaże po pierwszych testach użytkowników.
Jeśli nie wycieli mu jakiś żywotnych organów, to jest lepiej.
Ma lampę, ma chyba gniazdko na EVF i jest MNIEJSZY.
Ciekawe czy lampa odpala zdalnie FL36R i FL50R?
500$ i się piszę. Choć praktyczniejszy będzie zestaw z naleśnikiem.
Oj, wzrośnie Panasowi sprzedaż 20mm f/1.7
To pierwsze to cena rynkowa. To drugie to cena sugerowana jeszcze przed pojawieniem się towaru w sprzedaży - zazwyczaj mocno zawyżona.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pod warunkiem, że będzie gdzie go kupić.
Jest dobrze, Olek nie dał ciała, a EPL1 sympatycznie się zapowiada. Nie miał zbytnich kastracyjnych zapędów. Wycinki z informacji z 43rumors:
Wbudowana lampka zdalnie odpala FL36R i FL50R:
"The camera is also compatible with a range of optional external flashes, including the Olympus FL-36R and FL-50R, which can be controlled wirelessly by the E-PL1 so you can dynamically control lighting as your photography skills grow."
Kompatybilny z EVF:
"Consumers who wish to hold the E-PL1 up to their eye rather than use the LCD will appreciate that the optional VF-2, which provides 1.15x magnification and a 100 percent field of view with sharp resolution, brightness and contrast. The viewfinder refreshes quickly to minimize image ghosting on fast-moving subjects. It also rotates up to 90 degrees to enable photographers to look down into it, which is useful when shooting subjects from challenging angles. The built-in diopter adjustment and high magnification offer easy viewing with and without glasses."
Będzie do tego obudowa podwodna:
"Underwater Housing for Aquatic Adventures
The new camera’s compact design makes it the perfect companion for all of your dive trips. The PT-EP01 underwater case has been specially customized for the Olympus E-PL1 and is waterproof to a depth of 40 meters (approximately 130 feet). With its durable, high-quality polycarbonate construction, this Olympus housing protects the camera from water while also cushioning it from knocks and bumps on land. The housing enables viewing from either the camera’s LCD screen or an optional electronic viewfinder. The flash connectors allow optional use of up to two UFL-2 underwater flash units via fiber optic cable. A nonremovable front lens port accommodates multiple Micro Four Thirds lenses."
A dla marudzących o za duże rozmiary micro4/3 - nowe ultraszerokie szkiełko 9-18 (ekw. 18-36mm) f/4-5.6 jest wyraźnie mniejsze od swojego odpowiednika w "zwykłym" lustrzankowym 4/3:
"The super wide-angle M.ZUIKO DIGITAL ED 9–18mm F4.0–5.6 zoom lens (35mm equivalent 18–36mm) offers a 100 percent angle of view, and overturns the rule that super wide-angle zooms have to be big and heavy. With a length of just 49mm and a weight of just 155g, it is less than half the size and 60 percent of the weight of the ZUIKO DIGITAL ED 9–18mm F4.0–5.6."
Podobnie superzoom (ale ten mnie nie interesuje).
Jeszcze tylko cena 500$ i można zamawiać (w USA).
A ja mam tylko nadzieje, ze ten brak rolki bedzie jakos sensownie rozwiazany...
pozdroofka
Wygląda ja dziewczyna z sąsiedztwa - ładny, praktyczny, a nie rzucający się zanadto w oczy :wink:
Poczekam do marca z zakupem, chyba, że Panasonic coś pokaże ciekawszego.
Notka z www.engadget.com zniknęła;/ Na dpreview.com tez nic nie ma:(
http://www.engadget.com/photos/olymp...amera/#2669285
Dalej jest i mam nadzieję, że ktoś wreszcie za to beknie. Po kiego grzyba cała ta tajemnica, skoro i tak ktoś to ma gdzieś? Czy Olympus nie nauczy się robić tego dobrze?
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kogo jutro będzie obchodzić wczorajszy nius?
tak sobie patrzę na to ustrojstwo i mam wrażenie, że będzie można używać jednocześnie lampki wbudowanej i systemowej (tak jak to było w przypadku E300).