Witam Drodzy Uzytkownicy Olkow i Forum:grin: poprosze o uwagi, komentarze, itp. itd:) dziekuje i pozdrawiam:)
Wersja do druku
Witam Drodzy Uzytkownicy Olkow i Forum:grin: poprosze o uwagi, komentarze, itp. itd:) dziekuje i pozdrawiam:)
Witaj na forum.
Po pierwsze - data szpeci zdjęcie. Jest zupełnie zbędnym obecnie bajerem. :wink:
Zdjęcia umiesz robić, to teraz nie problem. Problem tkwi w tym, jakie te zdjęcia są. Moim zdaniem data dyskwalifikuje dwie pierwsze prace. Trzecia mi sie podoba choć nie lubie kwiatków. CO do budynku to krzywo cos on stoi, nie sądzisz? No i pierwszy plan taki ciemny. Pozdrawiam
Jak na początek jest całkiem OK, dwójka najbardziej mi się podoba. Data zbędna, nie ma sensu naświetlać z nią plików bo i tak masz ją w exifie. Ostatnie zdjęcie nie ma daty a i tak wiadomo kiedy powstało: 2009:06:09 19:51:11 ;-)
Mysikrolik, wiem ze data akurat nie pasuje, ale szkoda bylo mi obcinac, a tak bardziej szczegolowo to co powiesz nt. tych zdjec?:)
Mi się wydaje, że to są zdjęcia takie typowe, od których wiele osób zaczynało przygodę z fotografią. Nie jest to jakaś tragedia, bo do wszystkiego trzeba dojść i nie jestem zwolenniczką tego, że trzeba od razu zabłysnąć nie wiadomo czym. Poczytaj o kadrowaniu i świetle, pooglądaj jakieś albumy (niekoniecznie te w necie), zobaczysz jakie błędy popełniasz, co chciałbyś fotografować... zastanów się co warto utrwalić i nie patrz do końca na to, co mówią inni. Bo inni Ci mogą wcisnąć kit, że liczą się tylko zdjęcia określonych miejsc, ludzi itp., ale pamiętaj, że to są TWOJE ZDJĘCIA i fotografuj to, co w Twojej opinii jest warte pokazania.
Witaj.
Numeruj fotki. Zmniejszaj wielkość do max 300KB. Nie datuj!
Technicznie sporo fotkom brakuje, są źle skadrowane i mają zdecydowanie za dużą głębię ostrości, rozpraszającą uwagę. W przypadku fotek przyrodniczych ważne jest wyeksponowanie tego, co uważasz za najważniejsze w danym kadrze. To coś - ptak, kwiat, czy motylek powinny być ostre, wyraźne i dobrze widoczne na jak najmniej widocznym tle, chyba, że tłem jest niebo. Trzeba pobawić się przysłoną, do niej dobierać czas.
W fotkach architektonicznych trzeba się zdecydować i którąś linię wybrać jako pion lub poziom, częściej lepiej sprawdza się pion.
Próbuj dalej i pokazuj.
Jak na początek ok, zawsze mogło być gorzej. Trzeba focić z kilkoma ustawieniami i niestety na małym lcd nie widać nic to co później patrzymy na forum. Jak masz dużą pojemność karty to nie bój sie pstrykać od najjaśniejszych do ciemniejszych.
Co do zaprezentowanych poprawne ale nie najlepsze, data, dom lecący na lewo.
Pozdrawiam
dzieki za odpowiedzi, podpowiedzi:) a co powiecie na to/:)
z tego typu fot trzeba wycisnąć znacznie więcej niż pstryk, jakieś ciekawe światło które zbuduje klimat, a one wyglądają jakby były strzelone przypadkowo z samochodu.
a tak z ciekawosci co to za aparacik, Ten BenQ DC E1050?
bo jakosc nie powala, nawet jak na kompakt?
ogolnie mi sie nie podoba, ogolnie całosciowo, ale ja sie nie znam :< niewiem co ci poradzic, ale chyba najlepszym wyjsciem bylaby 1 albo 2 niezle ksiazki o fotografii, tak na poczatek. i duzo cwiczen... jako ze to kompakcik, to o migawke sie nie martw, cykaj, cwicz, ogladaj, cykaj, cwicz, ogladaj, potem odstaw na 10 dni, ogladnij jescze raz, i jecze na 5 dni. jak ci sie ktores dalej bedzie podobac to wtedy wstaw :)
Peace
Ostatnim brakuje swiatla...
waruga, gdy slonce zachodzi, albo gdy juz zaszlo to zazwyczaj go brakuje:grin:
a na lysego co powiecie?:)
2 i 3 fajne. Jak zrobione?
Kurcze mi sie nie udaje zrobić łysego :(
bartek, a jak robisz? przepis jest baaardzo prosty:)
Statyw, obiektyw 40-150 i zabawa przysłoną lub czasem migawki, ciągle za jasno i rezygnuje :)
Ale już zobaczyłem sobie w właściwościach twojego zdjęcia i musze jeszcze raz tyle że teraz czekać musze na bezchmurne niebo.
Za długi miałem czas otwarcia.
statyw? a po co??? ja z reki daje spokojnie rade i tez 40-150:) pomiar swiatla punktowy, do tego korekcja ekspozycji -1 krok powiedzmy, moze tez byc -1,7 krok nawet, iso 100 lub 200 i wszystko bracie w tym temacie:) te foty to CROPy, podostrzone deczko i ogolnie tyci tyci obrobione. aha- przeslona 5,6 lub 8, bo robilem na priorytecie przeslony
No właśnie przy 1/160 to nie potrzebny i księżyc za szybko wędruje
ale juz obczailes o co mi chodzi w tym przepisie, ktory Ci podalem? jak swiatlo mierzyles przy swoich probach z lysym?
Wiesz co ja to tylko tak na pół godzinki chyba sie rozstawiłem w moim pokoju bo akurat księżyc mi świecił. Ustawiłem na iso 400 i przesłoną kręciłem, ekspozycje na początku miałem za dużą to zmniejszyłem ale chyba do 0, nie pamiętam dokładnie. Tak myślałem że czas otwarcia musi być dużo mniejszy bo ciągle za jasno było. Teraz już tylko czekać mi zostało i na pewno sie uda. No bo to nic trudnego tylko troche czasu wolnego trzeba mieć.
ale pomiar swiatla punktowy musisz miec, bo inaczej nici z tego. ustawiasz celownik na lysego, korekcja ekspozycji na powiedzmy -1 krok i pstryk, proboj do bolu, jesli tylko bedzie okazja, pozdro!:)
Dzięki za rady, poszło w reputacje.
pokaze teraz zdjecia, kto byly popelnione juz ho ho ho temu, ale luknijcie na to co dzialo sie na niebie:) dolne czesci zdjec musialem poobcinac, gdyz bylo tam cos, czego nie moge pokazac. i z tych chmur, a wlasciwie chmurzysk nie spadla nawet kropla deszczu:) i prosze, wybaczcie mi ilosc zdjec w jednym poscie. te fotki jesli sami chcecie to ocencie, chociaz wiem ze nie sa to "zyciowe kadry" ale komentarze nt. chmur sa bardzo mile widziane:grin:
Moim zdaniem... szkoda że musiałeś obciąć dolne partie zdjęć przez co brakuje czegoś w stylu punktu odniesienia. Jak musiałeś to musiałeś, trudno. A chmurki ładne :)
Pierwsze dwa IMO najsłabsze. Pozostałe podobają mi się nawet bardzo. Jedyny mankament tych zdjęć to wg mnie brak linii horyzontu. Czubki drzew i traw nie wystarczają.
Pozdrawiam
dzieki za komentaze i czekam na kolejne, wszelkie:) a co do dolnych czesci kadrow, to naprawde musialem, poniewaz byly na nich obiekty przemyslowe, ktorych nie moge upubliczniac... pozdrawiam:!:
Chmury jak chmury każda inna. Wg mnie nie są to zbyt ciekawe zdjęcia. 2 jedynie co mi podchodzi bo lubie takie obniżone.
Drugą (13) mogłeś pokazać szerzej, faktycznie ciekawa. Wydaje mi się, że WB ciut pojechał (trochę za zielono) ale może faktycznie tak było :roll:
Niebo ładne, ale takie cięcie po czubkach jest fatalne. Albo zostawiasz dół, albo tniesz cały i zostawiasz tylko niebo.
dzieki piekne za komentarze:) teraz troche starszych fotek, z lata, a i jedno wczorajsze. oczywiscie czekam na komentarze, sugestie, porady itp. itd. z gory dziekuje:) i wybaczcie kochani ilosc zdjec w jednym poscie. to z listkiem i "zacinajacym" sniegiem w tle jest wczorajsze
Zdjęcie z fioletowym kwiatkiem zatrzymało mój wzrok na chwile. Reszta niestety nic nie wnosi. Np: drzewa w lesie - zwykłe drzewka, zwykły las. Na fotkach z kwiatkami przeszkadzają badyle w tle. Ogólnie zdjęcia przedstawiają widoki raczej pospolite.
Ostatnie mi się widzi zimowe klimatyczne.
Pozdrawiam !!
dzieki za odzew:) a co na to powiecie?:) wszelkie uwagi, wskazowki mile widziane:)
Jak dla mnie za ciemne i za ponure jak na dziecko, które się uśmiecha. Gdyby było smutne, obdarte i wyraźnie nieszczęśliwe to foto mogłoby obejść. Czy robiłeś z wbudowaną lampą? Bardzo odbiło się światło na czubku nosa, skóra w tych cieniach wygląda jakby była brudna.
No mi ogólnie nie podchodzi ale ja się nie znam :)
Gdyby nie czoło całe zdjęcie było by ciemne.
Za m_kola, światło z lampy zmasakrowało zdjęcie. Widać odbicia od skóry i kącików ust. Światło z lampy zrobiło też brzydki cień pod brodą. Staraj się używać światła zastanego np z okna. Jeśli już musisz to raczej lampa do doświetlenia i rozproszenia cieni. Wygląda, że albo pojechałeś z kontrastem albo wybrałeś niekorzystne przejście do B&W. Jeśli światło jest skopane to konwersja do B&W nic nie pomoże.
Prawdopodobnie podszedłeś za blisko bo ręka wygląda na przerysowaną.
ano niestety lampa tylko wbudowana byla w uzyciu, z kontrastem tez "pojechalem" sporo podczas obrobki, no i trza dalej cwiczyc, kombinowac, testowac etc.:) dzieki za odpowiedzi, czekam na ewentualne nastepne. moze jakas propozycja innej obrobki od kogos sie pojawi, zeby troszke mnie nakierowac?:) dziekuje, czekam, pozdrawiam:) wrzucam teraz zdjecie prosto z puszki, zmniejszone jedynie, ciutke wyostrzone i przyciete tu i owdzie i czekam na Wasze propozycje obrobki, zarowno kolor, jak i B&W. z gory dziekuje:)