Myślicie, że skoro matryca jest stabilizowana w nowym kompakcie to my dostaniemy już na tym PMA body ze stabilzacja matrycy?????
Wersja do druku
Myślicie, że skoro matryca jest stabilizowana w nowym kompakcie to my dostaniemy już na tym PMA body ze stabilzacja matrycy?????
może, ale ......... buźka.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Tak, bo to nie pierwszy kompakt z taką stabilizacją. Po raz pierwszy taką wstawili do mocnej optyki, a tu zoom x18 bije lustro z dual kitem. Wnioskuję że ta stabilizacja jest już dopracowana... :)
Ciekawe czy za dwa tygodnie coś nowego skapnie.... z informacji
No wreszcie. Olympus nierychliwy w nowinki ale może za to dopracowany. Stabilizacja jest podwójna!
Myślę ze było by wielkim nieporozumieniem gdby nowy olek nie miał stabilizacji matrycy
Dobrze, że coś się dzieje nowego, bo w obozie olka jakoś zamarło.
Gdyby działało to sprawnie to wszystkie nasze szkiełka zyskałyby stabilizację :D
Nie jest mi ona jakoś bardzo potrzebna, ale marketingowo system skosi część konkurencji :D
Wymogy jakie musi spełnić stabilizacja matrycy dla lustra są wyższe niż dla kompaktów,chociażby pomiar i rodzielczość pomiaru ogniskowej obiektywów.
Dobra stabilizacja matrycy wymaga działań kompleksowych t.z. nowe body+ nowe obiektywy specjalne do stabilizacji obrazu.
Poczekamy , zobaczymy...
Z tymi nowymi obiektywami to przegięcie, po to jest stabilizacja w body by np 35-100 było ślicznie stabilizowane.
Niestety.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Aby obliczyś przesuniecie obrazu na matrycy trzeba znać (dokładnie) między innymi aktualną ogniskową obiektywu.
A już było tak fajnie. Nie sprowadzaj nas na ziemię :DCytat:
Zamieszczone przez dadu
Ja myślę jednak, że ten system jest już przygotowany pod lustrzanki.
Żeby sprawa była jasna , stabilizacja będzie działać z obiektywami które posiadamy ale może nie spełniać naszych wysokich oczekiwań.Cytat:
Zamieszczone przez MaBri
My Olkowicze mamy wysokie wymagania.
Mnie nie sprowadził, chyba że ta stabilizacja, też jest bo ma być. jak to bywa w innych markach.
Natomiast jeżeli się sprawdzi i będzie dobrze działać przy takim obiektywie, a widać ze to nowy obiektyw, pierwszy od dawna, to w najgorszym razie w lustrach będzie za pół roku
Rozczarowały mnie te zdjęcia seryjne 15kl/sek, jest fajnie ale przy 1.2mpx :(. Takie coś olek miał już w roku 2000., ale obiekty tu się postarali x18 robi wrażenie +TCON17 daje x30 zoomu optycznego. Dla maniaków jest jeszcze x5.6 zoomu cufrowego
Body ją zna - podaje ją każde szkło zuiko bardzo dokładnie, jest potrzebna do systemu sterowania błyskiem :)Cytat:
Zamieszczone przez dadu
Dokładnie dla lampy błyskowej to nie tożsamo co dla układu stabilizacji matrycy , nie ta rozdzielczość pomiaru. Lampa korzysta z tej informacji tylko dla ustawienia konta rozsyłu światła. Aparat korzysta dla ustawienia czasu ekspozycji w trybach automatycznych.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
ale podawana jest co do mm, mając w obiektywei procek, a my mamy, można nowe oprogramowanie ewentualnie wgrać i po sprawie.
Jestem "ZA" całym sercem , ale te szczegóły znają tylko inżynierowie Olka.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
No racja - pewnie sa przeszkody techniczne różne, może największym są patenty Minolty w przypadku stabilizacji matrycą?
Nie znamy wielu szczegółów konstrukcyjnych , czasami niektóre wydają się nie racjonalne tak jak np: biała migawka od strony lustra w aparatach E systemu. Analizując prace systemu w określonych sytuacjach , często przypadkiem , odkrywamy dlaczego jest to rozwiązane tak a nie inaczej i znajduje to głębokie uzasadnienie.Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Prawo patentowe na pewno nie ułatwia życia konstruktorom.
Jednak jak widać Olek zaczyna prowadzać stabilizację. To chyba jest dzięki współpracy z Panasem. Czekamy na E-X i jego specyfikacje :mrgreen:
Lepiej, że stabilizowana będzie matryca, niż miałyby wyjść nowe stabilizowane super Zuiko po 30tys. zł :D
Przede wszystkim lepiej dlatego, ze wszystkie szkielka, ktore mamy (np. 14-54 i 50-200) zyskuja wraz z zakupem nowego body stabilizacje. Sa to na tyle dobre obiektywy, ze po co by je wymieniac? I jeszcze doplacac mnostwo? Ze stabilizacja to juz w ogole cud-miod :)Cytat:
Zamieszczone przez johan
Minolta z pewnoscia swoj system stabilizacji matrycy jakos opatentowala i jesli zrobila to dobrze, to moze byc nie lada klopot z obejsciem patetnu. Oby jednak nie zrobila tego dobrze ;) Czy Olek opatentowal system czyscienia matrycy? Pewnie tak, a jesli tak, to jak widac innym udalo sie to obejsc. Wszystko sie da zrobic ;)
Pzdr
Stabilizacja w obiektywie wspomaga też AF. Stabilizacja matrycy nie. Po kiego grzyba używac stabilizacji w 7-14... Tak więc droga przez stabilizowane specjalizowane szkła jest jakościowo lepsza, gorszy jest jedynie współczynnik cena/zysk.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Canonowi zajęło to 7 lat.Cytat:
Pozdrawiam
Zgadzam się z tym co napisałeś.Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Fakt posiadania ruchomej matrycy niesie pewne zagrożenia ( nawet jak stabilizacja jest wyłączona) np: podczas podnoszenia lustra powietrze wprowadza w drgania matrycę i w efekcje mamy utratę ostrości ( nie dotyczy kompaktów). Marzymy o nowym Olku profi a wy chcecie wyposażyć go w coś tak amatorskiego .Ja zamiast stabilizacji poproszę dobre wysokie ISO.
Nie mam nic przeciwko powstaniu serii Zuiko ze stabilizacją optyczną, która radzi sobie w szerszym zakresie EV od trzęsienia matrycą i jest bezwzględnie rozwiązaniem technicznie lepszym. Trzęsienie jakoś nie podchodzi mi do gustu ze względu na niszczycielskie działanie na połącznia przetwornika z resztą aparatu. To po prostu musi uszkodzić się szybciej - zespół sensora będzie luźny nawet gdy system stabilizacji nie jest włączony, np. przy transporcie. Według mnie trzęsidełko sprawdziło by się w serii amatorskiej jako dopełnienie możliwości sprżętu. Wyższe serie korpusów, jako zazwyczaj użytkowane z kosztowniejszymi szkłami, można tej "przyjemności" pozbawić, oferując w zamian serię obiektywów (głównie tele) stabilizowanych optycznie. Do szerokiego kąta stabilizacja według mnie nie jest specjalnie potrzebna.
Jakoś nigdy mnie owe zagadnienia techniczne nie fascynowały, ale...
Z tego, co zdążyło mi się w zwojach utrwalić, kojarzę, że w Pentaksie stabilizacja opiera się na poduszce elektromagnetycznej. Dla odmiany w Minolcie były to elementy piezzoelektryczne. Debiut D7D miał miejsce ponad dwa lata temu. I przeglądając forum KKM jakoś nie spotkałem się z uwagami o defekcie tej części aparatu. Podobnie z aparatami Pentaksa (choć Kasetka debiutowała niecały rok temu).
Tworzenie więc nowych, świeckich mitów darowałbym sobie - chyba, że z góry zakładacie, że Olek sobie z tym nieporadzi.
Odnośnie zaś samej stabilizacji.
Pisałem już zresztą o tym. Dla mnie to raczej tymczasowy fiuczer. Każdy z nas bowiem zgodzi się, że lepeij mieć użyteczne wysokie ISO niż stabilizację. A patrząc na drastyczny postęp, który dokonał się w tym temacie na przestrzeni ostatnich lat sądzę, że właśnie w tym kierunku to będzie się rozwijać. Czyż mając bowiem użyteczne ISO 12.800 będzie sens stosowania stabilizacji?
Marketing lubi duże liczby. Teraz chyba zaczyna dogorywać okres wyścigu na MPxle. Być może zaczyna na czułość.
Są zalety i wady takiej stabilizacjii. Zobaczymy w którą stronę idzie Olek
Proces dynamicznego niszczenia zmęczeniowego matriału jest długotrwały. Problem wyjdzie po latach. Pytanie czy przeciętny uzytkowanik będzie używać dalej korpusu po paru latach, czy już zdąży zastąpić go nowym. W każdym razie rynek wtórny na tym ucierpi.Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Myślę, że jednak się przyda do dłuższych czasów - wyższe czułości zawsze będą bardziej zaszumione. Mniej zaśmiecona fotka zawsze jest lepsza do dalszej obróbki. Szum zawsze można wygenerować, detali niestety nie.Cytat:
Mam nadzieję, że marketing przerzuci się właśnie na wyższe użyteczne wzmocnienie i większą dynamikę sygnału, czyli z ilości na jakość.Cytat:
Z tego co pisze Michu to przez dwa lata nic sie nie zniszczylo w aparatach ze stabilizacja matrycy. Przyjmijmy, ze dopiero po 4 latach zaczna byc widoczne i odczuwalne jakies zniszczenia. Ilu uzytkownikow po 3-4 latach zmieni body? Mysle, ze wielu.
Pzdr
Jeżeli normalnie nowości będą wychodziły to po 4 latach już na nowy model wszyscy pewnie wymienią ;)Cytat:
Myślę że to jest możliwe.
Spójrzcie jak to było u Pentaxa: najpierw pojawił się kompakt ze stabilizowaną matrycą (A10 jak dobrze pamiętam), krótko po tym pojawił się słynny K110D ze stabilizacją matrycy :)
wbijać w tą stabilizację... będzie to będzie, nie będzie to przeżyjemy. niech przynajmniej przełożą matrycę E-330 do poważniejszego body. nie obraziłbym się.
Ja podejrzewam, że matryca będzie lepsza niż w E330 :DCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Coś takiego powiadał RE. ;)Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
pierwsze "płoty za koty", czyli rozgryzienie matrycy panasonika z LV
teraz czas na cos, co rzeczywiscie powinno wykorzystywac ta matryce a nie jakies beta-testy w stylu E330.
milym akcentem byloby wykorzystywanie nastaw ostrosci w trybie B wykorzystujac metode detekcji kontrastu na matrycy (bez klapania lustrem), pomiar swiatla rowniez mozna zrealizowac w ten sposob.
Wszystko się zgadza, jednak nie do końca można sobie pozwalać na takie eksperymenty w stylu E-330 i E-400. Biorąc pod uwagę sytuację :roll:Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
W ciągu roku dwie lustrzanki to nieźle, ale jest niesmak...
Jaki kufa niesmak? Tego nie rozumiem!Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Pozdrawiam
wezmy np. Canona 400D. co mamy tam nowego? ano antystatyczna "trzepaczke" matrycy + programowe algorytmy likwidowania "syfkow" na zdjeciuCytat:
Zamieszczone przez Yx
latwiej przetestowac na modelu wzglednie niskim, gdzie jest duzy feedback oraz gdzie w razie wtopy, opinia za mocno nie pociagnie sprzetu profi w dol
podobnie jest u olka, z tym, ze olek musi walczyc takimi "ficzerami", poniewaz w klasycznej walce - przy tej samej technologii, co konkurencja - jest do tylu z jakoscia obrazu
Więc po E-330 wszyscy czekali na jedno, a przyszło drugie i nie do końca wyszło ;)Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Teraz zapewniasz, że będzie cacy to już znikają żale :mrgreen: :mrgreen:
jaaaaaaaaaa ale wyczesany temat, moze zmienić na "gdybanie" ? Będzie dobrze, zobaczycie :)