oswietlenie studyjne portetowe
Przymierzam się do tego zestawu:
2 x Lampa CY200
2 x Parasolka transparentna (biała) 90cm
2 x Statyw W803
2 x Softbox uniwersalny 60x90cm
1 x Torba do zest. oświetleniowych SFB01
1 x Pokrowiec na statywy i parasolki
Czy ktoś miał przyjemność z tym sprzętem? Czy funsports daje w zestawach dobry sprzęt czy chińszczyznę :roll:
W rachubę może wejść jeszcze ten zestaw:
2 x Lampa CY200
2 x Lampa CY100MR
1 x Parasolka srebrna 90cm
3 x Statyw W803
1 x Statyw W802
1 x Softbox uniwersalny 60x90cm
1 x Snoot SB02 (do CY100MR)
1 x Zestaw filtrów + plaster miodu SB01 (do CY100M)
Jeronimo: w porozumieniu z autorem zmienilem temat
Re: Mobilne oświetlenie portretowe
Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Przymierzam się do tego zestawu:
2 x Lampa CY200
2 x Statyw W803
2 x Softbox uniwersalny 60x90cm
Czy ktoś miał przyjemność z tym sprzętem? Czy funsports daje w zestawach dobry sprzęt czy chińszczyznę :roll:
W rachubę może wejść jeszcze ten zestaw:
2 x Lampa CY200
2 x Lampa CY100MR
1 x Parasolka srebrna 90cm
3 x Statyw W803
1 x Statyw W802
1 x Softbox uniwersalny 60x90cm
1 x Snoot SB02 (do CY100MR)
1 x Zestaw filtrów + plaster miodu SB01 (do CY100M)
Ile masz kasy na wydanie?
Re: Mobilne oświetlenie portretowe
przy okazji polecam ten temat oswietlenie studyjne
Cytat:
chinszczyzna to chinszczyzna...
łopatologicznie sprawdzilem ze softboxy do tzw. nowych chinczykow (Boling) sa IMHO lepszej jakosci.
Jesli nie potrzebujesz dodatkow typu stumiennica itp. i chcesz cos naprawde taniego to moze zobacz sprzet firmy Boling.
Ja jednak skusilem sie na sprawdzone "stare" chinczyki i mam lampe YinYan CY400K, statyw W806 i softbox 60x90 (z uwagi na brak kasy i mozliwosc zamontowania przystawek typu strumienica, plastry itp.)
LAMPA jak to na chinczyka przystalo (czy to nowy czy stary) nie trzyma balansu bieli, bez RAWa nie pogadasz
SOFTBOX - moge tylko opowiedziec moje pierwsze spotkanie z softboxem. Z tym ze ja mam (chyba lepszy jakosciowo) softbox do lamp z serii K (a wiec nie ten uniwersalny co ty chcesz kupic). Jednym slowem -> masakra, prawie rozdarlem mocowanie i wydlubalem sobie oko przy skladaniu. Bardzo ciezko to sie rozklada, jakos nie wyobrazam sobie tego jako zestaw mobilny! Nie wiem jak mozna co chwile to rozkladac i skladac....
Patrzac na te zestawy zastanawiam sie do czego w portecie moze byc potrzebny np. snoot? to chyba raczej do fotografii reklamowej sie nadaje (przynajmniej tak mi sie wydaje). Jesli chodzi o mobilnosc to (w podobnej cenie do zestawu drugiego) masz jeszcze chinczyka "STUDIO W TERENIE POWERMATE 300" (tu przynajmniej masz pewnosc ze jest to mobilny zestaw)
A moze do zwyklych portetow w plenerze wystarczy Ci nowosc funsportu - "Zestaw atelierowy z lampą Delicacy 180" Lampa ma 180Ws (za 398zl), dwie takie lampy i juz masz fajny zestawik (ciekawe czy na sile nie da sie do tego przymocowac uniwersalnego softboxa :P)
trudno sie doradza takie rzeczy
Cytat:
Czyli minimum to taki zestaw:
W806 - 88 zł
CY200K - 689 zł
SK80120 - 179 zł
razem 956 zł
razy dwa :P no i wyjdzie suma za ktora mozna kupic lampeczke elfo :P
A tak wogle do czego to ma byc? do focenia dla przyjemnosci, sporadycznie portetow w plenerze? tak tylko pytam z ciekawosci :foto2:
i tak nie lubie sunboxa :P || EOT = sunbox :D
o ile dobrze pamietam to mi mowil ze mocowanie sunbox to to samo co mocowanie elichroma... tak czy owak jakiekolwiek mocowanie facet by specjalnie zrobil to bedzie ono o wiele drozsze niz chinczyk (no i pewnie trzeba by dodatkowo placic i czekac). No i juz pomijam to ze "softboxy studyjne" firmy sunbox nie sa wogle skladane (dostaje sie olbrzymia paczke) - ale to raczej jako ciekawostka do tematu "mobilne" (bogu dzieki sa jeszcze softboxy reporterskie).
Zreszta koncze dyskusje na temat sunboxow - mala historie opisalem i wszystko jest tam zawarte co mogle przekazac. Mysle tez ze jak sie do goscia w Warszawie pojdzie to wszystko mozna zalatwic... ja probowalem przez telefon i net no i co z tego wyszlo to wyszlo.
Re: i tak nie lubie sunboxa :P || EOT = sunbox :D
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
o ile dobrze pamietam to mi mowil ze mocowanie sunbox to to samo co mocowanie elichroma... tak czy owak jakiekolwiek mocowanie facet by specjalnie zrobil to bedzie ono o wiele drozsze niz chinczyk (no i pewnie trzeba by dodatkowo placic i czekac). No i juz pomijam to ze "softboxy studyjne" firmy sunbox nie sa wogle skladane (dostaje sie olbrzymia paczke) - ale to raczej jako ciekawostka do tematu "mobilne" (bogu dzieki sa jeszcze softboxy reporterskie).
Zreszta koncze dyskusje na temat sunboxow - mala historie opisalem i wszystko jest tam zawarte co mogle przekazac. Mysle tez ze jak sie do goscia w Warszawie pojdzie to wszystko mozna zalatwic... ja probowalem przez telefon i net no i co z tego wyszlo to wyszlo.
Jeronimo nie zakładaj że wszyscy są z nożem na gardle i nie mogą poczekać :)
A co do soft boxów to studyjny jak sama nazwa wskazuje służy do pracy w studio, do wypadów w teren służą reporterskie :) Ja akurat używam tych drugich bo nie mam studia :)
Co do chińczyków...całe lata pracowali na takie zdanie jakie o nich mam, wszystko byle nie chińczyk :)
Pozdrawiam
zrob ankiete w osobnym watku :-)
YinYan 400Ws - chlodzenie wentylatorem
Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Elektronika jest chłodzona pasywnie
a przy wszystkich? (chyba przy tych do 300Ws) Zreszta musze sprawdzic przy okazji bo moj YinYan 400K dosc glosno pracuje jakby mial wentylatorek.
/EDIT
sprawdzilem na stronie "chłodzenie wentylatorem"